Noam Chomsky je vykresľovaný ako jeden z najvplyvnejších žijúcich intelektuálov. Jeho práca zrevolučnila pole lingvistiky v 60tych rokoch. Aj dnes ,jeho príspevky v lingvistike stále hrajú dôležitú rolu. Avšak ,Chomsky je známejší pre jeho politické pôsobenie. Chomsky, americký Žid, je stálym kritikom sionizmu, Izraelu a americkej zahraničnej politiky vo všeobecnosti.

Chomsky oznámil tento týždeň prednášku na univerzite Bir Zeit, pri meste Ramaláh na Západnom brehu v Palestíne. Keď sa Chomsky pokúšal prekročiť hranicu, bol zastavený a vypočúvaný niekoľko hodín. Na pas dostal pečiatku „vstup zakázaný“. Pohraničníci povedali 81 ročnému profesorovi: „Izraelu sa nepáči čo rozprávate.“ Chomsky prirovnal činy Izraelu k apartheidu v Južnej Afrike v 60tych rokoch minulého storočia.

Aj keď sionistický štát vyhlásil, že Chomsky nebol na zozname nežiaducich osôb a že celý incident bol len nedorozumenie, že Chomskému odmietli garantovať vstup ak by sa on pokúšal znovu. Z tohto dôvodu chce Chomsky predniesť prednášku z Jordánska prostredníctvom video spojenia.

Chomsky nie je prvým autorom na izraelskom zozname nežiaducich. Normanovi Finkelsteinovi zakázali vstup v roku 2008. Tento 53 ročný profesor, zaoberajúci sa tematikou holokaustu, bol po kritike apartheidného systému Izraelu označený za „bezpečnostné riziko“. To zvyčajne znamená, že daná osoba je izolovaná od Izraelu na vyše 10 rokov. Tento rasistický osadnícky štát má dlhú históriu blokovania vstupu svojich kritikov na územie či už svoje alebo okupované. V roku 2009 prezidentský kandidát americkej Strany zelených Cynthia McKinneyová a niekoľkí ďalší aktivisti boli zastavení izraelskými ozbrojenými silami keď sa pokúšali do pásma Gazy preniesť zdravotnícky materiál, detské hračky a potraviny. Izrael ilegálne zabral ich majetok vrátane ich lode, uväznil ich a následne deportoval. Toto je len pár príkladov z mnohých. Izraelský systematický apartheid a genocída Palestínčanov je tak neobhájiteľná, že sa Izrael bojí zvýšeného hlasu zopár prvosvetových aktivistov. Izrael sa snaží obhájiť neobhájiteľné, aj keď to znamená nešikovnú cenzúru svojich kritikov.

Poznámky:

1. » news.yahoo.com/s/afp/20100518/...
2. » www.monstersandcritics.com/news/middleeast...
3. » www.foxnews.com/politics/2009/0...

Guevarista

ZDROJ:

 Blog
Komentuj
 fotka
titusik  27. 5. 2010 21:56
práve predvčerom sme ho spomínali. Ale len jeho generatívnu gramatiku, a ten jeho článok Syntaktické štruktúry? Zabudla som názov.
 fotka
viollin  27. 5. 2010 22:24
noam chomsky! toho som sa učila na skúšky!
 fotka
blackproletar  28. 5. 2010 14:35
A takéhoto človeka si dovolili za názor nevpustiť prednášať v jednej z vraj najdemokratickejších krajine sveta.
Napíš svoj komentár