Veľa mladých ľudí sníva alebo rozmýšľa o študijnom pobyte v zahraničí. Zlepšiť si angličtinu prípadne iný jazyk a spoznať pri tom novú kultúru a domorodcov. Zo štúdiom v zahraničí mám už nejaké skúsenosti a jednoznačne ho odporúčam, sú ale nejaké veci na ktoré by ste mali myslieť aby váš pobyt stál za to.

Pozitívny prístup
- jeden môj známy išiel nedávno na štúdijno pracovný pobyt a neustále frfle! Neprejde týždeň bez toho aby sa neobjavili aspoň tri statusy opisujúce jeho utrpenie v práci, odporných ľudí a otrasné ubytovanie a to ako chce byť doma.

čo si takýto človek z toho pobytu odnesie je otázne. Preto je dôležité brať pri výbere ohľad na svoj charakter, ak si neviete predstaviť odísť od kamarátov/priateľa(ky) tak ročný pobyt niekde preč môže byť naozaj utrpením. Nájsť si nových priateľov tiež nemusí byť ľahké. Na druhej strane sa ale takýto človek môže naučiť samostatnosti, nie sú tam rodičia ktorý vždy navaria a poradia čo a ako. Každopádne bývanie v novom prostredí môže spôsobiť väčšie či menšie zmeny, to ako sa človek k tomu postaví je dôležité.

Ďalším problémom môžu byť až príliš vysoké očakávania, že si tam nájdete priateľov na celý život alebo že sa z paťkára po pár týždňoch stane jednotkár (v Rusku určite ) nehovorím že takéto veci sa nemôžu stať, pri vysokých očakávaniach je však dosť možné že ste zrazu frustrovaný realitou ktorá nie je až taká ružová ako ste si predstavovali a to môže zabrániť užívaniu si pobytu a ďalšiemu zlepšovaniu. Takže decká realistické očakávanie treba.


Peniaze
- chcete ísť von ale rodičia si to nemôžu dovoliť, pre stredoškolských študentov sú tu štátne štipendiá na stredné školy v zahraničí takže ak dobre ovládate jazyk a vaši rodičia spĺňajú finančné kritéria môžete o to požiadať. Jedna kamarátka sa takto dostala na elitnú školu v Anglicku a veľmi si pochvaľuje (teda keď sa nesťažuje že má priveľa úloh)

a čo univerzita? Aj napriek všeobecnému názoru že vy alebo vaši rodičia ste museli vykradnúť banku aby ste si mohli dovoliť univerzitu v zahraničí nie je to pravda.
Ja osobne študujem v Škótsku a tam sa (na rozdiel od Anglicka) za štúdium neplatí keďže Slovensko je v EU (Angličania tam ale platiť musia, škótske univerzity sú ale aj tak lacnejšie ako tie v Anglicku). Náklady na bývanie a prežitie sú dosť vysoké ale dá sa vybaviť aj pôžička.
Ak tam nechcete ísť full time (ako napr ja) vždy je tu erazmus.

Agentúra?
S agentúrami je to také všelijaké, keď som bola v Austrálii nemala som takmer žiadne problémy, rodina aj škola sadla - pohodička. Aj keď počúvam aj hororové story najmä od ľudí ktorý boli v USA kde agentúra nasľubovala aj modré z neba no keď bolo treba vymeniť rodinu zrazu všetci ohluchli a nastala byrokracia a problémy.
Preto si treba dobre vybrať agentúru, kontaktovať ľudí ktorý cez ňu boli a ich názory. Tiež mám pocit že v USA vašich budúcich domácich neplatia – majú len daňové úľavy a preto niektorý využívajú študentov na nonstop domáce práce/ babysitting. To do akej rodiny a štátu pôjdete sa dozviete až tam tak si teba uvedomiť že môžete skončiť aj v nejakej zapadnutej dedinke. Keď som išla do Austrálie kontakt a informácie na rodinu som dostala pár mesiacov pred cestou a mohli sme si zavolať/napísať.

Oukej takže dúfam že sa blog páčil prípadne pomohol, ak bude ohlas môžem napísať ďalší, otázky/ nápady šupnite do momentov. Špeciálna vďaka pre @xperiax a ktorého tska ma inšpirovala k napísaniu tohto blogu.

PS: Ak vás zaujíma ako sa darí mojej osobe v Škótsku a ako som sa tam dostala pozrite si moje staršie blogy napr:

» www.birdz.sk/webka/dreamagal...


 Blog
Komentuj
 fotka
laira  3. 7. 2010 12:57
najviac suhlasim s tym,ze clovek musi mat na to charakter..lebo ak nie je schopny niekam ist,tak naco ide.. kolko ludi mi povedalo,zeby do zahranicia neslo,ale ja som prave z tych,ze ma to tam laka..hlavne stadeto vypadnut
Napíš svoj komentár