O jednej ráno opäť hypoteticky fajčím na našom balkóne. V nočnej košeli a asi šiestich stupňoch. Triem si nohy jednu o druhú a plecia mi zahaľujú vlasy. Vydychujem dym imaginárnej cigarety a privieram oči. Je badať, že nás čakajú teplejšie zajtrajšky. Pomalé a aprílové, ale už. A popod autá nám sídliskom zase behá tchor. Je to taká malá istota. Celé leto v noci postávam na balkóne, pozorujem ho v svetle pouličnej lampy. Dlho som nevedela, čo je to vôbec za votrelec. Teraz mi robieva spoločnosť pri večerných dumkách.

Niekto stojí pred susedným panelákom a hľadí na odchádzajúce auto. Potom si čupne, auto je dávno preč a ona stále trčí vonku. Teda buď ona alebo štíhly chlapec s dlhými vlasmi. Neviem, kto bol v aute, ale nevyzerá to na neskorú donášku pizze. Možno to bola príjemná spoločnosť aj rozlúčka, neviem. Len mám z toho opačný pocit. Slečna nakoniec vstane, objíme si ramená a pozerá dohora. Stále stojím na balkóne a čakám, kým ma nájde pohľadom. Nie som vysoko, už ma vidí, aj v tme, cítim to. Napadne mi, že ľudia často odídu práve vtedy, keď máme pocit, že zachránili našu dušu. Chápavo jej jemne zamávam. Dvihne ruku, akoby váhavo na moment postáva, ale potom skloní hlavu a pomaly sa vlečie ku vchodu.

Dnes sa okolo mňa motajú akési smútky. Neviem, ako s nimi prežijem noc. A ľudia s nimi musia žiť a fungovať tak dlho... Budú mať oveľa mrazivejšiu noc ako ja. Chcem vziať aspoň časť ich okov a uvoľniť spútané zápästia či roztiahnuť pľúca v nočnom vzduchu.




Svieti sa už len v piatich oknách štyridsiatich ôsmich bytov v mojom momentálnom zornom poli. Na jedenástom a piatom poschodí často pozerávajú ten istý program. Svetlá sa im menia naraz, rovnako. Odpozorovala som to počas dlhých premýšľaní neskoro večer, v neskorom lete. Teraz asi naraz spia. Koľkí so mnou naraz stoja na balkónoch a v otvorených oknách? Koľkí vdychujú chladný vzduch a koľkí pri tom majú medzi perami ľahkú mentolovú?

Láme sa noc, tchor znova nečujne mizne pod niektorým autom a myseľ mi tu praská na tisíc kúskov. Teraz každý kvalitný niekomu darujem a sebe nechám tie roztrieštené. Ponúkni sa, ktokoľvek.




___________________________________________________________________________________

Týmto blogom chcem otvoriť Dendrocoposmajorovi okno vedľa lastovičiek, cvaknúť mu zapaľovačom a pripáliť neskorú cigaretu. Hlavne kvôli plamienku svetla, ktorý treba aj milovníkom tmy.

 Pseudoblog
Komentuj
 fotka
dendrocoposmajor  2. 4. 2016 01:33
Ďakujem Už horí.
 fotka
artlover  2. 4. 2016 01:36
 fotka
drink  2. 4. 2016 17:33
aj tento aj ten minuly cigaretovy blog su uplne ppci!
 fotka
artlover  2. 4. 2016 18:03
@drink vdaka ti za oba!
 fotka
marcello111  2. 4. 2016 22:39
neviem ako by som si zvykol bývať v paneláku...
a ten tchor nebola náhodou kuna, alebo dokonca potkan, toho by som hneď odbachol malorážkou...
 fotka
artlover  2. 4. 2016 22:59
@marcello111 klasifikovali sme ho viaceri ako tchora, tak asi..
 fotka
marcello111  2. 4. 2016 23:07
hm, je to nezvyklé, lebo tieto zvieratka sú skôr dedinské, stodoly, humná, staré zrúcaniny a tak, zaujímave, no
 fotka
artlover  2. 4. 2016 23:09
@marcello111 hej, tiez som si vravela, ze wtf tu robi. ja by som sama nedala ruku do ohna za to, ale tato sa tvari, ze si je isty, tak neviem mozno je to nakoniec fakt kuna a meni to celu situaciu
 fotka
marcello111  2. 4. 2016 23:12
u kún je to normálne a ešte robia aj skazu na autách hlavne v zime prídeš s autom pred dom, motor teplý a kuna pri ňom prenocuje a popritom poprehrýza káble, no fakt dovi dopo
10 
 fotka
artlover  2. 4. 2016 23:14
@Marcello111 nestras ma, este som nepocula, ze by sa nam to tu niekomu udialo.. takze dufam, ze je to fakt mierumilovny hravy tchor
11 
 fotka
marcello111  2. 4. 2016 23:14
12 
 fotka
savvym  6. 4. 2016 01:27
tiez ako panelakovy typ som zvykol cucat von oknom, pozeral co sa deje, otvoril okno, nadychal sa cerstveho, ked som nemohol zaspat. U nas nepozerali rovnaky program, mnohi tak ako ja zvykli ponocovat, zatiahnute zaluzie alebo rolety, aby nerusili spiacich. Zaspavanie pri mesiaci v okne je zvlastne.
13 
 fotka
artlover  7. 4. 2016 00:36
@savvym veru, je tu dost ludi, co neskoro vecer realne fajcia na balkonoch oproti a potom dlho postavaju.. mesiac v okne nie je kompatibilny ani s mojim spankom...
Napíš svoj komentár