Neakceptovateľná, často nepochopená alebo len nechce byť pochopená - áno presne takáto je teória evolúcie (biologickej).

z opačného pólu ...

teória ktorá spája, spája biologické disciplíny dohromady, prezentuje ideu, že biológia je len "jedna" ... aj toto je teória evolúcie.

A prečo? veď drvivá väčšina experimentálne potvrdených hypotéz je vnímaná ako konsenzus, ako absolútny súhlas. Teória relativity, gravitácie či tá bunková snáď hovoria za všetko.

Jasne, problém je v tom, že existuje náboženstvo. Gravitácia ťažko odpovedá na otázku ako vznikol na zemi život (aj keď ma v tom prsty). Ups, neodpovedá na ňu ani téma môjho blogu. Totiž na túto otázku sa snažia získať odpoveď vedci, ktorý sa zaoberajú chemickou evolúciou. Samozrejme, že abioticky spôsob vzniku niečoho čo sa už dá považovať za život je veľmi vyrušujúci, na druhej strane, informácie si treba aktualizovať a v prípade potreby názory meniť, chcem tým povedať, že to čo bolo absurdne pred dajme tomu 10 rokmi, môže byť v sučastnosti realitou.

LUCA (last universal common ancestor) je pomenovanie pre posledného spoločného predka všetkých živých organizmov, Luca je pekné meno.
Od jeho/jej vzniku sa začala písať história evolúcie, a to vôbec nieje metafora. Vďaka DNA sa začala naozaj písať.

Prešlo asi 4000 miliónov rokov a dnešný Homo Sapiens sa pýta, ako je možne, že z niečoho čo je vidno len pod mikroskopom, vzniklo niečo také dokonalé ako je človek - toto je jedna z otázok ľudí, ktorý si len myslia, že túto koncepciu chápu - táto predstava by znamenala "rebrík" po ktorým organizmy lezú a na dnešnom konci rebríku je človek - čo je samozrejme absolútny nezmysel.

Tak ako "dokonalý" je dnes hraboš a slimák tak "dokonalý" kedysi bol aj akýkoľvek dinosaurus a tak rovnako "dokonalý" je dnešný človek, pre zaujímavosť niektoré rody dinosaurov žili na zemi asi 100 miliónov rokov, rod homo existuje približne 5 miliónov rokov. Lebo evolúcia nieje rebrík ale je to akýsi strom, ktorý ma strašne veľa konárov a každý jeden konár ma ďalší konárik atď., v praxi to znamená, že neplatí ani ďalšia známa predstava o evolúcií a síce, že sme zo šimpanza - lepšie povedané, teda presná predstava v skutočnosti je, že človek aj šimpanz majú spoločného predka.

Teraz troška o ďalšom nezmysle, ktorý sa šíri - domnienka že evolúcia je náhodný proces..

Hybnou silou evolúcie je čas, prírodný výber ktorý zahŕňa prispôsobenia sa podmienkam ktorým sú druhy vystavené a zahŕňa tiež pohlavný výber - čiže výber atraktívnejšieho a lepšie prispôsobenejšieho jedinca k aktu párenia. Toto dozaista nieje niečo náhodné, skôr nenáhodná selekcia. Napriek tomu je to slepý proces, ktorý nemá cieľ a nič za lubom. To čo je náhodné sú mutácie v génoch. Epigenetika a rekombinacie génov taktiež generujú zmeny.

Existuje veľa negatívnych názorov, výhrad a námietok voči evolúcií (či už nevedecké alebo vedecké) ktoré sa ju snažia vyvrátiť. Na veľa z nich je protinamietka a odpoveď z radov evolucionistov, tieto odpovede bohužiaľ mnoho krát niesu „vypočuté“ a preto to občas vyzerá aj tak, ako keby táto veľmi silne doložená teória strácala pevnú pôdu pod nohami. Bolo to voľne parafrázovanie jedného uznávaného slovenského vedca – a ja sním súhlasím.

Nenašli sa medzičlánky vývoja, resp. je ich málo ...
Nieje možne žeby mutáciami vznikali postupne nové orgány ...
DNA vs proteíny, zacykleny model, čo bolo prvé ?
Neexistujú „dobré“ mutácie ...
Niesu dôkazy ...
Ako mohla ryba vyjsť na suš ? zadusila by sa ...
Ak je evolúcia prebiehajúci proces, prečo tu dnes nieje poloryba a poloobojživelník ...
Ak sme my z opíc prečo tu ešte stále existujú ...
So šimpanzom máme 97% zhodnej DNA, noa veď aj z banánom mame zhodných 55%
A čo kambridžska explózia ...

A týchto pochybnosti je omnoho viac, uviedol som len pár. Aj napriek tomu, že sa tu nebudem snažiť vyvrátiť ani jednu, tak myslím si, že evolučná teória si zaslúži absolútne uznanie.

Nothing in biology makes sense expect in the light of Evolution (Theodosius Dobzhansky)

 Úvaha
Komentuj
 fotka
midnight  2. 4. 2014 23:42
"Neakceptovateľná, často nepochopená alebo len nechce byť pochopená - áno presne takáto je teória evolúcie (biologickej)."

nie, nie je. nie je na nej nič neakceptovateľného, ani nič čo by odôvodňovalo povedať o nej že "nechce byť pochopená". hlavný problém je v tom že ľudia nechcú pochopiť ju.

a ak si ten pasív myslel takto, tak to ber ako oznam, že v danom kontexte nie je jeho použitie ideálne, keďže je nejednoznačný
 fotka
hellium  3. 4. 2014 00:13
Po tej prvej vete, ktorú midnight spomína som chcela prestať čítať, ale keď su ju odmyslím, tak je to super

A zaujíma ma meno toho slovenského vedca
 fotka
sadistrom  3. 4. 2014 00:52
evolúcia je super
 fotka
19mato19  3. 4. 2014 17:47
diky, prva veta je blamaž o neakceptovatelnosti by sa kusok dalo polemizovať ale nevadí...

Martin Mojžiš v jednej relácií o darwinovej teórii , sám odborník na nu nieje ale boli tam sním aj odbornici na evolúciu napr. Lubomír Tomaška
 fotka
hellium  5. 4. 2014 18:26
vedúci našej katedry tu je aj môj školiteľ prof. Krajčovič

» video.tyzden.sk/redakcia/2009/1...
 fotka
19mato19  6. 4. 2014 12:16
zavidim ti ich prof. Tomaška je vyborny rečník, všetko čo ma na nete som videl
Napíš svoj komentár