Kupujeme kávovar : Časť 2. - Čo robiť a čo nerobiť

Tento diel blogu o kávovaroch bude o tom čo vo všeobecnosti robiť a čo nikdy nerobiť s kávovarmi.

V ideálnom svete si prečítate návod na použitie, skôr než začnete vec používať. To vy ale nepotrebujete však nieste blbí nie ? Potom ale reklamácie typu nefunguje toto takto alebo toto zhorelo veľmi ľahko skončia zamietnutím a vám ostáva zaplatiť si opravu za vlastnú hlúposť alebo si kúpiť nový spotrebič. To neplatí len pre kávovary. Keďže ale čítať celý návod je hlúposť, to čo môžem doporučiť je aspoň zbežne si ten manuál pozrieť, zistiť aké funkcie spotrebič má, kedy a ako funguje, kedy nefunguje, čo nikdy nerobiť a ako ho udržiavať. Predídete tým tomu že spravíte zo seba vola.

Je dobré vedieť aké má váš kávovar funkcie, niekedy prekvapivo zistíte že máte niečo o čom ste ani nevedeli.

Všeobecne si kávovary vyžadujú určitú údržbu. Tá zahŕňa podľa typu kávovaru :

- Manuálne čistenie

- Chcemické čistenie

- Chemické odvápnenie

- Pravidelný servis

Manuálne čistenie je to čo dokážete ako užívateľ bez rozoberania spotrebiča. Vyčistíte zvyšky kávy, nečistoty, všetko čo dokážete. Je to skôr vizitka vašej starostlivosti o spotrebič, než praktická záležitosť. Automatické kávovary sú na údržbu náročnejšie, je potrebné vyberať , čistiť a udržiavať varnú jednotku...

Chemické čistenie môže byť čistenie mliečnych okruhov cappuccino systému, alebo čistenie kávového okruhu. Tu je treba byť poctivý, ideálne urobíte ak budete používať naozaj len originálne prípravky a v pravidelných intervaloch. Čistenie prebieha u každého kávovaru inak, niekde sú to tabletky , inde prášok, a niekde zase tekutina. Má význam vykonávať toto čistenie pretože po káve ostávajú v hadičkách a kanálikoch kávové usadeniny a oleje, po mlieku zas mliečne tuky. Časom sa hromadia a ak zanedbáte čistenie, v lepšom prípade si pokazíte chuť kávy, v horšom aj celý kávovar.

Chemické odvápnenie predstavuje dosť veľkú tému. Kávovary trpia zavápnením, čo je postupné usádzanie vodného kameňa (minerály obsiahnuté vo vode) a tieto usadeniny môžu potom ovplyvniť funkčnosť kávovaru alebo ho celkom znefunkčniť. Pravidelné a dôsledné odvápňovanie je teda základ, pretože jednak to trochu vplýva aj na chuť kávy, ale hlavne sa vyhnete tomu že voda už kávovarom neprejde vôbec. Potom už pomôže len servis kde v lepšom prípade necháte desiatky eur, v horšom až stovky - ak sa nepriechodne zavápni teleso, nedá sa nič robiť a treba nové celé teleso.

To čo ale NIKDY nesmiete za žiadnych okolností urobiť je že budete odvápňovať octom. Okrem toho že si môžete pokaziť celý kávovar, ak to náhodou prežije, ten smrad z octu sa drží ešte dlho. Ocot je agresívny na hliník ktorý je základným materiálom výhrevného telesa, ale tiež spôsobuje silnú koróziu všetkého čoho sa dotkne a následne je to na vzduchu. Ani varné kanvice, ani nič iné, nikdy nie octom. To je to najhoršie čo vám môže kto poradiť. Najlepší a najlacnejší odvápňovač kúpite v bežnom obchode. Je to obyčajná kryštalická kyselina citrónová, potravinárska. Nepáchne, neleptá, nereaguje skoro s ničím. Pre kávovary úplne bezpečná, pre kanvice a iné spotrebiče tiež. Dobre rozpúšťa kameň, ale tiež nieje nebezpečná ak sa vám nejaké malé nožstvo dostane do kávy. Nebezpečenstvo je len že budete mať kyslý výraz. Majú ju skoro všade, v malých sáčkoch. Často pod názvom "odstraňovač vodného kameňa". Rozrobí sa vo vode (vo vlažnej alebo teplej sa rýchlejšie rozpustí). Potom sa kávovar prepláchne čistou vodou.

Pravidelný servis je premazávanie, čistenie a všeobecne všetko čo kávovar potrebuje od vás, za to že on vám denne dáva kávu. Tiež je dobré raz za čas zaniesť kávovar do servisu, kde vykonajú údržbu ktorú vy ako užívateľ nedokážete.

Tak to bolo čo treba robiť. Teraz čo s kávovarom nikdy nerobiť :

- Nepoužívať ocot

- Nepoužívať NIKDY inú než čistú vodu z vodovodu

- Nepoužívať neoverené chémie na čistenie

- Nezasahovať do vnútra alebo do vecí ktorým nerozumiete

- Nepokúšať sa opraviť niečo ak skutočne neviete ako (návod na youtube = neviete ako)

- Nikdy nesypať ani neliať nič tam kde to nemá byť

- Nikdy nenechávať v mraze. Rozpínavosť vody vám môže roztrhnúť aj kovové teleso keď zamrzne



Záverom len dodám že kávovar o ktorý sa staráte, robí nielen lepšiu kávu, ale aj žije oveľa dlhšie (niekedy aj 3-5x dlhšie). 







Zdieľaj článok na facebooku
124 odoberateľov

Komenty k článku

  1. 1
    Erixa

    21 ročné dievča
    Raxacoricofallapatorius

    Otazka: pises, ze nie inu vodu ako z vodovodu... nemohla by byť aj balena čistá voda?
  2. 2
    Depropex

    27 ročný muž
    Už nikto

    @erixa cakal som tuto otazku :) pravdu povediac neviem. Ak je ozaj cista bez aditiv a mineralov ci bubliniek, tak ano. Niekde je dokonca vodovodna voda tala zelezita alebo tvrda ze uz radsej ozaj skor tu balenu cistu. Ono kava na rozvinutie chuti potrebuje aj mineralne latky vo vode ale v spravnom pomere a mnozstve