História samovraždy
V starovekom Egypte bola samovražda považovaná za humánnu cestu, ako uniknúť neprijateľným podmienkam. Avšak Rímska vláda postavila samovraždu mimo zákon, pod hrozbou večného mučenia. Keďže rímski vládcovia boli rovnako bohovia, imperiálne rímske právo bolo tak sekulárne, ako aj náboženské. Veľa rímskych zákonov bolo integrovaných do židovstva, kresťanstva a islamu, vyhrážaním sa otrokom s náchylnosťou k samovražde nekončeným potrestaním.

Niektoré zákony otroctva pretrvávajú. Ešte prednedávnom, pokusy o samovraždu boli trestné náboženskými aj kriminálnymi zákonmi v západných a islamských krajinách. Aj keď väčšina kriminálnych trestov za pokus o samovraždu bola zrušená, veľa politických strán zakazuje komukoľvek asistovať niekomu, kto chce zomrieť.

Skutočné množstvo samovrážd môže byť oveľa vyššie ako oficálne čisla. Mnoho samovrážd je popísaných ako náhodných smrtí, náhodných predávkovaní drogami alebo ako výsledok schyzofrénie a depresie. Toto kontrastuje s vojenskými organizáciami a väznicami, kde násilná smrť je reportovaná ako samovražda, z dôvodu redukcie práce okolo toho, obviňovania a publicity.
Samovražda v ľudských systémoch
Mnohí ľudia s náklonnosťou k samovražde zdá sa sa vyjadruhú životnú drámu príbuzného s náklonnosťou k samovražde. Ak rodič alebo starý rodič spáchal samovraždu, potomkovia sa môžu podvedome identifikovať so svojimi predkami, a znovu prežiť krízu predka. Systémové narušenia (identifikácia s mŕtvou osobou) vyžadujú systémové riešenia. Vzťahy medzi živými a mŕtvymi príbuznými môžu byť napravené systémovým koučingom.

Následne po samovražde v rodine:

* člen rodiny môže byť premožený žiaľom
* dieťa môže umrieť - napríklad potratom, predčasným pôrodom alebo smrťou novorodenca
* vnúča môže začať mať samovražedné sklony (často v rovnakom veku ako bola spáchaná predkova samovražda)

Potomkovia dokážu zdediť systémové nerušenie - nie geneticky, ako systémovo. Hlavne najstaršie dieťa (špeciálne ak bolo ešte nenarodené alebo pod vekom siedmych rokov v čase samovraždy) je prvadepodobné, že prevezme systémové bremeno.

Jednotlivci zapletení s mŕtvou osobou sú často ľahko rozpoznateľní. Známky identifikácie s mŕtvou osobou často zahŕňajú melanchóliu a často obsesie o smrti a umieraní. Môžu mať potešenie z cintorínov a hororových filmov. Môžu sa považovať za médium a tvrdiť, že sa vedia napojiť na duchov a mŕtvych ľudí. Takíto ľudia často vykazujú zreteľné neverbálne signály.

Inteligencia, depresia a samovražda
Inteligentní majú vyššiu pravdepodobnosť samovraždy, pokiaľ im chýba zmysel života. Toto vyzerá byť zvlášť pravda na ľudí, ktorí vystúpili zo svojej zdieľanej subjektívnej reality. Sociálni vedci ich môžu považovať za extrémne odpojedných od rodiny a vzťah v komunite, ktoré motivujú k nádeji a úsiliu.

(Inteligencia nie je vždy čtrou prežitia. Menej inteligentní ľudia môžu vytrvať, kdežto viac inteligentní to môžu vzdať.)
Eutanázia: Asistovaná samovražda
Niektorí ľudia požadujú asistenciu na ukončenie svojho trápenia dobrovoľnou smrťou. Niektoré krajiny hľadajú legalizáciu asistovanej samovraždy pre smrteľne chorých. Eutanázia je momentálne otvorene možná v Kolumbii a Holandsku, a Švajčiarsko neoznačuje asistovanú samovraždu ako kriminálny zločin. Rímske právo pretrváva - ľudia sú majetok a ľudia ktorí si vyberú umrieť musia byť kriminálnici, pomätení alebo zatratení.
Zmysel života
Rozhodnutie zomrieť často znamená rozhodnutie "život nedáva zmysel". Hoci rozhodnutia pre samovraždu môžu byť výsledkom bolesti, depresie, choroby alebo drog, emócie ako sú vina, hnev, smútok a strach môžu hrať silnú rolu.

* vina alebo hanba kvôli ubližovaniu ľuďom
* hnev alebo zúrivosť kvôli znásilneným hodnotám
* smútok alebo melanchólia kvôli strateným možnostiam pre šťastie
* strach a úzkosť kvôli budúcemu utrpeniu

Samovražedné myšlienky môžu byť diagnózou depresie, často vedúce k psychoaktívnym liekom a prípadne uväzneniu. Samovražda môže tiež vyplývať zo schyzofrénie, bipolárnej poruchy alebo počas emocionálnych podmienok spôsobených krízou.
Samovražda a zmysel života
Osoba, ktorej chýba blízky a zmysluplný vzťah a nemé zmysel života, môže riskovať samovražedné sklony, aj keď je fyzicky zdravá a má materiálny úspech. Život bez myslu je často spojený s depresiou. Ak vyzerá že život nemá zmysel, alebo ak vyzerý že smrť má väčší zmysel ako život, potom samovražda môže vyzeraž ako riešenie. My ponúkame iné riešenia.

Máte samovražedné sklony? . Tréning úniku z kultov
Príčiny samovraždy
Aj keď znepriatelenie modernej spoločnosti môže prispievať k zvýšovaniu samovražedných činov, samovražedná depresia je viac bežná po smrti partnera, bezdetnosti, vysokom štandarde žitia, bankrote alebo po diagnóze série duševných chorôb alebo fyzických chorôb.

Dospelé deti alkoholikov (ACOA) a ľudia so symptómami post-traumatického stresu (PTSD) nesú najväčší risk samovražedného správania. Taktiež ľudia (vrátane polície a armády), ktorí zabili alebo mučili ľudí, môžu spáchať samovraždu po období PTSD, a/alebo užívaní drogy a/alebo po depresii. Medaily a predvolania môžu ľuďom pomôcť vyrovnať sa s vraždou.

Samovražedné správanie môže vychádzať z členstva v armáde, ak príčina, pre ktorú bojovali sa neskôr ukáže ako lož. Vojaci, ktorí zabíjali nevinných ľudí sa môžu rozhodnúť zomrieť, pokiaľ ich niekto nepresvedčí, že ich zabíjanie malo vážny dôvod. Podobné príčiny mý členstvo v kultoch, ak sa kult ukáže ako falošný. Stratený zmysel života môže vytvoriť zmysel umrieť. Náš Tréning úniku môže byť k veci.

Soulwork systémový koučing pomáha ľuďom nájsť riešenia na medzigeneračné samovraždy v rodinách a pomáha brániť samovražedné deti buúcich generácií.
Typy samovrážd
Samovražedníci sú často samostatní ľudia, ktorí sa identifikovali s obeťou vo svojej rodine alebo komunite. Ľudia, ktorí sa identifikovali s obeťou si nemusia vedieť predstaviť budúce šťastie. Namiesto toho, identifikácia s obeťou je charakterizovaná hnevom, zúrivosťou, podozrievaním a agresiou. Identifikácia s obeťou môže byť rozložená systémovým koučingom.

Podobne, niektorí ľudia sa identifikujú s mŕtvou osobou vo svojej rodine alebo komunite. Symptómy vyplývajúce z identifikácie s mŕtvou osobou často zahŕňajú samovražedné fantázie a znovu, môžu byť napravené systémovým koučingom.

Niekedy je samovražda spojená s poistným podvodom, ktorú sa ľudia pokúšajú poskytnúť svojim rodinám tým, že zomrú. Keďže životné poistenie neplatí pre samovražednú smrť, samovražda môže byť vymyslená tak, aby vyzerala ako náhodná smrť alebo vražda.
Pokusy a samovraždu
Pokus o samovraždu môže byť volaním o pomoc a pozornosť. Niektoré pokusy o samovraždu sú náhodou osudné, a naopak "nepodarené" pokusy o samovraždu môžu byť zamietnuté ako len volanie o pozornosť.

Niektoré úmrtia nešťastnou náhodou môžu byť spájané so samovražedným konaním. Mladí dospelí, ktorí zomrú pri pokusoch o extrémne fyzické alebo vojenské činy môžu byť v tejto kategórii. Ľudia, ktorí sa neboja smrti môžu byť popísaní ako ľudia so želaním umrieť.
Následky samovraždy
Smrteľná samovražda obyčajne spôsobuje žiaľ velej rodiny a priateľov, zvlášť u ľudí, ktoré cítia, že tomu mohli zabrániť. Samovražedná smrť, ktorá sa stane v rodine tabu, môže mať dlhodobé následky. Člen budúcej generácie môže umrieť, aby nasledoval mŕtvu osobu. Toto je popísané v systémovou koučingu ako identifikácia s mŕtvou osobou. Ponúkame riešenia.

Strata identity a Identifikácie . Následky interupcie
Samovraždy tínedžerov
Klasické symptómy na pozorovanie, ak sa obávate že mladý osoba môže zvažovať samovraždu zahŕňa extrémne riskovanie a zaujatosť smrťou a umieraním. (Pozrite identifikácia s mŕtvou osobou pre popis symptómov).

Tínedžer sa môže pokúšať potrestať rodičov, rodinu a priateľov, ktorí boli vnímaní, že sa nedostatočne zaujímajú o jej/jeho život. Smrť rodičov, celebrít alebo iných modelov rolí môže tiež motivovať tínedžerov zvažovať samovraždu. Väčšina tínedžerov si je hlboko vedomá nálad a správania druhých, takže samovražda jedného tínedžera môže spustiť jednu alebo viac napodobnených samovrážd.
Stres a samovražda
Hoci podporujúce skupiny môžu pomôcť prežiť samovražedníkom, deti alebo vnúčatá osoby čo spáchala samovraždu môžu potrebovať špeciálnu pozornosť, aby sa neidentifikovali s mŕtvym predkom - čo spôsobí identifikáciu s mŕtvou osobou. Aj keď ktorékoľvek dieťa alebo vnúča môže niesť toto bremeno, všimli sme si, že najväčšie riziko nesú najzrelší potomkovia rovnakého pohlavia v nasledujúcich generáciách.

POZNÁMKA: Konzultujte akékoľvek samovražedné myšlienky s najbližším psychológom.

Samovražedná kríza
Ak osoba naznačuje, že by mohla spáchať samovraždu, rýchlo na to upozornite najbližieho vhodného psychológa. Možno len sami zatelefonujte na linku dôvery a prípadne potom dajte k telefónu samovražednú osobu.
NONSTOP zadarmo Linka dôvery Slovensko: 0800 - 11 10 22
Zoznam liniek dôvery na Slovensku.

 Test
Komentuj
 fotka
juwa  21. 6. 2009 22:08
Krásne....čo môže byť krašie ako dobrovoľný odchod zo stoky tohoto sveta ?
 fotka
johnysheek  21. 6. 2009 23:03
@juwa najdenie kuska niecoho pekne, co ta naplni stastnym/ou a udrzi ta pri zivote s usmevom na perach..



lebo niekto si zufa "co s kopou hnoja" a ini vravi "tolko hnoja, niekde tu musi byt kon"



Life has sense, even though we do not know what it is.
Napíš svoj komentár