Väčšina z vás určite pri ceste do školy alebo práce využíva MHD (šťastliví tí, ktorí majú odvoz autom alebo ktorým stačia vlastné nohy).
A neviem, či ste si všimli, ale konkrétne vodičov autobusov možno rozdeliť do takých troch extrémnych kategórií. Extrémnych preto, lebo stále existuje pomerná väčšina vodičov, ktorí sa nevymykajú normálu.

Naším prvým extrémom by mohol byť vodič, ktorého nazveme...povedzme že...

Flegmatický Pohoďák
Naskakujete do autobusu, ulovíte si miesto a netrpezlivo čakáte, kedy vyrazíte. Máte totiž málo času, ponáhľate sa do školy, prípadne na veľmi dôležitú schôdzu. Dúfate teda, že autobusár zošliapne plyn na podlahu a závratnou rýchlosťou vyrazíte.

Smola.

Práve ste narazili na pána Flegmatického Pohoďáka. Ten počká, kým sa babičke o paličke, asi 30 metrov ďaleko, podarí dostať k autobusu a nastúpi. Áno, je to od neho rozhodne veľmi humánne, bohužiaľ sa nachádzate v stave, keď jeho humánnosť nedokážete náležite oceniť.
Dvere sa po troch zazvoneniach (veď čo keby sa náhodou niekto rozhodol vystúpiť?) konečne zavrú a autobus opúšťa zastávku.
Pán autobusár hneď od začiatku dodržuje predpísanú rýchlosť, možno ešte o pár kilometrov za hodinu menšiu, lebo istota je guľomet (povedala babka a šliapla na mínu, ale späť k téme).

V momente, keď pán autobusár dobrého srdca, pustí štyri autá odbočujúce z iného pruhu pred seba, začínate ľutovať, že ste nešli pešo. Pozorujete, že ľudia v podobnej situácii ako vy, sa kníšu dopredu a dozadu a niečo si mrmlú popod nos. Spozorujete to hlavne preto, že to isté robíte aj vy a mrmlete si slová ako: „Švihaj“, „No poďmeeee, pre Kristove ľavé oko“ prípadne niečo nezrozumiteľné typu: „Nghhhhhsss“
Na križovatke zastaví presne v okamihu, keď sa zelená mení na oranžovú. Vtedy už nič ani nemrmlete, z jednoduchého dôvodu. Ste pevne zakusnutý do remienka kabelky, aktovky alebo ruksaku, lebo inak by ste mali pocit, že by ste začali jačať. K tomu pridávate rytmické pohyby hlavy udierajúcej do skla, tyče alebo hlavy podobného zúfalca. Stačí totiž jediný pohľad na hodiny a vám je jasné, že nestíhate.

Vo fáze konečnej, keď autobus na križovatke vyrazí na zelenú, až keď naň začnú trúbiť autá, väčšina ponáhľajúcich sa cestujúcich rezignuje a prestane čakať na zázrak. Radšej rozmýšľa nad tým, ako meškanie vysvetliť učiteľovi, nadriadenému či frajerke/frajerovi.

Druhý extrém je Otráv(e)ný Jazykovedec

Takéhoto vodiča autobusu spoznáte hneď ako nastúpite do autobusu. Vynadá buď vám alebo hocikomu inému, kto vstúpi prednými dverami. Buď sa vlečiete, príliš rýchlo naskakujete, zavadziate alebo nevhodne dýchate. Hádať sa s ním je zbytočné, aj tak má pravdu on.
Jazda s takýmto pánom je pomerne otravná, lebo má za potrebu komentovať všetko, čo sa okolo neho deje, s príslušnými pohybmi horných končatín, plieskaním do volantu, či zúrivým mávaním rukou z okienka.
Počas cesty si spolu s ním aspoň zopakujete všetky pohlavné orgány oboch pohlaví, samozrejme, že v tej najrýdzejšej forme. Takéto označenia totiž používa často, rád, s rôznymi gramaticky správnymi prívlastkami a je mu jedno, že obete jeho hnevu ho aj tak väčšinou nepočujú(tí v autách), či ignorujú(tí v autobuse).
Po vystúpení vo vás zostane rezonovať akurát pocit, že hanbatých slovíčok máte na ten deň skutočne dosť.

Tretí, osobne môj najobľúbenejší extrémista je Adrenalínový Špecialista.

Po namáhavom dni strávenom v škole či robote, sa tešíte na pokojnú cestu domov. Ako zázrakom chytíte autobus, ktorý vám vždy ujde pred nosom. Keďže miesta na sedenie sú ako inak obsadené, nezostáva vám nič iné, ako sa chytiť tyče. Odrazu sa vás neznáma sila snaží od tyče odtrhnúť a hodiť vás dozadu. Nie, nič do autobusu nenarazilo, ani sa vás nesnažia uniesť mimozemšťania, Autobus jednoducho vyrazil zo zastávky. Zrýchlenie, o ktorom ste boli presvedčený, že dokážu len formule, sa vás ešte stále snaží oddeliť od tyče.

Predýchali ste prvotný šok, keď predným sklom zbadáte ďalšiu hrozbu. Zapchatá cesta. Autobus nespomaľuje, zatvárate oči a na vnútri viečok vám bežia veľké titulky zajtrajších novín, s kľúčovými slovami ako havária, obete, či šialený vodič.
Neucítite žiaden náraz, tak oči otvárate. Pán Adrenalínový Špecialista sa totiž rozhodol zápchu obísť. Podľa toho, v ktorom autobuse sa práve nachádzate, zápchu obišiel:
a) po električkovej trati
b) po chodníku
c) (a túto možnosť má pán AŠ zrejme najradšej) v protismere

Nadávate si, že ste mali nechať oči zavreté. Modlíte sa ku všetkým bohom, na ktorých si spomeniete alebo si opakujete nejakú mantru(tá moja je zvyčajne AAAaaaaaadoprdeledoprdeledoprdeledoprdele....)
Šťastlivo sa zaradíte do premávky a odrazu si udriete čelo o tyč. Nebojte, psychicky ste ešte stále v poriadku, to si len pán autobusár na poslednú chvíľu všimol červenú. Pri brzdení budete otĺkaný rôzne rafinovane, takže sa zbytočne budete snažiť vyhnúť sa tomu.

Zlatý klinec programu bude ostrá zákruta, ktorú ak náhodou nevyberiete, skončíte v priekope, poli, či vo vode(zase závisí od čísla autobusu). Brzdenie do zákruty sa u frajerov nenosí, a keďže náš pán Adrenalínový Špecialista je frajer, brzdiť rozhodne nebude.
Popritom ako sa z polohy stojmo dostanete takmer do polohy letmo, si zopakujete mantru alebo vyvolávanie bohov.

Pri opustení autobusu sa niektorí cestujúci môžu teatrálne hodiť na zem a bozkávať ju, iní pôjdu do prírody vrátiť obed a tým otrnulejším len vypadnú tri šedivé vlasy.


Koniec
Fúúú, to som sa ale rozpísala, som zvedavá či sa niekto dostane až na koniec

 Úvaha
Komentuj
 fotka
charonsro  18. 9. 2008 14:49
TO JE ESTE NIC JEDEN SOFER SADKY SI NAPRIKLAD ZAPALIL POCAS JAZDY V AUTOBUSE CIGARETU A V POHODE FAJCIL
 fotka
blackknight  18. 9. 2008 15:14
Veľmi dobré. Fakt som sa zabavil a dobre zasmial ( a to som v praci )



Uz teraz viem, ze sofer, ktory nas bral na firemnu akciu bol jednoznacne AS. Cez dediny, si to v pohode slehal 100veckou a to su tam pomerne ostre zakruty a pravidelne stupanie a klesanie vozovky. Cudne mi bolo, ze aj na dialnici siel tych 100 a to som cakal, ze sa vysanti. Nakoniec nam cely smutny oznamil, ze bus ma na tu 100ku obmedzovac
 fotka
janulka3112  18. 9. 2008 15:35
ale dostala som sa až na koniec... a pekne s úsmevom na perách... bohužiaľ, takéto typy poznám a nielen v MHDčke...
 fotka
yukari  18. 9. 2008 17:31
krasne, naozaj. s takym ASkom som sa este nestretla, nikdy mi nepresiel do protismeru, ale sialencov je na ceste dost
 fotka
tukymukypuky  18. 9. 2008 18:10
haha uplne presne si to vystihla!
 fotka
galinka  18. 9. 2008 19:00
Na AŠ-ko som mala zopárkrát "šťastie" ale najdesivejšie pre mňa bolo keď (presne podľa tvojho opisu) obchádzal zápchu v protismere... Keďže som vtedy bola nejaký čas doma, prípadne som sa vozila za tmy autom, tak prvá moja myšlienka bola: "Kedy tu stihli urobiť ďalší jazdný pruh?" Akurát sa mi nezdalo že my si to šinieme obrovskou rýchlosťou a autá vo vedľajšom pruhu stoja. Hodila som zdesený pohľad na druhú stranu a videla som stromy. A vtedy mi došlo čo sa deje a priam som sa snažila silou vôle zabezpečiť aby ešte chvíľu v protismere nič nešlo (Lebo sedieť ja za volantom auta idúceho v tej chvíli opačným smerom, asi by som to do toho autobusu napálila v plnej rýchlosti...)

Inak ja vcelku neznášam keď vodič vidí že si už takmer pri autobuse a zabuchne ti dvere pred nosom... Do ktorej kategórie patria?

A ďalšia otázka - môžu byť u nás v SAD-ke aj vodiči patriaci aj pod AŠ aj medzi jazykovedcov?
 fotka
catmartina  18. 9. 2008 19:39
dosť si vystihla tie typy.. každého som mala tú česť stretnúť

posledné dobu mám ale šťastie na tých Flegmatických Pohoďákov, a vtedy nastáva presne tá situácia ako si ty uviedla.. fajnové..
 fotka
susumusu  19. 9. 2008 15:38
dobreee...ja mam stastie hlavne na dudrosov alebo tych pohodakov...ale tak ma to vie prekvapit tie ich hlasky...no co uz s nimi aj taki musia byt...
 fotka
radiohedka  19. 9. 2008 16:21
ja tiez stretavam hlavne tych flegmosov, raz za 100 rokov dajakeho toho AS....

...ale sranda ze to citam akurat teraz ked som sa chystala napisat blog o mojej MHD-filii ale napisem aj tak dakedy
10 
 fotka
neoli  28. 9. 2008 20:30
tvoje blogy su naozaj kvalitne mimochodom, co ak na vine nie je vodic...ale autobus? Aj tie sa zaraduju do tychto troch skupin?
11 
 fotka
noxis  7. 10. 2008 13:34
jaa te proste za ty twoje blogy zeru
12 
 fotka
kain9  18. 10. 2008 11:55
Hej to mi pripomína Košice, keď som sa dve sekundy po nastúpení chcela chytiť tyče ktorá bola dva metre odo mňa......hmmm......neskoro....Au...
13 
 fotka
nrcka  11. 11. 2008 10:54
Ada zase si napisala dobry blog pri ktorom som sa nasmiala Len tak dalej
14 
 fotka
jacques  27. 11. 2008 21:39
xyxyxy, vyborneee...
15 
 fotka
shinura  12. 1. 2009 18:11
cooo?nekonecne napisane som sa kosila jak kon perfektne vystihnuti soferi nasej mhd
16 
 fotka
athelasil  9. 2. 2009 12:22
kks...supeeeeeeeeer!!

"moja mantra-doprdeledoprdele"

@1 hej aj k nam na "dedinu"(2km od B chodi sofer,on si zapali a v pohodke fajci,ked stoji na jednej zastavke poprosi niekoho z vystupujich nech mu zbehne kupit cigarety do vinarne, a raz!! astal pred obchodom,vybehol dnu a vratil sa s 2litrovym nealko Keltom taky haluzny sofer

a jeden je tiez super,ani nestihnem povedat zastavku,uz ju natuka a zmurkne

a jeden (teraz sa rozkecavam ja ) je taky mily,mlady,vlasaty...kazdemu pekne povie nech sa paci..jednej tete vravel "Nevyzliekajte si tu budnu,nekuri sa tu,nachladnete"
Napíš svoj komentár