DEPRESIA

Smútok pozná každý z nás. Obyčajne vzniká po nepríjemnom zážitku či strate niečoho dôležitého.
Depresia je- chorobný stav, ktorý môže vzniknúť aj bez zjavného dôvodu.
-Okrem smutnej nálady sa môže prejavovať aj celým radom ďalších duševných a telesných príznakov.
-je vážny stav, ktorý si vyžaduje liečbu

Aké sú prejavy depresie?
-neovplyvňuje len cítenie, ale aj rozmýšľanie a konanie človeka.
-je smutný, nedokáže sa z ničoho tešiť, stráca záujem o svoje predchádzajúce aktivity, radosti, potešenia.
-Má pocit úzkosti, spojený často s telesnými príznakmi – bolesťami hlavy, tráviacimi ťažkosťami.
-Zle spí, prestáva mu chutiť jesť, chudne, cíti sa unavený, akoby stratil všetku energiu. -Stráca schopnosť sústrediť sa, ťažko a pomaly sa mu rozmýšľa, obmedzuje pohybovú aktivitu, ktorá je spomalená.
-Má pocit, že všetko, čo v minulosti spravil, bolo zle, nedokáže nič ani teraz a má strach, že v budúcnosti to bude ešte horšie.
-Nie je schopný vôbec pracovať, starať sa o seba, v najzávažnejších stavoch prestane úplne rozprávať, jesť, nedokáže sa hýbať.

Ako často sa depresia vyskytuje?
Depresia patrí k najčastejším a najzávažnejším ochoreniam. Najzávažnejšími depresiami trpí asi 2-3% ľudí, menej závažnú prekoná počas života až polovica obyvateľstva. Len časť z nich lekári správne diagnostikujú a aj z nich sa len málokto správne lieči. Dôsledkom nesprávnej liečby sú nielen závažné ekonomické straty pre pacienta i celú spoločnosť (depresia je v súčasnosti druhé najnákladnejšie ochorenie), ale aj zbytočné utrpenie až smrť chorého (20% pacientov sa pokúsi o samovraždu).

Aké sú možnosti liečby?
poznáme lieky, ktoré dokážu ovplyvniť depresívne prežívanie pacienta - antidepresíva. Samotné ochorenie, ktoré sa u časti pacientov môže vracať, síce nevyliečia, ale dokážu ovplyvniť jeho príznaky a spolu s ďalšími liekmi na stabilizovanie nálady dokážu držať ochorenie pod kontrolou. Nemenej dôležitá je schopnosť vyrovnať sa s depresie a so zvýšenou citlivosťou voči záťažiam pomocou psychoterapie. Poznáme viacero metód, ktoré spolu s liekmi umožnia väčšine pacientov pokračovať v normálnom živote. Dôležité je mať niekoho, s kým sa možno porozprávať o problémoch, aktívne sa snažiť nežiť osamelo. Prvým predpokladom, ako sa depresii vyhnúť, sú vedomosti o nej. Spoznanie vlastného ochorenia a prvých príznakov je predpokladom, aby depresia nevrátila.
Ak pomoc najbližšieho okolia nestačí, treba vyhľadať obvodného lekára, psychológa alebo psychiatra.

Depresia sa dá liečiť a Vy sa môžete cítiť lepšie. Liečba Vám pomáha bojovať s depresiou, aby neobmedzovala Vašu schopnosť zúčastňovať sa života a tešiť sa z neho. Dnes existuje účinnejšia liečba depresie ako kedykoľvek predtým. Je však dôležité, aby sa s liečbou začalo čo najskôr. Skorá liečba depresie totiž môže predchádzať tomu, aby ochorenie prešlo do ťažšieho stupňa alebo sa depresia stala chronickou.

Liečba depresie má zvyčajne tri fázy:
Akútna liečba trvá zvyčajne 6-12 týždňov. Jej cieľom je potlačenie a odstránenie vašich príznakov. U mnohých ľudí sa však počas nej nepodarí úplne odstrániť všetky príznaky.
Pretrvávajúca liečba: trvá zvyčajne 4-9mesiacov. Jej cieľom je prevencia opakovaného vzplanutia depresie. Pokračovanie v liečbe aj po zlepšení Vašich pocitov je veľmi dôležité, pretože môže pomôcť zabrániť návratu depresie.
Udržiavacia liečba: Jej cieľom je predchádzať návratu depresie. Spočíva v udržiavacej liečbe liekmi, pokračovaní v psychoterapii alebo iných liečebných postupoch.

Väčšina ľudí sa počas užívania liekov cíti lepšie. U ľudí, ktorí lieky neužívajú, je väčšia pravdepodobnosť návratu príznakov a epizód depresie. Na to, aby ste si všimli zmenu Vašich pocitov, budete musieť užívať lieky pravdepodobne niekoľko týždňov. Užívanie liekov potláča nepríjemné príznaky tohto ochorenia a zlepšuje pocity u väčšiny ľudí. To znamená, že prejavy depresie sa stávajú menej intenzívne, zriedkavejšie a trvajú kratší čas.


Niektoré príznaky depresie sú natoľko bežné, že mnohí ľudia si ani neuvedomia, že na depresiu trpia.
Depresia je ochorením, ktoré ovplyvňuje váš telesný stav, náladu I myslenie,stravovanie, spôsob, akým rozmýšľate, môže ovplyvniť spánok, pracovnú funkčnosť či schopnosť starať sa o iných ľudí. Nie je to teda stav, ktorý môžete jednoducho "zo seba striasť".Nie je prejavom osobnej slabosti alebo duševnej nevyrovnanosti. Neprichádza na želanie, ani sa nevytratí len preto, že by ste si to želali. Je to závažný zdravotný problém. Vedci sú presvedčení o tom, že v pozadí depresie je nerovnováha v mozgových funkciách. Je to rovnako reálne ochorenie ako je napr. vysoký krvný tlak alebo cukrovka.

Máte depresiu…
Táto informácia by mohla ešte zvýšiť obavy, pocity bezmocnosti a strachu, čo sa to s Vami vlastne deje. Máte plno otázok a hanbíte sa na ne opýtať ? Čo mi vlastne je? Bude to tak už stále? Dá sa to vyliečiť?
Akým spôsobom sa môžem liečiť? Čia je to vina? Je to dedičné? Môžem si sám nejako pomôcť? Nie som blázon?
ČO JE TO DEPRESIA?
Depresia je ochorenie celého organizmu. Vedie k pocitom zúfalstva, beznádeje, strate radostného prežívania, energie i vôľe. Od bežného smútku alebo rozladenosti sa depresia líši v troch bodoch:
* je intenzívnejšia a hlbšia
* trvá dlhšie
* nepriaznivo ovplyvňuje našu výkonnosť.
To, že je depresia choroba, rozhodne neznamená, že je človek "nenormálny" alebo "bláznivý". Môže, ale cítiť prázdno v duši, byť bez energie. Má smutnú náladu a vyčíta si to. Nemôže fungovať v každodenných záležitostiach, nesústredí sa. Nedokáže sa radovať z vecí, ktoré ho predtým tešili.
Depresia je jedným z najčastejších problémov, ktorý môžeme zažiť…
Čím skôr s liečením začnete, tím skôr depresia skončí.

Typické príznaky depresie:

Hlavným príznakom depresie je porucha nálady, ale okrem nej je zasiahnuté tiež myslenie, správanie i telesné fungovanie.
Medzi typické príznaky depresie patrí:

* pretrvávajúca smutná, úzkostná alebo "prázdna" nálada
* negatívny pohľad na seba a seba podceňujúce myšlienky
* pocity beznádeje, pesimizmu alebo bezmocnosti
* seba obviňovanie a strata zmyslu života
* strata záujmu a radosti
* nespavosť, predčasné ranné prebúdzanie, alebo naopak nadmerná ospalosť a spavosť i cez deň
* strata chuti k jedlu, výrazné zníženie váhy, alebo naopak prejedanie sa a naberanie na váhe
* pokles energie, únava, ospalosť, malátnosť (jednoduché činnosti vyžadujú nadmernú námahu)
* nadmerné poľahúvanie alebo posedávanie, neschopnosť sa prinútiť k činnosti, odkladanie činnosti
* myšlienky na smrť alebo sebevraždu, pokusy o sebevraždu
* nekľud, nervozita, nadmerná podráždenosť
* potiaže so sústredením, zapamätávaním si, rozpomínaním sa a s pamäťou vôbec (našťastie prechodné) a problémy s roz-

hodovaním
* pretrvávajúce telesné príznaky, ako je bolesť hlavy, poruchy trávenia, zápcha, dlhodobé bolesti

* stuhlosť alebo ochablosť svalstva na hrudi, ľahká unaviteľnosť
* nadmerné obavy a starosti, časté pocity napätia

Antidepresíva pomáhajú vytvoriť rovnováhu v mozgu. Chýbajúce látky priamo nedodávajú,ale svojím pôsobením môžu urýchliť ich tvorbu či zvýšiť ich ponuku tam, kde je to potreba. efekt nie je okamžitý, objaví sa za 3 - 6 týždňov podávania .

Samotná psychoterapia- môže pomôcť len u ľahších foriem depresie. V kombinácii s liekmi zvyšuje ich účinnosť.

-pomáha hlbšie porozumieť tomu, čo sa s človekom v chorobe deje.
-učí, akým spôsobom zachádzať s príznakmi a s problémami v živote, a ľahko trénuje zručnosti, ktoré môžu do budúcnosti brániť rozvoju nové epizódy.
-prístup poskytuje bezpečný priestor, v ktorom sa chorý môže prejaviť a vyjadriť všetko čo ho trápi.

Ako vybabrať s depresiou?


Pohodlne sa usaďte a myslite pozitívne
Ak vás pochytí clivota, musíte si uvedomiť, že zhoršenie nálady nie je nič neobvyklé. Usilujte sa pochopiť, že pocit depresie je chvíľkovou záležitosťou. Nesmiete smútok prehlbovať analyzovaním skutočnosť, že ste práve teraz skľúčený.
Žite aktívne
Ak nevytiahnete päty z domu a celý deň budete len bezmyšlienkovito chodiť z izby do izby, melanchólie sa zaručene nezbavíte. Skúste sa zaoberať pozitívnou činnosťou. Vyberte sa na prechádzku alebo na výlet na bicykli, navštívte kamaráta, prečítajte si zaujímavú knižku. A najmä si zapamätajte, že prepínanie televíznych kanálov nie je žiadna psychická ani fyzická aktivita.
Najlepším spôsobom, ako skoncovať s bezútešným hlivením, je zamyslieť sa nad tým, čo vám skutočne spôsobuje radosť. Samozrejme, v prvej chvíli vám bude pripadať každý nápad nudný a zbytočný, ale aj tak ho vyskúšajte. Keď prekonáte prvú nechuť, začne vás hobby baviť a budete sa cítiť lepšie.
Neuzatvárajte sa do seba
Podeľte sa o svoje problémy s priateľmi, určite vám poradia a pomôžu. Niekdy stačí sa len vyrozprávať.
Rozeberte celú situáciu
Ak vás rozhovor s blízkym človekom núti do plaču, nebráňte sa slzám! Plač prináša očistu a uvoľňuje emócie.
Pokúste sa nájsť odpoveď na otázku, čo vyvoláva u vás depresiu. Analýza pocitov totiž nezriedka prináša úľavu. Ak pochopíte podstatu problému, urobíte prvý krok k tomu, aby ste ho odstránili.
Reálne ciele
Nezaoberajte sa neuskutočniteľnými predstavami. Radšej sa držte reality. Naháňačka za chimórou, ktorá v skutočnosti neexistuje, prináša len ďalšie depresie. Musíte si jednoducho povedať – urobil som, čo som mohol.
Cvičenie
Proti depresívnym stavom pomáha telesná aktivita. Ak pravidelen športujete a ste v dobrej fyzickej kondícii, trénujte ešte intezívnejšie ako za normálych okolností. Pohyb uvoľňuje napätie.
Kreslenie
Zapisujte si a kreslite vlastné pocity. Ak bezprostredne po traumatizujúcom zážitku nakreslíte to, čo cítite, zistíte, že môžete preniknúť do hĺbky svojich emócií. Používajte všetky farby. Prevaha červenej symbolizuje hnev, čierna vyjadruje smútok a sivá odráža strach.
Urobte si jasno v základných faktoch
Keď sa úporne snažíme stotožniť vlastné predstavy s realitou, často sa ukáže, že sme nesprávne odhadli situáciu. Ak si myslíte, že vás partner podvádza, čo je pochopiteľnou príčinou depresií, neváhajte a priamo sa ho na to spýtajte. Možno zistíte, že ste sa mýlili.
Zahĺbte sa do zdĺhavej, nudnej roboty. Pred depresiou vás totiž môže zachrániť aj činnosť odvádzajúca pozornosť od duševného bôlu.
Spomaľte tempo
Život v súčasnosti napĺňa neustály zhon a stres. Ak kvás deprimuje pocit, že nič nestíhate, možno potrebujete oddych. Pripravte si večer teplý kúpeľ alebo sa dajte namasírovať.
Závažné rozhodnutia odložte na lepšie časy
Ak vás zmáha svetobôľ, neprijímajte žiadne zásadné rozhodnutia. Nedôverujte svojmu úsudku v depresívnom stave. Dôležité rozhodnutia odložte na obdobie, keď sa budete cítiť lepšie. Ak to neurobíte, môžete rozhdnúť zle, čím sa vaša beznádej ešte prehĺbi.
Akýkoľvek problém máte, s odstupom času sa neho budete vedieť pozrieť s chladnou hlavou bez emócií a aj sa správne rozhodnúť ako ďalej.
Kontrolujte svoje správanie
Človek sa pod vplyvom depresie stáva neprístupným a nevrlým. Nedávajte najavo pochmúrnu náladu pred priateľmi či známymi, lebo sa stretnete s rovnakou odozvou. A vy predsa nadovšetko potrebujete vľúdnosť a záujem tých, čo vás obklopujú.
Nákupy odložte na neskôr
Ak premrháte v obchode celú výplatu, možno sa chvíľu budete cítiť lepšie, ale čoskoro zistíte, že ste zbytočne minuli hŕbu peňazí. A to vám na depresii neuberie.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
mliecakkorova  28. 2. 2008 20:59
fuuu, strašne dlhé na to, aby sa mi to chcelo čítať. prečítala som len toto:

Smútok pozná každý z nás. Obyčajne vzniká po nepríjemnom zážitku či strate niečoho dôležitého...............Nákupy odložte na neskôr

pobavila som sa...
 fotka
mliecakkorova  28. 2. 2008 21:16
ale nie, už som si to prečítala celé a je fajn, že to tu niekto takto rozobral, len keby si to tak každý neberie do úst. depresie sú naozaj závažný stav....
 fotka
dreamagall  28. 2. 2008 23:51
Tiez som si to prečítala, zaujímavé, teraz uvažujem či mám depresiu alebo nie

inak chimera sa piše s e nie o.
 fotka
amor  29. 2. 2008 09:55
Taaaaak dakujem za to ze si si vsimla moj preklep s tou chimerou mam tam viacerochyba ako som si to teraz pozrela,ale tak zas sa mi to nechce prepisovat,hlavne je to ze viete o co ide
Napíš svoj komentár