Začalo sa to veľmi dramaticky. Dažďom. Aj napriek tomu, že nás varovali (neskoro!), to že v Bratislave je sneh ma doosť.. prekvapilo. Som si povedala, ideme na západ, tam bude teplo- ha,ha.

S perfektným časovým prehľadom sme krásne našli matfyz a zistila som, prečo to polka ľudí čo i len uvažujúcich o tejto škole ani len nevyskúša. Úprimne, kto by sa chcel učiť v budove, ktorá vyzerá ako nepoužívaná, zanedbaná, ošarpaná socialistická stavba? (aj tak sa mi páči Ale druhú polovicu prvého dojmu pekne poopravil nápis FMFI UK (v plnom znení) nad presklennými vchodovými dverami a nad vedľajšími aj nápis Matfyz je in. Ktorá škola by si toto nalepila nad vchod do budovy? Toto sú malé veci, ktoré robia matfyz matfyzom.

Veľmi som sa obávala celého tohto dňa. Je to verejná akcia, čo znamená ľudia, veľa ľudí a ja mám takú malinkú fóbiu z davov. No napočudovanie, nebolo to také strašné. Jasné, ľudia boli, no nie tak veľa a vďaka perfektnej organizácií mal človek pocit, že ich je ešte menej.

Aj tak ma ako nedochvíľneho človeka najviac fascinovala minútová presnosť, žiadne posúvanie programu, všetko pekne rozplánované, až na tety zo študijného ktoré zdrhli o čosi skôr Úvodná prednáška aj s príhovorom, na základe ktorej si kamoška plánuje kúpiť knižôčku o ťave a jej hrboch, patrila medzi tie lepšie, dokonca mám z nej čosi aj zapísané!
Ďalšia však nesplnila moje, ani naše (boli sme traja z jednej triedy + náhodne stretnutý maturant) očakávania. Derivácie, tie sú predsa super, nie? Nie som si istá, že sme chceli počuť práve o tom, ako si pán profesor (budú všetci profesormi, neovládam vš tituly, tak!) odhadoval hladinu Dunaja počas povodní. No čo, aj odtiaľ mám vzorček, keď bude najhoršie, použijem. Potom sme sa prebehli 2-3 roky starým podzemím, ktoré bolo absolútnym opakom socialistického zovňajšku budovy. Tie veľké divné veci (rozumej prístroje, merače a pod.) boli fascinujúce, miestami to pripomínalo dáke superlaboratórium lepšej americkej kriminálky.
Dosť sme sa tešili aj na nasledujúcu prednášku- matematici v pohybe. No najzaujímavejšia bola na nej aj tak iba prednášajúca s dvoma vrkôčikmi. Ďalšou zastávkou v programe bolo centrum s tandemovým urýchľovačom častíc. Dobre to znie, no nie? Aj to dobre vyzeralo, lenže ja som fakt nepotrebovala počuť, na čo je kadždučký šróbik tej veľkej veci.

Neskôr sme sa vrátili na prednášku o robotike, ja som sa však nezodpovedne rozhodla vykašľať sa na robotov radšej si pobehať spolu so sprievodom chodbami matfyzu. Nasledovala fyzika Zeme, obom týmto slovám som rozumela, preto sa mi nezdalo také zlé ísť si to vypočuť. Seizmológia je fajn, ale ujo doktorand by mal vylepšiť svoje prejavové a počítačové schopnosti (keď si nevie pustiť video..).

Avšak matfyz nesklamal. Ako čerešničku na záver, perlu všetkého tam poslali pána docenta, ktorý robil pokusy s kvapalným dusíkom. Pre antifyzikov- kvapalina s bodom varu -200°C. Okrem toho, že do toho strkal svoje prsty, kovy, kriedu, nechal skvapalnieť dusík a kyslík v balóniku, magnetizoval meď, tak aj zmrazoval hlávky živým kvetom a potom ich odpinkol, čo som si vyskúšala aj ja. Po úspešnom zavraždení žltého kvietka mi tie ostatné podaroval Vyvrcholením všetkého bolo 5 a pol minútové čakanie na výbuch vriaceho dusíka v plastovej fľaši. Po ohlušujúcej rane sme mu všetci pekne zatlieskali a rozišli sa domov. My nie tak úplne. Stretli sme sa s kamarátom, tiež matfyzákom a pobrali k intrákom, kde sme sa nakoniec rozhodli pre trošku slušnejšiu krčmu. Po cca hodinke nabitej fyzikálnymi debatami, z ktorých som veľa nerozumela, sme sa vrátili naspäť pred matfyz, kde nás čakal odvoz. Domov som prišla okolo pol dvanástej, síce unavená no s peknými pocitmi zo školy aj zo stretnutých ľudí.

A tak tu teraz sedím a rozmýšľam, či mám viac radšej svoje pohodlie v rámci ktorého chcem ísť na vš z oblasti, v ktorej sa ako tak orientujem alebo na matfyz, ktorý je aký je. Nazvala by som to platonickou láskou ku škole, ktorá je miestami hrozná, ošarpaná, nespravodlivá a je jej srdečne jedno, koho vyhodí ale zároveň učí to, čo učí, pomerne úspešne a obsahuje ľudí, medzi ktorými budú (už aj sú) moji priatelia. Otázne je, či chcem byť jej súčasťou aj ja.

 Blog
Komentuj
 fotka
tikalok  16. 2. 2014 18:39
prečo nespravodlivá?
 fotka
aprilynne  16. 2. 2014 18:47
@tikalok hmm počula som aj také že sa vyhadzuje zo skúšok len za to že sa nepekne posadíš a podobne.. ale určite to nie je vo veľkom
 fotka
tikalok  16. 2. 2014 19:11
to počujem prvýkrát v živote teda
 fotka
tikalok  16. 2. 2014 19:12
a to teda ja sedávam v rôznych zvláštnych polohách.. no ako sa mi len mohlo podariť vychodiť tú školu, uf
 fotka
aprilynne  16. 2. 2014 19:41
@tikalok neviem, ja som to tiež len počula buď rád že nemáš osobnú skúsenosť teda
 fotka
sugy1  16. 2. 2014 20:03
@tikalok kokos je to pravda!
To som slečne povedal ja
a robí to jeden nemenovaný profesor Peter M. - seizmológ.
Našťastie mňa má rád
 fotka
anzu  16. 2. 2014 20:03
Aj ja to počujem prvýkrát v živote Aj keď, s fyzikmi som nikdy nič nemala, ktovie. U nás sa jednému kabinetu hovorilo Vencko Airlines, ale ani ten asi nebol takýto malicherný. A že je jej jedno, koho vyhodí, by som nepovedala, ak hej, tak len takým bežným vysokoškolským "už nie ste na strednej, nie sme povinní vás tu držať" spôsobom. Práve, že moja skúsenosť je, že je to pomerne ľudská škola.

A čo je tá oblasť, v ktorej sa orientuješ?
 fotka
aprilynne  16. 2. 2014 20:07
@anzu neviem či to viem presne charakterizovať.. niečo umelecké spojené zároveň s matikou, najviac tomu odpovedá architektúra a podobne, ale aj iné vzdialenejšie veci (ako geo napr.)
 fotka
tikalok  16. 2. 2014 20:13
ja by som povedal, že žiadnej škole ako takej nie je smutno z toho, že niekoho vyhodí. je to škola, škole nebude smutno
ale na máloktorej vysokej škole podľa mňa nájdeš taký osobný a ľudský prístup vyučujúcich ako práve na matfyze.
a @sugy1 vy fyzici máte svoj vlastný svet vo svojom pavilóne a ten pavilón, to nie je celý matfyz!
10 
 fotka
tikalok  16. 2. 2014 20:15
na príklade nejakého moča hodnotiť celú školu, no pch, tse, pf
11 
 fotka
sugy1  16. 2. 2014 20:17
@tikalok no neviem neviem, informatici tí sú tam zalezení a drtia LoLko a matematikov nemá nik rád
12 
 fotka
tikalok  16. 2. 2014 20:18
@sugy1 vy drtíte lolko! ja ani neviem, čo to je
13 
 fotka
bluepanter  16. 2. 2014 20:19
nemal som na matfyze problém s nejakou nespravodlivosťou, vždy sa všetko dalo vyriešiť
mnohokrát ťa ešte učitelia motivujú opraviť si veci, zlepšiť si známku a keď niečo nevieš, tak ti to vysvetlia aj pri zapisovaní známky

ale inak trochu nechápem, prečo tie prednášky nesplnili tvoje očakávania, nečakala si na matfyze derivácie a svojských vyučujúcich?

inak robotiku si nemala vynechať, isto to mal na starosti Petrovič a bola to sranda
14 
 fotka
sugy1  16. 2. 2014 20:19
@tikalok my dotu omg, nauč sa to
15 
 fotka
mcvpn  16. 2. 2014 20:32
@sugy1 ty sa máš učiť! veď!
16 
 fotka
nenay  16. 2. 2014 20:33
@11 heej, ja mam protipriklad, ja mam rada matematikov podaktorych!
17 
 fotka
tikalok  16. 2. 2014 20:35
@nenay ale, to on je zase vo vlastom svete ja som mal rád tuším všetkých matikov, ktorých som poznal
18 
 fotka
aprilynne  16. 2. 2014 20:40
@bluepanter však práveže čakala! a z tohto ohľadu to svoje očakávania splnilo, aj keď samozrejme nie všetci, čo tam v ten deň prednášali.. a veľa veciam som nerozumela (čo je tiež pochopiteľné.. takže preto..

mala som tam čo písať, že je nespravodlivá, však som to nemyslela ani tak zle naopak som počula veľa dobrého o tej škole, len proste sa tutok hodil dáky negatívny prívlastok..
19 
 fotka
sugy1  16. 2. 2014 20:41
@tikalok tak cg spoznal si tych spravnych
20 
 fotka
bluepanter  16. 2. 2014 20:50
@Aprilynne jasne, už chápem ako si to myslela

sme sa toho nejako všetci chytili.
A inak tá ošarpaná budova má svoje isté čaro, neviem si predstaviť zrekonštruovaný matfyz Však ani tak skoro nebude, lebo UNI dá radšej peniaze do "vedeckého" parku pri PRIF UK :/
21 
 fotka
anzu  17. 2. 2014 10:11
Ale však chytili sme sa toho len preto, aby si sa tam nebodaj nebála práve kvôli tomu ísť
22 
 fotka
aprilynne  17. 2. 2014 17:01
@anzu čo sii, klady vysoko prevyšujú zápory, toho sa nebojím
23 
 fotka
antifunebracka  17. 2. 2014 23:31
vsetci ste tu autisti 8)
Napíš svoj komentár