TYPOLÓGIA VAŠEJ OSOBNOSTI
Ktoré povolania sú najbližšie Vašej osobnosti?


ŠTYRI DIMENZIE TYPU OSOBNOSTI.
Systém určenia typu osobnosti vychádza zo štyroch základných vlastností ľudskej osobnosti:

1. Ako komunikujeme s okolitým svetom a kam usmerňujeme svoju energiu.
E/I(Extroverzia/Introverzia)
2. Aký druh informácie si prirodzene všímame a vnímame.
Z/N (Zmyslovosť/Intuitívnosť)
3. Ako sa rozhodujeme.
R/C (Rozumovosť/Citovosť)
4. Či preferujeme štruktúrovaný alebo spontánnejší spôsob života.
U/V (Uvážlivosť/Vnímavosť)

Ako na to:

Urobte si tabuľku 4 stĺpce x 5 riadkov. Nad stĺpce tomto poradí napíšte E/I (1.stĺpec), Z/N (2.), R/C (3.) a U/V (4. stĺpec.)
Teraz si čítajte tvrdenia označené ako E1, I1, E2, I2, a tak ďalej. Z každej dvojice tvrdení si vyberte jedno, ktoré sa k vám viac hodí, a napíšte ho do daného stĺpca.

Pr.: V prvom stĺpci na mňa vychádzajú tvrdenia E, I, I, E, E -> čiže prevažne som Extrovert. V druhom stĺpci na mňa sedia tvrdenia Z, N, Z, N, N -> čiže som N(intuitívna). V treťom mi napr. vyšlo že som Citová a v štvrtom stĺpci mi vyšlo že som uvážlivá. Takto mi vyšla kombinácia ENCU . Výsledky kombinácii si prečítate nakonci.




1.STĹPEC -DIMENZIA E) Extroverzia / Introverzia (I)
Vychádza z toho ako komunikujete so svetom a kam usmerňujete svoju energiu.

E1:
Ľudia, ktorí preferujú vonkajší svet sú extroverti. To znamená, že vyhľadávajú iných ľudí a tešia sa z bohatej komunikácie, či už s jedným človekom, alebo v rámci skupiny. Keďže potrebujú na pochopenie sveta zážitky, skúsenosti, majú radi aktivitu. “Nabíjajú svoju energiu” v spoločnosti iných ľudí a obyčajne majú veľa známych. Tzn., aktivizujú sa v prítomnosti iných ľudí.

I1:
A tí, čo uprednostňujú svet vnútorný, sú introverti. Tešia sa na chvíle, keď sú sami, pretože tento čas potrebujú na “dobitie svojich batérií”. Snažia sa pochopiť svet ešte pred skúsenosťou, čo znamená, že väčšina ich aktivity je mentálneho charakteru. Tzn., aktivizujú sa, ak sú sami.
_________________
E2:
Extroverti sú radi v centre aktivity a sú prístupní, priateľskí, často a ľahko nadväzujú kontakt s novými ľuďmi.
I2:
Introverti sa vyhýbajú tomu, aby sa dostali do centra pozornosti a sú viac rezervovaní. S novými ľuďmi sa zoznamujú radšej pomaly.
_________________
E3:
Extroverti často musia rozprávať, aby mohli rozmýšľať. Čiže, najprv konajú, potom rozmýšľajú. Majú sklon premýšľať nahlas.
I3:
Introvert skôr než odpovie na otázku, zvyčajne chvíľu mlčí, pretože mu viac vyhovuje rozmýšľať potichu. Čiže, najprv premýšľajú, potom konajú. Premyslia si všetko potichu.
_________________
E4:
Extroverti majú tendenciu viac sa prezentovať na verejnosti a podeliť sa bez zábran so svojimi osobnými problémami, preto sa dajú ľahšie “prečítať” a spoznať. Viac hovoria ako počúvajú. Komunikujú s entuziazmom. Reagujú rýchlo.
I4:
Introverti si chránia svoje súkromie, radšej sa slobodne delia o súkromné informácie len s niekoľkými vybranými priateľmi. Viac počúvajú ako hovoria. Svoj entuziazmus si nechávajú pre seba. Odpovedajú, až keď si veci premyslia.
________________
E5:
Extroverti majú obvykle veľa záujmov, ale nie vždy idú do hĺbky. Preferujú šírku pred hĺbkou.
I5:
Introverti majú menej záujmov, ale sledujú ich do hĺbky. Preferujú hĺbku pred šírkou.




2.STĹPEC-DIMENZIA Z) Zmyslovosť / Intuitívnosť (N)
Vychádza z toho, ktorý druh informácie si prirodzene všímame.

Z1:Zmyslové typy sa sústreďujú na to, čo sa dá vidieť, počuť, cítiť, čuchať alebo ochutnať. Veria iba tomu čo sa dá zmerať alebo dokumentovať, a zameriavajú sa na to, čo je reálne, isté a konkrétne. Veria svojim osobným skúsenostiam.

N1:Intuitívne typy sa zaujímajú viac o význam, vzťahy a možnosti vychádzajúce z faktov, než o fakty samotné. Preferujú intuíciu - čítajú medzi riadkami a vo všetkom hľadajú význam. Zameriavajú sa na implikácie, hypotézy a dedukcie. Cenia si predstavivosť a veria svojim inšpiráciám a predtuchám.
____________
Z2:Zmyslové typy majú rady nové nápady, len ak sa dajú aplikovať v praxi. Oceňujú realizmus a zdravý rozum. Sú úspešné v pozorovaní a v zapamätaní si množstva faktov.

N2:
Intuitívne typy majú rady nové nápady a koncepty kvôli nim samým, aj keď väčšina z nich môže byť totálne nerealistická. Oceňujú predstavivosť a inováciu. Darí sa im pri interpretácií faktov a pri prenikaní do hĺbky.
______________
Z3:
Zmyslové typy rady používajú a cibria získané schopnosti.
N3:
Intuitívne typy si rady dopĺňajú vedomosti, nudia sa, keď už nové poznatky zvládli.
_______________
Z4:
Zmyslové typy sú ľudia exaktní a realistickí, vedia podať detailný opis obrazne. Informáciu podávajú postupne, krok za krokom.
N4:
Intuitívne typy sa vyjadrujú všeobecne a používajú metafory a prirovnania. Informáciu podávajú prerušovane, vyjadrujú sa nepriamo, okľukou.
________________
Z5:
Zmyslové typy sa orientujú na prítomnosť a koncentrujú sa na všetko, čo práve prebieha. Keď hodnotí situáciu, chce presne určiť, čo sa deje. Majú záľubu tešiť sa zo života a často nechávajú udalostiam voľný priebeh.
N5:
Intuitívne typy sa orientujú na budúcnosť. Majú tendenciu predvídať udalosti a vo všeobecnosti sa skôr pokúšajú zmeniť než ich zachovať v pôvodnom stave. Hodnotia situáciu podľa toho, čo znamená a aké dôsledky z nej môžu vyplynúť.
_________________




3.STĹPEC -DIMENZIA: (R) Rozumovosť / Citovosť (C)
Vychádza z toho, ako sa rozhodujeme a formulujeme závery.


R1:
Rozumové typy preferujú rozhodnutia, ktoré dávajú logický zmysel, tzv. neosobné rozhodovanie. Majú schopnosť postupovať v procese rozhodovania objektívne a analyticky. Rozhodujú sa na základe analýzy a zvažovania dôkazov, aj keď to môže viesť k nepríjemným záverom. Oceňujú spravodlivosť a čestnosť

C1:
Citové typy sa rozhodujú podľa toho, nakoľko sa ich týka a podľa toho, čo cítia, že je správne, tzv. rozhodovanie na základe osobných hodnôt. Uvažujú, aký vplyv bude mať ich rozhodnutie na iných. Oceňujú empatiu a harmóniu: akceptujú výnimku z pravidla
__________________
R2:
Rozumové typy dokážu postupovať racionálne až do bodu, kedy sa môžu zdať chladnými, že nemajú srdce, že sú bezcitní a ľahostajní.
C2:
Citové typy sa dokážu osobne angažovať natoľko, že pôsobia až príliš emocionálne, precitlivelo, nelogicky a slabo.
__________________
R3:
Pre rozumové typy je pravdovravnosť dôležitejšia než takt.
C3:
Pre citové typy je pravdovravnosť rovnako dôležitá ako takt.
__________________
R4:
Rozumové typy veria, že city platia len ak majú logiku.
C4:
Citové typy veria, že city platia, či majú alebo nemajú zmysel.
__________________
R5:
Rozumové typy motivuje túžba po schopnostiach a dobrých výsledkoch.
C5:
Citové typy motivuje túžba po uznaní.
___________________





4.STĹPEC -DIMENZIA U) Uvážlivosť / Vnímavosť (V)
Vychádza z toho, či preferujeme štruktúrovaný alebo spontánnejší spôsob života.


U1:
Uvážlivé typy uprednostňujú rozvážnosť, žijú usporiadaným životom a najšťastnejší sú, keď je ich život organizovaný. Snažia sa regulovať a kontrolovať život. Sú najšťastnejší, keď už spravili rozhodnutie, pretože prežívajú napätie kým dosiahnu vytúžený cieľ.
V1:
Vnímavé typy uprednostňujú spontánny spôsob života a sú najšťastnejší, keď je ich život flexibilný. Chcú život radšej poznávať než ho kontrolovať. Sú najšťastnejší, keď majú možnosť voľby otvorenú, pretože pociťujú napätie pri rozhodovaní.
__________________
U2:
Uvážlivé typy uprednostňujú plánovaný a usporiadaný svet, majú “pracovnú morálku” typu najprv práca, potom zábava (ak zostane čas).
V2:
Vnímavé typy majú “etiku zábavy” typu najprv zábava, potom práca (ak zostane čas). Menia ciele, ak sa objaví nová informácia a rady sa prispôsobujú novým situáciám.
___________________
U3:
Uvážlivé typy majú rady pod kontrolou to, čo sa deje a rady sa rozhodujú. Stanovia si ciele a prácu tak, aby ich včas dokončili a radšej chcú vedieť do čoho idú.
V3:
Vnímavé typy rady nechávajú veciam voľný priebeh, tešia sa keď sa môžu prispôsobovať meniacim sa situáciám a rady odkladajú rozhodovanie tak dlho, ako sa len dá.
___________________
U4:
Uvážlivé typy sa orientujú na produkt, t. zn. kladú dôraz na to, aby bola úloha splnená. Uspokojuje ich, až keď projekt dokončia.
V4:
Vnímavé typy sa orientujú na proces, t. zn. kladú dôraz na to, ako sa úloha skončí. Uspokojuje ich, keď projekt odštartujú.
____________________
U5:
Uvážlivé typy vnímajú čas ako definitívne východisko a termíny berú vážne.
V5:
Vnímavé typy vnímajú čas ako východisko, ktoré možno meniť, termíny sú pre nich elastické.
____________________

ENCU – extrovert, intuitívny, citový, uvážlivý
Silné stránky
• podpora harmónie, budovanie spolupráce,
• rešpektovanie rôznych názorov,
• môžu byť dobrými rečníkmi a dokážu rozprúdiť skupinové diskusie,
• sú rozhodní a dobrí organizátori,
• rodení vodcovia.
Slabé stránky
• zvyknú idealizovať ľudí,
• niekedy sa rozhodujú príliš rýchlo,
• ťažko sa vyrovnávajú s konfliktmi a nevedia zmietnuť problémy zo stola,
• niekedy berú kritiku príliš osobne,
• niekedy nevenujú pozornosť faktografickým detailom.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Nadviazať a udržať priateľské kontakty s kolegami, klientmi, zákazníkmi atď., ktorí sú mi sympatickí.
• Rozvíjať tvorivé prístupy pri riešení problémov v rámci projektov, v ktoré verím a kde môžem očakávať pozitívne výsledky svojho úsilia v prospech iných.
• Pracovať v prostredí, kde je jasné, čo sa dá očakávať, kde sa oceňujú prínosy a kde sa podporuje personálny rast a rozvoj.
• Byť súčasťou tímu tvorivých ľudí, ktorým dôverujem a kde by som mohol byť produktívny.
• Dostatok času na rozvoj tvorivého prístupu k riešeniu problémov, o ktorý sa potom budem môcť podeliť s inými sympatizujúcimi ľuďmi.
• Prácu v aktívnom a motivujúcom prostredí, kde budem schopný zvládnuť niekoľko projektov naraz.
• Využívanie svojich organizačných a rozhodovacích schopností, udržať kontrolu a zodpovednosť za svoje vlastné projekty.
• Pracovať v bezkonfliktnom prostredí a bez pretrvávajúceho napätia.
• Formulovať nové nápady a hľadať nové prístupy, ktoré prispejú k zlepšeniu života iných.
Niektoré vlastnosti:
• idealisti, lojálni, energickí, zodpovední, svedomití a vytrvalí, sebakritickí, taktní, vyrovnaní a tolerantní, diplomati, rozhodujú sa podľa pocitov, preferujú organizovaný svet, príliš empatickí, vyhýbajú sa konfliktom.
Niektoré povolania:
• vedúci pracovník, spisovateľ/novinár, umelec, vedúci oddelenia reklamy a kontaktov s klientmi, odborník na styk s verejnosťou, náborový pracovník, televízny producent, hlásateľ, politik, psychológ, profesijný poradca, personálny poradca, poradca pre premiestňovanie zamestnancov, učiteľ, sociálny pracovník.



ENCV- extrovert, intuitívny, citový, vnímavý
Silné stránky
• inovační myslitelia, vedia dobre riešiť problémy,
• dokážu spojiť svoje schopnosti so záujmami a schopnosťami iných,
• dosiahnu úspech v tom, čo ich zaujíma,
• vedia umiestniť správnych ľudí na správne miesto/úlohu,
• dokážu motivovať ľudí svojím nákazlivým entuziazmom a energiou.
Slabé stránky
• niekedy si nevedia dobre zorganizovať prácu alebo zostaviť svoje priority,
• môžu mať v rámci projektu problémy pri sledovaní detailov,
• môžu sa nudiť a ľahko sa dostať na vedľajšiu koľaj,
• obvykle nemajú radi, ak sa niečo opakuje alebo stáva rutinou,
• obvykle sú menej výkonní, keď pracujú sami.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Pracovať s rôznymi skupinami ľudí na inšpiratívnych projektoch.
• Riešiť tvorivo a novým spôsobom jednotlivé problémy a pomáhať tak iným ľuďom a zároveň sa dočkať aj realizácie svojich projektov.
• Prácu, ktorá je zábavou, motiváciou a je vždy iná.
• Nie častá rutinná práca s detailami pri údržbe systému či projektu.
• Pracovať vlastným tempom, podľa vlastného programu s minimálnymi predpismi alebo pokynmi a poskytne im slobodu konať spontánne.
• Zoznamovať sa s ľuďmi, získavať nové vedomosti a priebežne uspokojovať moju zvedavosť.
• Pracovať v súlade so svojím osobným presvedčením a hodnotami a umožňuje im vytvárať príležitosti v prospech iných.
• Pracovať v priateľskej a uvoľnenej atmosfére s humorom, dobrou vôľou, kde sa vyskytujú iba minimálne konflikty medzi ľuďmi a kde si ľudia cenia entuziazmus, kreativitu a predstavivosť.
• Slobodný rozlet inšpirácie a účasť na vzrušujúcich a zaujímavých dobrodružstvách.
Niektoré vlastnosti:
• optimistickí, spontánni, kreatívni a sebaistí, vnímaví, tvoriví, prispôsobiví, ostražití, mimoriadne vynaliezaví, sympatickí, slušní a srdeční, môžu mať problémy pri rozhodovaní, nemajú zmysel pre organizáciu.
Niektoré povolania:
• novinár, herec, televízny hlásateľ, bytový architekt, umelec, reportér, odborný pracovník pre styk s verejnosťou, konzultant v oblasti marketingu, autor reklamných textov a pútačov, vedúci oddelenia reklamy, referent pre strategické plánovanie, publicista, sociálny pracovník, psychológ, profesijný poradca, učiteľ, konzultant, obchodník, manažér ľudských zdrojov, organizátor konferencií, poradca pre potreby zamestnancov, odborník na rozvoj zamestnanosti.



ENRU – extrovert, intuitívny, rozumový, uvážlivý
Silné stránky
• môžu byť fantastickými vodcami,
• najlepšie sa im pracuje v organizáciách, kde je príležitosť dostať sa na najvyššiu pozíciu,
• sú ambiciózni a pracovití, čestní a priami,
• dokážu tvorivo pristupovať k riešeniu komplikovaných problémov, sú schopní logicky sa rozhodovať,
• dokážu sa sústrediť na krátkodobé i dlhodobé ciele.
Slabé stránky
• môžu byť nároční, kritickí,
• môžu klásť prácu nad všetko ostatné,
• môžu prehliadať dôležité údaje a detaily, keď sa chcú rýchlo rozhodnúť,
• niekedy nevedia vysloviť pochvalu alebo povzbudiť,
• niekedy pre nich nie je vítaný osobný príspevok alebo prínos iných.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Riadiť, kontrolovať, organizovať a zlepšovať operačný systém organizácie tak, aby jej fungovanie bolo efektívne a práca pokračovala presne podľa časového harmonogramu.
• Angažovať sa v strategickom plánovaní, tvorivom riešení problémov a produkovať inovačné a logické metódy.
• Pôsobiť v dobre organizovanom prostredí, kde so svojimi spolupracovníkmi môže pracovať podľa jasných a pevných pravidiel.
• Aby jeho intelektuálna zvedavosť bola ustavične stimulovaná novými podnetmi, aby mohol pracovať na zložitých a náročných problémoch.
• Príležitosť spoznávať a komunikovať s rôznymi schopnými, zaujímavými a vplyvnými ľuďmi.
• Príležitosť na osobný rast v rámci organizácie a na zvyšovanie a využitie svojich schopností.
• Pracovať v stimulujúcom, náročnom a konkurencieschopnom prostredí, kde je vystavený on osobne i výsledky jeho práce verejnému hodnoteniu alebo oceneniu.
• Pracovať s inteligentnými, tvorivými, ambicióznymi a cieľavedomými osobnosťami, ktorých schopnosti si váži.
• Vytýčiť si ciele a naplniť ich, uplatniť organizačné schopnosti tak, aby sme sa spoločne sústredili na veľký cieľ, zatiaľ čo sa on snaží naplniť všetky svoje ambície včas a efektívne.
• Riadiť a kontrolovať iných ľudí pomocou logických a objektívnych kritérií a zároveň strategicky, aby sa uplatnili silné stránky jednotlivých osôb, ale bez toho, aby denne musel riešiť interpersonálne nedorozumenia.
Niektoré vlastnosti:
• dobre logické a analytické myslenie, srdečné a úprimné vystupovanie, radi preberajú zodpovednosť, vedia dobre organizovať ľudí, riadia sa prísnymi pravidlami, môže byť neústupný, netaktný, netrpezlivý a bezcitný voči potrebám a citom iných, môže byť ťažko prístupný.
Niektoré povolania:
• vedúci pracovník, vyšší manažér, vedúci kancelárie, personálny manažér, manažér predaja, marketingový manažér, obchodné poradenstvo, manažérske poradenstvo, poradenstvo pre vzdelávanie, špecialista na pracovné vzťahy, psychológ, učiteľ.


ENRV - extrovert, intuitívny, rozumový, vnímavý
Silné stránky
• na riešenie problémov využívajú svoju kreativitu a schopnosť improvizovať,
• najlepšie pracujú na stimulujúcich projektoch, ktoré nasledujú jeden za druhým,
• môžu byť zábavnými a inšpirujúcimi prednášateľmi,
• sú dobrými inovátormi a objektívnymi analytikmi,
• sú sebavedomí a schopní robiť všetko, čo chcú.
Slabé stránky
• môžu stratiť záujem o projekty, ak sa vyriešia tvorivé problémy,
• môžu mať problémy, ak sa musia venovať detailom,
• nemajú radi rutinu a opakovanie, môžu odmietnuť pracovať zaužívaným spôsobom,
• často prerušujú iných ľudí pri rozprávaní, môžu byť príliš dôverčiví a stáva sa, že nesprávne predstavia svoje schopnosti,
• môžu byť nespoľahliví a nezodpovední.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Príležitosť venovať sa tvorivému riešeniu problémov, resp. tvorbe inovačných prístupov k problémom.
• Realizáciu vlastných novátorských riešení pri tvorbe efektívnejších systémov.
• Ocenenie a povzbudenie tvorivosti, kompetenciu a schopnosť improvizovať.
• Zažiť množstvo situácií naplnených zábavou, činmi a vzrušením.
• Postupovať podľa logického poriadku a vychádzať z objektívnych a spravodlivých kritérií a nie z toho, či sa to niekomu páči, alebo nie.
• Zvyšovať si svoju profesionálnu a personálnu autoritu a často komunikovať s inými vplyvnými ľuďmi.
• Nadväzovať známosti a konštantne komunikovať s mnohými ľuďmi, najmä s tými, ktorých si vážim.
• Vykonávať prácu v rýchlo sa meniacom prostredí, kde sa pracuje s veľkým nasadením v interakcii s inými.
• Pracovať v neštruktúrovanom prostredí, kde má vysoký stupeň osobnej slobody, voľný čas a príležitosť konať spontánne.
• Navrhovať a spúšťať projekty, pričom sa nemusím zaoberať nezáživnými detailami.
Niektoré vlastnosti:
• milujú vzrušenie a náročné úlohy, sú entuziastickí, bystrí, rád rozpráva, rodení podnikatelia, veľmi iniciatívni, žijú na základe tvorivého impulzu, je zvedaví, všestranní, adaptabilní, nápadití, ostražití a úprimní, ľahko zbadajú nedostatok, majú vynikajúce analytické schopnosti a sú výbornými stratégmi, žijú radi voľne a vyhľadávajú zábavu a zmenu, snažia sa ľudí pochopiť a nie ich hodnotiť, neznášajú nič konvenčné, vedia byť neohrabaní a netaktní, aj neúprimní, majú túžbu nechať si dvierka pootvorené pre iné príležitosti a to z nich môže urobiť nespoľahlivých partnerov, môžu chybne predpokladať správanie iných zo svojej prirodzenej rýchlosti.
Niektoré povolania:
• politik, politický manažér, vedec v oblasti spoločenských vied, strategický plánovač, projektant personálnych systémov, obchodník s nehnuteľnosťami, manažér priemyslového dizajnu, riaditeľ pre tvorbu reklamy, pracovník v oblasti prieskumu trhu, odborný referent pre styk s verejnosťou, podnikateľ, konzultant pre oblasť manažmentu, investor, fotograf, novinár, herec.



EZCU - extrovert, zmyslový, citový, uvážlivý
Silné stránky
• vedia dobre spolupracovať a vytvárať priateľské a harmonické vzťahy,
• ich prístup je osobný, nezávisle od profesie,
• tvrdo pracujú, sú produktívni, svedomití a lojálni,
• dokážu sa dobre prispôsobiť zaužívaným zvykom, dodržiavajú predpisy a normy,
• majú zmysel pre organizovanosť, majú dobrú pamäť na fakty, ktoré využívajú.
Slabé stránky
• sú citliví na kritiku, podliehajú stresom v pracovných situáciách naplnených napätím,
• môže ich odradiť absencia uznania alebo slovného ocenenia,
• ich rozhodnutia môžu byť unáhlené a bez zváženia iných možností,
• málokedy hľadajú nové spôsoby, ako prácu vykonávať, môžu byť neprístupní a nekompromisní,
• niekedy môžu byť nervózni, ak pracujú dlhší čas sami, potrebujú spoločnosť.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Nadviazať priateľské a úprimné vzťahy s inými ľuďmi, ktorí svojím reálnym a konkrétnym prístupom pracujú na zdokonaľovaní kvality svojho života.
• Prinášať praktické výhody ľuďom. A zároveň im poskytne čas na ďalšie sebavzdelávanie a zvládnutie potrebných zručností skôr než ich použije v praxi.
• Uplatňovať kontrolu, pracovať s mnohými ľuďmi a vytvoriť s nimi harmonické prostredie na ceste za spoločnými cieľmi.
• Mať jasné predstavy o pracovných postupoch a hodnotiť jeho výkon podľa zaužívaných a presne stanovených kritérií.
• Vykonávať prácu v kooperatívnom bezkonfliktnom prostredí bez napätia medzi spolupracovníkmi, nadriadenými, klientmi a pod.
• Rozhodovať a používať efektívne postupy, aby sa jasne ukázalo, že všetky detaily jeho projektov sa plnia podľa jeho špecifikácií.
• Množstvo príležitostí počas pracovného dňa na komunikáciu s ľuďmi, ako aj možnosti byť integrálnou súčasťou procesu rozhodovania.
• Zorganizovať si prácu, ako aj prácu ľudí okolo neho tak, aby sa zabezpečil jej efektívny a hladký priebeh.
• Pracovať v priateľskom prostredí, kde ľudia dokážu oceniť jeho výsledky, kde cíti súhlas a podporu a kde môže svojich spolupracovníkov pokladať za svojich priateľov.
• Pracovať v prostredí s jasnou organizačnou štruktúrou, kde sú jasné normy, ktorým každý rozumie a kde sa uznáva autorita.
Niektoré vlastnosti:
• rady pomáhajú ľuďom prostredníctvom priameho konania a spolupráce svojimi praktickými skúsenosťami, sú zodpovední, priateľskí a sympatickí, idealizujú všetko a všetkých, ktorých obdivujú, sú citliví na ľahostajnosť a kritiku, sú rozhodní, praktickí a realistickí, objektívni, všímajú si dôležité detaily a fakty, sú svedomití a konvenční, vyhýbajú sa konfliktom, často prehliadajú svoje vlastné pocity, ťažko povedia nie a požiadajú o pomoc, môžu sa prejaviť ako pesimisti, často sa rozhodujú príliš rýchlo.
Niektoré povolania:
• lekár, zdravotná sestra, dentista, logopéd, športový lekár, učiteľ, opatrovateľ detí, sociálny pracovník, poradca, obchodník s nehnuteľnosťami, bankár, vedúci pracovník pre styk s verejnosťou, recepčný, kaderníčka, hosteska, sekretárka, recepčná, účtovník.


EZCV – extrovert, zmyslový, citový, vnímavý
Silné stránky
• sú praktickí a realistickí,
• v práci sú aktívni, vedia sa prispôsobiť zmenám a nemajú radi jednotvárnosť,
• dokážu vytvoriť veselú atmosféru, plnú nadšenia,
• majú dobré komunikačné schopnosti,
• dajú sa inšpirovať spolupracovníkmi i klientmi.
Slabé stránky
• niekedy nevedia plánovať dopredu, alebo predvídať dôsledky svojho konania,
• majú sklon k impulzívnosti, ľahko podľahnú pokušeniu a ľahko sa dajú odradiť,
• môžu mať problémy, ak majú pracovať sami i počas krátkeho obdobia,
• môžu mať problémy docieliť disciplínu u seba aj u iných ľudí,
• môžu mať problémy, keď je potrebné pochopiť základný zmysel, alebo to, čo sa skrýva “medzi riadkami”.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Učiť sa z praktickej skúsenosti, v ktorej môže hľadať riešenie problémov na základe reálnych faktov a pomocou zdravého rozumu.
• Osobne sa angažovať v úlohách, pracovať bezprostredne s klientmi a zákazníkmi v teréne.
• Kooperovať s mnohými ľuďmi v aktívnom a pestrom spoločenskom prostredí, vykonávať svoju práce s chuťou a spontánne.
• Citlivo zaobchádzať s ľuďmi a uplatniť svoju schopnosť zmierniť napätie a konflikty, respektívne pomáhať iným vhodnou motiváciou ich aktivity.
• Pracovať na viacerých projektoch, najmä tam, kde môžem využiť svoj cit pre estetiku a dizajn.
• Komunikáciu s nekonfliktnými a spoločenskými typmi ľudí, ktorí sú plní entuziazmu a energie, sú realistickí.
• Pracovať na aktuálnych projektoch, ktoré rešpektujú potreby ľudí okolo neho.
• Pracovať v priateľskom a pokojnom prostredí, bez skrytých politických cieľov.
• Primeranú odmenu za dobré nápady a získanie uznania za môj prínos.
• Nájsť radosť v práci, tešiť sa z každodenných udalostí a neutápať sa v byrokracii pravidiel a zákazov.
Niektoré vlastnosti:
• hravosť, vitalita, rady žartujú, adaptabilní, tolerantní, dobrosrdeční, priateľskí, nesebeckí, mimoriadne spoločenskí, realisti, majú radi konkrétne fakty a majú dobrú pamäť na detaily, učia sa z praktickej skúsenosti, prístupní, nevnucujú svoju vôľu iným, taktní, sympatickí, darí sa im urovnávať konflikty, spontánni, niekedy môžu zanedbávať povinnosti, ľahko podliehajú pokušeniu, neplánujú budúcnosť, spoliehajú sa na svoje osobné pocity.
Niektoré povolania:
• promotér, koordinátor špeciálnych podujatí, pracovník cestovnej kancelárie, predajca nehnuteľností, hovorca, reklamný pracovník v maloobchode, pracovník zodpovedný za získavanie fondov, sprostredkovateľ práce.



EZRU – extrovert, zmyslový, rozumový, uvážlivý
Silné stránky
• sú veľmi praktickí, orientujú sa na výsledky,
• vedia sa dobre koncentrovať na ciele organizácie,
• sú rodení organizátori, vedia robiť objektívne rozhodnutia,
• sú dynamickí pri plnení povinností, ak treba, dokážu byť tvrdí,
• dobre vedia rozoznať, čo je nelogické, nekonzistentné, nepraktické alebo neefektívne.
Slabé stránky
• niekedy nemajú trpezlivosť s ľuďmi, ktorí nedodržiavajú predpísané postupy alebo nevenujú pozornosť dôležitým detailom,
• v prípade neefektívnosti majú málo trpezlivosti,
• niekedy, keď sledujú svoje ciele, prehliadajú ľudí,
• niekedy ich nezaujímajú príležitosti, ktoré nejestvujú práve v danom momente,
• niekedy nepočúvajú názory oponentov, môžu byť strohí a pôsobiť neohrabane.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Systematicky pracovať, organizovať fakty, stratégiu, ľudí, a poskytnúť mu možnosť efektívne využívať čas a zdroje na ceste k logickému zakončeniu úlohy.
• Využívať nadobudnuté schopnosti počas práce na konkrétnych, jasne špecifikovaných úlohách a pritom používať svoje silné logické schopnosti.
• Aby sa jeho práca hodnotila podľa spravodlivých, logických, explicitných a objektívnych kritérií.
• Aby sa práca vykonávala v priateľskom prostredí v spolupráci s inými pracovitými a svedomitými ľuďmi, ktorí neprenášajú svoje osobné problémy do práce a neočakávajú, že budem prejavovať svoje osobné pocity v zamestnaní.
• Dosahovať realistické a hmatateľné výsledky, aplikovateľné v praxi.
• Aby sa jasne stanovilo, čo sa od neho očakáva, aká je hierarchia podávania správ o výsledkoch.
• Produktívne postupovať, organizovať potrebné kroky a zdroje a určiť si a splniť termíny.
• Vykonávať prácu v stabilnom a prehľadnom prostredí naplnenom aktivitou a rôznymi typmi ľudí.
• Vykonávať prácu s ľuďmi, ktorí mi umožnia niesť zodpovednosť za seba i za iných.
• Robiť rozhodnutia, mať veľkú dávku kontroly a veľkú zodpovednosť. Pracovať tam, kde sa budú rešpektovať moje názory, návrhy a skúsenosti.
Niektoré vlastnosti:
• sú vynikajúcimi realizátormi, zodpovední, svedomití, plnia si svoje záväzky, radi organizujú do detailov, pracujú systematicky, aby dosiahli svoje ciele podľa časového harmonogramu a aby dosiahli čo najväčšiu efektivitu, ich myslenie je logické, objektívne a analytické, majú dobré schopnosti argumentácie, sú realistickí, praktickí a držia sa faktov, zaujímajú ich veci reálne, sú dôslední a spoľahliví, držia sa tradícií, vyhovuje im ak môžu hodnotiť a dokážu vystupovať aj autoritársky, prísne sa držia etických princípov, ktoré sa môžu snažiť vnútiť aj iným, neuvažujú, aký môže mať ich rozhodnutie dopad na iných, môžu pôsobiť chladným a nevšímavým dojmom, často sa ponáhľajú urobiť záver bez potrebných informácií alebo dokonalého poznania situácie.
Niektoré povolania:
• predajca: počítače a nehnuteľnosti, učiteľ, poisťovací agent, štátny zamestnanec, bankový úradník, manažér projektu, vedúci kancelárie, manažér databázy, nákupca, úverový analytik, burzový maklér, vedúci pracovník.



EZRV – extrovert, zmyslový, rozumový, vnímavý
Silné stránky
• sú všímavý, majú vynikajúcu pamäť na konkrétne informácie,
• vedia, čo treba spraviť a sú realistickí v tom, čo vyžaduje dokončenie úlohy,
• obvykle ich baví oblasť predaja a vyjednávanie,
• vedia sa prispôsobiť rôznym typom ľudí,
• vedia, ako založiť súkromný podnik sú rodenými promotérmi.
Slabé stránky
• niekedy nedokážu predvídať dlhodobé následky konania,
• môžu byť odmeraní a necitliví k citom iných,
• nemajú radi, ak ich obmedzujú normy a predpisy,
• často nemajú pochopenie pre administratívne predpisy a procedúry,
• niekedy sú nezodpovední pri dodržiavaní termínov a časových harmonogramov.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Možnosť spontánneho kontaktu s mnohými ľuďmi, prinesie každý deň niečo nové.
• Využívať svoje dobré pozorovacie schopnosti a schopnosť absorbovať a zapamätať si fakty.
• Aplikovať svoje schopnosti hľadať spôsoby ako riešiť problémy, používať vlastné skúsenosti a potom kriticky analyzovať riešenia a vybrať z nich to najlepšie.
• Aby práca bola plná aktivity a dobrodružstiev a prinášala radosť. Kde sa pracuje rýchlo, je povolené riskovať a tam sa dá striehnuť na nové príležitosti.
• Reagovať na neočakávané situácie a používať nekonvenčné prístupy, kde môže obratne rokovať o uspokojivých riešeniach.
• Pracovať v prostredí bez reštriktívnych predpisov, kde môžem byť v styku s inými praktickými a životaschopnými ľuďmi, a ktorá mi po splnení povinnosti poskytuje dostatok voľného času.
• Zariadiť sa tak, ako uznám za vhodné, nie podľa kritérií niekoho iného.
• Praktickú prácu, čo má svoju logiku, v ktorej môžem aplikovať svoje schopnosti zisťovať diskrepancie alebo chyby v logike systému a na mieste to napraviť.
• Slobodne reagovať na krízu a pracovať primeraným spôsobom pri riešení pálčivých problémov.
• Pracovať s realistickými ľuďmi a na konkrétnych veciach, nie na nejakých teóriách, či myšlienkach, kde sa môžem zamerať na produkciu hmatateľných výsledkoch alebo služieb.
Niektoré vlastnosti:
• aktívni, tolerantní, spontánni, neradi plánujú do budúcnosti, realistickí, zvedaví, vášniví, preferujú činy pred rečami, vedia dobre riešiť problémy, vedia byť diplomati, sú pragmatickí a dokážu byť neústupní, priateľskí, šarmantní a obľúbení, prirodzení, spoločenskí, prispôsobiví a vtipní, môžu prehliadať city iných a môžu byť netaktní.
Niektoré povolania:
• burzový maklér, bankár, investor, audítor, poisťovateľ, promotér, agent cestovnej kancelárie, aukcionár, súkromný podnikateľ, stavebný podnikateľ, maloobchodník, predajca áut.



INCU – introvert, intuitívny, citový, uvážlivý
Silné stránky
• pristupujú k problémom tvorivo a dokážu navrhovať alternatívne riešenia,
• sú schopné porozumieť zložitým pojmom,
• podporujú súlad medzi ľuďmi,
• sú presvedčivými vodcami a sú oddané tomu čo veria,
• rady pomáhajú iným v ich osobnostnom rozvoji.
Slabé stránky
• sú niekedy nepružní a zameriavajú sa na jediný cieľ,
• môžu byť nepraktickí, pokiaľ ide o životaschopnosť ideí,
• môžu byť perfekcionistami a pre organizačnú kultúru príliš nezávislí,
• niekedy komunikujú príliš komplikovane a ľudia im nerozumejú.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Tvoriť a premýšľať nad novými nápadmi a prístupmi k najrôznejším problémom.
• Dosiahnuť výsledky, v ktoré verím a na ktoré som hrdý.
• Uznanie autorstva a osobitného prínosu.
• Vyjadriť sa a mať prehľad o realizácii ich predstáv.
• Realizovať svoje myšlienky pre dobro iných. Pracovať na základe rovného s rovným.
• Vykonávať prácu v priateľskom a pokojnom prostredí, kde jeho nápady berú vážne a jeho snahy podporujú.
• Samostatne pracovať, ale s možnosťou, že sa na práci budú podieľať aj iní.
• Organizovať si svoj pracovný čas a prostredie.
• Udržať v súlade so svojimi osobnými hodnotami a presvedčením vysoký stupeň osobnej a profesionálnej integrity.
Niektoré vlastnosti:
• silne emocionálni, majú pevné zásady a osobnú integritu, lojálni, angažovaní, idealisti, čestní, rozhodní, tvrdohlaví partneri, pokiaľ ide o zmeny, empatickí, nevyspytateľní, zložité osobnosti, často veľmi citliví, môžu zanedbať bežné detaily.
Niektoré povolania:
• profesijný poradca, psychológ, učiteľ, výchovný poradca, riaditeľ agentúry pre sociálne služby, sprostredkovateľ/človek, ktorý rieši konflikty, sociálny pracovník, manažér v oblasti ľudských zdrojov, obchodník, konzultant pre oblasť organizačného rozvoja.
INCV – introvert, intuitívny, citlivý, vnímavý
Silné stránky
• svoju prácu zameriavajú radšej na ciele, ktoré sami podporujú,
• pracujú radi sami, pri častej zmysluplnej interakcii s ľuďmi, ktorých obdivujú,
• plnia si svoje povinnosti,
• inšpiruje ich práca, v ktorú veria,
• dobre si rozumejú s ľuďmi, s ktorými komunikujú na báze rovný s rovným.
Slabé stránky
• niekedy sú pri plánovaní projektov menej reálni,
• chcú mať svoje projekty pod kontrolou, ak kontrolu stratia, strácajú i záujem o prácu,
• môže ich odradiť, ak práca nesmeruje k cieľom, v ktoré veria,
• môžu byť nepružní, ak majú spraviť potrebné zmeny vo svojich nápadoch,
• môžu mať problémy s prácou v konkurenčnom prostredí.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Byť v súlade so svojimi osobnými hodnotami a presvedčením a vyjadriť svoje predstavy.
• Mať dostatok času na premýšľanie a na udržanie kontroly nad procesom a výsledkami svojej práce.
• Vykonávať svoju prácu samostatne, mať na ňu dostatok času a nerušenú pracovnú atmosféru.
• Prácu, ktorá sa vykonáva v rámci flexibilnej štruktúry, kde platí minimálne množstvo pravidiel a predpisov. Pracovať na projekte vtedy, keď mám inšpiráciu.
• Pracovať spolu s inými tvorivými a vnímavými jednotlivcami v bezkonfliktnom a tvorivom prostredí.
• Uplatniť originálnosť a zároveň cítiť podporu a uznanie za osobný rast.
• Neprezentovať svoju prácu pred dokončením verejne pred skupinou ľudí alebo podávať informácie o čiastkových výsledkoch, pokiaľ práca nie je dokončená.
• Pomáhať druhým v raste, rozvoji a realizácii ich schopností.
• Získať porozumenie ľudí, pomáhať im a zistiť, čo ich najviac motivuje v živote.
• Pracovať tak, aby ho pri dosahovaní cieľov neobmedzovali žiadne politické, finančné alebo iné prekážky.
Niektoré vlastnosti:
• citliví, lojálni, idealisti, majú silný zmysel pre česť, prístupní, zvedaví, flexibilní, tolerantní, adaptabilní, voči sebe sú veľmi tvrdý, zriedka dávajú najavo city, často sú rezervovaní a mlčanliví, sú priateľskí, niekedy konajú nelogicky, sú veľmi citliví na kritiku, kladú na seba príliš vysoké nároky, ťažko vedia povedať nie.
Majú radi firemné prostredie, nie sú podnikavé typy.
Niektoré povolania:
• vysokoškolský profesor, výskumný pracovník, psychológ, poradca, sociálny pracovník, výchovný konzultant, logopéd, špecialista v oblasti rozvoja zamestnanosti, špecialista v oblasti ľudských zdrojov, vedec v oblasti spoločenských vied.


INRU – introvert, intuitívny, rozumový, uvážlivý
Silné stránky
• vedia dobre predvídať a excelujú pri tvorbe systémov,
• majú radi kreatívne a intelektuálne úlohy,
• sú dobrými teoretickými a technickými analytikmi, k riešeniu problémov pristupujú logicky,
• dobre pracujú samostatne a sú rozhodní i pred tvárou opozície,
• rozumejú ťažkým a komplikovaným problémom.
Slabé stránky
• môžu stratiť záujem o projekt po kreatívnom vyriešení problémov,
• poháňajú iných do práce podobne ako seba,
• môžu mať problémy, ak pracujú pre niekoho, koho pokladajú za menej schopného než oni,
• môžu byť príliš nezávislí a ťažko sa prispôsobujú firemnej kultúre,
• môžu byť neflexibilní a zameraní len na jediný cieľ – svoje vlastné myšlienky.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Tvoriť a rozvíjať originálne a inovatívne riešenia problémov a tak zdokonaliť jestvujúce systémy.
• Zamerať svoju energiu na realizáciu vlastných dobrých nápadov, pracovať logickým a usporiadaným spôsobom v prostredí, ktoré ocení moju húževnatosť.
• Pracovať s ľuďmi, ktorých odborné znalosti, inteligenciu a kvalifikáciu si vážim.
• Zhodnotiť moje originálne nápady a udržať autorstvo a kontrolu nad ich realizáciou.
• Pracovať samostatne, ale občas aj v interakcii s malými skupinami intelektuálov v zabehanom prostredí bez interpersonálnych nedorozumení.
• Stabilný prísun nových informácií a poskytne mi nové príležitosti na zvyšovanie mojich vedomostí a kompetencií.
• Dosiahnuť výsledky, ktoré spĺňajú moje vlastné vysoké kritériá kvality.
• Neopakovať tie isté detailné úlohy viackrát.
• Vysoký stupeň samostatnosti a kontroly spolu s možnosťou slobodne robiť zmeny a pomáhať pri osobnom rozvoji osôb i celého systému.
• Posudzovať výkonnosť pomocou jednotlivých serióznych kritérií platných pre všetkých. Teda hodnotiť na základe zaužívaných kritérií, nie na základe osobnej príťažlivosti. Primerané ohodnotenie môjho vlastného prínosu.
Niektoré vlastnosti:
• majú neotrasiteľnú vieru vo vlastné originálne nápady, sú to perfekcionisti, je to typ logický, kritický, vynaliezavý, nerobí si ťažkú hlavu z kritiky alebo z nezáujmu, je najviac nezávislý, robí si všetko po svojom, nadriadení ako takí ho nevzrušujú, majú originálne myslenie, vidia do hĺbky a majú predstavivosť, majú dobré strategické myslenie, je to fantasta a očakáva príliš veľa nielen od seba; ale aj od druhých, veľmi sa nestará ako dosiahnuť úroveň druhých, dôležité sú jeho kritéria, nevie sa vžiť do toho, jako môže vplývať jeho správanie na iných, nevyzýva iných, aby predložili svoje názory a pocity.
Niektoré povolania:
• počítačový analytik, programátor, technický dizajnér, vysokoškolský profesor, správca školy, psychológ, psychiater, neurológ, kardiológ, konzultant pre oblasť manažmentu, odborník pre strategické plánovanie, manažér, sudca, umelec, architekt, dizajnér.

INRV - introvert, intuitívny, rozumový, vnímavý
Silné stránky
• sú schopní analyzovať problémy do hĺbky,
• sú architektmi tvorivých myšlienok a systémov,
• obľubujú situácie, kde majú príležitosť učiť sa a zvládnuť nové úlohy a poznatky,
• dokážu pracovať sami a dokonale sa koncentrovať,
• myslia ďaleko dopredu.
Slabé stránky
• ich predstava uskutočnenia myšlienok môže byť nereálna,
• ich zložité myšlienky sa môžu stretnúť s nepochopením,
• môžu stratiť záujem a prestať sa angažovať pri dokončovaní práce,
• nezakladajú si na detailoch a netolerujú redundanciu,
• môžu mať málo pochopenia pre city iných, zvyčajne sú kritickí a nároční.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Rozvinúť, analyzovať a vyhodnotiť nové idey.
• Zamerať svoju pozornosť a energiu viac na tvorivý, teoretický a logický postup než na finálny produkt.
• Motiváciu a rokovania o zložitých o zložitých problémoch, pri ktorých sa môže pokúsiť o nekonvenčný prístup a vziať na seba riziko pri hľadaní najlepšieho riešenia.
• Pracovať samostatne a mať dostatok času a pokoja na sústredené myslenie.
• Udržať si svoje vysoké pracovné kritériá a stanoviť, ako má byť jeho výkon ohodnotený a akú odmenu zaň dostanem.
• Pracovať vo flexibilnom, neštruktúrovanom prostredí bez zbytočne prehnaných reštrikcií alebo zbytočných stretnutí.
• Ustavičnú interakciu s menšou skupinou priateľov a spoločníkov, ktorých si vysoko váži.
• Konštantnú príležitosť zvyšovať si odborné znalosti a kompetencie, resp. interakciu s vplyvnými a úspešnými ľuďmi.
• Rozvíjať originálne myšlienky a mať možnosť poveriť efektívny personál ich realizáciou.
• Aby nemusel priamo organizovať prácu ľudí, vykonávať nad nimi kontrolu, ani riešiť interpersonálne konflikty.
Niektoré vlastnosti:
• problémy riešia koncepčne, sú vysoko intelektuálni a logickí, tichí, rezervovaní, indiferentní, kritickí, precízni a skeptickí, dajú sa presvedčiť len logickými argumentmi, vedia zorganizovať svoje myšlienky a nápady lepšie než ľudí, sú vysoko nezávislí, flexibilní a objektívni, strácajú trpezlivosť pokiaľ ide o bežné detaily, trápia ich nekompetentnosti, môžu byť zdržanlivejší ak treba niečo pochváliť.
Niektoré povolania:
• počítačový programátor, špecialista pre oblasť výskumu a rozvoja, manažér pre systémovú analýzu a databázu, strategický plánovač, tvorca koncepcií pre nový trh a výrobky, neurológ, fyzik, farmaceut, právnik, ekonóm, psychológ, finančný analytik, matematik, historik, filozof, fotograf, spisovateľ, umelec, agent, vynálezca.

IZCU – introvert, zmyslový, citový, uvážlivý
Silné stránky
• majú vysokú pracovnú morálku, sú zodpovední a tvrdo pracujú,
• sú vynikajúci pri rutinnej práci, ktorá si vyžaduje postupné vykonávanie opakujúcich sa procesov alebo úloh,
• sú presní, dôkladní a pedantní,
• sú radi, ak môžu slúžiť iným, pomáhajú svojim spolupracovníkom a podriadeným,
• majú radi zabehaný spôsob práce, rešpektujú hierarchiu.
Slabé stránky
• môžu podceňovať svoje vlastné hodnoty, niekedy nedokážu asertívne vystupovať vo svoj prospech,
• často sa prepracujú, lebo si na seba berú príliš veľa,
• niekedy nevidia možné budúce dôsledky,
• niekedy sa nedokážu dobre prispôsobiť konštantným zmenám,
• niekedy ich môže odradiť pocit, že už nie sú potrební alebo uznávaní.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Koncentráciu, pedantný prístup a precíznosť, s možnosťou využívať svoju pamäť na fakty a detaily.
• Pracovať na konkrétnych projektoch zameraných na pomoc ľuďom, ktoré vyžadujú presnosť a zmysel pre detaily.
• Pracovať v tradičnom a usporiadanom prostredí s pevnou organizačnou štruktúrou, ktorá vedie k praktickým výsledkom a službám.
• Súkromný priestor, kde sa môžem dlhší čas plne koncentrovať na prácu bez toho, aby ho niekto vyrušoval.
• Pracovať väčšinou samostatne resp. s ľuďmi, ktorí majú podobnú hodnotovú orientáciu a presvedčenie ako ja. Zamerať sa na pomoc druhým.
• Nevystupovať pred ľuďmi príliš často a bez dostatočného času na prípravu.
Niektoré vlastnosti:
• lojálni, verní, citliví, svedomití a zodpovední, realisti, detailisti, trpezliví, potreba – všetko jasne formulovať, majú prísnu pracovnú morálku, tichí, skromní, seriózni a pracovití, nie sú asertívni a tvrdohlaví (môžu ich preto zneužiť).
Niektoré povolania:
• lekár, zubný technik, predajca lekárskych prístrojov, administratívny pracovník v oblasti zdravotníctva, učiteľ, kurátor, sociálny pracovník, poradca pre voľbu povolania, personálny poradca, logopéd, sekretárka, zástupca pre služby zákazníkom, účtovník, počítačový operátor, elektrikár, maloobchodník, reklamný obchodník na predaj módnych výrobkov, majiteľ pohostinstva, telesná stráž.



IZCV - introvert, zmyslový, citlivý, vnímavý
Silné stránky
• preferujú priamu účasť, najmä v dobročinných povolaniach,
• vítajú zmenu a ľahko sa adaptujú na nové situácie,
• tvrdo pracujú, keď veria, že ich práca je dôležitá,
• sú lojálnymi členmi organizácií a príkazy nadriadených prijímajú pokorne,
• darí sa im v pozitívnom prostredí plnom porozumenia.
Slabé stránky
• niekedy akceptujú správanie iných bez toho, že by hľadali základný význam alebo motiváciu,
• niekedy nevidia príležitosti, pokiaľ nejestvujú práve teraz,
• majú sklon prijímať kritiku a negatívne reakcie osobne,
• neradi sa pripravujú vopred a môžu mať problémy s organizáciou času,
• majú pocit obmedzovania pri prehnaných predpisoch a byrokracii.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Je v súlade s jeho silnými vnútornými hodnotami, je niečím, o čo sa veľmi zaujíma a k čomu chce prispieť svojou energiou a schopnosťami.
• Umožňuje im spoluprácu s inými ľuďmi v pozitívnej atmosfére, kde je lojálnym a kooperujúcim členom tímu.
• Vyžaduje zmysel pre detaily, je zameraná na konkrétne výkony prospešné pre iných a jej výsledky sa dajú aplikovať v praxi.
• Poskytuje mu možnosť pracovať samostatne, ale v blízkosti iných kompatibilných a kultivovaných ľudí, kde nemá pocit, že ho obmedzujú prehnané predpisy alebo skostnatelé operácie.
• Umožní mu adaptovať sa, ale aj angažovať sa tam, kde svojím zmyslom pre cieľ dokáže predvídať a prežívať skutočné úspechy.
• Umožní mu využiť svoj zmysel pre vkus a estetiku na skultivovanie pracovného prostredia pre fyzickú prácu, a dosiahnuť, aby sa aj iní cítili lepšie.
• Dáva možnosť pracovať v tichom, optimistickom prostredí kooperácie, kde sa nevyskytujú často nedorozumenia.
• Poskytne mu príležitosť osobného rastu v kontexte práce, ktorá je pre neho veľmi dôležitá.
• Umožní mu riešiť problémy pohotovo a jednoducho.
• Nevyžaduje pravidelné vystupovanie na verejnosti, ani riadenie veľkej skupiny ľudí, ktorých dobre nepozná. A nevyžaduje ani vyjadrovať z jeho strany negatívnu spätnú väzbu.
Niektoré vlastnosti:
• sú milí, empatickí, citliví, skromní, rezervovaní, dobrosrdeční a entuziastickí, sú trpezliví, flexibilní, pozorní, žijú pre súčasnosť a preto si neplánujú viac ako je nevyhnutné, vedia dobre krátkodobo plánovať, nepociťujú potrebu riadiť, sú dôverčiví, chápajúci a sú citliví na konflikty a nedorozumenia, niekedy majú problém pochopiť veci v zložitejšom kontexte, nezvyknú sa pripravovať vopred, berú osobne kritiku.
Niektoré povolania:
• módny návrhár, tesár, klenotník, maliar, dizajnér, terapeut, zdravotná sestra, počítačový operátor, zememerač, botanik, geológ, učiteľ, policajt, čašník, účtovník, vedúci administratívy


IZRU – introvert, zmyslový, rozumový, uvážlivý
Silné stránky
• sú precízni a presní v každej práci,
• pridržiavajú sa zaužívaných metód a postupov,
• majú vynikajúce schopnosti dokonale sa koncentrovať a sú schopní pracovať sami, nepotrebujú socializáciu,
• vedia výborne udržiavať chod organizácií,
• sú stabilní, zodpovední a spoľahliví.
Slabé stránky
• môžu mať problémy s adaptáciou na meniace sa systémy,
• skôr než akceptujú nové idey, musia byť presvedčení o ich praktickej využiteľnosti,
• niekedy nemajú radi zmeny, môžu byť neflexibilní,
• môžu podceňovať seba i svoj prínos pre organizáciu.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Využívať svoje schopnosti technického charakteru a schopnosť pamätať si dôležité fakty a detaily.
• Dosiahnuť reálny výsledok logickou, efektívnou cestou, predovšetkým pomocou štandardných postupov.
• Aplikovať svoje vynikajúce schopnosti sústrediť sa na dokončenie projektu alebo úlohy, a zároveň mať dostatok času, nezávislosti a samostatnosti.
• Vykonávať svoju prácu v stabilnom a tradičnom prostredí, kde sa nevyžaduje zbytočné riskovanie alebo používanie neoverených či experimentálnych prístupov.
• Postupovať k hmatateľným alebo merateľným výsledkom, kde sa vyžaduje a rešpektuje precíznosť a náročné kritéria.
• Prácu, kde sú stanovené explicitné ciele a kde je jasne definovaná organizačná štruktúra.
• Dostatok času na prípravu a prezentáciu výsledkov mojej práce, najlepšie medzi štyrmi očami alebo pred malou skupinkou ľudí.
• Ustavične sa zvyšujúcu zodpovednosť, čo najmenej sociálnej politiky, teda hodnotenie podľa toho, ako si plní pracovné úlohy a aký je môj osobný prínos.
• Pracovať v prostredí, kde sa moje pracovné skúsenosti oceňujú a primerane odmeňujú.
• Vytýčiť si a dosiahnuť ciele tým, že bude mať k dispozícií potrebné finančné zdroje.
Niektoré vlastnosti:
• seriózne, zodpovedné a inteligentné osoby, dôveryhodní, praktickí a realistickí, objektívni a precízni, pedantní, dôslední, systematickí, ťažko sa dajú odradiť alebo znechutiť, tichí a pracovití, logické a objektívne myslenie, majú zmysel pre povinnosť a sú vytrvalí, môže vnútiť svoje hodnotenie iným a zanedbať názory menej asertívnych ľudí.
Niektoré povolania:
• vedúci kancelárie, manažér/kontrolór, riaditeľ školy, učiteľ, administratívny pracovník, účtovník, audítor.


IZRV- introvert, zmyslový, rozumový, vnímavý
Silné stránky
• dobré pracujú na reálnych, praktických úlohách a výrobkoch,
• sú schopní usporiadať chaotické údaje a utriediť nejasné fakty,
• zvyčajne radi pracujú manuálne a používajú nástroje,
• zvyčajne radi pracujú manuálne a používajú nástroje,
• zvyčajne radi pracujú sami alebo s kolegami, ktorých si vážia,
• dostupné zdroje identifikujú a používajú správne.
Slabé stránky
• niekedy im chýba záujem alebo schopnosť verbálnej komunikácie,
• často nemajú dosť trpezlivosti na abstraktné a komplexné teórie,
• niekedy sa rýchlo začnú nudiť a sú netrpezlivý,
• niekedy sa zdajú necitliví k potrebám a pocitom iných,
• niekedy sú nepredvídateľní a nespoľahlivý.
Pracovná spokojnosť pre tento typ znamená:
• Identifikovať a používať dostupné zdroje čo najefektívnejším spôsobom.
• Precvičovať si, zvládnuť a používať zručnosti, ktoré nadobudli, najmä technické, alebo tie, čo vyžadujú použitie nástrojov.
• Aplikovať svoje vedomosti a aktuálne technické znalosti ako aj logické princípy. Zúčastňovať sa riešenia a odstraňovania problémov.
• Mať jasné predstavy o budúcnosti, účinne pracovať a zaoberať sa reálnymi, praktickými produktami.
• Zaujímavé a aktívne výkony, nezávislosť a možnosť pracovať v teréne.
• Pracovať v prostredí, ktoré nemá príliš veľa pravidiel alebo prevádzkových noriem, kde sa spontánne vyskytujú vzrušujúce situácie. Podieľať sa na riešení krízových situácií.
• Pracovať nezávisle s minimálnou kontrolou nadriadených, ale aby som nemusel dozerať ani na prácu iných.
• Mať dostatok času na vlastné záujmy a koníčky.
• Dostatočne zaujímavú a náročnú činnosť.
• Ekonomicky využívať čas a energiu a nevyžaduje zbytočnú rutinu a formality.
Niektoré vlastnosti:
• priamočiari, čestní, pragmatickí, zvedaví, pozorní, rešpektujú fakty, realisti, tichí, rezervovaní, samostatní, slušní, úplne adaptabilní, okamžite reaguje na výzvy, neradi sa zdôverujú so svojimi pocitmi a záujmami, niekedy majú nedostatok iniciatívy, môžu byť nerozhodní.
Niektoré povolania:
• počítačový programátor, elektroinžinier, nákupca, vedúci kancelárie, bankár, ekonóm, obchodník.








Čo vám vyšlo?

 Návod
Komentuj
 fotka
blackrose277  4. 8. 2009 16:17
Enru
 fotka
koprdil  4. 8. 2009 16:39
IZRV
 fotka
rimanka  4. 8. 2009 19:16
enru
 fotka
limited  4. 8. 2009 21:05
tento test mi asi dost pomoze pri vybere vysky thanks a lot
 fotka
jogurtovakultura  4. 8. 2009 23:08
ono nie darmo su testy, ktore davaju ludom psychológovia urcené len do ich ruk. + no ze sa ti to chcelo opisovať..
 fotka
grietusha  4. 8. 2009 23:32
každý, čo ma len trochu pozná, vie, že som typický ENCV, ani testy k tomu nepotrebuje.
 fotka
joelina  5. 8. 2009 00:31
IZCV, prípadne INCV
 fotka
magorka  5. 8. 2009 17:13
INRU
Napíš svoj komentár