ALE ČÍM???

Ide o menšie zlo. Olej náš každodenný používame v domácnostiach často. Ráno, keď si pripravuje praženičku a treba usmažiť cibuľku, na obed pri príprave ryži, keď vysmážame kuracie prsia, atď...

Väčšina z nás (z vás ) má doma najbežnejší a najpoužívanejší olej – repkový olej. Sú to kadejaké tie značky, ako Raciol, Heliol... a neviemčo-iol. Takéto oleje sa získavajú procesom lisovania za vysokej teploty.

Tak poďme pekne po poriadku: najskôr je žatva (takých tých žltých rastliniek na poliach, ktoré vždy tak čudne smrdia, keď ideme okolo v aute), po žatve sa semienka (drobné čierne) dávajú do tzv. „vločkovačov“ alebo lisov, ktoré jednoducho stlačia semeno, aby sa narušila šupka a potom sa pri teplote 90 stupňov lisujú. Vznikne surový olej, zbavený všetkých nutričných hodnôt. Ďalej sa tento olej ešte spracúva tak, že sa odstraňujú látky, ako ťažké kovy, farbivá a podobne, a vznikne zlatožltá tekutina. Po tadiaľto sa takému oleju hovorí polorafinovaný. Potom sa ešte šupne do nádoby s teplotou okolo 230 stupňov Celzia (čo je fakt dosť) a pomocou pary sa odstráni všetko to, čo by ešte nejakým spôsobom kazilo chuť oleja, keď ho chceme použiť do nášho pokrmu. To je všetko. A čo je výsledkom takejto rafinácie? Mastný olej plný nasýtených mastných kyselín (tukov, ktoré ti upchajú cievy alebo z nich priberieš... vyber si, aj keď často je to ruka v ruke jedno s druhým naraz).
Ešte by som dodala, že keby chceme získať nerafinovaný repkový olej (spracúva sa len pri teplotu do 50 stupňov Celzia), nechutil by nám (vraj), preto prebieha rafináciou, teda sa z nutrične hodnotnej rastliny stane nehodnotný žltý tuk.
Takže... naozaj takéto niečo, čo prešlo toľkými úpravami chceme jedávať a plniť si tým krvný obeh? Ja určite nie...
V kuchyniach by sme sa mali z kilometra vyhýbať akýmkoľvek olejom, ktoré prešli rafináciou – tepelnou úpravou a teda aj ostatnými procedúrami, ktoré do toho spadajú.

Samozrejme, že ponúkam aj alternatívu a ňou je OLIVOVÝ olej, ale aj tu je treba zdôrazniť obrovské ALE. V obchodoch sa nachádzajú viaceré druhy označované ako iba „olivový olej“. Takéto oleje sú RAFINOVANÉ! Prešli tepelnou úpravou, takže sú nutrične nulové. Na to si treba dávať pozor. Pri kúpe správneho oleja (aj neolivového) je veľmi dôležité všímať si zadnú etiketu, kde ak je písané, že olej prešiel rafináciou alebo tepelnou úpravou –ruky preč! Ale ak je tam napísané: mechanicky spracovaný olej, alebo olej získaný výlučne mechanickým spôsobom alebo za studena lisovaný olej, tak to je ten náš správny Správne olivové oleje sú uvádzané ako panenské olivové oleje (lisované za studena, no POZOR, ja som už našla takýto olej a vzadu na etikete bolo písané rafinovaný), ale môj miláčik je aj EXTRA PANENSKÝ olivový olej (etra virgin/virgine olive oil) a ten býva lisovaný za studena na sto percenT okrem toho, takýto olej najvyššej kvality máva kyslosť/aciditu pod 0,8% (to znamená, že výskyt voľných mastných kyselín, ktorý vplývajú na kvalitu je naozaj nízky). No pre istotu... ak aj bude mať olej písaný takýto názov „extra virgin“, pozrite si VŽDY zadnú stranu – niekedy sú názvy dosť zavádzajúce. Pre mňa sú najväčšou istotou slovíčka „za studena lisovaný“

Niektorí z nás si možno povedia, že načo budeme používať olivový olej (síce plný hodnotných látok), keď aj tak ho zahrejeme a budeme na ňom vyprážať rezne? No preto ho použijem, lebo takýto olej neprešiel rafináciou, nebol napustený organickými rozpúšťadlami (áno, aj to sa používa pred samotnou rafináciou, keď chcú z „vyžmýkaných“ výliskov vyťažiť ešte viacej a naplnia ich rozpúšťadlami – tie výlisky dorazia a je tak vyšší výťažok zo semien), pričom sú to rozpúšťadla ako benzén a acetón (plus ďalšie). Áno, áno, výrobca nám hneď na to použije argument, že však potom nasleduje rafinácia, ktorá odstráni rozpúšťadlá, no keď použijem svoj sedliacky rozum, napadne mi táto otázka: „Kúpim si olivový olej, pri ktorom nemusím riešiť takéto zdraviu nebezpečné zložky oleja alebo si kúpim lacnejší rafinovaný olej, pri výrobe ktorého sa používajú rozpúšťadla a vysoká teplota, ale budem na ihlách čo ak... ?“
Je to na nás (vás)

Prečo je za studena lisovaný olej drahší ako rafinovaný? Lebo výťažok zo semien takéhoto nazvime to „racio-oleja“ je oveľa menší, ako pri rafinácií, kde sú semená maximálne vyžmýkané zo všetkého oleja práve organickými rozpúšťadlami. Väčšinou sa pri výrobe extra virgin olive oil vyrába aj klasický rafinový olivový olej a to tak, že najskôr sa získa mechanicky náš zdravý olej (ten sa už priamo naleje do fliaš a predáva sa) a potom sa z tých zvyšných semien, ktoré je výrobcom ľúto vyhodiť, vyrába procesom rafinácie (+rozpúšťadlami) zvyšný rafinovaný olej. Preto som už upozorňovala (vyššie) na to, že nie je olivový olej ako olivový olej. Ako sa v regáloch môže vyskytnúť extra panenský, tak sa môže vyskytnúť aj rafinovaný, ktorý býva väčšinou vždy lacnejší.

Dôležitá poznámka!!! Vždy si všímajte, akého pôvodu sú olivy, najlepšie je, keď máte konkrétne uvedenú krajinu (Taliansko, Španielsko...), ak je iba napísané, vyrobené v krajinách EÚ, je to dosť podozrivé (môže ísť o kadejaké pofiderne olivy, prípadne striekané chemikáliami), takže takýto olej by som vrátila späť do regálu a radšej by som si našla inú fľašku

Čo obsahuje olivový olej:
-hlavne mononenasýtené mastné kyseliny (to sú také, ktoré majú ešte voľnú väzbu a ňou sú schopné na seba naviazať „zlý“ tuk z ciev)
-antioxidanty!!!
-vit. A, D, E
-prospieva aj naším vlasom, pokožke, je proti psoriáze a na osteoporózu

Odporúčam pozrieť link:
» dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0008.ht...

Je zaujímavé, ako v dnešnej dobe ľudia kupujú jedlo, o ktorého pôvode nemajú ani najmenšieho šajnu a ešte zarážajúcejšie je, že ich to vôbec nezaujíma, dokonca ani vtedy, keď im je rada ponúknutá. A ešte tragickejšie je, keď takýmto jedlom kŕmia svoje deti
Keby každý človek vedel, čím všetkým prešla potravina, aby získala svoju podobu, chuť a vôňu, zrejme by si dvakrát rozmyslel, či to ešte bude kupovať.
Treba si vyberať, nie len slepo kupovať to, čo je najlacnejšie, to čo je najchutnejšie a potom sa v 40-tke sťažovať na rakovinu, mŕtvicu, zvýšený krvný tlak či cholesterol, osteoporózu, anémiu alebo obezitu.

Takže nezabúdajme, že jedlo je čo?? Naším liekom... ale aj jedom

 Blog
Komentuj
 fotka
piter09  10. 2. 2013 20:25
dobry clanok, aj ten s ryzou

dufam, ze sem budes casto takto prispievat



mozno by si aj mohla skusit pisat pre ten casak, zdvihla by si tu ich uroven
 fotka
piter09  10. 2. 2013 20:31
mimochodom pre mna je aj tak top bravcova mat
 fotka
cheekee  16. 2. 2013 00:24
neviem, aky casak myslis, ale dakujem
 fotka
dawnisuponus  18. 2. 2013 17:57
Pises super clanky! Len mam jeden dotaz - olivovy olej nie je vzdy najvhodnejsi.

Prikladam link kde to typek rozobral v trosku vacsich detailoch. Napriek tomu aj on odporuca olivovy olej.

Link » honsch.wordpress.com/2010/12/23/rast...
 fotka
cheekee  18. 2. 2013 19:14
sorry, ale nejako mi nechce tu stránku načítať :/

to je viacero dokopy alebo jeden link?
Napíš svoj komentár