Sedím si v poľskom osobáku zo Zwardonia do Pszczyny a za najbližších 2 a pol hodiny prebrázdime 70 km. Je to trochu retro jazda, lebo komunisticky červené sedačky a steny obložené lakovaným drevom si veru nepamätám ani z toho vlaku, ktorým sme šli so starkými do Podhájskej, keď som mala 4 roky.

Cestujem vo wagone s nejakými poľskými robotníkmi a keďže pri vŕzganí a drnčaní starého vlaku počujem iba každé siedme slovo, toto slovo je vždy zákonite buď kurwa alebo zajebisty. Strašne sa smejem, čo si to ten Boh na mňa vymyslel. Vždy som v srdci túžila zažívať dobrodružstvo a nejakými náznakmi som ho asi aj žila, ale výchova mojich rodičov sa priklonila skôr k opaku. Teraz mi tie dobrodružstvá Boh vynahrádza asi 10-násobne. A tak si tu sedkám v drevenom lakovanom vozni so štyrmi poľskými pánmi a počujem, že majú úplne rovnaký štýl humoru ako môj tato, lebo keď im prišiel ďalší "kolega", pozdravil: "ZDRAVSTVUJTE!" Rozprávajú sa, koľko ešte majú do dôchodku a vidím, že kraj poľský je tak podobný tomu slovenskému, že jediné, čo nás od seba odlišuje je snáď len ten smiešny jazyk. Jeden aj druhý. Poľský i slowacky. Tiež tu dávajú na samý koniec stavby vrcholček stromu.

Rukami nohami a mojou dokonalou poľštinou sme sa dohovorili s pani sprievodkyňou, že v Pszczyne nestíham prestúpiť, lebo pociag jest spozniony, takže mi vykomunikovala s rýchlikom, aby na mňa počkali. Bola taká láskavá a celý čas sa usmievala, až som stratila všetky pochybnosti, že by som ho nestihla. Ešte na mňa kričala z idúceho vlaku, na ktorú koľaj príde vlak a kde mám utekať, aby som ho stihla a ja som na ňu kričala Dziękujeeeee, ale takým otrasným slovenským prízvukom, že si ma určite zapamätá do konca života. Týmto verejne ďakujem poľským železniciam a láskavej pani sprievodkyne v tom najkomunistickejšom osobáku, aký kedy moje oči videli.

Mimochodom, toto nie je prvýkrát, čo mi v Poľsku zoslalo samo nebo láskavú pani sprievodkyňu. Minulé leto, na ceste za mojou Monjou, keď som ešte nepoznala Michała a vedela akurát trt po poľsky, som si nejak čudne cez české dráhy kúpila lístok z Bohumína do Poľska. Bol tam QR kód a tak som bilet netlačila s tým, že u nás ho stačí mať v mobile. No a v Polsce nestačilo. A pani sa mi to snažila vysvetliť, ale keď slovo wydrukowac Sonke, vtedy ešte len velice jemne omámenej krásou poľského jazyka, nič nehovorilo. Pani ale povedala, že nevadí teda a nąstepnym raziem sa mám polepšiť a odišla. Že wydrukowac znamená vytlačiť som ja zistila až u Monji doma, keď som otvorila poľskú lingeu.

Tak. A už si sedkám v ďalšom drevom obloženom pociagu, tentokrát už priamo do Wrocławia, tzv InterCity and yes, hrozne smiešno mi je, že poľské kupéčka sú obložené drevom. Vám nie?

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
tikalok  2. 9. 2018 18:04
Screenshot
 fotka
beatlesgirl  3. 9. 2018 01:32
@tikalok ten prvy zaber vlaku je podla mna ten prvy dreveny vlacik, o ktorom pisem!
 fotka
johnysheek  3. 9. 2018 12:01
ou juu ou juuu ou juuuu

ajm sou hepi for juuu
 fotka
beatlesgirl  3. 9. 2018 12:27
@johnysheek dziękuję bardzo
 fotka
tikalok  3. 9. 2018 17:05
celé je to točené na poľských železniciach a okrem toho je to jedna z mojich najobľúbenejších piesní, takže to bola jasná voľba
 fotka
antifunebracka  3. 3. 2019 17:54
Slovenské železnice majú červené sedačky a imitáciu dreva
 fotka
beatlesgirl  21. 3. 2019 19:05
@antifunebracka ale toto bolo...ako v červeno-drevenom nebi
Napíš svoj komentár