Sú štyri hodiny nadránom, no namiesto dopriania si pokojného spánku, sa mojou mysľou zase premávajú pochybné myšlienky. V poslednej dobe sa to stalo už rutinou. Neviem definovať tie myšlienky nijak konkrétne, vlastne sa na to snažím prísť už veľmi dlhú dobu, aj na úkor prebdených nocí. Predchádzajúce týždne sa ma zmocňujú veľmi zvláštne pocity. Neviem povedať kedy a kto alebo čo ich aktivovalo, jednoducho sú tu. Bez dovolenia vstúpili do môjho života a teraz s nimi musím neustále bojovať. Ráno keď sa zobúdzam, počas dňa, ale najmä v noci, akokeby vedeli, že práve vtedy má myseľ najviac voľného času a nemusí ju zamestnávať nič iné, len oni.

Nie je so mnou niečo v poriadku? Mám 21 rokov a mám všetko, čo potrebujem. Milujúcu a funkčnú rodinu, strechu nad hlavou, výborné výsledky na univerzite, najlepšiu priateľku. Ale je tu niečo, čo uviazlo v hĺbke mojej mysle, v najhlbšej časti môjho ja a vytrvalo sa mi to pripomína. Je to pocit. Pocit prázdnoty, neúplnosti, pocit, že mi niečo chýba. Že mi chýba veľmi dôležitá časť mňa, ktorá naplní zmysel môjho života a prinesie mi šťastie. Viem, že tá časť niekde vo mne je. Je tam celý život, no je veľmi zložité ju nájsť. Niektorí to nedokážu vôbec,ba dokonca nemajú o nej ani tušenia a nepodarí sa im ju objaviť do konca svojho života. Ak sa takýchto ľudí na sklonku ich života opýtate, aký bol ich život, odpovedia vám „Bol to ťazký život, samá práca a starosti".

Niekto si možno môže myslieť, že som ešte primladá na to, aby som sa zaoberala niečím takým, no ja si to nemyslím. Viem, že v žiadnom prípade nechcem hovoriť tak ako oni. Keď sa mňa niekto opýta, aký som mala život, odpoviem mu, že bol najkrajší, aký som ho mohla mať a neľutovala som nič, čo som spravila alebo nespravila. Nikdy nie je príliš skoro a ani neskoro začať takýto život budovať. Vo vzduchu visí však jedna nezodpovedaná otázka. Ako začať? Po dlhých hodinách sústredeného premýšľania, čo mám začať robiť inak a čo mám vo svojom živote zmeniť, som nedošla k žiadnemu záveru, ktorý by ma nadchol a naplnil pocitom radosti a presvedčenia, že to je to, čo mi chýba. Kedže viem, že nájsť odpoveď na túto otázku nie je vôbec jednoduché, obávam sa, že táto otázka tak zostane ešte dlho nezodpovedaná a že vo vzduchu tu bude ešte okolo mňa krúžiť nejakú tu dobu. Táto predstava ma dosť znepokojuje. Kto by mi vedel pomôcť? Kto by ma vedel pochopiť? Moje myšlienkové pochody sú v istých chvíľach ťažko porozumiteľné aj pre mňa samú, takže pochybujem, že niekto iný by ich pochopil, nebodaj bol na rovnakej myšlienkovej frekvencii ako som ja. A ako by mi niekto mohol porozumieť, keď ja sama sebe nerozumiem? Cítim sa ako blázon. Blázon, ktorému počas jednej minúty prebehne hlavou asi milión myšlienok a nedokáže na všetky zareagovať. Sú naozaj nevyspitateľné. Nedokážem s nimi držať krok. Vôbec nepociťujú únavu, sú až prehnane vytrvalé. Ale ja som z nich už unavená až priveľmi. Zatvorím oči a cítim, ako konečne upadám do hlbokého spánku.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár