Som mešťan. Narodila som sa v meste, vyrastala som v meste, dospievala som v meste, a napoly aj dozrievala. Teraz však už takmer rok dozrievam, jak sa hovorí, na vidieku.
A tak sa stane, že človek sa neraz ocitne v situácii, ktorá ho niečím zaskočí, či prekvapí.
Ako napríklad aj dnešný večer - jeden z mála večerov, o ktorých sa oplatí písať.

Ja a pár ľudí a to doslova pár (dvaja) sme trávili neskorší večer v miestnom zrekonštruovanom, nazeleno vymaľovanom bare a rozhodli sme sa, že tento večer si spestríme návštevou susednej dediny, v ktorej zhodou náhod prebiehajú dni ktoré vidiečania nazývaju hody. Človek si pri slove hody vybaví obrovský stôl, na ňom kopu jedla, veľa alkoholu a zábavy. Aspoň taký klasický mešťan. Preto milí mešťania vám teraz trošku upresním význam slova hody.

Prídete na dané miesto. Už vo víre diaľkových svetiel možno badať postavy rôznych rozmerov kývajúce sa zo strany na stranu. Zaparkujete, vyjdete z auta, a počujete, ako z kulturáku hrá super hit Last Christmas od skupiny Wham. Kto by nevedel, starý známy George Michael. Ak by ste aj tak stále nevedli, o čo sa jedná, celý klip je o lyžovačke v horách. Aj napriek tomu, čo vaše ucho začulo, odhodlane vykročíte vpred.

Pred kulturákom sa objíma divný párik, pár dievčat sa chichúňa a hlavne, všetci na vás pozerajú. Vojdete dnu, všetky oči sú priam vyočené na vás a vašich priateľoch. Keď pozorne sledujete okolie, zistíte, že všetky dievčatá sú vyčančané a isto si aspoň týždeň dopredu museli zistiť, či nejaká spoluobčanka náhodou nebude mať to isté tričko z New Yorkeru, aby nevznikla trápna situácia. Idete ďaľej a zistíte, že takto nahodené dievky v sále tancujú na pesničku ( a to nepreháňam, ani si nevymýšľam ) Tři oříšky pro Popelku od Ivety Bartošovej. V sále to fakt žije! Okrem týchto šumných dievok samozreme nemožno prehliadnuť švárnych junákov tancujúcich divným ale aj napriek tomu fascinujúcim spôsobom obletujúc svoje koristi.

Nesmieme zabudnúť, že hody sú pre všetky generácie a tak sa nečudujte, ak popri 14 ročnej Anke tancuje 57 ročný ujo s o rok mladšou tetou. Zjavne manželia. Asi tak chceli vyriešiť manželskú krízu alebo to potom manželia neboli.
Hopkajúci ujo v kockovanej košeli pozerá na vás a snaží sa vám niečo povedať a tak sa usmejete a tvárite sa, že všetkému, čo povedal, ste rozumeli.
Pohľad vám skočí napravo, kde vidíte 149 cm vysokého občana rómskej národnosti, tancovať so 178 cm vysokou Julkou. Naozaj nevšedný pár,ale ako sa hovorí, vrana k vrane sadá.
Nasledujúca pesnička je Cotton eye Joe od formácie Rednex a dve dievčatá už podlamujú kolienka stojac na mieste a navyše tváriac sa, že to je tanec.

Ak na vás náhodou príde hlad, nemáte sa čoho báť, veď sú hody!
Poberiete sa teda k pultíku pri vchode, ktorý je nielenže provizórny, ale vraj to je aj bar.
Pozeráte na ponuku, a vidíte papier A4 s nápisom gigantických rozmerov: Hot Dog! Pochutnáte si na diétnom párku v rožku spredvčera, a potrebujete to niečím zapiť.
Z možností pivo a kofola si vyberiete druhú možnosť (ste šofér) a spokojne sa môžete pobrať domov s pocitom, že ste sa super zabavili , najedli a napili.

Môžem vám povedať len toľko, že na mesto nedám dopustiť, aj keď na tieto hody budem ešte dlho s úsmevom na tvári spomínať.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár