Vidím to každý deň. Furt to piští, reve, búcha sa o zem a rodičia hrajú mŕtvych chrobákov. Nevedia im ani po zadku dať, lebo to je "týranie" ! Ani neviem, kedy naposledy som zažil situáciu, kedy matka, alebo otec svojmu malému pár ročnému dieťaťu niečo vysvetloval. Furt sú to len zákazy a príkazy. Čo z takých detí vyrastie? Navyše situácie, kedy deti niečo od rodičov vyžadujú a používajú pri tom plač a vrieskanie, im umožňuje dosiahnuť to, čo chcú. Lebo rodič podvolí a kúpi im to, čo chcú, len aby prestali vrieskať na celý obchod. A to je veľmi zlá praktika. Ako to vidíte Vy?

 Blog
Komentuj
 fotka
mcvpn  2. 7. 2017 17:24
také deti a takí rodičia boli vždy
 fotka
darkpassenger  2. 7. 2017 17:35
to su sracky moja priatelka ma taku vychovu ze az trpim ja ....
 fotka
wistingher  2. 7. 2017 17:57
a ako dosiahneš to aby prestalo vrešťať na cely obchod ked mu tu hračku z toho regalu nekupiš ? ... nijako. Ale tak treba si držať zásady a nechať nech si plače podla mna a kašlať na to že sa ostatní pozerajú.
 fotka
tarassaco  2. 7. 2017 21:18
Ja vidím problém v tom, že rodičia nemajú na svoje deti čas. Nestíhajú sa im venovať, hodia ich do škôlky čo najskôr (ofc, škôlka je veľmi dobrá na vytváranie sociálnych vzťahov, ale základy musí položiť rodič) a kompenzujú im to kúpou čohokoľvek, čo si dieťa zamanie a čo si môžu dovoliť.
A samozrejme, to málo času, ktoré majú na dieťa, im nedovoľuje sadnúť si s ním, porozprávať sa, pochopiť ho, vysvetliť mu, čo ako chodí, čo je dobré, čo je zlé a prečo... a namiesto toho len príkazy, zákazy a nadávanie "bože, čo to ja mám za nevychované/hlúpe/lenivé decko".
 fotka
kuko1965  2. 7. 2017 22:35
Súhlasím so @4 . Odráža to však ich hodnotový systém, kde "mať" je v rebríčku pred "byť".
Pedagogike (deti s poruchami správania) sa venujem už desaťročia. V dnešných časoch je hromada vynikajúcich, praktických odborných knižiek o výchove, technikách výchovy, psych. vývoji detí a ich potrebách v ich rozličných štádiách vývinu. Bohužiaľ ľudia dnes nečítajú alebo si namýšľajú že sú výnimkou - teda že oni vedia na rozdiel od všetkých dieťa vychovať aj bez knižky. Je to na škodu veci. Mohli by ušetriť hromadu nervov, času, trapasov, ... a napokon často i peňazí.
Ako príklad na spomínané (pseudo-)problémy môžem uviesť knižku amerických klinických psychológov: Hranice a deti (Dr. Henry Cloud, Dr. John Townsend) alebo veľmi prakticky zameranú knižku: Kúzlo 123 (Thomas W. Phelan).
Najmä knižku Hranice a deti doporučujem dnešným dospievajúcim (ale aj ich rodičom).
 fotka
eriz_  2. 7. 2017 23:35
Uplne suhlasim+ mi pride, ze obzvlast chlapci su vychovavani debilne, matky ktore samy maju na nic manzelov si zo synov robia castokrat bohov a neskutocne ich rozmazluju, chlapi su potom strasne zzenstili a cele je to prevratene, zeny sa dostavaju do silnejsej pozicie lebo nic ine im nezostava a neviem, cele je to smutne a zas sa len opustam nad tym aj ked ofc, su aj vynimky ale v mojom veku poznam najviac tak 2-3chlapcov, ktori sa spravaju primerane svojmu pohlaviu
 fotka
mrspunk  3. 7. 2017 11:20
podľa mňa hlavný problém v tom, že málo ľudí rozumie deťom, nechápu ich potreby a často sa k nim správajú ako k dospelým - napr. používanie irónie, rečnícke otázky, pasívna agresia - decko nemá šancu to pochopiť a preto reve a robí si čo chce. už daavno mali byť zavedené povinné rodičovské kurzy, lebo veď výchova je úplne najzákladnejší pilier spoločnosti tak ja neviem prečo sa nato tak kašle
 fotka
ewkaa  3. 7. 2017 12:30
Podľa mňa je chyba aj v alternatívnych metódach vychovy lebo sú rodičia ktori aj majú čas na deti ale používajú rôzne metody ktoré ešte ani niesu osvedčené a dovolia im všetko potom sú agresívne nemajú žiadnu úctu ku starším. Dokonca som minule čítala nejaký článok ževraj decko treba nechať keď robí niečo zle a nech ho to potom same prestane baviť a to je podľa mňa absolútna hlúposť
 fotka
ewkaa  3. 7. 2017 12:46
Ale čiastočne by za to že sú deti také zlé mohla aj zlá genetika lebo keď sa pozriete tak sú 50ročny otcovia potom viac ako 40ročne matky a to tu predtým veľmi nebolo.
10 
 fotka
redchevrolet  4. 7. 2017 17:14
@mrspunk @wistingher - cisty suhlas vo vsetkom

Presne - ludia dnes nerozumeju detom. Z toho dovodu vznikol aj tento uplne mimo blog.
Totizto "niekolko rocne" dieta ma na take prejavy uplny narok. Dieta do 3 rokov nema vyvoj CNS a teda ani socialne spravanie na urovni, aby vedelo prejavit protest/nesuhlas nejakym sofistikovanejsim sposobom. Ide o obdobie vzdoru, ktore je u kazdeho dietata inak intenzivne (co je dane geneticky) a vychova sa u dietata prejavuje az neskor, po 3. roku, ked sa zlepsi aj jeho socialna interakcia s okolim.

Autor, ty si nikdy nevrestal ani sa nehodil o zem?

Riesenie. Snazit sa vyhybat zatazovym situaciam, nechodit na inkriminovane miesta, odputat pozornost,vyhoviet/nevyhoviet podla okolnosti...niekedy fakt nic nepomaha, len nechat dieta vyzurit.

Bitka? Mozem ta ubezpecit, ze vascina rodicov deti plesne po zadku, ale nerobi to na verejnosti, lebo by naozaj mohli byt trestne stihani. Lenze u malych deti cca do 2 r. to nefunguje, lebo nerozumeju, preco ich udreli. Dohovarat ano, ale velmi jednoducho. Komplikovanym vysvetleniam opat nerozumeju.

Cize problem nie je len v detoch, ale aj v spolocnosti, co dnes berie dieta ako otravny a obtazujuci element.
Napíš svoj komentár