Moja kamarátka Magda dnes napísala:
"...Stopujeme si s Tomáškom v Adamove a popri nás prejde cyklista, ktorý zakričí: Havel chcípnul! S rukou hrdo vystrčenou k nebesiam. Sústrediac sa na stopovanie jeho slová zachytávame len letmo, bez toho, aby sme im venovali pozornosť - radšej. Potom prichádza smska od kamošky, že ide zapáliť sviečku. Bojím sa, že mal chlap (alebo magor, ignorant - ako chcete) na bicykli pravdu. Mal. Mrzí ma, že som Havla počula naživo rozprávať len raz - na Pohode.

Dnes večer sa na Moravském náměstí stretli tisíce ľudí, aby si uctili pamiatku Václava Havla.

Milan Uhde:
"Pořád ho slyším, i když už tady není, jako říká: Musíme být realisté a usilovat o nemožné."

Stál som tam, a zatiaľ, čo on rozprával, pozeral som na stovky a stovky zapálených sviečok. Nikdy som sa takejto udalosti nezúčastnil.

Ja:
S piatym pivom, ktoré ma nedokáže schladiť, prechádzam okolo stanu, kde práve dohrali Bez ladu a skladu svoj neohlásený koncert pre Havla. Pred stanom ležia, sedia, stoja, v stane sa krčia a šlapú si na hlavy tisíce ľudí. Václav Havel prišiel na Pohodu. Pozrel som na hlavný stage, kde práve hrali jedni z headlinerov - The Cribs - pred publikom, ktoré by sa vošlo do malého klubu.

Odložil som Fizz na lavičku a predral sa do predu, aby som našiel miesto pre svoju sviečku. Na druhej strane fontány stáli vedľa seba gymnazistky a pár starcov. Niekto v dave vytiahol kľúče a ja som si položil otázku, či toto gesto už neminulo svoj čas.

Ako malý som sa rodičov často pýtal otázku, kde boli v novembri ´89. Mama odvetila, že doma, so mnou v brušku, a tak odomňa dostala ospravedlnenku. Nechápal som, prečo tam nebol otec.

Stál som pred fontánou a počúval a pozeral na mnoho a mnoho trasúcich sa kľúčov, ohromene počúval českú hymnu bez pátosu a nánosu nacionalistického blata, ktoré vystriedala bázeň hlasov položených tesne pod rampou hrdla. Na okraji fontány ležali položené nepálske - budhistické modlitebné vlajočky.

Dnešná SMS od RMN:
"Havel nám zomrel...o šiestej mu zvonia po celej ČR"

Kráčal som na Náměstí Svobody a myslel na Havlov najznámejší výrok - pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

"Ku koncu 90-tych rokov, keď som zblbnutý behal po ihrisku vo futbalovom drese a vykrikoval ´voľte Vlada´, a na chate som počúval starých chlapov, ako hovoria o pravdoláskačoch s opovrhnutím v hlase. O tom, ako nám Havel zatvoril dubnickú zbrojovku a pripravil o prácu stotísic a viac ľudí. Počúval som, aké normálne je okrádať svojho zamestnávateľa, pretože zamestnancom dáva nízky plat a určite ich okráda. Potom som ešte počúval, že Havel český národ uprednostňoval pred slovenským a že tie jeho kvázi divadelné hry sú neznesiteľné, pretože obyčajný človek im nerozumie."

Som študent divadelnej vedy. S Václavom Havlom som vždy viedol iba monológy. On ku mne rozprával myšlienky z police zaplnenej jeho prácami a ja som ich po ňom opakoval, premieľal v ústach a aplikoval na súčasné divadlo. Pred mesiacom som bol na predstavení Havel píše Husákovi. Pred dvomi mesiacmi Havel ako jeden z prvých podpísal verejný dopis (s petíciou) adresovaný mestu Brno, ktoré sa rozhodlo zničiť divadelné inštitúcie spolu s ďalšími príspevkovými organizáciami.

"Dvaja klauni na skákajúcej gume rozhúpali bábiku a koňom od rozkokošenosti zalepili oči čiernou páskou. Na pozadí okrem iného išlo: systematicky (je) aktivizováno a rozvíjeno to nejhorší v nás – sobectví, pokrytectví, lhostejnost, zbabělost, strach, rezignace, touha osobně ze všeho vyklouznout bez ohledu na obecné následky."

Už viem, prečo môj otec nebol štrgnať kľúčmi na námestiach, a už viem, prečo doteraz počúvam o škodách, a iba o škodách, ktoré Havel na nás napáchal. Počúvam, ako si s FBI a CIA dopredu dohodol svoj prezidentský úrad, ako bol "zahojený", pretože pochádzal z buržoáznej (cháp zlej) rodiny a s tou jeho slobodou to bolo ľahké, keď dostával tisícovodolárové šeky na disidentskú podporu.

V jednej z jeho prvých aktoviek (Audience, Vernisáž, ...) prichádza Vaňek za svojím priateľom, ktorý mu nadáva - tobě se to řekne, nepodpíši, když si spokojeně trčíš v disentu!

A Vaňek? "Promiň."

Dnes som v Brne a je mi od rána tak trochu smutno. A necítim sa ako hosť! Odišiel niekto, koho som nikdy osobne nestretol, a predsa viem, že bude chýbať. A nie len Čechom, mne a zopár intelektuálom z prostredia Slovenska.

"Odcházení bylo těžší, než jsem si představoval"

P.S.: je dobrým zvykom, že aspoň v deň smrti významného človeka
sa tí, ktorí s ním nesúhlasili, na znak rešpektu odmlčia.

 Blog
Komentuj
 fotka
grietusha  18. 12. 2011 21:59
keď som ti písala tú sms, tak som bola u starkej. starká Havla neznáša, ale dodržala dobrý zvyk, ktorý spomínaš v P.S. a nechala ma po dlhej dobe pozerať televízor, kde som so smútkom v očiach sledovala spomienky na Havla a neverila vlastným očiam.



napísal si to pekne.
 fotka
johnysheek  18. 12. 2011 23:35
dám ti hviezdičky, i keď ..
 fotka
ratsanares  19. 12. 2011 00:07
Ta sprava ma dnes trafila v aute. Pokýval som hlavou a potichu si povedal. Je to tu... pomaly nam odchadzaju idoly, vzory, tí, vdaka ktorym sme teraz tu, tak ako sme. Havel pre mna znamenal. Pracoval na niecom pre mna a pre nas. Humanista do spiku kosti. Jeho hry mi nechutia vzdy tak ako by mali, ale su vzdy akymsi zrkadlom. Niecim co ma vo svojej absurdnosti privedie k otazke, kam sme sa podeli a ci vlastne nestojime na mieste aj ked by sme mali byt niekde inde. Havlove myslienky v dnesnej dobe nepretrvali, ale velmi by som si zelal aby v hlavach pretrval aspon Havel človek, Havel osobnost...

P.S.: Kde su nove vzory?
 fotka
antifunebracka  13. 9. 2012 17:14
nvm, co je smutnejsie: to, ze umrel, abo to, ze ho nema kto nahradit
Napíš svoj komentár