Ťažko sa mi teraz ťuká do klávesnice, keď mám v hlave takýto chaos, aký mi pred chvíľou vznikol. Napoly posadnutá zmýšľaním Drowov (Temných elfov), keďže práve čítam ďalšiu Salvatore-ovku a na pol očko zaujatá Talentmaniou, aj keď ma veľmi nezaujíma, kto postúpi ďalej, skôr to, čo predvedú - tak či tak som musela zapnúť svoj blog a utriediť si aspoň trochu myšlienky z toho, čo mi pred chvíľou mama porozprávala.
Nie až tak dávno sa jej na ulici prihovoril mladý Róm, čistý, upravený, hovoril spisovnou slovenčinou a pýtal sa ju na miesta, kde by vedel nájsť nejakú charitu. Že už dovŕšil 18 rokov a vykopli ho z detského domova rovno na ulicu. Bol sa pýtať na Červenom kríži, ale tam mali plno a poslali ho do druhého strediska Pod Táborom, kde mali tiež plno, a tak musel ostať na ulici. Mama okrem týchto dvoch miest nepozná žiadne iné (a musím priznať, že ja som nepoznala ani tieto dve), tak mu nemohla pomôcť. Potom sa jej ešte spýtal, opäť slušným tónom a zdráhavo, či by mu nevedela dať aspoň pár centov, že v žiadnom prípade nefajčí ani nepije, ale je veľmi hladný. Mama mu nakoniec dala jedno euro a on jej na to odvetil, že nevie jej to nijako inak vrátiť, ale bude sa za ňu aspoň modliť, keby mala nejaké starosti, tak aby sa rýchlo pominuli.
Musím priznať, že v túto chvíľu mám vlhké oči už aj ja. Možno síce ten mladík klamal - v tom prípade mu treba uznať, že je veľmi šikovný a určite sa vo svete nestratí, lebo ústa ho uživia. A keď je to naozaj pravda? Čo si neborák v novembri, keď už začína prituhovať, vonku sám počne? Bez rodiny, bez akýchkoľvek priateľov alebo známych, odkázaný len tak sám na seba? Ukradne niečo, aby skončil vo väzení a mal tak aspoň nejakú strechu nad hlavou? Alebo je natoľko slušne vychovaný, že jednoducho ostane vonku a bude dúfať, že sa dožije jari, a snáď mu Boh pomôže v jeho situácii...
Ja mám strechu nad hlavou a doma internet, a on možno ešte stále má pár centov z toho eura, čo mu mama dala, a rozmýšľa nad tým, kedy a či sa vôbec objaví niekto, kto mu dá nejaké drobné.
Na záver ma napadá to, čo mi len pred pár dňami povedala jedná skvelá osôbka, vďaka ktorej som sa mohla dostať domov z Tatier pohodlne na aute a nežiadala za to odo mňa absolútne nič, ani na pohonné hmoty.
Pomôž niekomu, veď tá pomoc sa ti odniekiaľ určite vráti. Možno nie od toho, komu si pomohol, ale z úplne inej strany, od koho to ani nečakáš. A budeš ju práve potrebovať...

 Blog
Komentuj
 fotka
idea  2. 11. 2010 19:07
pekne...

inak ty odkedy pises blogy? Viem, ze niekedy si zaryto bola proti kratkym blogom
 fotka
alpanu  2. 11. 2010 19:11
@idea tamtie dva ci tri predtym boli z recesu, resp. v tatrach mi uz nacisto preskakovalo a musela som to nejako zo seba dostat a toto, co mi mama rozpravala dneska, ma donutilo premyslat natolko, ze som to musela hodit do nejakej rozumnej formy, aby som si usporiadala myslienky a birdz bol prave zapnuty

a nebola som az tak zaryto proti kratkym blogom, len proti tym, kde sa pise, co dneska autor jedol a katoru ponozku mal akej farby, ak sa chapeme

a velky diq za hviezdicky, velmi si to vazim, zvlast od teba, co si taka nekompromisna v kritikach
 fotka
norry  2. 11. 2010 19:58
katoru ťa rusifikujem počúvaj peknô blog!
 fotka
alpanu  2. 11. 2010 20:00
@norry ka... co? ale vdaka
 fotka
d170  3. 11. 2010 00:10
No nechcem to kaziť, ale nejako mi to nesedí.

Viem, že deti sú v domove dovtedy, kým nedokončia školu a ak dokončia tak idú preč vtedy, kedy im domov nájde nejaké ubytovanie a prácu a pár € aj dostanú na začiatok.

Takže neviem, možno ak bol v nejakej náhradnej rodine, ale nie adoptovaný, ale tak, že tí rodičia boli zamestnancami domova a ak sa tam dobre necítil, tak odišiel, alebo skôr z nej ušiel, ak to tam nevedel vydržať.

Lebo pokiaľ viem, tak detský domov nikoho nevyhodí len-tak na ulicu.



Ale ľahké to samozrejme odchovanci domovov nemajú, lebo ak aj im nájdu prácu, môžu o ňu prísť, aj nie vlastnou vinou a kvôli tomu, že nemajú rodičov a rodinu, tak im kto nemá pomôcť a bohužiaľ je pravda, že veľa z nich skončí neskôr na ulici.



Ale to bolo len môj postreh, inak blog pekný, takéto blogy zo života sú najkrajšie
 fotka
rosnicka17  3. 11. 2010 10:57
Poznám prípad,veľmi medializovaný minulé leto,keď na ulici skončil odchovanec detského domova,ukončil gymnázium s výborným prospechom,prijali ho na vysokú školu a počas obdobia od maturity do nástupu na výšku musel opustiť detský domov,lebo už nespĺňal podmienky pobytu-mal skončenú strednú školu.Verte,či neverte,ale ani ministerstvo nepohlo so zákonom,a chlapcovi pomohla do nástupu na školu charitným spôsobom jedna dosť vysoko postavená osoba.To je to realita.A úprimne,kto si dá rady bez rodiny,bez strechy nad hlavou,sám ako prst s pár eurami vo vrecku?To si fakt niekto myslí,že dnes si nájde mladý človek takú prácu,že z nej zaplatí "domovom nájdené " ubytovanie?
 fotka
alpanu  3. 11. 2010 11:04
@d170 pozri si koment od @rosnicka17... tvoj postreh je skratka krasny idealizmus, ale realita je niekde uplne inde
 fotka
d170  3. 11. 2010 11:18
@alpanu ja sa hádať nemienim, ale to, čo som napísala, som nenapísala preto, že som niekde čítala, že vraj by to tak malo byť, ale napísala som to preto, lebo všetky domovy z môjho okolia to tak robia.
 fotka
transplantovana  3. 11. 2010 11:37
no, ja čo viem, tak decká z domova majú šancu dostať sa do nejakého programu, kde majú šancu postaviť sa na vlastné nohy, že sa učia sami variť, upratovať, nájdu si prvú prácu a tak, pretože oni to normálne nevedia, mám tak jedného kamaráta..



nečudovala by som sa, keby ten chlapec klamal, ale tak ktovie, čo sa tam stalo.



mne sa len ťažko zabúda na jednu dievčinu, ktorá mi na autobuske priemerne dvakrát do týždňa vyplakávala, že ju okradli a nevie sa dostať domov..
10 
 fotka
alpanu  3. 11. 2010 12:17
@d170 to mas potom vo svojom okoli osvietene domovy. tu je to len iluzia, ako by to malo byt. mozno je to len niekolko desiatok kilometrov na vychod, ale tu nic take ako podpora mladych z decaku nefunguje. nie su na to jednoducho prostriedky

@transplantovana ako hovorim, tu nic take nefunguje.
11 
 fotka
d170  3. 11. 2010 15:24
@alpanu No, tie programy by mali platiť pre celé Slovensko, takisto pre celé Slovensko platí, že dieťa môže byť v domove až do skončenia vysokej školy.

Tak potom neviem, možno, že je to neschopnosť vedenia domova, sociálnych pracovníkov alebo koho, že vôbec nevytvoria podmienky a ani ich neinformujú načo majú nárok.



V mojom okolí má detský domov normálne byty pre tých, čo už neštudujú, môžu tam ostať pár rokov, takisto je vytvorené bývanie pre tehotné a matky s malými deťmi.



Takže neviem, možno dávajú zámerne nepravdivé informácie bývalý odchovanci, aby ich ľudia ľutovali a dali im peniaze alebo ak to nefunguje, tak kvôli tomu, že tam niečo zlyháva, ale štát to určite nie je.

Skôr ten konkrétny detský domov alebo sociálne pracovníčky v danom meste.
12 
 fotka
shockz  4. 11. 2010 00:01
Alpanu ma tiez blog Dam ti hvizdecky, lebo aj mne sa minule stalo take... aj ked mna oklamala babicka v PO Mozno raz napisem.
13 
 fotka
antifunebracka  3. 3. 2011 18:43
to je moja vecna dilema - prispiet, abo neprispiet zobrakom?
14 
 fotka
uu  18. 10. 2011 14:46
máš pravdu, ak niekomu pomôžeš, vráti sa ti to v inej forme a možno z inej strany, od inej osoby. lenže stáva sa, že práve človek, ktorému pomôžeš, práve ten ti to oplatí nevďakom. vtedy je to smutné.
15 
 fotka
poke  8. 9. 2012 12:45
pekné



som rád že môžem reagovať na takmer dva roky starý blog
Napíš svoj komentár