Slovenské mestá a dediny zaplavili plagáty s usmiatymi politikmi a nič nehovoriacimi politickými heslami, každý deň nejaká politická strana, stranička a tiež-strana zorganizuje tlačovú konferenciu, na ktorej nám, hlúpym občanom, oznámi, že Slovensko smeruje do záhuby, a jediná šanca, ako ho zachrániť, je voliť práve ich, a keby sme na nich v tej záplave strán náhodou zabudli, zajtra sa nám pripomenú zasa, odhalia nejaký opozičný škandál spred desiatich rokov, alebo podajú na koalíciu trestné oznámenie za neschopnosť. Každý si to už všimol, blížia sa parlamentné voľby. Čaká nás niekoľko mesiacov plných plytkej zábavy, strachu, ako to dopadne, a hnusu z rečí politikov.

Slovenský volič si totiž nemá z čoho vyberať. Z jednej strany sa na neho usmievajú presvedčení pravičiari a s moralistickým bľabotaním sa snažia presvedčiť národ, že oni sú jediná záchrana pred temnou stranou a štátnym bankrotom. Ľudia si však pamätajú, že SDKÚ-DS je aj napriek predstieranej výmene jednotky na kandidátke (aby zneli americkejšie, volajú to volebný líder) z extrémne nepopulárneho Dzurindu na falošnú a slizkú Radičovú a po výmene tvrdo pravicovej rétoriky za sociálno-liberálnu stále tou stranou, ktorá zlikvidovala sociálny systém a rozdala do zahraničia majetok, ktorí vybudovali predošlé generácie svojou tvrdou prácou. KDH po výmene nudného predsedu za ešte nudnejšieho ohuruje voličov radikálne a protivládne znejúcimi heslami, odmieta sa však od Smeru definitívne dištancovať a stále čaká, kým im Boh ukáže správnu cestu. SMK naďalej žije vo svojom sne o veľkom Uhorsku, dokonca sa už ani nesnaží tvrdiť, že je stranou lojálnych občanov Slovenskej republiky.

Nové zjavy v pravom spektre (nemyslím tým psychopatický nenávistný Krivošíkov portál) tiež nepriniesli veľa nádeje. Extrémisticko-populistická strana SaS zaútočila z facebooku s primitívnymi heslami a vulgárnym, arogantným postojom k ľuďom s odlišným názorom a z odlišnej sociálnej triedy, ako jej bombastický plešatý predseda Richard Sulík, kopírkový magnát, ktorý po tráve kašľal, preto ju chce zlegalizovať. Keď bude celá mládež sfetovaná, možno sa mu bude ľahšie presadzovať plošné spoplatnenie vysokého a čiastočne aj základného a stredného školstva a iné šialené výplody chorých myslí televíznych moderátorov, nezávislých analytikov a obdivovateľov Pinocheta. Nová maďarská strana Most-Híd, ktorá sa mimo južného Slovenska, kde má billboardy iba v maďarčine, snaží tváriť ako slovensko-maďarská, okrem prázdnych rečí o porozumení a zblížení či nepriestrelných srgumentov typu „lebo Béla“ priniesla iba pribratie fašizujúcich pravicových extrémistov z OKS vrátane večného križiaka a drviča moslimov Šebeja na svoju kandidátku.

Stredopravá strana SMER-SD, ktorej rétorika je momentálne menej ľavicová ako heslá lídra pravice SDKÚ-DS, nabila prvé miesta svojej kandidátky menami ako košický zdravotnícky magnát Paška, multimiliardár Kaliňák či monacký jachtár Počiatek, ktorý sa po nástupe po funkcie blysol výrokom, že nie je ľavičiar, ale pragmatik. Posledné zvyšky bývalej SDĽ sa topia hlboko v nezvoliteľných vodách smeráckej kandidátky. Smer, ktorý sa prvé dva roky svojho vládnutia snažil aspoň mierne pokúšal odlákať pozornosť voličov pravicovo-ľavicovou diskusiou o témach ako zákonník práce, zdravotné poistenie či dôchodky, sa druhé dva roky vytrvalo venoval iba kradnutiu a hádkam. Dosť na to, aby sa v tejto strane slovenský volič konečne sklamal.

Na ľavicu sa na Slovensku ďalej hrajú strana pochybných podnikateľov, spravodajských dôstojníkov a bývalých prominentných pravičiarov – „nová“ SDĽ na kandidátke s chmelárovskou Stranou zelených, ktorá láka ľavicovo-liberálnych voličov od Bratislavy až po Pezinok. Nečudo, veď megalomanskú kampaň im robil bývalý hovorca pravicového predsedu vlády Mikuláša Dzurindu a mediálny poradca ukrajinsko-amerického pučistu a moderného banderovca Viktora Juščenka Martin Lengyel. Napokon, KSS tvrdí na zopár červených billboardoch s maličkým kosákom a kladivom, že komunisti aspoň nekradli, a druhým dychom v rozhovoroch dodáva, že ponúka viac ako nostalgiu za skrachovaným minulým režimom a záhadne zmiznutých 47 miliónov korún zo straníckej kasy. Nie, ďakujem.

Aby sa nezabudlo, do parlamentu sa snaží dostať aj Mečiar, teda ĽS-HZDS (dôležitý je tam však jedine Mečiar), ktorý už roky neponúka absolútne žiaden program a žije iba zo svojej (ne)slávnej minulosti. Slotova SNS posadila na kandidátku všetkých vyhodených ministrov, ktorí prišli o flek vo vláde pre miliónové podvody, a snaží sa národ presvedčiť, že je národná, napríklad nadávaním na Maďarov a homosexuálov a povinným hraním štátnej hymny, kde sa to len dá. Väčší strach však vyvolávajú skutoční neofašisti na čele s bývalým vodcom Slovenskej pospolitosti Marianom Kotlebom, skrytí pod značkou Ľudová strana Naše Slovensko.

V každých voľbách sa nájde aj niekoľko recesistov a vtipkárov. V niekotých prípadoch im vtip vyjde, inokedy zasa nie. Tým druhým prípadom je zlepenec ničoho, ničoho a ešte ničoho pod názvom Únia – strana pre Slovensko, ktorá nám ponúka politické hviezdy ako Zuzana Martináková, Braňo Záhradník, či, a teraz sa podržte, Boris Kollár (to je ten pracháč zo Smotánky, ktorý má asi osem detí). O niečo podarenejšou recesiou je Paliho Kapurková – veselá politická strana, ktorá sa dokonale vysmieva nášmu politickému systému. Stranu si dnes už môže založiť naozaj ktokoľvek a propagovať ňou čokoľvek, napríklad aj alkohol, ktorý vyrába. Výsmech slovenským akože voľbám na voličov zaberá, bradatý rušňovodič z Humenného totiž v prieskume získal takmer dvojnásobne viac hlasov ako vyššie spomínaná Únia.

Pokiaľ ste sa pri predchádzajúcich riadkoch bavili, teraz je najvyšší čas zvážnieť. Voľby majú byť najdôležitejším inštitútom demokracie a zaručovať reálnu možnosť bežných občanov participovať na výkone štátnej moci a kontrolovať politikov. Ako vidíme, na Slovensku to tak nie je, keďže náš režim nemá s demokraciou nič spoločné. Medzi stranami nie je prakticky žiaden rozdiel, sú plné zlodejov a klamárov. Prostredníctvom volebných zákonov sa zabetónovali v parlamente, aby občan nemal žiadnu reálnu alternatívu voči etablovaným politickým špičkám. Politici sa navonok hrajú na pravicu a ľavicu, v skutočnosti však ani poriadne nechápu obsah týchto pojmov, a pod predstieranými konfliktami a trápnymi žabomyšími vojnami sa skrýva jediné – túžba po moci a po bohatstve. Voľby degradovali na trápne vhodenie obálky s menami rovnakých zločincov, akí vládli teraz, do urny, ktorá sa zmenila na smetný kôš. Takúto možnosť ovplyvňovania verejného diania nám ponúka kapitalizmus. Preto sme toho názoru, že občania SR urobia 12. júna 2010, teda v deň parlamentných volieb, najlepšie, ak využijú svoj čas zmysluplne a strávia ho napríklad so svojimi blízkymi. Kým totiž na Slovensku nevznikne radikálna ľavicová strana, ktorej skutočne pôjde o lepšiu, spravodlivejšiu spoločnosť, váš hlas si žiaden z politikov nezaslúži.

Mimochodom, do volieb okrem vyššie spomínaných kandiduje aj Európska demokratická strana, Strana rómskej koalície – SRK, NOVÁ DEMOKRACIA, Združenie robotníkov Slovenska a AZEN – Aliancia za Európu národov. Ak máte pocit, že stoja za zmienku, napíšte, alebo radšej nie...

Nahnevaný občan, Vzdor!

Marcos

 Blog
Komentuj
 fotka
tomas  29. 4. 2010 22:33
Hm, pekne sa vyznáš. Nesúhlasím síce s mnohými vecami, ale páči sa mi ako máš prehľad, to že OKS je súčasťou Most-Híd, alebo kde sa nachádza Martin Lengyel, či kto presne sa nachádza v Únií, nie je úplne základná znalosť, ktorú by vedel každý.



Páči sa mi, že sleduješ politickú scénu a vyznáš sa v nej. Máš naozaj iba 20 rokov? Lebo pôsobíš ovela skúsenejšie...





Na druhej strane, si plný nenávisti a odporu. Tvrdíš, že všetko je zlé, že všetci sú svine (áno väčšina z nich sú svine), že všetko je na hovno, strašne nenávidíš kapitalizmus, tváriš sa že demokracia je zlo, pritom sám využívaš jej komerčné možnosti.



Ja nemám problém s kapitalizmom a ani demokraciou, mám sa fajn a dnes som sa radoval, že svietilo slnko, nerozčulujem sa nad zbytočnosťami a absolútne nemám šajnu kto je Boris Kollár a že v nejakej Smotnánke tvrdil, že má 8 detí. To som netušil, lebo Smotánku som asi nikdy nepozeral, na také relácie nie som.



Čudujem sa však, že ty, ako odporca kapitalizmu, sleduješ také konzumné kraviny ako smotánka. Predpokladám, že si v článku citoval viaceré bulvárne noviny, či bulvárne portály, sleduješ politickú scénu, konzumuješ komerciu (ako inak by si sa dostal k videu na SME, kde Sulík vraví o kašlaní), vyžívaš sa v tom...



Pôsobíš ako starší harcovník, ktorý je sklamaný zo života a vlastnej neúspešnosti, miesto toho, aby si sa snažil niečo vykonať, uskutočniť, vyrobiť, vytvoriť, len zháňaš materiály a splietaš ich, aby si svetu ukázal svoju obrovskú nenávisť.



Neberiem ti to, keď sa ti žiadna politická strana nepáči, tak ich nevol, nemusíš ísť voliť, nemusíš voliť nikoho, alebo môžeš voliť Paliho kapurkovú veselú stranu, keďže tá ťa aspoň pobavila...



Čudujem sa však, že keď tak všetkých politikov nenávidíš, že čítaš ich rozhovory, že pozeráš ich videá, dokonca si možno čítal aj politické programy, a k tomu všetkému podrobne sleduješ na Markíze Smotánku, len aby si zozbieral čo najviac podnetou pre tvoju nenávisť....



Prečo nerobíš radšej niečo užitočnejšie?



Prečo nepíšeš blogy o tom, ako by si zlepšil svet, prečo radšej nehľadáš cesty ako robiť ekologickejšie autá, ako robiť zdravšie potraviny...



Lebo fakt svoju energiu by si mohol použiť na niečo pozitívnejšie, a nie len na zbytočnú nenávisť proti celému svetu...







P.S.: Ja v tejto krajine žijem, pracujem, podnikám, tvorím, robím portály, viem čo mi vadí, chcem nižšie dane, chcem férovejšie odvody, uráža ma, že musím za zdravotné poistenie platiť 10-20x viac ako niektorí, a u lekára nemám prednosť, nepáči sa mi pomalosť súdov, nepáči sa mi vysoká vnútorná zadĺženosť subjektov v rámci krajiny, nepáči sa mi sociálna politika ktorú pán Fico cez ministerku Tomanovú robil. Preto si vyberiem stranu, ktorá aspoň čiastočne spĺňa programovo to čo chcem, samozrejme má v programe veci, ktoré nemusím, nikto nie je dokonalý, a čo.. Svet sa nezrúti. Je mi jasné, že možno sa nič nezmení, neverím ani v to že "možno mám aspoň nádej", proste dám hlas tomu, kto sa mi páči a to je celé. Neočákávam zázraky, o to, na to aby som mohol objednať pizzu a mohol kúpiť benzín do auta musím pracovať, nikto mi nič nedá zadarmo. A o tom to je. Snažím sa, robiť si svoj lepší život a nerozčulujem sa nad tým, že tu vládnu ľudia akí vládnu. Kým sa to dá ako-tak prežiť, tak tu budem, keď sa to prežiť nebude dať, tak odídem...

Ale nebudem strácať čas a zbierať kraviny o politikoch, aby som svetu ukázal svoju nenávisť... Radšej urobím niečo užitočnejšie, a niečo vytvorím...
 fotka
blackproletar  29. 4. 2010 22:39
@tomas tento článok som nepísal ja, ale môžeš tento svoj príspevok pridať do diskusie kde sa nachádza originál článku: » vzdor.org/index.php?optio...



Verím, že ti tám aj sám autor odpíše.
 fotka
tomas  29. 4. 2010 22:42
@blackproletar aha jasne, lebo bolo mi divne, nepôsobilo to ako článok od 20 ročného chalana, pôsobilo to ako článok od nasratého dôchodcu, ktorý v sebe roky znásobuje nenávisť k všetkému... (a Smotánku pozerajú asi len dôchodcovia, aby sa mohli rozčulovať.



som to počul smial som sa minule, na ulici boli dve babky:

- ja som včera kukala tú Smotánku, zase som sa rozčúlila, tí ľudia nevedia, čo z peňázmi...

- tak je tak je, aj ja to kukám a len sa vždy rozčúlim...





tak načo to kukajú? alebo sa radi rozčulujú? masochistky.
 fotka
wewo  29. 4. 2010 22:43
@tomas nechcem sa vám do toho zapliesť, tak ja len tak okrajovo.



keby sme boli všetci len takí že by sme neriešili a iba sa usmievali lebo svieti slnko tak by sme boli v stredoveku. keď sa ti nepáči, treba s tým niečo robiť.



tento chalanisko nepíše iba blogy, robí(me) reálne veci (v rámci našich možností). Ale ľudia napríklad tu na BIRDZi nás odsúdili bez toho aby vedeli o čo ide, aká sme organizácia, aké máme ciele, hodili nás do jednej škatule so starými komunistami - diktátormi. Ja neviem, nerozlučovať sa nad tým, akí ľudia tu vládnu mi príde pod moju úroveň. Keď sa to tu nebude dať prežiť tak odídeš? To ako vážne? Prečo si to radšej tu doma neurobiť dobré?
 fotka
wewo  29. 4. 2010 22:47
to si nepísal ty? čojaviem, mne to síce prišlo vyspelo napísané, ale veď to je viacero tvojich článkov na vzdor.org
 fotka
tomas  29. 4. 2010 22:48
@wewo ja nebudem manifestovať za každú vec, pokiaľ si štát nechce vážiť moju prácu a moje dane, tak pôjdem inde, kde si budú vážiť moju prácu viac...



ja nechcem "bojovať" za nejaké svoje "práva", ak tu neexistuje morálne právo a elementárna slušnosť, tak za ňu nebudem bojovať, považujem ju za samozrejmosť. ak nemá existovať, a ľudia budú trestaní za šikovnosť a svoju vlastnú snahu, tak prepáčte, ďakujem odídem.
 fotka
feex8  29. 4. 2010 22:49
@tomas , ja by som ta volila
 fotka
blackproletar  29. 4. 2010 22:50
@wewo písal to iný náš človek



@tomas nie je to dôchodca, je to VŠ študent ale má veľmi široké znalosti a jasne vykrištalizovaný svetonázor
 fotka
wewo  29. 4. 2010 22:53
@blackproletar tak napadlo ma, keď sa podpísal ako Marcos Len som si to všimol až potom
10 
 fotka
johnysheek  29. 4. 2010 23:46
napriek vsetkemu je tu krasne vystihnuta myslienka..



volte nas.. sme lepsi.. i napriek tomu, ze sme nespocetnekrat dokazali aki naozaj sme..



inymi slovami..



pozrite na nich aki su zli.. my budeme lepsi.. //na nas sa vsak radsej nepozerajte.. nemam co dat resp nechcem nic dat//
Napíš svoj komentár