Už niekoľko rokov pestujem tradíciu. Nájdem si aspoň hodinu času na nikým a ničím nerušenú meditáciu, malé zhodnotenie roka a vizualizácie prianí na nastávajúci rok. Minulý rok som si však zaviedla menší upgrade a napísala list svojmu budúcemu JA  (myšlienka nebola moja originálna, ale nechala som sa inšpirovať .

Cieľom bolo popísať svoju momentálnu situáciu a prežívanie, obavy a strachy, a zároveň sformulovať svoje priania a ambície do budúceho roka. Veď kto už bude vedieť lepšie vyhodnotiť všetky tieto oblasti, ako Vaše múdrejšie, vyzretejšie a skúsenejšie JA, presne o rok? 

Iba pre ilustráciu, moje minuloročné JA malo za sebou extrémne náročný rok, ktorý si nechal štedro zaplatiť svoju daň. A tak to moje vtedajšie JA, s takmer nulovou energiou, tmavými kruhmi pod očami, s vysokým stupňom vyhorenia, plné úzkosti a obáv, vydolovalo posledný kúsok energie a napísalo si list, ktorý som presne dnes vyhrabala z útrob. A teda, musím skonštatovať, že túto tradíciu budem uchovávať už asi do konca života, lebo pocit je to neopísateľný.

Jedna skvelá slovenská spisovateľka Eva Borušovičová vo svojej knihe napísala: "...slová sú vlastne zaklínadlá. A napísané slová zaklínajú po celý čas, kým sú na papieri. Rovnako je to s listami, zapisovaním do denníkov, či otázkami, ktoré čitatelia posielajú do psycho-poradní. Keď sa problém napíše, keď zložitú situáciu pisateľ rozmotá, aby ju dokázal vtesnať do viet, keď sformuluje všetko, čo je dôležité, niekedy mu stačí počkať pár dní a prečítať si to. Riešenie vystúpi z riadkov ako trojrozmerný obrázok, keď sa na papier zadívame správnym spôsobom. 

Čo tým chcem povedať? Len jedno: Píšte. V škole nám to nepovedali, ale tým, že sme gramotní, máme možnosť kúzliť. Lebo písmená neskladajú len nákupné zoznamy, názvy ulíc a návody na použitie. Skladajú aj básne, romány a objednávky pre Vesmír. Prosby. Takže ak viete, čo chcete, napíšte to. Nech si to, čo má prísť, nájde k vám cestu, nech vie, že ste pripravené (í). 

A tak dnes opäť hľadám čistý papier, pekné pero a idem písať svojmu budúcemu JA. Moja rada znie, skúste to tiež. Koniec roka - koniec jednej kapitoly. Ideálny čas na to, začať písať ďalšiu. 

A je len na Vás, aký žáner zvolíte. 


 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
wera55555  1. 1. 2020 11:58
akurát som dočítala tú knihu, je fakt super, ako keby čítať rady od staršej priateľky, také pohladenie na dušu
 fotka
panakoja  1. 1. 2020 12:01
Ja si píšem mail samému sebe ktorý mi príde až o rok lebo takto keby píšem na papier by som nato buď zabudol alebo by som si to vyťahoval skôr
 fotka
patrixo  1. 1. 2020 12:37
@panakoja to je super napad uz som si napisal
 fotka
tripsheep  1. 1. 2020 15:58
nie každý má talent na písanie...
 fotka
primitiv  4. 1. 2020 11:59
@wera55555 Akú knihu?
 fotka
wera55555  4. 1. 2020 12:06
@primitiv tú knihu z ktorej je v blogu citované, volá sa Do plaviek
 fotka
primitiv  4. 1. 2020 12:09
@wera55555 Okej. Vďaka, lebo názov v blogu spomenutý nebol
Napíš svoj komentár