Nedávno nastal opäť ten čas v roku, kedy sa priemerný frustrovaný zamestnanec dočkal aspoň toho jedného firemného benefitu, ktorý aj niečo znamená (popri "pozícii v mladom, dynamickom kolektíve", "možnosti profesijného rastu" a absolútnej hitovici medzi benefitmi - "práci v anglickom jazyku") - firemného večierku. Pri ponuke trojchodovej večere na účet firmy si osadenstvo spravidla uvedomí dve veci:

1. fakt, že neviete vymenovať všetkých kolegov, vás predsa nezastaví v náhlom zahorení láskou ku kolektívu

2. napriek vašim vlastným spomienkam vám žalúdok zrazu tvrdí, že ste posledné tri dni nejedli




Aj najzarytejší introverti majú sklon podľahnúť. Vianočné večierky ale obsahujú kopu spoločenských nástrah. Povedzme si to rovno: Aspoň jeden človek z vašej firmy sa zapíše do análov ako chodiaci vtip. Ak ste sa niekedy vrátili po vianočnom večierku do práce a nikoho takého ste nenašli, boli ste to vy.

Ako manévrovať v tejto zložitej sociálnej situácii, pýtate sa? Náš akademický team sa za účelom nezištného výskumu zúčastnil viacerých experimentov a prináša vám tieto postrehy (nebudete veriť číslu 4, či ako to je):

Hudba

Táto časť znie tak nevinne, veď čo sa môže pokaziť. Svoju naivitu si uvedomíte, keď vám firma objedná živú country kapelu, ktorú sa celý večer snažíte prekričať. Prípadne sa parket sa ukáže ako to najtichšie miesto v celom priestore a oni vám to bohužiaľ už nemôžu dať hlasnejšie, lebo by im vyhoreli repráky na záchode. V takom prípade sa nenechajte tak rýchlo zastrašiť, veď aj pri vchode medzi kabátmi a barom sa dá trsať.

Tanec

V prípade tanca sa vyvarujte sugestívnym pózam. Ťažko sa určuje, čo je horšie - či keď ich kolegovia odsúdia, alebo naopak ocenia. Ak ste žena, dohodnite sa s nejakým v pohode kolegom, že bude vaša poistka proti otravnejšej časti osadenstva, pre ktorú sa tanec neráta, kým sa nemôžu po niekom vešať. To je ale náhoda, že akurát, keď sa objavil pri parkete, ste dostali chuť začať spolu tancovať vo dvojici na drum n bass!

Alkohol

Myslíte si, že máte svoje pitie pod kontrolou. Situácia sa ale vyvinie inak, keď čašníci priebežne dolievajú, hoci ešte nemáte prázdny pohár. Na Slovensku určite nič strašné, ak viete držať ruky za chrbtom, hlasitosť na low a seba ďaleko od záchodovej misy. Plus jeden bod, ak si všetko pamätáte, plus dva, ak si pamätáte na niekoho niečo, čo on sám nie.

Šéfstvo

Často kameň úrazu. Sú horší ako rodičia zostávajúci po polnoci na stužkovej, aby si zatrsali s mládežou. Celým svojim bytím vám dávajú najavo, že sa máte baviť, ale zase nie príliš. Špeciálnu kategóriu tvoria tí, pre ktorých by party bez dlhého príhovoru ani nebola party. Ktosi si to zlizne a bude sa im musieť venovať a zabávať ich, to však stále nezaručuje uvoľnenie atmosféry. Pridajte extra awkward body, ak sú z inej krajiny a vzdajte hold tomu, kto ich nakoniec bude viezť na hotel.

Kolegovia

Pripravte sa vidieť veci, ktoré ste si ešte to ráno nevedeli predstaviť. Najtichších týpkov hladkať kolegyne po ramene, plač na záchode, kopanie do kvetináčov, či experta, ktorý si povedal, že toto je tá pravá chvíľa na pokec o zvýšení platu. Vyzbrojte sa trpezlivosťou voči tým, ktorí vám stále prepínajú váš playlist a ktorí vám lezú do osobného priestoru, keď s vami hovoria. Stále platí, že mená, ktoré ste doteraz nevedeli, sa nemusíte nutne učiť.

Pár dobrých rád na záver

- pri nájazde na bufet sa snažte tváriť aspoň trochu kultúrne

- ani najväčší ožran večierku neskončí v očiach ostatných tak nízko, ako niekto, kto neprišiel

- ísť si posedieť v decembri von na lavičku sa môže ukázať ako prekvapivo dobrá možnosť

- aspoň jeden človek, s ktorým ste hovorili, si na váš rozhovor nebude pamätať

- a hlavne: čokoľvek robíte, uvedomte si, že s tými ľuďmi budete musieť ešte pracovať




Tak a je to, som si istá, že ľudia vekovej kategórie birdz tieto rady určite využijú... asi tak pred dvomi týždňami, kedy boli aktuálne. Sakra. Nevadí, odložte zatiaľ do zásuvky a aplikujte s rozvahou!

 Blog
Komentuj
 fotka
vreskot000  27. 12. 2016 19:39
genialne napísany blog
 fotka
sugy1  27. 12. 2016 20:52
Vitaj!!!!
 fotka
kittyboo  27. 12. 2016 21:26
ja sa mega tesim, lebo ma o tri tyzdne caka 3dnovy firemny vecierok v tatrach a kedze 70 ludi nasej firmy je v KE, uroven pitia bude vysoka
 fotka
johnysheek  27. 12. 2016 23:08
ad1: dufam ze ti dobre zvyky blogovania zostanu v priemere aspon raz za tyzden

ad2: horsi su sefovia ktori nielen piju zarovno so vsetkymi a nielen vsetkym radi a vo velkom dolievaju ale este maju aj vydrz.. (a sapaju sa, a ... )

ad3: snad najdolezitejsia rada.. vzdy treba mat notas a pripraveny playlist.. kapela sa nie vzdy objedna a obcas musi oddychovat i ona a hlavne ak sa playlist zapaci je to vs uchu..

rada na zaver: nebadane natacat kolegov.. ci si to pamataju ci nie.. pride to cloveku velmi vtipne a na druhy den je to prijemny "levridz"

pekne medzisviatky
 fotka
mrspunk  27. 12. 2016 23:54
ANZU! what a time to be alive
 fotka
anzu  28. 12. 2016 10:26
@Vreskot000 vďaka
@Sugy1 @Johnysheek @Mrspunk ďakujem ľudkovia, som rada, že si ma tu ešte niekto pamätá

ale teda strašne mi chýba, že komenty nechodia do TS-iek. to síce nechodili ešte, keď som sem chodievala, ale opäť som si pripomenula, aké je to nepraktické.
 fotka
johnysheek  28. 12. 2016 10:37
ono hlavne system ts je aktualne cely na... dve veci
 fotka
anzu  28. 12. 2016 11:54
@johnysheek aha, tak vidím, že sa tu veľa nezmenilo
 fotka
johnysheek  28. 12. 2016 12:07
k dobremu velmi nie.. ale tak to vies.. za tie roky, kedy sa?
10 
 fotka
willbebetter  28. 12. 2016 17:18
skvelo som sa pobavila pls pis castejsieee
11 
 fotka
tequila  24. 7. 2023 09:20
@11monika11 kukaj @4 , expert si na tajnasa nakrucal vlastnych kolegov
12 
 fotka
11monika11  24. 7. 2023 13:06
@tequila sorry, keď vidím tamtú profilovku, automaticky tie komenty preskakujem potom niekedy mi to prerozprávaš
Napíš svoj komentár