Kafka sa presťahoval na sklonku svojho života do Berlína s partnerkou Dorou Diamantovou, ktorá mala len 20 rokov a bola od neho o polovicu mladšia, no zároveň i jedinou ženou s ktorou začne žiť. Písal sa rok 1923 a bol to posledný rok jeho života, no napriek tomu, či možno pravé preto to bolo najpokojnejšie obdobie, ktoré plne zasvätil literárnej tvorbe a Dore.

Každý deň šli na prechádzku do neďalekého parku, kde raz napoludnie zbadali dievčatko usedavo plačúce na jednej z lavičiek. Zistili, že nárek spôsobila strata bábiky ktorú nemôže nájsť. Kafka v snahe utíšiť jej smútok pohotovo zareaguje a povie, že bábika sa nestratila no išla na výlet, je jej ľúto, že dievčatko opustila, ale dokonca jej nechala list, ten však zabudol doma. Ak sa s nim na druhy deň stretne, rad jej ho prinesie. Dievčatko ostalo tak zaskočené, až zabudlo na plač a prekvapene súhlasilo. Kafka po návrate domov, začne okamžite písať s rovnakým zápalom a sústredením aké vložil i do svojich majstrovských diel. Snaží sa odviesť čo najlepšiu prácu a na druhy deň naozaj list dievčine prečíta. Bábika v ňom vysvetľuje, že jej nechcela ublížiť, ale tužila vidieť svet a spoznať nových ľudí, nechce aby dievčatko smútilo preto jej bude písať listy každý deň.

Je to neuveriteľne, no Kafka naozaj dievčatku prináša každý deň nove listy od bábiky, ktorá zažíva užasne dobrodružstvá na svojich cestách. Napriek ťažkostiam ktoré mu spôsobovala tuberkulóza a chaosu sveta naokolo Kafka píše listy po dobu troch týždňov. Do každého dáva všetko čo môže ako do skutočnej literatúry, aby dievčatko pripravil na okamih kedy sa s ňou bábika nadobro rozlúči. Nakoniec opisuje zásnuby, obrovskú svadbu a krásneho ženícha ktorého bábika miluje a aj keď svoju starú priateľku má veľmi rada vysvetľuje jej, že sa už nemôže vrátiť. Dievčatko však viac nežiali, listy ju nadchnú a ohromia, vďaka nim sa jej smútok úplne rozplynie v slovách fantastických príbehov.

 Blog
Komentuj
 fotka
kakofonicka  21. 8. 2018 22:28
ach, moj Franz
 fotka
rebarboe  21. 8. 2018 23:32
Kafka je mocný
 fotka
neoriginalna  21. 8. 2018 23:43
@h8u to ako plysovy pes tvojej sestry
 fotka
gorgor  24. 8. 2018 13:03
Predovšetkým: Veľký palec za tvoj príspevok. V tom marase je ako balzam.
Za druhé: Ako to, že nevieš, kam sa píšu čiarky? Máš tam x chýb.
Za posledné: Prial by som Kafkovi, aby musel pracovať vo fabrikách tzv. zahraničných investorov. To by ešte len stvoril literatúru!
P.S.: Čo si asi pomyslelo to dievčatko o pár rokov, keď z toho malo už rozum? Že si z nej uťahoval? Alebo... Dnešné dievčatko by ho poslalo... vieš kam.
 fotka
atom2  25. 8. 2018 17:43
@gorgor dakjem ...ech tie ciarky mi velmi nejdu vdaka aj za to upozornenie ...no podla mna ak bola starsia tak sa na to divala inak a to, ze jej daroval takyto pribeh prave Kafka, ma vacsiu hodnoru ako babika
 fotka
gorgor  26. 8. 2018 08:23
@atom2
Bodaj by si mal pravdu.
Napíš svoj komentár