Príbeh o ryži a ako to človek celé pokašľal...

V našich slovenských kuchyniach sa najčastejšie vyskytuje „klasická“ biela ryža. Väčšine ľudí chutí, je mäkká a ľahko sa pripravuje (aj keď niekto ju až priveľmi rozvaruje, čo nie je dobré – o tom potom).

Ryža siata (oryza sativa) sa po obratí z plantáže mechanicky spracúva a tak si zachováva všetky svoje cenné látky. Potom s ňou však urobíme osudovú procedúru - musí sa opracovať leštením v tzv. ryžových mlynoch a tam je ochudobnená o všetko „zdravie". Bohužiaľ pre nás. To, čo má ryža na svojom povrchu, je akoby taká šupka a tieto šupky sú nazývané tiež ako otruby. Otruby obsahujú vit. B1, B3, rastlinné bielkoviny, mangán, železo, fosfor, vlákninu. Leštením sa to všetko odstráni a prečo? Kvôli jej ľahšej úprave, skladovateľnosti (brúsená vydrží až rok, nebrúsená len cca pol roka, pretože vrchná cenná vrstva obsahuje aj tuk, ktorý oxiduje a zožltne), konzistencie a estetickej podobe. Čo je večná škoda.

Takáto ryža sa volá leštená, brúsená, lúpaná alebo biela. Takže tá, čo dokopy neobsahuje nič cenné okrem sacharidov a kalórií, tá, ktorú pravidelne jedávame...

Ďalšou v poradí je parboiled ryža. Tú by sa dalo charakterizovať jednou vetou: Pokus, ktorý sa nevydaril. Aspoň spolovice. Je to taká „medziryža", ktorá stojí uprostred medzi bielou ryžou a ryžou natural. Ľudia si jednoducho povedali, že chcú obrúsenú (zbavenú o cenné látky) ryžu, ale aby mala nejakú nutričnú hodnotu a abrakadabra... vznikla parboiled ryža. Ide o to, že pri jej spracovaní sa „vtláčajú" cenné latky zo šupky do vnúra ryže pod veľkým tlakom. Najskôr sa dá do uzavretej nádoby, kde nie je vzduch (vákuuje sa) a namáča do horúcej vody. Vitamíny a minerály sa uvoľnia zo šupky (otruby), tie sa následne na to pod pôsobením tlaku natlačia do vnútra ryže a ďalším tlakom spôsobeným parou sa v ryži zapečatia. Potom je do tretice pôsobenie ďalšieho tlaku, ktorý ryžu zbaví všetkej vody. Následne na to sa ryža usuší, zbaví vrchnej šupky (obrúsi), ktorá už zo seba vyplavila cenné látky a nová ryža je na svete.

Asi k najhorším ryžovým katastrofám patrí predvarená ryža, pravdepodobne si sa s ňou už stretol, dá sa kúpiť v takých vrecúškach, ktoré len namočíš do vody a je to. Je to vlastne klasická biela ryža, no už raz predvarená. Tu sa dostávame k ďalšiemu problému. Všeobecne je pre teba a tvoje telo vhodnejšie prijať takú stravu, ktorú tvoj organizmus rozkladá trošku dlhšie, pretože si potom aj dlhšie sýtejší. Okrem toho, ryža (aj cestoviny), ktoré sú príliš rozvarené, majú vysoký tzv. GLYKEMICKÝ INDEX. Pre teba z toho vyplýva jedna vec a to tá, že cukor v danej potravine (v ryži, cestovinách a pod.) sa veľmi rýchlo vstrebáva a to zvyšuje u teba hladinu krvného cukru, vylučuje sa inzulín a to nie je dobré. Takže predvarená ryža znamená veľké NIE s tromi výkričníkmi. Snáď ani nemusím spomínať nutričný obsah takejto ryže...

K mojim miláčikom však patrí ryža NATURAL Táto ryža obsahuje vrchnú šupku, ktorá je zdrojom všetkého dobrého pre naše telo. Spracúva sa výhradne mechanicky (nie termicky - tepelne ako napr. parboiled alebo „vrecková" ryža) a nedáva sa do ryžových mlynov, kde by z nej vymlátili vitamíny a minerály, takže ju môžete nájsť v obchode pod názvom nelúpaná, pololúpaná (to neznamená, že je spolovice zbavená minerálov, to vôbec nie, ide o to, že naturálna ryža sa lúpe iba raz - mechanicky - kedy sa zbavuje nečistôt a tvrdého obalu, pod ktorým je už cenná otruba (šupka) a tá obsahuje všetko, čo trebaJ), naturálna (NATURAL) ryža. Takisto odporúčam ryžu BASMATI natural, ktorá je považovaná za kráľovnú ryže, pre jej jedinečnú chuť a vôňu, ale je aj drahšia v porovnaní s obyčajnou NATURAL ryžou.

Ľudia sa snažia v dnešnej dobe predať všetko a za každú cenu, aj za cenu tvojho zdravia. Je im jedno, že potravina nič neobsahuje, že je pre tvoje telo mŕtva a prepchatá kalóriami. Kopa ľudí drží tzv. ryžovú diétu (keď som mala 16 rokov, takisto som to skúšala a za účelom klesnutia ručičky váhy sa niekoľko dní napchávajú bielou ryžou, ktorá ochudobní ich telo o všetky životne dôležité látky a aj keď im ručička klesne, vždy je to len výsledok straty vody v tele a straty toho najcennejšieho, čo máme (toho, čo je koniec-koncov veľmi dôležité pre spaľovanie každej prijatej kalórii)... straty svalovej hmoty.

Neexperimentuj so svojim zdravím, nehazarduj s niečím, čo ti bolo dané len raz, váž si to, hýčkaj svoje telo a zdravie, veď ono ti zaručuje mentálnu a fyzickú pohodu a silu do ďalšieho života, ktorý je dlhý (pokiaľ ťa nezrazí autobus ...). Na svete je mnoho chorôb a denne pribúdajú ďalšie z dôvodu zlého stravovania. Potrava je v dnešnej dobe kaloricky výdatná a nutričné viacej ako chudobná. Potrava je liek, ale aj jed... či prijmeš to prvé alebo to druhé závisí od teba.

"Nech tvoja strava je tvojím liekom a tvoj liek tvojou stravou." Hippokrates


 Blog
Komentuj
 fotka
etelnair  4. 2. 2013 14:13
dobry clanok ak je tvoj
 fotka
cheekee  4. 2. 2013 14:14
jj je môj ešte takéto podobné časom pribudnú dikes
 fotka
method  4. 2. 2013 14:23
wau, aj pekne to je, aj mudre to je
 fotka
cheekee  4. 2. 2013 14:26
tvoj kompliment prijímam s pokorou
 fotka
poke  4. 2. 2013 15:17
pekný článok, naučil som sa plno vecí
 fotka
cheekee  5. 2. 2013 00:21
to som rada
 fotka
wicki  5. 2. 2013 07:44
Dobrý článok, chcelo by to viac takých, lebo podobné veci sa občas nemá odkiaľ dozvedieť a potom konzumuje rôzne hlúposti.
Napíš svoj komentár