Každý z vás určite pozná rozprávku Soľ nad zlato, kde si ľudia nevážili tie podstatné veci. Niekedy mám pocit, že rozprávky sú najaktuálnejšia literatúra.
Skúsme si to pretransformovať do dnešnej spoločnosti a nazvime to ...
„Rozum nad zlato“.

Tento výrok platí pre koho ako.. samozrejme. Pri pohľade na dnešný svet nie je ťažké uhádnuť, čo je pre ľudí v živote tým dôležitým.

Ako často sa pozastavíme nad svojím konaním a sami sa čudujeme, čo robíme? No mne sa to stalo neraz a výrazné zmeny ani neočakávam. Je málo ľudí, ktorí by boli spokojní so všetkým čo robia. Teda, sú vôbec takí? Nebolo by však od veci pozrieť sa na to aj z iného uhla pohľadu. Je príčinou ich neúspechu naozaj tá ľudská nedokonalosť, na ktorú máme vzhľadom na svoj pôvod ako ľudia nárok alebo je to značný deficit mozgových buniek? Najväčším paradoxom, pri ktorom neviem či sa mám smiať či plakať je práve fakt, že takíto ľudia sa majú fajn. Sú šťastní. Je im dobre.

Dá sa to nazvať šťastím, keď si vlastne neviem zodpovedať na základné otázky, na ktoré by každý mal mať odpoveď? Aspoň takú tú svoju, s ktorou bude on spokojný. No schválne – čo ma v živote napĺňa? Ako obohacujem svoje „ja“ tým, čo práve teraz robím? Naozaj sa mi to páči? Ak odpovede nepodceníme, uvedomíme si aké také pravdy – že pri pohľade von oknom môžeme skonštatovať: „Auto nad strom.“ Pri pozorovaní spôsobu života: „Kariéra nad rodinu.“ Pri komunikácii s inými: „pýcha nad skromnosť.“ Takto by sa dalo pokračovať. To sa však tak isto nedá nazvať všeobecnou pravdou. Opäť sa stretávate len s jedným z milióna názorov. Uprednostniť rozum však podľa mňa nie je na zahodenie. Veď, čo máte zo zlata, keď neviete, čo a ako s ním?

A čo potom tí ľudia, ktorí uprednostnia to druhé „šťastie“?
No, ono sa väčším problémom stane, že stratia sto korún než to, že sa za celý deň vôbec neusmiali, neskôr to, že úplne zabúdajú žiť.
Chodia do práce, do školy, jedia, spia, klamú, hádajú sa, zabíjajú...... prežívajú..
A tak sa niekoho spýtate – Ako sa máš? A nasleduje tak ODVAZNA odpoveď - ZIJEM...naozaj??

Po dlhšom uvážení vidíme, že samotný výber priorít v našich životoch by vystihoval skôr výrok: „Zlato nad rozum.“ Česť všetkým výnimkám, ktoré sú, bohužiaľ, vo všeobecnosti považované za bláznov.

 Blog
Komentuj
 fotka
tequila  4. 12. 2020 16:54
fakt si myslis, ze je to s nasim krasnym svetom az tak zle?
Napíš svoj komentár