Občianske združenie Vzdor! vyjadruje plnú podporu protestujúcim Grékom, ktorí nesúhlasia s plánmi vlády drasticky znížiť sociálne výdavky, čo je podmienkou poskytnutia pôžičky zo strany Medzinárodného menového fondu a krajín eurozóny. V Grécku sa opakuje známy scenár – dlhy, ktoré spôsobili politici a veľkopodnikatelia, majú splácať obyčajní ľudia. MMF, inštitúcia priamo riadená Spojenými štátmi americkými, požičia Grécku iba za cenu deštrukcie jeho sociálneho systému a otvorenia trhu západným firmám.

Grécku pomôžu z krízy iba hlboké systémové zmeny – zoštátnenie strategického priemyslu, silne progresívna daň a zastavenie privatizácie verejných financií. Kvôli neľudským podmienkam MMF a krajín eurozóny však grécka vláda kráča presne opačnou cestou, a chce ľudí obrať o práva, ktoré si vybojovali. Je potrebné, aby ľudia vyjadrili svoj ostrý nesúhlas s pauperizáciou pracujúcich za dlhy bohatých. Preto sa pripájame sa k výzve Komunistickej strany Grécka, ktorá vyvesila na akropole transparent s nápisom „Ľudia Európy, povstante!“.

Uvedomujeme si, že grécky problém je problémom nás všetkých a pád gréckeho hospodárstva môže byť pádom celej eurozóny. Ak je Európska únia založená aspoň na nejakých hodnotách, solidarita medzi členskými štátmi nás zaväzuje k pomoci Grécku. Bojuje sa však o veľa viac – o to, či budú za krízu platiť jej vinníci, alebo obyčajní pracujúci ľudia. Naša odpoveď je jasná, povstante a vyjdite do ulíc!

Vzdor!

» vzdor.org/index.php?optio...

 Blog
Komentuj
 fotka
kathussqa  6. 5. 2010 17:58
Mzda na Slovensku je 740 eur,v Grécku 1700 eur.Dôchodcovia dostávajú na Slovensku priemerne 340 eur, v Grécku 1600eur... Podľa mňa podmienky, ktoré dáva Medzinárodný menový fond a krajiny eurozóny pre to, aby im požičala sú celkom rozumné vzhľadom na to, ako si tam žijú...
 fotka
blackproletar  6. 5. 2010 21:33
Grécki občania nechcú pôžičku od MMF ani nikoho, majú úplne iné požiadavky a riešenia. Je to len politika špinavých peňazí aby sa znížila sociálna úroveň obyvateľstva a zarobil na tom niekto. V kapitalizme ti nikto nepožičia zadarmo, MMF už vôbec nie. Historická skúsenosť pôžičiek MMF v Latinskej Amerike ukázala, že je to špinavá mafiánska organizácia slúžiaca svetovej finančnej oligarchií. Grécko potrebuje znárodnenie výrobných prostriedkov, kolektivizáciu poľnohospodárstva a rozumnú finančnú politiku (nie kapitalistickú). Grécko nie je dôkazom nefunkčnosti "socializmu" ako to u nás prezentujú, v Grécku je vidno ako zlyhal kapitalizmus v podobe "sociálneho štátu" na čele s podobnou mafiou ako na Slovensku za posledných 20 rokov.
Napíš svoj komentár