Dobry den, vazeny pan premier a Vlada SR,

ano, aj ja som z tych ktori podporujú ucitelov v strajku.

Podporujem ich, pretoze si myslim, ze tato tema sa tyka nas vsetkych.

Podporujem ich ako studentka, pretoze za cely moj zivot sa ich v starostlivosti o mna vystriedalo niekolko. Pocnuc materskou skolou, kedy sa pani ucitelka o mna starala vzdy poobede, ked ostatne deti spali a mama pre mna chodila, aby ma brala na kruzok. Nemusela to robit, mohla ma nechat v kute sa hrat a robit si nejaku inu pracu. Ale ona sa hrala so mnou, kazdy tyzden mi toto jedno poobedie venovala. Na zakladnej skole som bola v triede medzi 32 detmi. V tejto triede bolo niekolko integrovanych deti, ktore potrebovali osobneho asistenta. Tazke poruchy sebaposkodzovania, dyslexie, dysgrafie, dyskalkulie, ADHD (o ktorom sa vtedy este tolko nerozpravalo) a vela inych..a viete co? Aj v tejto preplnenej triede si na mna vzyd nasla pani ucitelka cas. Vzdy mi odpovedala na kazdu otazku, ktoru som jej polozila. Na druhom stupni ma dalsia pani ucitelka doucovala ZADARMO matematiku a tak som sa pripravovala na strednu skolu. Na strednej skole... to sa snad ani neda vyjadrit, kolko profesorov mi vybudovalo identitu, viedlo ma, pomohlo mi hladat, co ma bavi a naplna.. chystam sa na vysoku skolu a ocakavam, ze aj tam bude vela profesorov, ktorych si budem moct vazit. A viem, ze tomu tak bude. Ani jeden z tychto ucitelov urcite nebol dostatocne ohodnoteny.

Podporujem ich ako dcera ucitelky. Moja mama je ucitelka a ma jedine stastie, ze je vydata. Ako samozivitelka by urcite ziadne zo svojich deti nezvladla poslat na vysoku skolu a je dost pravdepodobne, ze by financne nezvladla ani ine veci, tykajuce sa beznych zalezitosti. Pan premier poziadal ucitelov, aby naoplatku aj oni nieco spravili pre stat. Mily pan premier, viete, co robi moja mama pre tento stat? Nebudem vraviet vsetko, to by bolo na dlho. Uvediem len jeden priklad. Vzdy ked je nejaky sviatok alebo udalost, vyrabame cela rodina veci pre deticky v skole. Na Mikulasa cizmicky, kde maju deti schovanu sladkost, list od Jeziska, na koniec roka kupujeme kazdemu dietatu darcek dnes vecer napriklad moja mamina vo svojom volnom case znova za nase peniaze vyrabala papierove vcelicky a vysvedcenia pre decka... je toho neurekom a moja mama to robi s laskou. Avsak nie je za to od nikoho ohodnotena.. Zatial je ohodnotena len detskou laskou.

Podporujem ich ako kolegyna. Som studentka strednej skoly, ako som uz spominala a popritom si privyrabam, aby som aspon trochu odbremenila mojich rodicov. Staram sa o deticky vo veku 3-12 rokov a viem, ze ucitelia to nemaju lahke. Viem, co je to obliect 15 deti do zimnych kombinez, co je to utierat im zadky, ked su este prilis male, na to, aby to zvladli samy, viem, co to je odpovedat na nekonciace otazky. Viete aj vy, co to je robit takuto pracu za smiesnu mzdu? Lebo ja viem, aj ked nie som pedagogicky zamestnanec. Napriek tomu to robim s laskou. a verim, ze vacsina ucitelov robi svoju pracu s laskou tiez.

Podporujem ich ako buduca ucitelka. Som dievca, ktore sa rozhodlo pre ucitelstvo napriek tomu, ze pocuva doma tiche "staznosti" a odhovaranie dvoch generacii, ktore v skolstve pracovali. Rozhodla som sa napriek tomu, ake platove ohodnotenie ma caka a som odhodlana bojovat za prava ucitelov.

Podporujem ich ako buduci rodic. V buducnosti chcem mat deti a chcem, aby vyrastali na Slovensku. Chcem ich vychovat ako inteligentnych ludi, ktori budu tuzit po kvalitnom vzdelani a taktiez budu tuzit po tom, aby toto vzdelanie ziskali na Slovensku. Chcem, aby sa moje deti nemuseli hanbit za to, ze vzdelanie ziskali na Slovensku a aby nemuseli za lepsim vzdelanim utekat do zahranicia, tak, ako to spravila ich mama.

PODPORUJEM STRAJK UCITELOV, pretoze si myslim, ze to ma zmysel.

S uctou

studentka, dcera ucitelky, opatrovatelka deti a snad aj buduca ucitelka.




(mili birdzaci, btw.  v pondelok som bola so svojimi spoluziakmi na strajku v Bratislave. Nie, nie som z Bratislavy. Podporte aj vy svojich ucitelov... hocijako, kludne aj zaslanim podobneho listu panovi premierovi.)

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
dumbledore  27. 1. 2016 22:03
Mohla si použiť diakritiku.
 fotka
beatlesgirl  27. 1. 2016 22:07
@dumbledore mohla, to je pravda a je tam aj vela chyb, to viem.. nemala som vela casu, ked som to pisala a potrebovala som to rychlo poslat.. tych listov im z tejto iniciativy prislo viac, tak snad sa ostatni potrapili na diakritike » www.facebook.com/events/80243086...
 fotka
chlorofyl  27. 1. 2016 22:11
si myslis ze to on bude citat?
 fotka
tarassaco  27. 1. 2016 22:18
 fotka
die  27. 1. 2016 22:22
!
 fotka
beatlesgirl  27. 1. 2016 23:28
Nie nemyslim, taka naivna nie som..dokonca si ani ani nemyslim, ze si to precita vobdc niekto..co ja viem, mozno len revolta na upokojenie vlastneho svedomia a mozno len snaha pozdravit pana premiera a trochu mu zaplnit mail. A vlastne, nemusi to znamenat vobec nic. @chlorofyl
 fotka
veroniques  28. 1. 2016 08:41
Skvelé!
 fotka
hetfield  28. 1. 2016 10:44
súhlasím ale na Fica by to malo asi taký efekt ako hrach na stenu,jeho viac trápi aké hodinky si kupi
 fotka
beatlesgirl  28. 1. 2016 23:39
@veroniques dakujem
Napíš svoj komentár