Zdravé tuky. S týmto pojmom sa veľa z nás už stretlo, či už chcete schudnuť alebo pribrať, presne tieto zdravé tuky sú podmienkou úspechu. Sú to napr. olivový, repkový, slnečnicový olej ... (samozrejme ešte sa lišia rôznym zastupením mononenasýtených a polynenasýtených kyselín a tým sú jeden či druhý ešte zdravšíe) všetky tieto zdravé oleje majú spoločný menovateľ, sú rastlinného pôvodu.

A teraz tie fajn vlastnosti - zvyšuju HDL cholesterol, ktorý odburava LDL cholesterol z bunkových membrán endotelových ciev resp. vyhneme sa ateroskleróze. Ďalej, ak chceme schudnúť, musim prijmať práve tieto tuky ! Zrýchlujú nám metabolizmus, čo je samo o sebe len dobrá vec, v neposlednom rade sa zučasnujú na mnohých ďalších biochem. procesoch.

Nejake fakty - odburavanie zavisí len a len od teploty topenia jednotlivých tukov. Jeden z najzdravších tukov je považovaná kyselina olejová (našiel som si to na viacerých stránkach, teda budem to takto brať) tá ma toplotu topenia 13,4 stupňov ! Logicky to znamená, že je v našom tele veľmi rýchlo odburávaná, je to pre nás energia, žiadne dlhé uchovávanie v bruchu alebo bokoch..

Ďalšie fakty - tzv. nezdravé tuky (živočišné) nám za istých okolnosti môžu spôsobiť obezitu. Prečo? Lebo tieto tuky sa v tele ukladajú do zásob, majú teplotu topenia až do 82,2 stupňov !!! niektoré samozrejme menej. Len tak rýchlo sa teda nerozpadnú.

Uvediem opäť nejake fakty a potom si položime otazku, či naozaj rastilnné tuky sú tak zdravé, ako sa klasicky vraví..

Perzistentné organické polutanty (POPs) - sú to látky ktoré sa nežiaduco tvoria pri mnohých žiaducich procesoch, napr. pri spalovaní ropy alebo uhlia, pri recyklovaní PVC, pri skladkovaní atď. Ale patria medzi nie aj látky kt. sú využívane napr. pesticídy. POPs sú vysoko toxické a majú nizku degredabilitu. Sú LIPOFILNE(majú radi tuky, v tukoch rozpustné) to je to dôležité, lipofilnosť súvisi z ich veľkou bioakumulaciou v organizmoch.

Pre príklad, medzi POPs patria polycyklické aromatické uhlovodiky, napr. benzo-pyren (ten sa tvorí aj pri nedokonalom spaľovani tabaku pri fajčení - dokazany karcinogen) ale o čo mi ide, tolerovateľný denný prijem tejto skupiny POPs je 1-4 pg na deň (pg - pikogramov) je to neuveritelne malé množstvo. A produkcia týchto látok je tak veľká, že nieje možné túto hranicu dodržať.

Naviažem na tu lipofilnosť a tie zdravé a nezdravé tuky. Teda ak sa nám do tela dostávajú škodliviny a toxicke látky z prostredia a keď teda sú lipofilné, tak sa nám viažu na tuky, kde aj sú rozpustné (zapamätajte si len v tukoch mate toxicke látky) a spaľovaním tukov sa tieto toxicity uvoľnujú do krvi, kde začinajú potvrdzovať svoju povesť napr. poškodzovanie pečene, krvneho obehu, mutagenita, teratogenita - čo je poškodzovanie plodu v tele matky, karcinogenity atď...

Týmto spôsobom ja vravím, že živočišné tuky ako bravčová masť alebo slanina atď.. sú zdravšie tuky kedže ich spaľovanie je oveľa a oveľa zložitejšie .. (toxické látky držane dlho mimo krvého obehu veľa krát aj celý život)

a "zdravé tuky" sú tie nezdravé, spaľovaním týchto tukov (ako som už uviedol - rýchlo sa spaľujú kvoli nizkemu bodu topenia) sa nám uvoľnujú do krvi aj látky ktoré v konečnom dôsledku môžu zapričiniť aj rakovinu..

Toľko z logiky biológie a ekológie ...

 Blog
Komentuj
 fotka
flussica  23. 5. 2013 20:45
1.) "pri mnohých žiaducich procesoch, napr. ..pri eko.katastrofach" - toto si, prosím nejako štylisticky uprav, myslím, že si to myslel inak .



2.) Plné faktov, to je OK - ak si smiem Ťa upozorniť ešte na niečo, tak snáď to, aby si na konci takýchto článkov uvádzal zdroje, z ktorých si čerpal - pôsobí to vierohodnejšie a človek - mienkotvorný živočích - si môže sám utvoriť názor na hodnotu a dôveryhodnosť samotných zdrojov. Viem, že to nie je referát do školy, ale je to dobrým zvykom, ak chceš, niečo článkom dôveryhodne podať, aby bol nejako podložený.



3.) (Už teraz k samotnej pointe, k Tvojmu názoru) Je to jeden z pohľadov na vec - len.. tieto veci skrátka nerobia "nezdravé" tuky "zdravšími" a "zdravé" "nezdravými." Neodporujem Ti vo faktografii - ani nemôžem, keďže nemám zdroje a povedzme, že to je všetko okolo pravda, ale ak aj organizmu tie pomaly spaľované tuky neubližujú spôsobom uvolňovania negatívnych látok prijatých z okolia, čo nemôžeme okamžite ovplyvniť, tak ubližujú inak, nuž.. v zásade je to znovu len priaznivý a nepriaznivý efekt v zásade neutrálnej veci.
 fotka
19mato19  23. 5. 2013 22:02
1.) je to chyba z nepozornosti, ale v zasade sa im vyhnuť nedá, tak je jedno či su žiaduce alebo nie, ale vďaka



2.) fakty o teplotách topenia, POPs a ich učinky na organizmus alebo tolerovateľna denna dávka atď sú z prednášok o organickej chémie z môjho zošita, ak by to bolo z netu tak to tu samozrejme dám, okrem toho všeobecne veci o tukoch tie si človek najde všade na nete ..



3.) to čo si napisala si ja plne uvedomujem a súhlasim stým, uviedol som len taký iný pohlad na vec..
Napíš svoj komentár