Harry Potter a Kameň mudrcov je prvý diel série siedmich kníh o osude chlapca Harryho Pottera, mladého čarodejníka. Autorkou knihy je anglická spisovateľka Joanne Kathleen Rowlingová. Kniha bola prvýkrát publikovaná v roku 1997 v anglickom vydavateľstve Bloomsbury. Na Slovensku vyšla v roku 2000. Na základe knihy bol natočený rovnomenný film.Názov knihy sa vzťahuje ku kameňu mudrcov, ktorý bol v minulosti vyhľadávaný alchymistami, údajne vďaka svojim schopnostiam meniť kovy na zlato a zabezpečiť svojmu držiteľovi nesmrteľnosť.
obdah knihy:

Keď bol Harry malý zomrely mu rodičia. Po desiatich rokoch ťažkého života u Dursleyovcov mu začali chodiť veľmi záhadne dopisy. Jeho strýko Veron zistí že ide o dopisy z Rokfordu a všetkými možnými sposobmy sa snaží zabrániť aby si ich Harry prečítal. Dokonca opustia dom a odvezie isch na opustený dom na ešte opustenejšom ostrove zrovna na jeho narodeniny. Presne o pol noci sa však rozletia dvere a v neustúpajúcom daždi, osvetlený bleskami sa vo dverách (keď to boli ešte dvere) sa objavil Hagrit, rokfordský hájnik a rozpovedal Harrymu celú pravdu a aj to že ho prijali na Rokfort. Zobral ho do šikmej uličky kde nakúpili školské potreby ako kuzelnicku palčku v ktorej je číirou náhodou pierko toho istého fénixa, od ktorého pochádza pierko v paličke lorda Voldemorda ktorý zabil jeho rodičov a je postrahom všetkych kúzelníkov. No pred desiatimi rokmi zničoho nič zmizol po tom, ako chcel zabiť Harryho no nepodarilo sa mu to a zmizol. Od vtedy celý svet pozná Harryho ako chlapca ktorý prežil.

A to aj Harrymu naruší obyčajný život v Rokforte lebo nebude obyčajný. Spozná tu veľa dobrých priateľov no najlepší preňho sú Ron Weasley a Hermina Grangerová. Spolu zažijú niekoľko dobrodrušstiev no najvačšie je ako objavia izbu strážiacu trojhlavým psom ktorý dáva neustáli pozor na dvere ktore strážia vchod do komnaty v ktorej sa ukrýva kameň mudrcov ktorého sa chce zmocniť sám Voldemord ako tento príbech skončí sa možete dočítať v knihe Harry Potter a kameň mudvcov od J. K. Rowlingovej alebo si ozreť film. obydvoje je super a poračovanie ešte lepšie

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár