Čo je viera ? Ktorá je tá pravá ? Kde nájsť odpovede na tieto otázky ? Myslím, že odpovede sídlia v každom z nás. V chápaní a prijímaní reality. Možno budem zase v akomsi hegelovskom postavení, sama proti všetkým, ale skôr než odsúdite tieto riadky skúste sa nad nimi zamyslieť dlhšie ako 20sekúnd.
Čo je viera ? Už som spomínala, že odpoveď sídli v každom z nás. V schopnostiach vidieť realitu vlastným vnútorným okom poznávania a hodnotenia. Pre každého jedinca znamená niečo iné. Každý k nej má osobitý postoj. Bola i je opovrhovaná i uctievaná. Pre mňa je viera ako éterická bytosť ktorá nám dáva nádej veriť v lepší zajtrajšok. Keď stratíme všetky hmotné statky väčšinou nám zostane iba viera, viera v nádej, viera v Boha, viera vo svoje schopnosti. Viera je štýl života. Istá osobná filozofia ktorú buď príjmeme alebo si ju vytvoríme sami. Viera je ako dievča tisícich náručí. Snúbi sa s nespočetnými slovami, ktoré ju špecifikujú do hĺbky jej podstaty. Veriť môžeme takmer v čokoľvek. Viera je slepá. Nehľadí na krásu, na bohatstvo či chudobu. Nevadí jej či je človek chorý a či zdravý. Viera príjme každého kto je ochotný v ňu veriť. Ak jej zostaneme verný, a neotočíme sa jej chrbtom je ochotná nás obdariť silou vôle a odriekania. Ak sojí vo vete bez prídavných mien - je nahá, krásna čistá, bez príchutí. Tak ako čistá voda z prameňa. No stačí jediný prívlastok, a je to ako by sme onu éterickú bytosť zavreli do okov. Záleží len na špecifickosti. Niekedy sú dané okovy len zlatými náramkami, inokedy sú ťažké železné, pevne upevnené k reťaziam. Takže napriek tomu že je rukami nepolapiteľná, slovami ju možno zavrieť do klietky charakteristýk. Presne popísať čo je, je nemožné lebo kždý ju vidí inak.
Ktorá je tá pravá ? Tá najstaršia ? Čiže tam spadajú východne náboženstvá (hynduizmus, budhizmus). Alebo tá ktorá to o sebe hlása ? O sebe to tvrdia viaceré - katolícka, evanjelická, Jehovovi svedkovia, židia ... a mohla by som pokračovať ďalej. Ani jedna. Každá z týchto inštitúcií zlihala. Ako ? Jednoducho. Každá z nich vyznáva vieru v boha či bohov. Nabáda ľudí k ľudomilstvu, no napriek tomu každá z týchto inštitúcií podviedla vieru. Viera sa tak ocitla v úlohe podvedenej maželky. A ako ju podviedli ? Napriek hlásaniu prikázaní sa v mene vieri umieralo. Umieralo a nielen dobrovolne. Koľko krvy má na svojom talári, nikto nevie. Ocitla sa v tom však nevinne. Stojí pred mojím súdom, je osočovaná, obviňovaná a predsa si uvedomuje diel svojej viny. Musí nosiť onen skrvavený talár ktorý jej navliekli na telo. Odeli ju tí ktorí pálili bosorky na hraniciach, tí ktorí sú zodpovední za križiacke výpravi, tí čo sú zodpovední za Bartolomejskú noc, tí ktorí odsúdili mnoho pokrokových mužov v mene ochrániť svoje postavenie na stoličkách moci. Nuž oni sú mŕtvy tak koho brať na zodpovednosť. VIeru ! Áno hoc nevinná stojí pred mojím súdom, v onom krvavom odeve súdim a kritizujem ju. Lebo ona jediná zostala, ju jedinú nenahlodal zub času. Napriek tomu viem ktorá je tá pravá Viera. Viera v sama seba. Nahá, krásna, čistá bez krvi. Viera vo svoje hodnoty, myšlienky. To je ona. Možno. Možno áno a možno nie. Na tieto otázky nejestvuje odpoveď, neexistuje všeobecná formulka či pravda. Je to len subjektívny postoj.

 Blog
Komentuj
 fotka
solon  16. 8. 2006 10:19
Konecne krasny clanok. Fakt super, jeden z mala ktory ma myslienku a snazi sa trosku poodhalit rusko pravdy. Ja som sa tiez snazil pisat taketo veci, ale znechutili ma reakcie ostatnych... teda ziadne reakcie, a naco hovorit, ked nikto nepocuva ......
 fotka
black-angel  16. 8. 2006 16:34
Dakujem podla mna by si mal pisat ak mas pocit ze treba nieco vyslovit nahlas ak nie tu skus to na blog.sme.sk neboj tam si to svojich citatelov najde
 fotka
it  11. 10. 2006 09:06
Myslim ze sa nemusis bat odsudzovania, s clankom plne suhlasim, tiez si myslim ze je fakt super Len tak dalej
 fotka
angie2112  16. 12. 2006 17:20
mozem dodat len potlesk...
 fotka
laoshi  3. 6. 2007 00:42
Taka poznamocka. Budhizmus nevyznava ziadnych bohov. Pri vsetkej ucte, aj ked nechcem byt neprijemna, len poviem, co si skutocne myslim, je to len dalsi, maximalne priemerny clanok niekoho, kto sa potrebuje realizovat. Ale imponuje mi, ze mas rada Kanta . Boli tam okonca aj celkom pekne spojenia . Len je to miestami (vacsinou) iba uplne bezduche hranie sa so slovami, ktore nic neprinasa, ktore castokrat vyznieva nasilne (bohuzial vo mne moja mama, ktora pise vybudovala urcity kvazi filter). Je tam vela veci, ktore bohuzial clovek s priemernym intelektom neodhali. Preco kritizujes vieru, ked ju najprv "vynasas do nebies"? Predpokladam ale, ze kritika sa vztahovala skor na institucie, ci cirkevne alebo hocijake i. Je jasne, ze ludia mavaju potrebu vyjadrovat nazory, len ma irituje, ked sa ludia tvaria, ze su niecim, cim nie su. Ci uz vedome utvaraju o sebe obraz intelektuala al. nieco ine. Odpust, ze som taka drsna, len som mala potrebu to napisat. Snad ta nejako neurazim. Ale predpokladam, ze v tvojom veku to prijmes v pohode a s nadhladom Myslim si totiz, ze je to konstruktivna kritika, inak by som sa nezatazovala nieco pisat.
 fotka
azel  21. 7. 2007 22:41
Wow, s týmto môžeš navštíviť stránku humanistov a tam sa realizovať. Myslím si, že by to prijali s potleskom.
Napíš svoj komentár