Všetci sme s tým nejako začali. Myslím, všetci, čo sme sa nejakým zázrakom dostali na medicínu. Väčšina z nás to v prváku pokladala za zázrak. „Vôbec som neverila, že ma príjmu, stále tomu nerozumiem.“ „No, ja som tu už skúšal vlastne tretíkrát.“ Wat?

To je vlastne jedno, človek na tento svoj trápny úspech raz dva zabudne. Začne škola, začnú sa párty, človek niekoho spozná, je v novom prostredí a hm nie je to až také zlé (hlavne ak to doma už nemôže vydržať). Kým nepríde skúška z anatómie, biochémie a fyziológie. Kým človek mesiac nevytiahne päty z domu. Kým si nenájde prvé šediny a nepriberie posledné kilo.

A potom si vraví, hm nie je to až také zlé. Nasleduje prvá prax. Takzvaná sesterská prax v nemocnici. So skutočnými ľuďmi, pacientmi, sestričkami a doktormi. Sesterská prax spočíva v tom, že by sme sa mali naučiť výkony, ktoré robia sestry. Brať krv, pichať kanyly, zapájať infúzky, merať tlak, teplotu, zaviesť katéter, ale aj ustlať posteľ či vytrieť niekomu zadok. Je to ovšem veľmi dôležitá, ľuďmi, bohužiaľ často podceňovaná práca.

Dalo by sa o tom písať veľa. Na chirurgickom oddelení človek uvidí rôzne mňamky. Popáleniny, pri ktorých vidno svaly lepšie ako na kadaveri, rany, po ktorých človeku týždeň nechutí jesť, amputácie prstov a iné srandy.

Dalo by sa písať aj o tom, akí sú medici zbytoční na oddelení, ako si za takúto dobrovoľnú prax musia platiť a potom sa každému pchať do prdele, aby mu vôbec niečo na tejto „odbornej praxi“ ukázali. Doktori na vás vôbec nemajú čas, alebo sa jednoducho nezaujímajú. Sestry sú niektoré zlaté, ukážu vám čo a ako sa robí, niektoré sú zrejme vynervované z plačúceho decka doma, tak vám nepovedia nič za celý deň a aby si uľahčili prácu vám dajú strihať štítky, miesto toho, aby vás aspoň zavolali, nech sa pozriete ako sa napichuje kanyla. Ale nejako si nato zvyknete, snažíte sa kľučkovať medzi sestrami a pochytiť čo-to, čo by ste sa mohli naučiť, vyskúšať si, občas ste otravní, občas si pripadáte ako idiot, ktorého v škole nič nenaučili, ale v podstate je vám to úplne jedno, keďže nemáte nijakú „zodpovednosť“.

Kolobeh na oddelení je rýchly a krutý. Sestry sú zaneprázdnené. V chvílke voľna rozoberajú súkromné záležitosti. Rovno pred pacientom. Ktorý vyzerá, že o chvíľu skoná. Oni sa smejú a rozoberajú súkromné záležitosti. Nás pošlú odmerať pacientovi tlak a teplotu. Snažíme sa tváriť profesionálne. Všetci sme len ľudia.

Doktori sa po 10 minútach písania správy a pozerania do monitora pozrie na pacienta. Opýta sa ho zopár otázok, a pacient, odpovedajúci, akoby od týchto otázok závisel jeho život, sa pozerá na lekára ako na poloboha, ktorý ho spasí.

„Pripravte fyzák a 2 ampulky Novalginu.“ To znie ako všeliek.

Dalo by sa písať o tom veľa. Ale načo? Načo súdiť iných? Všetci sme len ľudia. Všetci sa chceme mať dobre. Všetci sa chceme usmievať, mať viac peňazí, byť šťastný, mať deň voľna navyše. Je to možné v slovenskom zdravotníctve?

Áno, som len tretiačka na medicíne, mám zatiaľ chabú skúsenosť s doktormi, sestričkami, pacientmi či nemocnicami. Ale bola to prvá skúsenosť, nejaká skúsenosť. Skúsenosť slovenskej nemocnice. Nie, nedovolím si tvrdiť, čo lekár má alebo nemá predpisovať, nemala som ani základy lekárskej etiky, nehodlám si súdiť nikoho prácu. Sme len ľudia.

Ale myslím, že celému tomu divnému systému (kde každý kope vlastne za seba a každý chce odviesť iba svoju prácu) unikla jedna podstatná vec. Pacient. Mimo číslach v lekárskej správe, či mena pacienta na štítku som mnohokrát mala pocit, že pacient ostal dávno zabudnutý na nemocničnej posteli. 

A tak sa človek vlastne pýta sám seba? Má to vôbec zmysel? Študovať medicínu 6 rokov? (V preklade, obetovať tomu značnú časť života - kto neštuduje, nevie.) V zmysle "ušľachtilého povolania", v ktorom nám záleží(!!!) na pacientovi? A potom sa dostať do tohto bláznivého reálneho systému (kde vidí bohužiaľ často opak)? Robiť atestácie 5 rokov, pri ktorých budete ďalšie „hovno“ v tomto systéme za smiešnych 800 eur mesačne? Rečnícka otázka do pléna. 

 Blog
Komentuj
 fotka
bludiacient  21. 8. 2017 23:13
Vies kolko ma sanitar? Sanitar pred dochodkom co odrobil dajme tomu 25 plus rokov?

Kde si bola na praxi?

Vies kolko je dlh v zdravotnictve? Kolko je v minuse vseobecna poistovna?


Slovensko ma presne take zdravotnictvoake si zasluzi.

Vela elanu do dalsieho zivota a skus sa zamysliet nad mojimi otazkami.
 fotka
alibabaaaa  21. 8. 2017 23:20
@bludiacient
zrejme nie veľa. prečo takáto otázka?
neviem koľko je dlh v zdravotníctve, (nejako nie som na čísla), ale hlavne neviem prečo by nato mali doplácať mladí ľudia, ktorí sa rozhodli pracovať v tomto zdravotníctve
a bola to nemocnica na východe, to myslím stačí. (aj hovorí za veľa)

Tvoje otázky nie sú odveci, ale "Slovensko" ma také zdravotníctvo, aké si zaslúži.. sorry, toto si nikto nezaslúži
 fotka
danica123  22. 8. 2017 10:42
Pekný blog, len k tomu koncu. Veď nemusíš sa k pacientom správať tak ako si opisovala, tak potom by to malo mať zmysel nie? A s tým si do toho išla, že si vedela, že počas atestácie sú nízke platy. To nie je žiadne tajomstvo (a btw v @1 aj ten sanitár vedel, že bude mať nízky plat tak neviem načo ho sem ťahať.)
 fotka
drahojev  22. 8. 2017 15:18
pekný blog. tiež by som sa ako informatik rád posťažoval, ako sme nútení chodiť "praxovať" (rozumej zametať) do firiem, ktoré záhrňajú práce s oceľovými konštrukciami, natieraním radiátorov, fosfátovaním (naposledy to bolo nakladanie jeleňa na vlečku Berlinga). Ale kašlem na to, pretože som výberovým študentom na prestýžnej škole a tak či onak budem o pár rokov bez práce.
 fotka
peculiar  22. 8. 2017 15:23
Mám pre teba jednu radu do budúcna - najviac záleží na tebe. A až potom na pacientoch. Nie je nič horšie než vyhorenie mladého nadšeného začínajúceho lekára pripraveného pomáhať ľuďom.
A či to má zmysel? Pre mňa áno. Neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné
 fotka
bludiacient  22. 8. 2017 16:53
@danica123 velmi velmi by som chcel, aby sa všetci sanitári a sestričky spojili, a dali výpovede a odmietli pracovať za tie peniaze. toto sa už deje v CZ a zatvárajú tam kvôli nedostatku personálu oddelenia. prajem slovákom aby sa to stalo aj tu, a ked ti raz otec alebo mama bude ležať pokakaná v plienkch a nebude ich mať kto prebaliť zistiš, ako boli potrební. a ked ich budeš chcieť zaplatiť, a konečne si zapýtajú viac, lebo ved nebudú robiť za málo, a nebudeš si ich môcť dovoliť potom možžno zistiš že moja otázka nebola odveci.

rád by som bol aby celé slovensko padlo na hubu, aby všetky povolania ktoré sú slabo zaplatené razom dali výpovede a išli preč.
 fotka
bludiacient  22. 8. 2017 17:00
@alibabaaaa budeš doplácať na dlh zdravotníctva, tak ako budeme na neho doplácať my všetci z našich daní.

a budeš trpieť kvôli tomu že systém je zlý a nefunkčný, a o to viac budeš trpieť, o čo viac budeš ľuďom chcieť pomáhať.

a áno, slováci si zaslúžia presne takéto zdravotníctvo aké majú. a zaslúžia si trpieť ešte viac, lebo sú hlúpi a zadubení, zlomyselní a zloprajní. nedokázali sme sa za celé roky od revolúcie posunúť velmi. skoro každý kradne kde sa dá. či to je minister alebo upratovačka, nič lepšie si nezaslúžime.

radšej správna rada nemocnice prihrá zákazku spriatelenej firme za dáky bakšiš, ako by mala mať lacnejšie CT a robiť viac vyšetrení. ak raz budeš mať podozrenie na to, že máš malígne ochorenie, a budeš čakať na CTčko pár týždňov, alebo na MRko pri vyskočenej platničke sa zvíjať sa od bolestí, spomen si, že aj ty za toto môžeš, lebo sa nezaujímaš o to, čo sa deje okolo teba, a o to viac, že ti je jedno čo sa deje v tvojom odbore kam smeruješ, a ktorého štúdium ti aj ja zo svojich daní platím.

ked budeš na stážach skús sa porozprávať so sestričkami, o ich pocitoch, nie len o tom čo vidíš ty, ale o tom čo prežívajú čo pociťujú, prečo robia to čo robia, prečo sú také aké sú. prečo robia nesprávne veci, či si to ešte uvedomujú, čo ich k tomu viedlo.


neospravedlnujem nikoho zlo, žiadnen zlý prístup, ale nemylsím si, že vzniká len tak sám od seba, že personál je zlý len tak, lebo iný nevie byť.

skús sa popýtať lekárov, aj u teba na východe v malej nemocnici, koľko hodín za rok majú nadčasov (momo 40hod normálny pracovný týžden), že či im to za to stojí.

je dobré vidieť niečo na vlastné oči, ale to nestačí pro pochopenie, možno až keď prežiješ veci na vlastnej koži, zistíš ako sa veci majú.


inak neber tento môj koment ako hejt, alebo že by som ti chcel zle, ja ti prajem otvorené oči a uši, a aj srdce... veľa síl a pochopenia. a sily meniť veci k lepšiemu (no aby si niečo zmenila musíš to dokonale poznať, dokonale poznať príčinu ktorá viedla k niečomu zlému, aby si ju vedela odstrániť naozaj)
 fotka
alibabaaaa  22. 8. 2017 17:48
@peculiar ďakujem za radu máš pravdu

@bludiacient sorry, ale nepochopila som iný zmysel tvojho komentára ako hejt/ niečo nenávistné/vyčítavé; a nechápem vlastne čo tolko vyčítaš/hejtuješ, ale nejdem sa do toho ani púšťať, situacia na slovensku je taká aká je, napísala som taký blog, lebo som mala také pocity, svoje prvé skúsenosti/uvedomenie, kde to žijem vlastne atd. neviem čo ťa ohladom toho tak rozohnilo. sorry mam 21 rokov, nechcem skončiť nejak zdevastovaná, z toho čo sa deje na slovensku a hejtovať tu všetko navôkol v budúcnosti plánujem zahraničie, skôr to som mala na mysli týmto blogom, akú motiváciu by mal mladý človek vobec mať ostať na sovensku a trápiť sa v tomto za nič...
 fotka
bludiacient  22. 8. 2017 18:07
fakt som to nemyslel ako hejt, škoda že nepoznáš realitu, a škoda že chceš odísť... si na škole, máš ešte roky stážií pred sebou, maj oči otvorené. to je celé. nie je to na škodu sledovať to.

a ver tomu že ja som sa miernil v tom čo som napísal. prečítaj si diskusie k článkom o zdravotníctve v novinách, sme.sk, alebo aj bulvar hocikde, cas.sk, tam uvidíš čo si skutočne ludia myslia o lekároch. akože neprajem ti to vidieť čo je tam, ale čím skorej uvidíš, tým skôr budeš pripravená
10 
 fotka
kalkulon  14. 2. 2018 12:26
Ak chces byt ina tak to urcite zmysel ma
Napíš svoj komentár