Dnes by som sa chcela pokusiť o vystihnutie podstaty slov milujem ťa. Pochybujem síce, že sa mi to podarí, ale pokúsiť sa možem

Hociktorí dospelý by mi mohol povedať, že ja o láske nič neviem, pretože mám len chabých 18 a nemám prežité to, čo oni, ale ja viem, že opak je pravdou.Zažila som priveľa sklamaní a opovrhnutí na to, aby som o tomto veľkom cite nič nevedela. Aj teraz žijem vo vzťahu, ktorý mi denno denne napĺňa tieto slova zmyslom a dáva mi pocit, že naozaj žijem.

Ale idem už k jadru toho, čo som chcela.
Slová milujem ťa pre mňa osobne znamenajú mnoho neopysateľných pocitov. Možno je to preto, lebo som človek, priveľmi citovo založený a možno je to úplne normálne. Avšak tieto slová vyvolávajú vo mne pocit istoty, pocitu, že na mne niekomu záleží... a popritom vyjadrujú odannosť, nekonečnú lásku, ochotu podstúpiť ťažké prekážky, vernosť, obdiv, istotu a stelestnenú dokonalosť v jednej osobe.No to vonkoncom nie je všetko. Opísať niečo také ako lásku abo jej podsatu, či frázy, ktoré ju pomenúvajú sa radšej ani nejdem pokúšať.

A veľmi ma mrzí, že mnohí mladí ľudia považujú túto "formulku lásky" za príliš záväznú. Ale čo je zlé na tom, že sa netužim len tak prespať s hocikým na koho narazím, ale že túžim byť s osobou, ktorá pre mňa tak veľa znamená?

...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
dadenka  17. 5. 2008 23:27
uff myslim ze si to presne vystiha
 fotka
smajlinka8  17. 5. 2008 23:39
podla mna je to uplne normalne... pekne si to napisala moja...aj ked v dvox veciax s tebou nesuhlasim

podla mna ta formulka lasky ako si ju nazvala je dost zavezna

a ete musim odporovat tomu ypsilonu v 9tom riadku...sorry ale poznas ma cize nemohla som si to odpustit
 fotka
mehmed  4. 9. 2008 00:31
Zaujímavá úvaha. Gramatika je hrozná, nehnevaj sa, príliš mnoho chýb na tak krátky text. Ale to je detail...

To, že dospelí sa cítia byť fundovanejší v otázkach vzťahov, a vôbec životného postoja, je pochopiteľné a do značnej miery oprávnené. Skúsenosti znamenajú mnoho, pretože tiež formujú našu osobnosť, naše názory a ideály. Myslím si ale tiež, že bolesť každého človeka je jedinečná a autentická, a nezáleží na tom, či sa trápi pre "smiešnu" lásku, alebo pre niečo omnoho vážnejšie. Každá bolesť je bolesťou a preto k nej treba pristupovať s citom, hocako banálna sa môže niekomu javiť.

Vieš, myslím si, že formulka "Milujem Ťa", či "Ľúbim Ťa", alebo akékoľvek jej variácie, je vskutku záväzná. "Milujem Ťa" nepoviem človeku, ktorého poznám druhý týždeň. Láska nie je vášeň. Človek je samou svojou podstatou tvor vášnivý, plný túžob, predstáv... Ó, áno, vo chvíli, keď Ti búši srdiečko, a dotyk znamená elektrický šok, keď netúžiš po ničom inom než je vášnivý bozk partnera...vtedy je ľahké povedať "Milujem Ťa". Ale čo to znamená, čo znamenajú tie slová? Také chvíle sú nádherné, sú krásne, a ďakujem za každú takú chvíľu, ktorú som prežil. Ale slová "Milujem Ťa" znamenajú viac...znamenajú, že sa pre druhého obetuješ, že žiješ preto, aby bol šťastný, že sa prenesieš cez jeho chyby, a aj keď Ťa bude nudiť, budeš s ním šťastná. Preto aj ja považujem túto formulku za záväznú. Ak totiž nemá hlbší význam, ktoré slová ju majú?
Napíš svoj komentár