Trošku som pozmenil výrok Jeho Excelencie, Veľaváženého Monsignora don chuana Kapitána, ale môžme sa z toho niečo aj priučiť. Veľa krát vidím medzi ľuďmi mladých, ktorí sa hrajú na hrdinov a vždy chcú byť centrom pozornosti. Príklad - rodičia mu kúpili nejakú modernú elektronickú fičúru a hneď sa s tým ide pochváliť. On je v ten deň hrdina medzi spolužiakmi. Nie, nie je. Hrdina je ten, čo pre spoločnosť niečo urobí, niečo z vlastnej vôle, niečo pozitívne. Môže to byť aj maličkosť. Napr. sa zastane spolužiačky pri ohováraní, aj keď je v menšine. TO je hrdina toho dňa. Keď ide do toho z vedomím, že niečo môže aj stratiť. No a tí veľkí hrdinovia sú tí, ktorí zachránili svojim rozhodnutím druhým život. Alebo "len" dopomohli nejakým spôsobom, aby sa druhý mal lepšie, dlhšie a spokojnejšie žil. TO sú hrdinovia. 

 Blog
Komentuj
 fotka
midnight  7. 7. 2017 11:50
asi si chcel v nadpise dať "Z NIEKOHO HRDINU".

lebo "niekoho z hrdinu" = máš hrdinu, urobíš z neho niekoho
"z niekoho hrdinu" = máš niekoho, urobíš z neho hrdinu.
 fotka
chocholousek  7. 7. 2017 12:15
@midnight Neber ostatných tak vážne
 fotka
lorgine  7. 7. 2017 14:19
chocholousek, k @1 - ide len o to, že tá chyba v nadpise je veľmi výrazná, preto u každému jedincovi s určitým citom pre správne vyjadrovanie spôsobuje priam muky
 fotka
lorgine  7. 7. 2017 14:21
* preto každému
 fotka
kuko1965  7. 7. 2017 14:21
Toto aj mňa trápi. Najtragickejšie sa to ukáže keď nejaký "fičúr" vezme tatove auto a frajeruje s ním akoby si naň on sám zarobil. Napokon to s frajerstvom preženie a v tom lepšom prípade skončí už bez slávy s plačom v priekope. V horšom prípade niekoho zabije.
Ale ako píšeš, môže to byť a väčšinou to začína maličkosťami. Hrdinstvo je napríklad neriadiť sa verejnou mienkou ale vlastným rozumom. Napr. dievča si zapáli lebo ostatní v parte fajčia. A podobne. Pritom sa to zdôvodňuje "slobodou" a "nenechaním sa obmedzovať" (napr. rodičmi). Pritom dievča nemá slobodu keď sa neriadi svojim rozumom ale mienkou ostatných. To je hrdinstvo. To je ťažké a náročné.
Dnešná generácia mladých sa rada nechá klamať. Len nech to neohrozí jej klamlivú slobodu a možnosť si "užívať". Netušia však že to končí väčšinou tragicky. Hovoria si: "veď žijeme len raz, tak si to užime". Ale funguje to naopak: "žijeme len raz - tak si to neposerme".
 fotka
midnight  7. 7. 2017 15:09
@chocholousek to je mi ale argument. úplne mi dávajúci dôvod teba ani nič čo povieš nebrať vážne vôbec
 fotka
ewkaa  8. 7. 2017 02:48
Pravda
Napíš svoj komentár