V pondelok 19. apríla Venezuela oslavíla 200 rokov od vyhlásania svojej nezávislosti vďaka osloboditeľovi Simonovi Bolívarovi. Rok 1810 však ani zďaleka neznamenal úplnú nezávislosť Venezuely a jej ľudu. Istá forma suverenity, ktorá sa vytvorila po odstránení španielskej nadvlády nad krajinou sa čoskoro zmenila na vazalský vzťah so severoamerickým impériom. 13.apríl je preto pre Venezuelu víťazstvom ľudovej vzbury proti štátnemu prevratu riadenému z Washingtonu.

Občianske združenie Vzdor! vyjadruje veľkú gratuláciu venezuelskému ľudu a vzdáva poklonu nad 200 ročným bojom za nezávislosť a skutočnú suverenitu. Skutočná suverenita je dnes viac snom ako realitou pre mnoho krajín, ktoré majú zviazané ruky zmluvami s organizáciami imperializmu ako Medzinárodný menový fond, Svetová banka či inými. Venezuela sa vydala na cestu Bolívarovskej revolúcie. Bolo a je to slobodné rozhodnutie jej ľudu a nikto nemá právo Venezuele diktovať aký spoločensko-politický systém si má vybrať.

Kritizujeme slovenské buržoázne médiá, ktoré zámerne informujú o Venezuele iba v negatívnom slova zmysle ignorujúc jej neodškriepiteľné úspechy v hospodárskej a sociálnej politike. Je to len znak neexistencie plurality názorov a objektivity informácií. OZ Vzdor! vyjadruje poľutovanie nad znalosťami slovenskej spoločnosti o Venezuele, jej reáliách a pokroku za 10 rokov Revolúcie.

Veríme, že vlna vrcholení kríz a zostrovaní spoločenských protirečení vyprovokuje väčší záujem ľudí o spoločenskú alternatívu voči kapitalizmu a isto bude Venezuelská revolúcia príkladom hrdosti a odhodlanosti bojovať za sociálne spravodlivú spoločnosť aj pre slovenský ľud.

Všetko najlepšie k 200. výročiu Venezuela!

Vzdor!

 Blog
Komentuj
 fotka
tomas  28. 4. 2010 10:16
Venezuela? Tam vládne ten psychoš Hugo Chávez?
 fotka
blackproletar  28. 4. 2010 13:35
@tomas Co o nom vies? Predpokladam, ze nic. Preco by mal byt psychos? Lebo to povedali v telke? haha
Napíš svoj komentár