Morbídnosť stredovekých rozmerov! Hovorím si, ako sa tak vo mne rozlieva znechutené nadšenie. Také "to je fuj, snáď je toho viac!" Celkovo sa velmi rada ovievam Huizingovým neskorým stredovekom.
Opisuje ho tak, že by jeden zaváhal, či nemal v podkroví stroj času a nechodieval si do postrytierskych krčiem na pečené kolená s čiernym chlebom a kus reči každú nepárnu sobotu. Alebo mal horúčkovité sny počas ktorých sa akosi prezrkadlili stredoveké omše v pochmúrnych kláštoroch
Arezza? A možno mal len neobyčajné nadanie vnímať, ale ako neobyčajne!

Pocit z čítania faktografickej knihy, ktorý evokuje vdychovanie trpkých a znepokojivých Keatsových básní súčasne s rozjarenosťou sprevádzajúcou čítanie Grimmových rozprávok či modrofúza. Chcem povedať, tak zvlástnokrásny pocit si pamätám len z čítania Paisovho úvodu do starogréckej filozofie, čo znie ubíjajúco nudne, ale tralala: nie je.

Schovávam si hlavu pod deku, až kým sa neminie vzduch, aby som sa schovala pred faktom, že mám do činenia s misiou, od ktorej moja prirodzenosť prudko odbočuje. Akosi to pomáha v úzkostných stavoch pochybností pričom tak sedím nad programovaním, derivujem, snažím sa vniknúť do komnát turingových machines, pretože čosomnoubudeaknie ak nie. Potom sa vždy upokojím, povzbudím sa prestávkou. Poriadne čítanie si nahrádzam párminutovým preklikávaním sa sem a potom tam...

Až nájdem sériu fotografií posledných večier k smrti odsúdených gentlemanov a pomyslim si... Nie, nie na zavraždenie profesorského zboru, len, nuž, len by som si rada čítala aj niečo iné. A zrazu sa prichytím pri tom, že mám na kolenách Kruté poviedky, hladkám ich viazanie a zízam na fotku s vrahovou večerou dobrých 25 minut.



 Blog
Komentuj
 fotka
flussica  18. 1. 2013 23:56
Aj keď proste nechápem, ako hento všetko mohol naraz zjesť a v takej kombinácii..
 fotka
phantasia  19. 1. 2013 00:28
Kruté poviedky ma veľmi neoslovili.

Za to Fantastické poviedky rozhodne
 fotka
divinatoire  19. 1. 2013 01:13
@phantasia myslis tie KP od Villiers de l"Isle-Adam?
 fotka
phantasia  19. 1. 2013 10:57
@divinatoire áno. tie.
 fotka
divinatoire  19. 1. 2013 11:51
@phantasia nuz, stava sa
 fotka
divinatoire  19. 1. 2013 11:54
@flussica spomenula som si na scenu z knihy Tahle zeme neni pro stary, kde takyto chlapik hovori, ze si to necha na neskor a rozpaky pritomnych, ako sa pritom tvarit.
 fotka
marttina  19. 1. 2013 12:02
Krute poviedky? To znie zaujimavo! Asi sa necham inspirovat Takyto pocit som mala pocas Vianoc, ked som schovavala pred tym nanosom roboty co som si dotiahla domov, zahrabana v knihe tyzden v kuse, uz Pali mal pomaly obavy o mna
 fotka
divinatoire  19. 1. 2013 12:50
@marttina tu knihu mam uz dva roky a nedocitala som mu este,ako to mam vo zvyku, ale je to zaujimave uz preto, ze je zaujimavy autorov zivot, bol zo starodavnej velmi slavnej slachtickej rodiny, ktora schudobnela na kost a jeho ulohou ako prvorodeneho syna, bolo prinavratit rodine zaslu slavu, co sa mu napokon nikdy nepodarilo. zivoril, spal v podkrovnych izbach bez postele, rozkusoval plesnivy chlieb a pisal, pisal, pisal. jeho smolou bolo, ze sa narodil neskor a nestihol romantizmus. je smutne ako nedocenenym ostal. tusim ze ho chceli aj ozenit s nejakou zbohatlickou, aby zachranili rodinne stastie a nejak velmi tragikomicky to nevyslo. v lete si ju mozes pozicat. a aka kniha to bola?
 fotka
marttina  19. 1. 2013 16:27
precitala som ich dost pocas prazdnin, ale najviac ma uputal Sacher- Masoch a jeho Venus in fur. Nadhera. Momentalne som v citani knihy od jeho zeny, Wandy Sacher-Masochovej o tom ako to skutocne bolo v ich manzelstve.

KP zneju dobre, mozno raz. V lete neviem ci pridem, planujem v aprili kedze v lete mi vyprsi pas aj obicanka
10 
 fotka
marttina  19. 1. 2013 16:28
som v citani knihy *facepalm* :S
11 
 fotka
antifunebracka  18. 2. 2013 16:32
kks ja nechapem, jak niekto moze pred vlastnou smrtou este jest(blee)
Napíš svoj komentár