V dokumentárnom filme Privilegovaná planéta vedci tvrdia, že žijeme na planéte, ktorá je zázrakom - toto slovo tam bolo veľmi dôležité. Je to jasný teologický termín. Všetko to totiž smerovalo k záveru, v ktorom doteraz čisto vedecké fakty od astrológov, astrobiológov, astrofyzikov a filozofov usúvsťažnili v informáciu, že musí existovať niečo, čo nám umožnilo tieto vedecké bádania uskutočniť. A to niečo je Stvoriteľ.

Zaujímavé je, že žiadni teológovia, ani nikto podobný sa v dokumente neobjavujú. Buď je to skrytý spôsob ako dokázať existenciu Boha, alebo sú všetci vedci v dokumente vystupujúci, veriaci ľudia. Nikdy som si nespájala vedu a náboženstvo až takto, skôr sa mi tieto dve veci vylučovali. Toto vysvetlenie existencie našej planéty je diskutabilné, ale ťažko vyvrátiteľné. Je ťažké dokázať existenciu Stvoriteľa, ale je ešte ťažšie dokázať jeho neexistenciu, pretože máme historické fakty o učení Ježiša Krista, ktorý o sebe tvrdil, že je Boh v ľudskom tele a pritom to bol človek s vysokým intelektom- jasným ako bezoblačná obloha, sviežim ako horský vzduch, ostrým a prenikavým ako meč - zdravý, silný, vždy pripravený a vyrovnaný a preto je ťažké ho považovať za blázna.

Tvorcovia tento dokument urobili s jasným cieľom - dokázať, že nad všetkou tou jedinečnosťou stojí Stvoriteľ. Pretože nič jedinečnejšie ako On, by nemohlo stvoriť našu privilegovanú planétu. Všetky ich vedecké bádania o vesmíre, o zatmení slnka smerovali k zisteniu, že také úkazy, ako je existencia života a vyššej inteligencie na Zemi a dokonalé podmienky, v ktorých sa rozvíjajú, nemôžu byť len šťastnou náhodou. Naša planéta sa totiž otáča na ideálnom mieste, kde sa spája neuveriteľné množstvo faktorov, ktoré vytvárajú život. Je to len šťastie, alebo je za tým vyššia moc?Trochu ma zmiatlo tvrdenie, že prečo sú ideálne podmienky na bádanie práve na Zemi? Dokazovali to akousi dobrou viditeľnosťou cez oblak hmly a prachu. Všetko to smerovalo k tomu, že to tak ktosi zariadil -nejaká dokonalá existencia, ktorá nám umožnila rozvinúť svoj intelekt, nielen schopnosti potrebné k prežitiu - tzv. Darwinovské, ako napr. lovenie, zháňanie potravy, skok cez potok, chytenie jablka, vábenie partnera...máme čosi naviac a to je naša schopnosť objavovať princípy vesmíru.

Prečo toto dokážeme, vec nepotrebnú k samotnému prežitiu? Niekto chce, aby sme objavili princíp nekonečného vesmíru, kde je naša drobná planétka ako maličká bodka uprostred čiernej diery v množstve biliárd iných galaxií? Kde žiadna iná nami poznaná planéta nemá také ideálne podmienky pre život, ako naša?

Je to všetko dokonale vyrátané - ak by bola naša Zem o päť percent bližšie k Slnku, neexistovalo by toľko foriem života...ak by bola príťažlivosť telies väčšia, neexistovalo by nič väčšie, ako zrnko hrášku...a niečo také dokonalé, mohlo stvoriť iba niečo ešte dokonalejšie - Stvoriteľ - najinteligentnejšia existencia vo vesmíre.

 Blog
Komentuj
 fotka
semhamforas  4. 9. 2010 13:53
nič nové veľa vedcov toto tvrdilo dávno pred tým aj verejne. O tom do akej mieri sme boli vytvorený však môžeme už len diskutovať
 fotka
ceresienka  4. 9. 2010 15:02
@semhamforas : Toto vysvetlenie existencie našej planéty je diskutabilné, ale ťažko vyvrátiteľné.... - teda aj to, do akej miery sme boli vytvorení...
 fotka
zipporah  4. 9. 2010 22:22
podľa klasických teórií, ktoré sa prijímajú to šťastím skôr nebude, iba "skúšaním, kým nepríde" to dokonalé fungovanie rôznych príkladov, ako s tým Slnkom, to som už niekde počula, zdá sa mi, že skupiny zamerané na niečo nehrajú na city, ale bedlivo vyberajú správne príklady a modifikujú hybridné skladby slov, ktoré vyhovujú cieľom tej a tej skupiny... na čo, ako je naznačené v tvojom blogu, prichádzaš aj sama, preto nedaj sa brzdiť a skúmaj všetky možné skupiny



chvíľu trvá, kým tá "vhodná" náhoda príde, tá náhoda o sebe nevie, že je "výhodná", len človek ju tak vidí...
 fotka
zipporah  4. 9. 2010 22:24
ale názov blogu ma dosť vydesil
Napíš svoj komentár