Milý čitateľ, dnes sme sa pokúsili zosmoliť blog o tom, čo nás napadlo cestou zo školy na vlakovú stanicu, vplyvom prednášky o Ferdinandovi de Saussurovi. Že sa do tejto problematiky ešte celkom nerozumieme, je snáď ospravedlniteľné (aj z hľadiska pokročilej nočnej hodiny).

Binárna teória jazyka Ferdinanda de Saussura by sa podľa nášho názoru dala veľmi elementárne aplikovať aj na celkom elementárne spoločenské vzťahy medzi ľuďmi, v ich prirodzenom socio-kultúrnom prostredí. A navyše globálne. (Ak sa vám zdá, že slovo elementárne je zbytočne redundantné, nezúfajte! V prvej vete sa vyskytlo len dva krát! To značí, že ide o binárnu redundanciu, čo korešponduje s našou témou binárnej teórie).
Ale poďme k jadru problému.

Čím iným sa človek zaoberá častejšie, než samým sebou? Teraz máš, čitateľ, plné právo oponovať, ak sa považuješ za empatického človeka s altruistickými sklonmi. Preto ti podávam druhú alternatívu – čím sa človek zaoberá častejšie, než samým sebou a svojím vzťahom k iným ľuďom? A sme tu. Binárna teória – ty (resp. ja) versus tí druhí. V tomto článku si povieme, aký vplyv má binárna opozičnosť na tieto vzťahy.

V živote to chodí tak, že buď sa človek chová v súlade so svojimi všetkými najlepšími vlastnosťami, aké je schopný zo seba vydolovať alebo sa správa tak, ako mu to najlepšie vyhovuje a teda zakaždým inak aj v rovnakých situáciách. Pozor! Pri druhej alternatíve, tento modelový človek, určite nie je sám sebou. Na týchto ľudí si treba dávať pozor! Určite sa snažia byť takými, akými v skutočnosti nie sú a ani nikdy nebudú, pretože takými iba chcú byť. Napríklad, hrajú sa na bohatých, kúpia si auto značky Rolls Royce a pritom ani nevedia, čo si to vlastne kúpili, hlavne, že je to svetovo uznávaná značka, s televíziou a chladničkou v interiéri a s antickým chrámom na nárazníku (no a o kalokagatií nevedia nič!) Hrajú divadlo, len aby si ich druhí ľudia zaradili ako tých, čo niečo majú.

A tu sa dostávame k binárnej opozícií: druhý typ človeka – teda ten náš snažiaci sa, ktorý si je vedomí svojich dobrých i zlých vlastností a plne ich využíva v každej situácií. Tento človek je zaručene sám sebou – elementárne povedané.

Napríklad, je to človek, ktorý si je vedomý toho, že má jednu skvelú vlastnosť a to je poctivosť. (Veď to je dobrá vlastnosť, nie?) A teda, aj ju pekne využíva, nech je kdekoľvek. Ak je napríklad aj v spoločnosti, kde sa práve všetci snažia urobiť nejaký podvod. A on, chudák jediný poctivý, musí odmietnuť spolupracovať. Čo sa stane? Nuž, zrejme ho asi vyčlenia z tohto kolektívu. Ale on nezúfa! Bol sám sebou a preto – môže ísť niekam inam, kde ho pochopia, zatiaľ čo tí, čo zostali, sa pomaly, ale isto vďaka svojim egoistickým pohnútkam, hladiacim len na svoje vlastné dobro a idúcim len cez najjednoduchšie možné alternatívy, vnútorne rozpadnú, vplyvom týchto zlých vlastností.

Z uvedeného vyplýva naša na začiatku naznačená hypotéza (snáď nie utópia) binárnej teórie medziľudských vzťahov:

Ak sa niekto správa inak, než mu v skutočnosti podľa povahy prináleží, je lepšie sa od neho vzdialiť. A po druhé, ak sa správam ja (resp. ty) inak, než mi povahovo prináleží, zaručene sa vykašľú ostatní na mňa.

Binárna teória nám dáva jedinečnú možnosť výberu z dvoch alternatív.

 Blog
Komentuj
 fotka
nihili  20. 10. 2010 01:51
o takomto rada rozmýšľam a diskutujem, problém je, že je to väčšinou v čase, keď je moja slovná zásoba oklietkovaná na pivom otupený slovník
 fotka
johnysheek  20. 10. 2010 04:33
stratil som reč
 fotka
sqad  20. 10. 2010 07:59
... a co ked je u niekoho vlastnostou to ze sa sprava v kazdej situacii inak ... potom je sam sebou, ci?
 fotka
sqad  20. 10. 2010 08:04
... a preco by sme vlastne nemohli byt niekym kym v skutocnosti nie sme? ..
 fotka
ceresienka  20. 10. 2010 09:24
@sqad to mi nejako nejde dokopy - pretvaruje sa, ale je sám sebou? a logicky - nemôžeme byť niekým , kým nie sme.
 fotka
sqad  20. 10. 2010 19:45
@ceresienka preco nejde ... herec sa živy tým ze sa pretvaruje ... a kto pride na to ze nie si tym kym si ... boze ved mozes byt kym chces nemusis byt priputana k svojmu charakteru dozivotne .. ludia sa menia ved na to su vaznice aby sa ludia napravili zmenili svoje ja ..... "to mi nejako nejde dokopy - pretvaruje sa, ale je sám sebou?" .... ano preco nie co ked je niekoho najvyznamnejsou vlastnostou to ze sa pretvaruje tak v podstate je sam sebou ... priklad chameleon sa tiez pretvaruje meni svoju podobu ale taky sa narodil je to jeho podstata
 fotka
radiophonic  20. 10. 2010 23:27
Nechcem zbytočne filozofovať, ale ten, čo si kúpi Rollsa, sa na bohatého nehrá. Hrajúci sa by si ho nemohol kúpiť. A ten antický chrám ma zobral. To si si všimla sama?
Napíš svoj komentár