Milí hostia, ctení personál,

Srdečne Vás chcem privítať na tejto slávnostnej recepcii, ktorá sa koná na počesť otvorenia tejto skromnej reštaurácie.
Už dlhé roky je vo svete trendom kráčať s dobou, s tým, čo je moderné. Prvé kaviarne sa začali v Európe otvárať už v 19. Storočí, kedy európski bádatelia objavili na blízkom východe zvláštny, povzbudivý, horký nápoj. V týchto krajinách, sú kaviarne ešte dodnes čisto pánskou záležitosťou. Síce v niektorých nájdeme aj možnosť vstupu pre ženy, no jedná sa len o zvedavé turistky. Vieme si azda tu, v modernej, kultivovanej Európe predstaviť niečo také? Myslím, že len veľmi ťažko.

Následne k nám z rôznych kútov sveta prišla „čajová“ kultúra. Všetky moderné trendy boli založené na chuti. Predsa nebude niečo dobré, ak to nie je chutné? Alebo žeby tu predsa čosi také bolo? Áno. Nájde sa tu čosi také. S kávou, čajom, Coca - Colou a rôznymi inými chuťovkami k nám neprišli len tie dobré veci. A nemyslím teraz mandelínku zemiakovú . Mám na mysli tabak. Už bo dlhé desaťročia zbožňovaný a nenávidený. Z nám dostupných zdrojov z minulosti, napríklad fotografie, si azda ani neviem predstaviť človeka bez cigarety, fajky, alebo človeka, ktorý by ho len tak žuval. Jednoducho, bolo to v móde.

Môj skromný názor je, že tento, pardon za výraz, no hlúpy pozostatok minulosti, je už na ústupe. V dnešnej dobe, si už ľudia začínajú uvedomovať, že za to, čo vrazia do vzduchu, a to doslova, tak môžu mať kopec iných vecí. Napríklad chutný obed, lístky do kina, chlap môže kúpiť žene kvety, obdarovať ju, z ušetrených peňazí môžu ísť na dovolenku, oddýchnuť si. A kopec iných pozitív. No nefajčenie nemá len tú finančnú stránku. V dnešnej dobe, kedy je vysoká aktivácia nefajčiarov, je snáď ťažko predstaviteľné, že by človek, ktorý nefajčí, sa chcel nejak viac stretávať s človekom, ktorý fajčí. Keď to vezmeme z toho intímnejšieho hľadiska, asi nie je dva krát najpríjemnejšie pre nefajčiara bozkávať sa s fajčiarom.

A presne v tomto, už konečne modernom, trende nachádzame zmysel aj my. Nie je to preto, že chceme kráčať s dobou, ale preto, že konečne je niečo moderné, čo je aj rozumné. Takže o čom som tú hodnú chvíľu rozprával? Že mi je cťou Vás čo najsrdečnejšie privítať v našej modernej reštaurácii pre nefajčiarov.

Prajem príjemné posedenie. Ďakujem za pozornosť.

 Blog
Komentuj
 fotka
cruz89  13. 3. 2009 00:15
Opat diametralne odlisne , teba dajak kope muza teraz vecer
Napíš svoj komentár