Nedávno, keď som dvoch mladších talentovaných pokrových hráčov spontánne začal poučovať o tom, že by bolo vhodné, ak by mali zodpovednejší prístup k peniazom, s ktorými hrávajú, som si uvedomil, že nielenže starnem, ale už sa aj začínam správať ako starnúci.

O pár dní neskôr mi jeden z nich napísal žiadosť, v ktorej ma žiadal o požičanie peňazí. Uvedomil som si, že nielenže sa správam ako starnúci, ale aj začínam mávať tie nepríjemné životné pravdy, aké mávajú starnúci.

Okrem iného mám voľného času aj za dvoch priemerných dôchodcov a podobne ako iní starí ľudia, aj ja rád a často zvyknem spomínať na uplynulý život, prehodnocovať ho zo stareckej perspektívy a hľadať v ňom niečo, vďaka čomu by som mohol získať oprávnenie na nevyžiadané poučovania mladších, aby som im neskôr mimo iného mohol víťazoslávne povedať onú vetu “Vidíš, vravel som ti.”

A, podobne ako iní starí ľudia, aj ja si zvyknem zauvažovať počas dlhých zimných prechádzok po svojom prázdnom byte.

Minule som sa tak zaprechádzal a znovu a znovu sa začudoval nad tým, ako som mohol byť v určitých smeroch tak neuveriteľne hlúpy. Isteže, hlúpy samozrejme som aj teraz a aj budem – je to niečo, čo ma neustále sprevádza naprieč životmi a zároveň niečo, vďaka čomu môžem vylepšovať svoje vlastnosti a schopnosti. A dúfam, že budem sa budem vnímať ako hlúpy tak dlho, ako len bude možné, pretože keď sa prestanem považovať za hlúpeho, tak si asi začnem myslieť, že som pán dokonalý a teda hoc nebudem sám sebe hlúpy, v skutočnnosti budem hlupák. A to by sa mi asi nežilo bohviejak.

Každopádne, v období môjho detstva a mladosti sa neuveriteľná hlúposť, ktorou som disponoval, prejavovala najmä tým, že som sa nechal a nechával oklamať tými, ktorými sa bolo hlúpe nechať a nechávať klamať a že som svoje správanie a činy ospravedlňoval správaním a činmi tých, ktorí by niekomu môjho charakteru mali slúžiť skôr ako výstraha než ako etalón.

A navyše, dokonca som si uvedomoval len veľmi matne, ak vôbec, že to, čo robím, robím len a len preto, že to robia aj iní členovia spoločnosti, v ktorej som sa nachádzal.

Bol som ako mravec, ktorý sa správa ako ostatní mravci iba preto, že je mravec medzi mravcami. Nech by bolo mravenisko, v ktorom by som sa ocitol, akokoľvek neadekvátne (nemierumilovné, neekologické a tak podobne), nerozpoznal by som jeho pochybnosť a naďalej by som bol jeho poslušnou súčasťou.

Ono, bolo by to relatívne poriadku, ak by som sa nechal oklamať niečím ako spoločenstvom mravcov rodu Atta, ktorí sa o svoje živobytie starajú zberaním útržkami listov, ktorými vyživujú hubu, ktorá im slúži ako hlavný zdroj potravy ktorú pestujú v útrobách mraveniska.

Lenže som sa nechal oblbnúť niečím ako mravce rodu Polyergus. Sú to obyčajní otrokári, ktorí si nevedia postaviť vlastné mravenisko a zabezpečiť si jedlo vlastnými silami a namiesto toho, aby premýšľali o tom, ako byť sebestační, atakujú iné mraveniská, hryzadlami zabíjajú všetkých, ktorí im kladú odpor a následne im kradnú a odnášajú kukly, z ktorých sa vyliahnu robotníci, ktorí im doživotne slúžia ako otroci a budujú im mravenisko, získavajú potravu a starajú sa o ďalšie otrokárske generácie.

Viem, že s malým mravčím mozgom a v obkolesení miliónov vykorisťujúcich mravcov by bola veľká výzva identifikovať násilie a otroctvo ako niečo zbytočne kruté, neprimerané, neštandardné a vyhnuteľné a ako niečo, čomu by sa mal poctivý mravec vyhýbať. No veľké výzvy sú mi jakživ výzvami šitými na mieru a v rámci mojich obmedzených možností by som spravil všetko preto, aby som mohol byť tým mravcom, ktorý by precitol a skomponoval by nasledovné a aj sa tým riadil:

A ty mor ho! — hoj mor ho! Mravca toho rodu,
kto kradmým hryzadlom siahne na niečiu slobodu;
a čo i tam dušu dáš v tom boji divokom:
Mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokárom.

(Pozmenená časť básne Mor ho! bez dovolenia autora Sama Chalupku.)

Konkrétnejšie, oblbli ma ľudia rodu Mäsitarián, ale princíp zostáva ten istý. Ocitol som sa v takom spoločenstve, ktoré okrem iného zdomestifikovalo a prešľachtilo desiatky druhov rôznych iných živočíchov, umelo ich oplodňovali, rozmnožovali a celoživotne väznili vo farmách, následne im brali (a v niektorých prípadoch aj okamžite po narodení zabili) deti; prekrmovali ich, vyciciavali im materské mlieko a keď dosiahli tú správnu váhu, tak ich zavraždili, rozporcovali a zjedli. A to aj napriek tomu, že disponovali takými telesnými schránkami, ktoré na optimálny chod nepotrebovali žiadne živočíšne produkty.

Nechal som sa natiahnuť aj inými vecami, napríklad hrou na štát a zákazy a príkazy, užívaním zbytočných a toxických drog, neekologickými technológiami a mnohými ďalšími rozporuplnosťami; no obabranie sa týmito javmi nepovažujem za až tak podstatné, pretože jednak nie sú toľko očibijúce a druhak, na nikom kvôli nim neboli páchané krutosti veľmi vysokého stupňa.

Doteraz hľadám dostačujúce vysvetlenie (a možno aj obhájenie), ktoré by objasnilo, ako je možné, že niekto môjho charakteru bol na istú dobu súčasťou mäsotariánskej kultúry.

Isteže, mäsitariánska spoločnosť dôsledne zakrýva príbeh a pozadie, ktoré sa ukrýva za každým jedným sústom, no aj tak som tak trochu sklamaný z toho, že som si nevyvinul takú inteligenciu, ktorá by mi umožnila odhaliť oné zákutie a neprípustnosť ešte skôr, než som sa tomu poddal. A nespraviť a odmietať to, čo sústavne robia a považujú za normálne nielen rodičia a rodina, ale aj viac než ~97% členov 7 miliardového spoločenstva, asi tiež nie je zrovna najľahšia úloha, no nie je to nič nesplniteľné; obzvlášť ak sa jedná o tak ohavné činy ako jedávanie častí tiel a vnútorností znásilňovaných a väznených zvierat, pitie materského mlieka nie svojej matky iného živočíšneho druhu, jedenie vtáčích ovulačných výlučkov, nosenie produktov vyrobených z niekoho kože alebo srsti alebo používanie výrobkov, ktorými boli mučené živočíchy.

No čo už, ak budem nabudúce v tejto situácii, už budem lepšie pripravený a snáď prejdem bez ujmy na cti.

Oh, a ešte jedna vec – nevnímajte tento text ako apel na životný štýl obsahujúci snahu o nenásilie a nevykorisťovanie. Na svete ma fascinuje predovšetkým rozmanitosť, ktorej rozsah si neviem predstaviť a ak by svet neobsahoval prvky agresie, nebol by až tak pestrofarebný, ako by mohol byť a nebol by až tak nepredstaviteľný, ako by mohol byť.

Vskutku, pobyt na tejto planéte v tomto čase ma niečím vzácnym obohatil a ofascinoval. Ak by som tu nebol bol býval bol, tak by som si nevedel predstaviť, že niekto môže niekoho zneužívať až tak, ako zneužíva moderný človek iné zvieratá. To, že napríklad taký lev sa rozbehne a zahryzne sa do krku nejakej antilopy a potom ju zje, by som si ako-tak vedel predstaviť; ale to, že napríklad taký človek si odchytí, uväzní, znásilní, donúti pôrodu, prekrmí a vyvraždí miliardy a miliardy zvierat, pričom ani náznakom im neposkytne možnosť žiť slobodný život podľa ich predstáv alebo byť s deťmi alebo rodičmi, by som si neozaj nevedel predstaviť. A taktiež by som si nepredstavil, že toto tuná je celoplanetárne tolerovaný a podporovaný jav, ktorý je považovaný za normálny. A tiež si neviem predstaviť, čo horšie a krutejšie môže niekto niekomu spraviť ako to, keď ho považuje za vec, ktorá má slúžiť iba ako jedlo alebo oblečenie a aj sa k nemu tak správa. A už vôbec by som si nepredstavil, že sám budem natoľko sprostý, že budem toho súčasťou.

Hurá, svet je v mojom vnímaní opäť o čosi pestrejší.

Aby som nezanevrel na tvorenie svojho stareckého imageu, rád by som túto znôžku viet ukončil nejakou radou, ktorou sa aj tak nikto nebude riadiť.

Určte si alebo zistite si, aký máte charakter a nerobte to, čo nie je hodné vášho charakteru. Vymedzujte sa spoločnosti, ktorej členovia nemajú váš charakter a inklinujte k takým, ktoré ho majú.

Nezáleží veľmi na tom, aký charakter si zvolíte alebo v akom charaktere sa nájdete, nebuďte hlúpáci a nerobte to, čo vám neprináleží.

 Denník
Komentuj
 fotka
h8u  8. 1. 2015 13:03
hovoris teda, ze ak si zvolim charakter kruteho vraha a masozravca, pojedaca telovych vyluckov inych zivocichov, a budem s tym charakterom stotoznena a spokojna, tebe to nebude prekazat, nebudes ma chciet menit a vnucovat mi tvoj charakter?
 fotka
h8u  8. 1. 2015 13:06
teda nemal by si byt vlastne este aj rad ze som si taky charakter zvolila, pretoze to potvrdzuje krasnu rozmanitost sveta?
 fotka
damaris  8. 1. 2015 14:44
@h8u To, že som niekomu niečo vnucoval alebo niekoho chcel meniť, nie je nič iné než nepodložená fáma Ľudí, ktorí ju šíria, sústavne vyzývam, aby mi ukázali niečo, na základe čoho si to myslia a zatiaľ mi nikto nič také neukázal, lebo to tak proste nie je. Keď kladiem otázky alebo sa vyjadrujem priamo, tak len kladiem otázky alebo sa vyjadrujem priamo a to je asi tak všetko.

Z toho, že ľudia holdujú veľkochovom, pochopiteľne nie som nadšený, pretože tým spôsobujú utrpenie a vo všeobecnosti nie som nadšený, keď spôsobuje utrpenie a veľkochovy sú podľa viacerých zdrojov/štúdii dôvodom číslo jedna znečisťovania planéty, ktorú obývam, čo mi teda taktiež nerobí veľkú radosť, lebo kvôli tomu nemám taký komfort, aký by som mohol mať.

Každopádne však vnímam túto záležitosť takú, aká je a podobne ako nie som ani rád a ani nerád z toho, že sú také druhy mravcov, ktoré sú otrokárske, tak nie som ani rád ani nerád, že sú také druhy ľudí, ktoré sú zverožútske alebo ľudožrútske. No som rád, že nie som medzi nimi .)
 fotka
matwejo  8. 1. 2015 14:48
nechcelo sa mi vsetko citat dalej za odstavec o starnuti ...
lebo ako, byt v mladom veku ako ty grumpy nudny ukecany dochodca, co na svet okolo kyda, lebo "je iny, on je ten spravny" mi pride znechucujuce a spytaj sa sam seba, ci toto chces ...

the solution: mas peniaze a cas - zacni cestovat, skus si pozriet extremy prirody vo svete, alebo veci co ta uchvatia, nech si vdychnes kus zivota
 fotka
h8u  8. 1. 2015 14:52
to je vlastne asi pravda ked sa nad tym tak zamyslim ale tymi otazkami chces docielit co? snazis sa v tom cloveku nieco vzbudit = podnet ku zmene, ci ta to len naozaj tak zaujima?

napriklad
" A vie sa, čo sa stalo s dieťaťom tej matky? Ako znáša to, že mlieko, ktoré malo popíjať, sa namiesto toho používa na výrobu tvojich raňajok?"
"Kto ťa naučil správať sa ako bezcitné monštrum, ktorému je ľahostajné, že niekto kvôli obyčajnému kusu jedla stratil matku a niekto iný nemal možnosť byť s matkou?"
"A myslíš si, že toto môžeš robiť stovkám a stovkám bytostiam a že sa ti to akože nijak nevráti?"
 fotka
amikadze  8. 1. 2015 14:55
znovu to vravím, bravó!

@matwejo nechcela som pôvodne hovoriť za Mareka ale možno ťa zaujme názor od niekoho, kto s ním trávi väčšinu času - nie je grumpy, možno keby si si prečítal celý blog, zistil by si že o to tam vôbec nejde
 fotka
damaris  8. 1. 2015 15:01
@matwejo Nejak nerozumiem, k akému problému mi poskytuješ riešenie a že prečo si vlastne myslíš, že potrebujem nejaké riešenie, keď pokiaľ viem, som vcelku spokojný so všetkým tak, ako je, ale aj tak ďakujem A že prečo vlastne píšeš komentár k článku, z ktorého si prečítal ani nie šestinu

Cestovať by som mohol, ale považujem to za energeticky príliš náročné a vlastne neviem, kvôli čomu by som niekam cestoval, keď skoro všetko je na webe. Akože áno, je iné, keď je človek niekde a je iné, keď to vidí len na obrázku, ale nejak mi to na tom obrázku skrátka stačí a nechce sa mi trmácať cez celú zemegulu kvôli tomu, aby som videl naživo niečo, čo môžem vidieť aj na obrázku.
 fotka
damaris  8. 1. 2015 15:09
@h8u Keď mi je niekto sympatický alebo mám pocit, že je natoľko vnímavý/súcitný/chytrý, že by ho táto téma mohla pozitívne osloviť alebo sa vyjadril, že mu je vegánske hnutie sympatické alebo ma dokonca priamo požiadal o pomoc v tejto problematike, tak sa občas snažím klásť také otázky, ktoré by mohli toho človeka niekam naviesť; no vo väčšine prípadov to tak nie je a naozaj ma to zaujíma.

Ako som v tomto texte a aj na mnohých iných miestach spomínal, pre mňa je uvažovanie bežného "mäsotariána" veľmi vzdialené a cudzie, no aj zaujímavé a naozaj ma proste zaujíma, ako vníma taký človek seba samého; prečo robí to, čo robí, či sa nejak zaoberá životom svojich obetí, kedy a ako sa stal takým, aký je a tak podobne.
 fotka
nenavidim  8. 1. 2015 15:09
Strašné ego z teba srší, hnusí sa mi to.
Nečudujem sa že v tom byte, starneš tak sám.
10 
 fotka
h8u  8. 1. 2015 15:14
ok super to chapem
11 
 fotka
damaris  8. 1. 2015 15:40
@nenavidim "Strašné ego z teba srší, hnusí sa mi to." Zaujímavé pozorovanie. Mohol by si byť trochu konkrétnejší, ak ti to okolnosti umožnia?

"Nečudujem sa že v tom byte, starneš tak sám." — Len tak mimochodom, väčšinu času tu nie som sám; ale ak by som aj bol, tak by mi to neprekážalo.
12 
 fotka
nenavidim  8. 1. 2015 16:16
@11
Tvoja sebareflexia aj keď sa snaží, na mňa nepôsobí úprimne.
Možno preto že na konci sa to stále vrhneš do akejsi polohy:
Autor, mysliteľ, človek ktorý je hrdý na to že sa zmenil a stal sa vyrovnaným
(nech sa to týka čohokoľvek) versus ostatní. -dezorientovaní, slabí, neskúsení.
Je to hrubé a neslušné: "nebuďte hlupáci a nerobte to, čo vám neprináleží."
Týmto si zaútočil chcene či nechcene, na takmer každého kto tvoj blog pilne prečítal,
so snahou a plnou vážnosťou. Len čierna alebo biela.
A potom sa nečuduj ze človek prestane čítať po prvom odseku, človek to od teba proste už očakáva. Nerob zo seba personu ktoré je možné len nenávidieť alebo obdivovať.
13 
 fotka
damaris  8. 1. 2015 17:01
@nenavidim Vďaka. Tak vo všeobecnosti som "hrdý" (hrdý nie je úplne to správne slovo, ale ok, môžem pristúpiť na tvoju terminológiu), keď zvládnem netriviálnu úlohu, ktorej splnenie si vyžaduje určité schopnosti alebo vedomosti, ktoré som musel nadobudnúť tréningom, analýzou či odhodlaním; ale každopádne si na splnených úlohách moc nezakladám, lebo som ich proste už zvládol a mám pred sebou ďalšie výzvy a úlohy.

K ďalšiemu – myslím, že sa jedná o typický problém interpretácie textu, pretože som si istý tým, že napríklad vetou "nebuďte hlúpáci a nerobte to, čo vám neprináleží" som ani chcene ani nechcene na nikoho nezaútočil a priznám sa, dosť sa čudujem, že si si to takto vyložil, pretože sa podľa mňa evidentne jedná o radu a dokonca to bolo aj uvedené ako rada.

Každopádne si ešte myslím, že z aj z textu môže byť jasné, že slovo hlupák nepoužívam ako nejakú ultrakardinálnu urážku, mimo iného ním sám seba označujem; takže ak sa tá veta niekoho dotkla, tak mám pocit, že ten niekto proste len chcel, aby sa ho tá veta dotkla a to je niečo, čo som nemal v úmysle a proti čomu som mohol len máločo spraviť.

Ale uznávam, že som tú vetu mohol formulovať lepšie alebo ju aspoň rozvinúť.

"Nerob zo seba personu ktoré je možné len nenávidieť alebo obdivovať." — Nerobím zo seba nič, už som spravený. Venujem sa témam, ktoré skrátka polarizujú; a tomu, komu je sympatické nenásilie v širokom zmysle slova, som sympatický a tomu, komu je nenásilie sympatické len v užšom zmysle slova, som nesympatický a neviem o tom, že by bol nejaký spôsob, ako sa venovať týmto témam a zároveň nebyť nenávidený tými, ktorí nechcú vnímať násilie v širokom zmysle slova.
14 
 fotka
pinkhero  8. 1. 2015 17:09
"prečo robí to, čo robí, či sa nejak zaoberá životom svojich obetí, kedy a ako sa stal takým, aký je a tak podobne."
Myslim si, ze dovod preco ludia jedia maso je ze ani jeden z nich sa nad ziadnou s tychto skutocnosti nikdy hlbsie (ak vobec ) nezamyslal
... mmm ked uz chces zachranit svet podnietila by som ludi k tomu aby nad tymito otazkami zacali rozmyslat a ak si dostatocne inteligentny a skutocne tuzis po nejakom vysledku mal by si si uvedomit ze formovanie viet na styl "Kto ťa naučil správať sa ako bezcitné monštrum, ktorému je ľahostajné, že niekto kvôli obyčajnému kusu jedla stratil matku a niekto iný nemal možnosť byť s matkou?"" je nefektivne priam kontraproduktivne
15 
 fotka
damaris  8. 1. 2015 17:17
@pinkhero Niektorí ľudia sa nad tým zamýšľali a počul som už naozaj všelijaké dôvody a celkom ma baví počúvať ich dôvody a vždy sa poteším, keď natrafím na nejaký nový dôvod.

"mmm ked uz chces zachranit svet podnietila by som ludi k tomu aby nad tymito otazkami zacali rozmyslat a ak si dostatocne inteligentny a skutocne tuzis po nejakom vysledku " — Koľkokrát mám ešte napísať, že nemám záujem o zachraňovanie sveta a že netúžim ani po nejakom ani po nijakom výsledku? Už som to napísal minimálne stotisíckrát. Dokonca aj tuná v komentári číslo @3 je to priamo napísané, že nič a nikoho nechcem meniť a aj v tomto blogu je to na viacerých miestach naznačené, najviac asi vo vete "Na svete ma fascinuje predovšetkým rozmanitosť, ktorej rozsah si neviem predstaviť a ak by svet neobsahoval prvky agresie, nebol by až tak pestrofarebný, ako by mohol byť a nebol by až tak nepredstaviteľný, ako by mohol byť."

Ale rád sa dozviem, prečo si si myslela, že by som chcel spasiť svet, ďakujem.
16 
 fotka
pinkhero  8. 1. 2015 17:24
Na zaklade spomenutych otazok v @5 ktorych autorom (ak som pochopila dobre xD ) si ty
Ak "nechces spasit svet" nechapem dovod tvojho spravania. Konkretne co sledujes alebo sa snazis dosiahnut tymi otazkami a divnymi poznamkami
17 
 fotka
pinkhero  8. 1. 2015 17:25
oh k 5 je aj odpvoed xD
18 
 fotka
matwejo  8. 1. 2015 17:25
@amikadze cital som to kus dalej a padlo to do veganskych uvah, takze sa mi uz nechcelo ...

vyjadril som sa len k tej prvej casti, ktora mi znela grumpy (starecke zivotne pravdy, prechadzanie prazdnym bytom, spominanie na uplynuly zivot (WTF? kolko ma rokov, 25? alebo tak a spomina na uplynule zivoty, take ucho! ...), pride mi to ako nuda
a este vacsia po tom, ako napisal, ze mu stacia obrazky - obrazky niesu zazitky
19 
 fotka
damaris  8. 1. 2015 17:36
@pinkhero Som autorom tých otázok, no každopádne mi príde zvláštne, že z toho, že kladiem také otázky, sa domnievaš, že chcem spasiť svet

"Konkretne co sledujes alebo sa snazis dosiahnut tymi otazkami a divnymi poznamkami" – V @8 je odpoveď, ale už si si asi všimla
20 
 fotka
pinkhero  8. 1. 2015 17:38
Aj tak si myslim ze formovanie otazok hentakym stylom je zbytocne provokativne a uplne kokotne (hoc pravdive) pretoze ak ta skutocne zaujima iba odpoved na tie otazky( a neches u druheho nic podnietit) urcite by si ich neformuloval hentak lebo predpokladam, ked sa niekoho nieco taketo spytas normalnu odpoved zvacsa nedostanes
vlastne pokladanie kokotnych otazok tohto druhu nie je efektivne nech uz tvoj ciel je akykolvek (mozno ak nasrat alebo liezt na nervy alebo co xD ) a hodi sa akurat tak do klubiku veganov ktory medzisebou filozuju nad zivotom masopozierajucich tvorov
21 
 fotka
damaris  8. 1. 2015 17:44
22 
 fotka
pinkhero  8. 1. 2015 17:49
@damaris ako vsak sme slobodna zem mozes si komentovat co chces akym stylom sa ti paci a je ti po srsti ja len ak je to fakt ta nevinnost len cisto z tvojho zaujmu o ich masity zivot nechapem preco zbytocne tolko vela negativity pritahujes na svoju osobu a celkovo na ucet muskatozrutov
a hoc nechces spasit svet urcite by ti bolo po voli keby tie zvieratka zili slobodne no tymito recami len v hlavach ludi do cielis ze po precitani tvojho komentu vstanu ods kompu a zajdu si do chladnicky pre sunku
23 
 fotka
thrwtchr  8. 1. 2015 20:10
dobrá literatúra.
Napíš svoj komentár