Čo myslíte? Menia sa ľudia aby sa prispôsobili dobe, alebo doba podľa toho ako si ju prispôsobia ľudia? Je to takmer to isté no rozdiel v tom predsa len je. Keď sa povie, že ľudia sa prispôsobia dobe je to trošku hlúposť, lebo doba sa predsa sama nezmení. Ale niečo na tom je. Myslíte, že chudobnejší ľudia bez peňazí a moci dokážu zmeniť dobu? Asi nie. V takomto prípade sa už ľudia naozaj musia prispôsobiť všetkým tým prekvapeniam vo svete okolo seba, ktoré nám doba a ľudia v nej zabezpečia.

Každá doba neprináša len prekvapenia ale určite aj inovácie, nove objavy či vynálezy. S cieľom získať čo najviac informácii sa človek neustále vyvíja. Kladie vyšší dôraz na vzdelávanie a prácu. A naozaj to tak je.

Za posledných niekoľko rokov sa zmenila nielen planéta, ale aj ľudia a ich nároky na ostatných ľudí. Doba vrčiacich šijacích strojov či vŕtačiek konštruktérov áut je už pomaly za nami. Na množstvo pracovných postupov sa vymyslel prístroj, ktorý dokonale nahradí človeka. Nájsť si prácu napríklad ako krajčírka je naozaj veľmi ťažké.

Zamestnávateľom už nestačí výučný list. Najradšej by boli, keby ste pred menom mali titul a strýka na ministerstve. A teda úmerne s nárokmi na zamestnanca stúpajú aj nároky v konečnom dôsledku na žiaka.

A čo na to žiaci? Spokojný teda niesu. Cítia sa horšie ako ich starší spolužiaci. Veď od nich predsa nikto nechcel odborné vyjadrovanie, perfektne prepracované prezentácie a presne informácie. Ale čo bolo kedysi dnes už nie je a treba sa prispôsobiť vývoju. Týmto sa riadia aj profesori na mnohých školách.

To čo bolo pred niekoľkými rokmi v rodinách výnimočnosťou dnes je nutnosťou. A je to počítač samozrejme s internetom. Rodičia malých prváčikov by vám určite povedali, že už aj pre nich je počítač nutný a musia si ho aj napriek tejto ťažkej dobe zadovážiť. A predsa myslíte, že pre také malé deti je to správne? Určite nie. Aj keď sú malý vedia, na čo slúži internet a čo všetko si tam môžu nájsť. A veru to len informácie potrebné do školy niesu.

Sociálne siete ovládli aj našu mládež hoci sa to nezdá. A tak keď žiaci dostanú za úlohu vypracovať referát na tému „Vzťah mikroorganizmov k jednotlivým zložkách životného prostredia“ stiahnu prvý referát, ktorý im google vyhodí a viac neriešia.
Namiesto toho, aby si prečítali to čo idú stiahnuť, radšej si prečítajú správy na Facebooku.

A to teda vôbec dobre nie je. Ak vám deviatak na základnej škole na otázku „ vieš čo znamená keď poviem že ľuďom chýba sčítanosť?“ odpovie „ Že akože...ehm...ľudia nevedia rátať? Že akože nevedia ony...sčítavať?“ tak to je trošku poľutovania hodné.
Zlozvyk nazvaný sociálna sieť je neuveriteľne zbytočná. Deti sa prostredníctvom nej nenaučia vyjadrovať, čo je pre ich budúcnosť veľmi dôležité. Napokon čítaním si obohacujú slovnú zásobu a ani gramatika, ktorá sa na človeka čítaním nalepí nie je na škodu.

Mam pocit, že táto doba napreduje zlým smerom. Ľudia sa v poslednom období veľmi zhoršili. Školáci fajčia, tehotné mami drogujú a otcovia, ktorý by s mali starať o rodiny holdujú alkoholu. Ako to len bude vyzerať o dvadsať rokov? Keď aj deti majú voľný prístup k nebezpečným informáciám, brutálnym hrám, neslušným stránkam, nadávkam a podobným hlúpostiam, ktoré im zničia morálku a napokon aj nádej na lepší život? Budúcnosť našich vnúčat a detí závisí aj od nás. Nespoliehajme sa teda na ostatných a začnime od seba.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár