Tak!
Vážení a milí, dospeli sme do štádia, kedy je snaha o "inteligenčný útlm" Slovákov viac, než zjavná.

Dnes sme na slovenčine dostali vytlačené ukážky z Monitorov. Žasla som, úprimne. Fakt neviem, kam to naše krásne Slovensko smeruje, ale obávam sa toho. Ale toto je téma na oveľa dlhšie, späť k testom.

Predstavte si teda, že ste sa štyri roky drilovali, poctivo (áno, vtipné, viem) vtĺkali do hláv info o slovných druhoch, vetných členoch, o ich určovaní, o dejotvorných činiteľoch, hlavných postavách, ideách a témach...
Idete si teda na maturu, mierne v strese, mierne v očakávaní a zvedaví na to, čo na vás tie múdre hlavy akademické vymysleli.
Sedíte, otvoríte Monitor a hľa, aké prekvapenie!

Celú jednu stranu zaberá ukážka textu o káve, mapa sveta a jej legenda. A tie otázky k tomu...
1. V ktorej možnosti sú uvedené len údaje charakterizujúce kávu Robusta?
2. Z ktorej časti kávovníka sa vyrába káva?
3. Koľko percent oleja obsahuje káva Arabica?

Povedzte mi, čo má toto spoločné so slovenčinou? Ćítanie s porozumením? To predsa patrí k testom cudzojazyčným. (Alebo už naozaj nie sme schopní pochopiť text v materskej reči?)

Za čo nás teda tí ľudia majú? Nechce sa mi akosi veriť, že mladí ľudia, maturanti, nie sú schopní zložiť skúšku dospelosti "po starom". Viem, že niektoré otázky boli viac, než ťažké/zavádzajúce/nelogické, ale aj tak. Preverovali sme si vedomosti - skutočné vedomosti - o našom jazyku a literatúre.

Ale toto???
Možno som len ovplyvnená súčasným stavom Slovenska - negatívnym, priznajme si - a tento blog sa časom ukáže ako plný predsudkov a zbytočného hnevu voči školstvu... ale je to tak, tu a teraz. Čo chcú tí ľudia preverovať na našej slovenčine TAKÝMTO spôsobom? Už sa to skôr podobá na testy všeobecného prehľadu... a možno pri takých skončíme. Ale keď to takto bude pokračovať ďalej, nečudujme sa, že sa nikdy neumiestnime na vysokých miestach v rebríčku vzdelanosti. Ak všetko, čo po skončení strednej školy budem vedieť o slovenčine je rozbor textu, nebude naša budúcnosť ružová.


Ozaj, tuto na stránke, dolu v pdf-kách nájdete tie ukážky... posúďte sami, či sme skutočne len na takejto inteligenčnej úrovni.
» www.nucem.sk/sk/maturita...


HOWGH.

 Blog
Komentuj
 fotka
mauinka  23. 2. 2012 16:57
čo ja viem, ako to čítam, nie je to o nič horšie ako ten vlani...
 fotka
dahlia18  23. 2. 2012 17:00
No ja ti neviem... toto bolo samá odvolávka na obsah, ani nie formu, textu....
 fotka
mauinka  23. 2. 2012 17:03
veď ja rozumiem, ale je to normálna práca z textom ako pri tých predchádzajúcich
 fotka
mauinka  23. 2. 2012 17:03
síce tá mapka ss kávou je trošku od veci no
 fotka
dahlia18  23. 2. 2012 17:13
No, na mňa to proste tak zvláštne pôsobilo, tie ukážky... vytreto. Možno celý test bude vyzerať, resp. vyzeral by lepšie, ale toto je podľa mňa trochu mimo tie staré Monitory pôsobili trochu inak na mňa
Napíš svoj komentár