Zdá sa mi to akoby to bolo včera, keď som tu naposledy písal svoje zážitky z cesty za more, keď som dal slovesku zbohom, skončil v práci a zmizol na rok preč. Včera som poslal 30 kg mojich vecí lodným kontajnerom domov. Ostalo mi niekoľko tričiek, foťák a pár ušetrených dolárov. O týždeň si zaspievam: do batôžka si nalož... posledný krát sa pozriem na panorámu Calgary a poberiem sa smer USA, kuba, mexiko, do nekonečna a ješte dál.

+

Že či mi to tu bude chýbať? Áno. Východy slnka hlboko v horách, nehorázne krásne až gýčové výhľady, kanaďania, ktorí sa ospravedlňujú za každú sprostosť a podržia ti dvere aj keď si ešte 15 metrov od nich a je ti už trápne ako dlho na teba čakajú... Pseudoturisti so starbucksom v rukách na vychytených komerčných miestach ako Lake Louise, Banff, či Canmore. Kilá prachového snehu, opekačky v mínus 30 a snežení niekde v riti sveta, skialpové túry ďaleko od civilizácie, kde ste so svojim parťákom odkázaní sami na seba. Lavínová výbava je tu samozrejmosťou, lebo tie kopy snehu padajú každú chvíľu. Lyžiarske strediská kde máš z 20 km zjazdoviek upravených asi 5, aj to naposledy pred týždňom.

+

Nekonečné hodiny v robote, stereotyp čo ťa ubýja, ale doláriky treba... a v tejto krajine bez nich veľa toho nezmôžeš. (Ale ani s nimi nie, lebo systém je nastavený tak, že ich aj tak minieš a si v začarovanom kruhu. Teda aspoň 90% ľudí tu. Zarobíš, minieš ešte viac a je ti z toho celého zle ...) a potom jeden výlet do hôr, po turistickom chodníku, ktorý ako všetky v krajine je označený max. tak dvomi stužkami na jeho začiatku a potom je to "one man show" v tvojej réžii. A tak sa ocitneš na úzkom hrebeni, z ktorého schádzaš po šmykľavej kamennej doske v 70 stupňovom sklone a celý tvoj krátky život sa ti premieta pred očami, premýšľaš nad každým pohybom a keď to zvládneš a poobzeráš sa okolo máš vizuálny orgazmus, aký si ešte nezažil a uvedomíš si práve v tej chvíli keď pred tebou zapadá slnko, a hory ťa dnes ušetrili a nezobrali si ťa, aj keď si riskoval svoj obyčajný jednoduchý bezvýznamný život. Vtedy si uvedomíš že naozaj žiješ... Nepotrebuješ lajky, followerov, zdieľania a piny. Nečakáš na komentáre zhrbený za blikajúcou obrazovkou, Ale žiješ. A vieš že naučíš žiť aj svoje deti, ktoré naštastie ešte nemáš,... Ani ich budúcu matku, lebo sa stále niekde túlaš a pri skajpovaní s rodičmi počúvaš stále dookola kedy už dostaneš rozum a usadíš sa.

+

Keď stretneš super kanadskú babenku na druhej strane krajiny, ktorá býva v tom istom meste ako ty. Dáte to dokopy a potom, po čase zistíš, že aj keď je super, milá, pekná.... slovenské baby sú aj tak najkrajšie a najlepšie a žiadna iná exotická krásna sa im nevyrovná.

+

Keď zistíš že aj keď ti tu je dobre a zarobíš 4x viac ako doma, nestojí to za to a uvedomíš si, že doma predsa nie je až tak zle. Doma si predsa nemusíš dávať pozor na to, akú máš výšku trávy pred domom, aby si náhodou nedostal pokutu. To len my si to tu znepríjemňujeme a stále chceme to čo nemáme. Pritom by stačilo vstať a niečo urobiť, pre seba pre druhých, len tak. Bez nároku na honorár, len preto aby si potešil seba, alebo suseda.

+

Keď sedíš pri vianočnom stole, pozeráš na kamoša ktorý je tak isto "hlúpy" ako ty a odíde na rok do neznáma. Potom sa pozrieš na kapustnicu a ostatné tradičné jedlá, ktoré sa fakt podarili, ale predsa to nie je ono. Pozrieš na pohľadnicu, ktorú ti poslali z domu a radšej si odpiješ z vína aby si pred kamošom držal tvár že si "tough guy". Čo po roku v tejto divočine, spaní v aute pri mínus 10, hikoch kde ideš vypľuť dušu, tisíckach odšoférovaných kilometroch a neuveriteľných výkonoch v práci aj si ... ale keď ide o rodinu zmäkneš a uvedomíš si, že starkovci už nie sú najmladší a v posledných rokoch si s nimi strávil pár minút, pritom by za teba a tvoje dobro dali aj život.

+

Zážitkov kopec, určite sa s nimi podelím, Aljaška, Vancouver Island, lyžovačky v panenskom prašane, nádherné rockies, divoká príroda, pokoj, ticho,.... Človeku veľa vecí v takom prostredí dôjde.

+

Ak váhaš či skončiť v práci, ktorá ťa nebaví, opustiť konfortnú zónu a ísť do neznáma........ choď.... nájdeš tam sám seba. Aj keď si to možno uvedomíš trochu neskôr. O zážitkoch niekedy nabudúce... Možno keď budem oddychovať so stejkom na tenieri na farme v Montane, USA... coming soon.... už o týždeň   

 Denník
Komentuj
 fotka
hagelslag  10. 4. 2017 07:42
Nice one!
 fotka
bebekex  10. 4. 2017 08:30
mna by z praktickych dovodov zaujímalo (kedze nejaky priamy odradzajuci dovod si nedal)- prečo by si nechcel zit v kanade? že čo ti tam vadi, resp. co by nejakemu slovákovi vadilo a nemohol by tam zit?
inak za odvahu
 fotka
hagelslag  10. 4. 2017 09:16
@bebekex Podľa mňa to myslí tak, že je to cudzia krajina, kdekoľvek prídeš sa nebudeš cítiť ako doma, všetko bude cudzie, od ľudí až po zákony, neprežila si tam detstvo, tak preto to človeka ťahá späť na SK, kde má domov. Nemáš tam prakticky nič...
 fotka
bebekex  10. 4. 2017 10:04
@hagelslag ano,rozumiem ti
Ale odhliadnuc od blogu sa to pytam teda uz jeho ako cloveka nech sa na to pozrie trosku odosobnene a objektivne.
 fotka
sveter  10. 4. 2017 11:54
krásny blog!
 fotka
palec223  10. 4. 2017 14:35
si mi riadne brnkol na strunu ...
 fotka
nikitax  10. 4. 2017 22:25
Pekné pekné
 fotka
cyklysta  11. 4. 2017 03:13
@hagelslag asi tak nejak som to myslel
@bebekex tak tazko objektivne povedat, ked kazdy z tej krajiny nieco ine zazije a prichadze s inymi ocakavaniami. Ja som chcel zazit trochu tunajsi zivot a pocestovat co najviac. To sa podarilo. Ako v porovnani s USA sa mi tu viac pacilo. Ludia nie su az take ovce, zdaju sa mi byr taki blizsi europskej nature. Prepis auta napr mas za 5 minut, a potrebujes na to jeden papier ktory ti predavajuci podpise. Ziadna technicka, emisna a kontroly VIN a behanie po uradoch. Na vsetko maju jeden urad kde vybavis aj zdravotne poistenie aj vsetko. ... No a preco by som nechcel? Tu v Alberte, ktora cela stoji na oil biznise je trosku utlm, vela ludi z vrtnych plosin prislo o robotu a tak je tu trosku boj o pracovne miesta. Celkovo domaci vravia ze to trosku upada aj v restikacha tak, ze ludia si uz nemozu tolko dovolit. V podstate zarobis viac ako na slovensku, ale si v praci od rana do vecera a naklady na zivot (aj ked sa chces uskromnit) su ovela vacsie. Vela ludi zije na dlh... aj ked si mozes kupit viac ako u nas, nemyslim ze ludia su stastnejsi. Co su tu starsi slovaci vravia, ze ti co prisli okolo 68. sa mali este kralovsky...odvtedy to ide dolu vodou. Vela imigrantov, Na urade uz nestretnes rodeneho kanadana skoro nikde. Nedajboze ak ti treba volat niekde na sluzby zakaznikom, nedohovoris sa, lebo im nerozumies tu hatlaninu .... Zvysujuce sa dane na vsetko, Dokonca vraj platis dane aj za svoj vlastny pozemok na ktorom mas dom. Skolky drahe, skoly. Tak asi tak narychlo, ale je to na dlhsiu debatu. Ak chces napis v sprave a vysvetlim dopodrobna Ked som si to tak spocital, ze plusy minusy, vyslo mi ze radsej domov. Ale sto ludi sto chuti. Sorry za vela slov
 fotka
cyklysta  11. 4. 2017 03:14
@nikitax Diki, to len tak pri pohari vina sa mi trosku myslienky vyliali z hlavy.
10 
 fotka
mayben  11. 4. 2017 19:48
11 
 fotka
hemadzema  12. 4. 2017 23:50
To je také krásne a úprimné radosť čítať.
12 
 fotka
ssnehulienka  16. 4. 2017 02:32
"Nečakáš na komentáre zhrbený za blikajúcou obrazovkou, Ale žiješ. A vieš že naučíš žiť aj svoje deti, ktoré naštastie ešte nemáš,.."

"keď ide o rodinu zmäkneš a uvedomíš si, že starkovci už nie sú najmladší a v posledných rokoch si s nimi strávil pár minút, pritom by za teba a tvoje dobro dali aj život."

veľmi super blog! ako kolega napísal, brnkol si mi na strunu, lebo sa teraz tak "hľadám", a píšeš tak príjemne, úprimne
13 
 fotka
antifunebracka  26. 4. 2017 16:21
Čakám netrpezlivo na pokračko a kde nič, tu nič!
Napíš svoj komentár