Každý má nejaké spomienky, ktorých by sa najradšej vzdal. Keby sme ich porovnali, niektoré by sa zdali hlúpe a nepodstatné, zatiaľ čo iné naozaj hodné vymazania zo života. Ale čo by stalo, keby sme ich naozaj mohli odstrániť?

Začalo by sa to, ako veľa vecí, dobrým úmyslom. Pre zjednodušenie si zoberme klasický superhrdinský scenár. Jemnejšej polovičke nášho hrdinu, nádejného mladého vedca, sa niečo stane. To niečo nebudeme príliš rozpitvávať, stačí vedieť, že spomienka na túto udalosť jej nedá spávať.
Otrasená manželka neje a pomaly chradne, pričom psychológovia iba zalamujú rukami a psychiatri smutno krútia hlavami. Keď už nikto nevie pomôcť zrazu nášmu odhodlanému hrdinovi zasvieti nad hlavou pomyselná stowattová žiarovka.

O niekoľko rokov usilovného výskumu neskôr uzreli svetlo sveta spásne pilulky. Jedna pre vyblednutie, dve pre zastrčenie a tri sladké tabletky pre vymazanie škodlivej spomienky.

V klasickom superhrdinskom scenári by vedec vyliečil svoju manželku a príbeh by skončil. Ale v normálnejšom svete sa jeho vynálezu chytili farmaceutické spoločnosti. On samozrejme súhlasil s distribúciou, veď jeho liek by mohol pomôcť aj iným pacientom, a áno, máte pravdu, tá suma je dostatočná, veď cifry sú na šeku napísané tesnopisom.

To, že sa tento preparát predával len na predpis, príliš nezabránilo jeho rozšíreniu na čiernom trhu. Ľudia mali zrazu k dispozícii liek na všetky tie nepríjemné zážitky, ktoré sa im prihodili. Zo začiatku boli opatrní.
Zomrel ti niekto blízky? Daj si pilulku a opantaj žiaľ.
Vyhodili ťa z práce? Zober si dve a nemysli na to.

Časom si ale uvedomili, že všetky ich spomienky môžu byť príjemné.
Pohádal si sa s manželkou? Zabudni na to.
Vyrazili ťa zo školy? Nikdy sa to nestalo.

Začalo sa to pomaly, ale postupne tieto čarovné tobolky spôsobili celosvetovú epidémiu zabúdania. Otvorili sa dokonca stretnutia anonymných zábudlivcov, ale závislí pri previnilej predstave, že by niečo také potrebovali, radšej tú myšlienku vypustili z hlavy. Zostala po nej iba sladkastá pachuť v ústach.

A náš, už šedovlasý hrdina toto všetko sleduje v televízii. Vediac, že kvôli jeho vynálezu sa ľudia nemôžu poučiť z vlastných chýb, lebo si nepamätajú, že nejaké urobili, prehĺta tri pilulky, aby zabudol, že ich vôbec vymyslel.

 Blog
Komentuj
 fotka
grietusha  31. 3. 2011 22:25
múdre slová potešia.
 fotka
stenatko  1. 4. 2011 14:10
Geniálny príbeh!!!
 fotka
zizisko  1. 4. 2011 17:42
Úžasne napísané!
 fotka
dex  1. 4. 2011 22:36
ďakujem
 fotka
passiveaggressive  2. 4. 2011 22:54
vážne si to dobre vystihol
Napíš svoj komentár