.pubertýždeň

Varíme jednoducho a chutne - špagety aglio e olio

Pozornému oku neunikne, že nejeden hladný krk birdzu je odkázaný na cestoviny s kečupom alebo instantné polievky bez kečupu, v nedeľu možno s ním. Pozorným členom našej redakcie to taktiež neuniklo (na rozdiel od inej veci, ktorej únik spôsobil v redakčnom tíme nemalé napätie, ale už sme sa našťastie cez to preniesli). Prišlo nám na um - čo ak môžeme svojou troškou prispieť k tomu, aby sa naši drahí čitatelia mohli stravovať o malý kúsok lepšie? A tak sme tu s jednoduchým, rýchlym, a nie príliš drahým receptom. O jeho chutnosti môžete diskutovať v komentároch pod článkom alebo na iných platformách. My o nej diskutujeme doma s manželkou a výsledky diskusií sú skôr priaznivé než nepriaznivé. Bolo pár prípadov, keď manželka trošku hundrala, ale vo všeobecnosti má tento pokrm celkom rada. Ja ho mám rád dosť.

Trošku z histórie

Špagety aglio e olio majú svoj pôvod, ako inak, v Osmánskej ríši. Ich vznik sa datuje do prvej štvrtiny 16. storočia, keď panovník Sulejman Nádherný sediac na otománe znechutene vypľul chlieb svoj každodenný - turecký med - a rozkázal si "konečne niečo inšie." Turecké včely si s úľavou vydýchli a Sulejmanovi poddaní vyplašene behali hore-dolu po paláci a lámali si hlavy otázkou, ako Nádhernému ulahodiť. Napokon jeden z nich dostal nápad a zavolal donáškovú službu, ktorá v polystyrénovom obedáriku doručilla z dnešného Talianska - bystrý čitateľ už tuší - špagety aglio e olio. Historici ďalej uvádzajú, že Sulejmanovi chutilo a recept si získal okamžitú popularitu.

Iné zdroje tvrdia, že za vznikom tohto pokrmu stojí poľský vládca Mieško I., ktorý okrem svojho údajného gastronomického prínosu vraj daroval ľudstvu (aj keď sa daný prototyp ani nákresy žiaľ nedochovali) aj stroj času a traduje sa, že v roku 2011 vďaka tomu pôsobil na portáli Birdz pod nickom @hunatymiesok.

Ale dosť už - vieme, že začínate byť hladní, a preto prv, než budete opäť nútení utiekať sa k cestovinám s kečupom, poďme rýchlo k nášmu receptu.

Suroviny (pre jednu osobu)

- 100-150g špagiet (MUDr. Bukovský odporúča celozrnné)

- 1-1.5 litra vody (Ch. Bukowski odporúča namiesto vody alkohol)

- trochu extra panenského olivového oleja

- 2 strúčiky cesnaku

- soľ

- čierne korenie (najlepšie čerstvo pomleté)

- čerstvá petržlenová vňať

- (nepovinné) čerstvá čili paprička (nie celá) alebo sušené čili vločky

- syr (ideálne parmezán, ale ja používam hocijaký tvrdý syr - súďte ma)

Postup

Do veľkého hrnca dáme dostatočné množstvo vody (odporúča sa aspoň 1 liter vody na 100g surových cestovín), ktorú dosť osolíme. Taliani vraj hovoria, že voda by mala byť taká slaná, ako voda v Stredozemnom mori, a iní (alebo možno aj tí istí) Taliani (prinajmenšom 1 určite) udáva 10g soli na 1L vody. Ale Taliani tiež hovoria e pericoloso sporgersi, takže necháme na čitateľoch, ktorú radu budú nasledovať. Kým nám voda (hrniec zakryte, aby ste ušetrili peniaze a planétu) zovrie, pripravíme si ostatné suroviny.

Očistený cesnak nakrájame na plátky, rovnako aj druhý. Ak máme čili papričku čerstvú, umyjeme ju a odkrojíme niekoľko koliesok, ktoré ešte prekrojíme na polovice, aby nám vznikli oblúky v tvare písmena U, prípadne obráteného písmena U (obráteného o ľubovoľný uhol. Uhol obrátenia nemá žiadny vplyv na výsledné jedlo). 

Nezabudnime si dobre pomädliť oči a narážajúc do nábytku poslepiačky vytvoriť dlhú niť ľubovoľných nadávok. Keď voda zovrie, dáme do nej špagety, ktoré jemne pomiešame. Olej do vody nie je treba - ak špagety priebežne sem-tam premiešame (čo by sme aj tak mali robiť, aby sa varili rovnomerne), nezlepia sa. Podľa potreby uberieme plameň, nakoľko špagety majú vrieť len jemne. Náš cieľ je uvariť ich tzv. al dente - "na zub", čiže aby neboli príliš mäkké. Dá sa to zistiť podľa toho, že na al dente uvarenej špagete na jej priereze vidno v centre maličkú bodku surovej špagety. Ak ich rozvaríte, to sa rovno môžete vrátiť k svojím trápnym cestovinám s kečupom. Ale verím, že nik z našich čitateľov nechce, aby sa Sulejman obracal v hrobe, a bude sa usilovať  docieliť al dente uvarenosť.

Krátko pred dovarením špagiet nalejeme na panvicu tenkú vrstvu olivového oleja, ktorý zohrejeme. Pridáme doň cesnak a čili a krátko na miernom teple opekáme  - cesnak nemá zhnednúť, len trošku "zmľandravieť". Mala by stačiť menej ako minúta. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, zamiešame a odstavíme z plameňa.

Scedíme špagety a vsypeme ich na panvicu, kde ich posypeme korením a zmiešame s obsahom panvice. Preložíme na tanier a posypeme postrúhaným syrom. Ak bola voda dosť posolená, nemalo by byť treba žiadnu ďalšiu soľ (syr je tiež slaný). Ak sú príliš suché, dali ste málo oleja (čo sa dá zachrániť pridaním oleja na tanier, hoci to nie je ideálne), ak sú príiš ťažké, asi ste dali priveľa oleja alebo cesnaku. Ak sú veľmi horúce, pofúkajte si alebo počkajte. Ak sú príliš dlhé, nabudúce ich pred varením zlomte. Ak sú príliš krátke, ubezpečte sa, že špagety správne skladujete. Ak sú nádherné, tak sa s nimi odfoťte a pomyslite si na Sulejmana. Ak sú škaredé, tak ich chytro zjedzte, aby ste sa nemuseli na ne dívať. Ak sú smradľavé, skontrolujte si obuv. Ak vám na nich niečo chýba, tak si ich polejte kečupom, vy barbari. 

Fotografia hotového jedla: http://i65.tinypic.com/1zx9pxl.jpg

P.S. Nezabudnite sa zapojiť do našej júnovej výzvy: http://birdz.sk/casak/junove-challenges/19798-clanok.html



autor: Pubertslatinocelny, 8. jún 2018 15:05
Zdieľaj článok na facebooku
68 odoberateľov
Pubertslatinocelny

Mám rád dobrý frk, ale keď nie je dobrý, tak aj horší.

Komenty k článku

  1. 1
    Limitles

    tvári sa, že má 5 rokov
    Keeper of memes

    https://i.pinimg.com/originals/f3/6d/88/f36d8878ef2a8084f92e61bfb4c54d2b.jpg wrong insturctions this happend
  2. 2
    Nespiacakraska

    27 ročná žena
    Doma

    Kruci môj nedelný slávnostný obed-Vifonka s kečupom je vyhradený! :(
  3. 3
    Nespiacakraska

    27 ročná žena
    Doma

    @2 vyzradený.
  4. 4
    Annamoly

    23 ročný chalan

    Ja ten cesnak nechávam na panvici az do zmäknutia čo niekedy trva dosť dlho lebo to mam na slabo pustene a davam o dosť viac cesnaku ako dva strúčiky (rofl)
  5. 5
    Willbebetter

    tvári sa, že má 4 roky

    Napisane to bolo fajne, ale holt mne toto jedlo nikdy nejako nesmakovalo. Ked uz spagety/cestoviny bez omacky a v podobnom duchu, tak si spravim radsej origos carbonara. Ale teda uznavam, ze to uz je aj na cas aj na financie narocnejsie. Ale dik za KONECNE prispevok do Casaku co mi nevypalil oci ani mozog :)
  6. 6
    Loveillumination

    24 ročné dievča

    varecha.sk is shaking
  7. 7
    Pubertslatinocelny

    31 ročný muž
    veselo aj vážne

    @loveillumination na vareche som dostal ban, tak som tu :D
  8. 8
    Pubertslatinocelny

    31 ročný muž
    veselo aj vážne

    @willbebetter ja som carbonara zatial este nerobil, ale akurat sa chystam v blizkej dobe podla tohto: https://www.youtube.com/watch?v=3AAdKl1UYZs
    ale podla toho to nevyzera na cas o nic narocnejsie ako aglio e olio, sa mi zda
  9. 9
    Piter09

    21 ročný chalan

    ten obrazok tam nie je :-/
  10. 10
    Mezomus

    hrá sa, že má 0 rokov
    konecne doma!

    Vdacne jedlo na vyrobu, ale ja by som to do huby nedal :D

    Ja davam aj susenu paradajku, petrzlen, cesnak, podlievam trocha vyvarom(zabite ma), lebo ked to je moc olejove tak to je cisty humus imho...
  11. 11
    Pubertslatinocelny

    31 ročný muž
    veselo aj vážne

    @mezomus ja mam rad dobry olivovy olej, takze mi to tam nevadi, ale chapem - len co nechapem, je to, ze ten olej sa aspon celkom dobre polepi na tie spagety - ale vyvar nezostane len potom na spodku taniera a spagety su malo dochutene?
  12. 12
    Mezomus

    hrá sa, že má 0 rokov
    konecne doma!

    Vyvar sa ti odpari, to davam len kapicku behom procesu :)
  13. 13
    Thrwtchr

    25 ročný muž
    poloha sa načítava

    Osobne mám najradšej aglio e olio e pepperoncinno extra, s posýpkou z praženej slnečnice a lahôdkového droždia.
  14. 14
    Thrwtchr

    25 ročný muž
    poloha sa načítava

    fok, asi som tú taliančinu poněkud sprznil :(
  15. 15
    Azizi

    hrá sa, že má 1 rok
    Ankh-Morpork & Bratislava & Praha

    Super clanok! ...Ja si robievam talianske cestoviny tak, ze niekolko strucikov cesnaku pretlacim, posipem solou, vylejem na to trocha oleja a cele to este lyzicou pomiesam, popretlacam. No a to dam az do hotovych cestovin a posypem chilli. Dobre je to s nasekanou pazitkou, medvedim cesnakom alebo rukolou. Ale robievam si aj take, ze do toho pridam este aj tuniakovu konzervu (ked nemam cas) alebo oprazene prsciuto s platkami hub, prip. uz som to skusala aj s nakrajanym udenym syrom. Ale osobne mam cesnak velmi rada a ta jeho chut sa najlepsie rozvinie, ked sa pretlaci a necha za surova.
  16. 17
    Kajsmir

    hrá sa, že má 2 roky
    Bratislava

    este by som do tej panvice pridal za naberacku vody, kde sa varili cestoviny, vytvori sa taka kremovejsia emulzia s olejom, po zmiesani treba este pokvapkat troskou citronovej stavy, vtedy je to eno nuno, zato syr sa na aglio olio nedava, ale proti gustu ziaden disputat..
    https://www.youtube.com/watch?v=CzpVmyzbYLg