Výber povolania je v posledných rokoch naozaj náročný. Trh je plný. Na prvý pohľad sa zdá, že až presýtený. Myslíme si, že už tu všetko je. A veruže máme aj sčasti pravdu. Trh je plný. Všetkého.
Poďme teda pekne poporade. Byť hercom (spevákom). Začínam tým preto, lebo po tom túži väčšina detí. Kašlem na fakt, že v puberte ich to omrzí. Tak dajme tomu, že sa tomu skutočne chcú venovať. Kašlem aj na to, že ich budú od toho rodičia odhovárať. Bolo by dobré, keby sa venovali dramatickému krúžku už od malička. A tu to celé hasne. Vačšina 5 ročných detí sa nedokáže rozplakať na požiadanie. A tej troche, čo ich to neodradí- choďte na konzervatórium. Potom na VŠMU. Potom sa vám určite začnú (samé od seba) hrnúť ponuky samé od seba. Na dedinské zábavy a krčmy 5. cenovej. Ale veď to nie je až taká hrozná vízia. Spoznáte pri tom veľa vzdelaných ľudí s vysokými životnými cieľmi.
Právnik. Slubné povolanie. Škoda, že ich je na stovky. Asi aj v každom menšom meste. Vidina sľubnej budúcnosti prilákala na právnickú fakultu mnoho junákov. Ale úprimne- koľko z nich nemá stôl z Ikey, koľko z nich nechodí na Fabii a názor koľkých z nich si váži ústavný sudca? Ale v pohode si tam podajte prihlášku. Keď už nič iné, pôjdete na dedinu a tam si vás zaiste budú vážiť.
Aj ekonóm je na tom podobne. Banky sa každým dňom rozrastajú, potrebujú nových zamestnancov. Potom, keď banka skrachuje, nič to. Zamestnáte sa v ďaľšej. A keď nie, tak prídete k právnikovi v Hornom Dolnom, vypýtate si povolenie na živnosť a budete požičiavať peniaze na dedine. Samozrejme, bez úrokov, pretože by si o vás pomysleli, že ste materialista jeden kapitalistický!
Lekár. Najlepší je plastický chirurg alebo všeobecný. Ale ten všeobecný je asi predsa len o čosi lepší. Ale zasa už od detstva. Choďte na gymnázium. Potom päť či šesť rokov strávte vysokoškolským štúdiom. Po škole vás, samozrejme, nikam nebudú chcieť vziať. Veď ste bez praxe. A keď sa vám prácu podarí nájsť, nečakajte príval pacientov. Veď kto pôjde nejakému mäsiarovi? V poslednom rade sa obráťte na štátne zdravotníctvo. Užijete si kopu nočných za minimálny plat. Pri troche šťastia sa vám újde aj menšia pozornosť v podobe zažalovania za zanedbanie starostlivosti. Ale aspoň, v tých ťažkých životných chvíľach budete mať prístup k liekom.
Veľavážený súdruh učiteľ. Ak vás prijali na pedagogickú fakultu, v žiadnom prípade si nevyberajte cudzí jazyk alebo informatiku. Vyberte si nejaký úzko špecifikovaný predmet. Biológia, chémia, zemepis,... Týmto je vaša účasť na vzdelávaní mládeže zaistená. Nenájdete si totiž iné pracovisko. A tak si pekne-krásne budete najbližších 45-50 rokov ničiť nervy čoraz vulgárnejšou, drzejšou, neposlušnejšou mládežou čoraz menej dychtiacou po vzdelaní. A možno sa vám podarí vrátiť do krásnych detských čias. Apoň mentálne.
Mohli by sme pokračovať ďalej. Mladému architektovi nikto nedá postaviť dom. Mladému novinárovi nikto nedá urobiť rozhovor s premiérom. A môžeme ísť aj do ,,menje atraktívnych“ povolaní. Mladému automechanikovi nitko nedá opraviť meďák miestnemu Kordiakovi či Banánovi. Ani opraviť záchod či elektrinu. Ale myslím, že aspoň v striptízových baroch platí, čím mladši, tým lepší.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
titusik  10. 7. 2008 18:45
podla mna aj zubar je v medine dobry Naj povolanie pre tych, kt nenavida male deti Perfis sposob ako zastrasit dieta, aby bolo dobre. "bud dobry, lebo inak pride ocko a vytiahne ti zubok aj s korienkom!!" A dieta od laku stichne takmer navzdy



No ja budem asi ucitelka, takze uz si zacinam setrit nervy teraz: vypinam, ked mama jaci, nepozeram horory, nepostavim sa do dlheho radu a kupujem zo vsetkeho duplu
 fotka
sajuri  13. 7. 2008 01:56
Nuz a tu sa vydí ake su zivotne vyhladky okuzlujuce a optimisticke . Horme sa do ucenia .
Napíš svoj komentár