Keďže do Časáku by mi takýto článok nevzali, napíšem to sem. Treba vyjadriť aj svoj názor s jemne značným politickým sfarbením.

Poďme si najprv prejsť fakty:

Podľa telefonického prieskumu verejnej mienky, ktorý agentúry Polis Slovakia a SITA uskutočnili od 15. do 25. mája na reprezentatívnej vzorke 1 238 dospelých respondentov sú výsledky nasledovné:

Smer SD - 34,3%
SDKÚ-DS - 16%
KDH - 11,9%
SaS - 9,9%
Most-Híd - 5,3%
SMK - 5,1%
SNS - 5%

(HZDS dosiahli len 4%, čo znamená, že by ich skutočne volili len "mladí". Dosť bolo šprýmov roka.)

Po zistení týchto čísel som dlhšie hľadal svoju kalkulačku (samozrejme, že ju VŽDY nájdem až na konci hľadania. Zvláštny to paradox.), aby som si trošku zopakoval počty:

Smer + SNS = 39,3%
SDKÚ + KDH + Most + SMK = 38,2%
SDKÚ + KDH + Most + SMK + SaS = Dosť.

SaS sa vyjadrilo veľmi neurčito o koalícii s SDKÚ, čiže by Radičová musela spraviť veľmi veľa ústupkov Sulíkovi, aby zostavila vládu. V tom práve vidím problém:

Podľa dudriho mienky bola SaS vytvorená na odčerpanie voličov opozície s tým, že Smer dostane minimálne jedno volebné obdobie k dobru. Tejto alternatíve čísla uvedené vyššie úplne hrajú do karát.

Dudri netvrdí, že SDKÚ-DS je strana s absolútne najčistším štítom, ale je to momentálne najlepšia voľba. Pozrime sa do minulosti:

Po "krutoprivatizačnovláde" Vladimíra sa roku 1998 podarilo utvoriť pravicovú koalíciu, ktorá sa udržala dve volebné obdobia a musela utiahnuť opasky nášmu rozpočtu, aby sme sa dostali do Európskej únie, boli odštartované reformy, ktoré nemali okamžitý dopad na pospolitý ľud a celkovo táto vláda odviedla akúsi špinavú robotu.

Slováci rozmýšľajú tak po ďalší aperitív, čiže sa im nepozdávalo, že majú platiť rovnú daň zo všetkého a že ich dôchodky sa nezvyšujú. Hneď.

"Čo ja budem mať z toho, že za desať rokov sa tu budú mat lepšie? Ja už budem medzi bandurkama," pani Jozefína, Svidník.

(Pani Jozefína má vo svojom vyhlásení gramatickú chybu. Kto ju objaví obdrží hodnotný darček.)

Ako povedala pani Jozefína, výsledky sa dostavili až o pár rokov. Zhodou okolností za sociálnej vlády pána Roberta. Čím sa on oháňa? Ako bolo zle za pravicovej vlády a ako dobre je teraz! K tomu netreba ďalší komentár, snáď len toľko, že mr. R trošku zadĺžil našu krajinu, zvýšil dôchodky a sociálne dávky. Netvrdím, že takéto veci nie sú dôležité, ale v tejto dobe si naozaj nemôžme dovoliť míňať na neproduktívnych ľuďoch. Podľa autora týchto riadkov by sa mali sociálne dávky vo zvýšenej podobe dávať ľuďom, ktorí sú perspektívni, chcú pracovať a aktívne si zháňajú prácu. Táto téma je veľmi ošementá, preto to tu už nebudem riešiť. Každá strana má kúsok pravdy.

Nasleduje veľké vyvrcholenie blogu a síce avizovaná dudriho prognóza povolebnej situácie:

1) SaS sa bude tváriť, že nikoho nemá rado a nepôjde do koalície ani so Smerom, ani SDKÚ. Opozícii sa teda nepodarí zostaviť vládu, kraľovať bude opäť Smer. Ľudia budú nadávať, SaS bude mať o ďalšie volebné obdobie cez 20 percent, Sulík zostaví vládu za pomoci iných menších strán (bez SDKÚ), stane sa premiérom a budeme tu mať dačo podobné ako za Smeru. Populizmus a vládu aristokracie.

2) SaS sa predsa len spriahne s SDKÚ, veci sa ale logicky nezačnú urovnávať hneď. Spraví sa pár prešľapov, ktoré boli a sú vlastné ľubovoľnej vláde, Sulík to zvalí na SDKÚ, mladí intelektuáli mu uveria a scenár sa zopakuje.

3) Nejakým zázračným spôsobom sa opozícia dohodne bez SaS, percentá sa nejakým záhadným spôsobom urovnajú, SNS sa nedostane do vlády a dudri si vydýchne.

Dudri uznáva, že Richard Sulík je skvelý ekonóm, priemerný rečník a do jeho hlavy sa zmestí okolo 120 nápadov. Celé sa mu to však zdá byť podozrivé, toť vsio.

Tento blog je len súkromný a osobný názor jeho autora, ktorý je možno trochu kontroverzný, ale odráža jeho súčasné myšlienkové pochody a volebné preferencie. Peace. Počúvajte Radiohead.

Na záver príjemné dávenie.



(Ak je vo Vašom záujme zhliadnuť aj ostatné billboardy, kliknite sem.)

 Blog
Komentuj
 fotka
grietusha  30. 5. 2010 16:09
má tam byť "o" namiesto "za"

čo dostanem?
 fotka
transplantovana  30. 5. 2010 16:12
môj šikovný muž
 fotka
transplantovana  30. 5. 2010 16:14
ale musím mu povedať, že to je názov fakt kontroverzný.

voličov SaS a SKDÚ by som asi tak veľmi neporovnávala, aj keď uznávam, že zopár prebehlíc sa nájde.
 fotka
ochhm  30. 5. 2010 16:23
jaké, šak tam má byť T s mäkčeňom.



budú maT lepšie?



(nebudú mať)
 fotka
tomas  30. 5. 2010 16:25
ja budem voliť SaS, keby SaS nekandidovalo, tak by som NEVOLIL NIKOHO... len vďaka SaS dokáže Radičová vytvoriť vládu, keby SaS nebola, tak by Fico vládol ďalšie roky... Ostatne Fico má tú šancu vládnuť najmä preto, že arogantný Dzurinda po PREHRATÝCH voľbách v 2006 nevyvodil svoju zodpovednosť a nechal pravicu stagnovať a stagnovať a stagnovať...
 fotka
tomas  30. 5. 2010 16:28
mimochodom SDKÚ má preferencie okolo 12-15% celé 4 roky... Čiže vznik SaS nezobral voličov SDKÚ, skôr naopak, vďaka SaS získala pravica viac percent...



A netráp sa Sulíkom, skôr sa tráp tým, že by vládu vytvoril Smer s KDH, Fígeľ sám tvrdí, že si to vie predstaviť, síce ako krajné riešenie (ale tak aj ja na jeho mieste by som to volal krajné riešenie, aby som si nepohneval voličov)
 fotka
grietusha  30. 5. 2010 16:34
@tomas KDH vydali oficiálne stanovisko, že so SMERom do koalície nepôjdu.
 fotka
grietusha  30. 5. 2010 16:39
@tomas a nielen do koalície, odmietajú akúkoľvek povolebnú spoluprácu.



» www.kdh.sk/spravy/stanovis...
 fotka
johnysheek  30. 5. 2010 17:19
i think i know this from somewhere



@tomas SaS je strana, ktorá toho narozprávala. Spomínam si na Fica na začiatku. Tiež toho narozprával, a to ho koniec koncov vynieslo do parlamentu.

Tak SaS teraz, ako i Fico vtedy, boli viac menej nové tváre a strany, ktoré si percentá natiahli za kritiku chýb existujúcej vlády. Smer mal vtedy po ruke privatizácie a chyby pravice. SaS teraz prišla ako pravicová strana, a tak môže krásne poukazovať na chyby ľavice.



Sulík je ekonóm. Horšie je, že tam to všetko i končí. Mikloša moc rád nemám, ale okrem toho, že je ekonóm má i aký taký rečnícky talent a prejav. ((preto si SDKÚ teraz môže trhať vlasy, že dnes v STV bola Radičová s Ficom a nie Mikloš)



KDH je strana, ktorá by určite šla radšej s Ficom ako s pravicou, najmä preto, že pri Ficovi by stačili dve strany, s ostatnými by sa museli deliť s viacerými stranami > väčšie ústupky, kdežto pri Smere by mali navrch, lebo Smer inak vládu nezostaví, a to Fico proste nespraví, on pre to spraví všetko.



5 koalícia je krásny sen pravice, ale osobne si nemyslím, že by to bolo oveľa lepšie ako to bolo hocikedy doteraz.

Minimálne mi to pripomenie SDKU-KDH-SMK-ANO, akurát, že vtedy tam bol Bugár na čele SMK a teraz je SMK stranou, ktorá sa zdiskreditovala a obávam sa, že tých 5% pre nich vyzerá podobne reálnych ako pre SNS i HZDS.

Na druhej strane SaS a KDH majú spoločné asi toľko, že akýmsi spôsobom sú obe radené k pravici a niekde medzi nimi je SDKÚ, ktoré by ich malo stmeliť. Avšak názory jednej strany v niektorých veciach narážajú na názory strany druhej (toto by KDH pri FIcovi riešiť nemuselo)



Tak či onak, na Slovensku je dosť možné, že sa stane to, čo bolo v ČR pri minulých voľbách a to že väčšina bude minimálna či veľmi labilná alebo dokonca (po tom, čo pár ľudí zmení kabáty či odíde do nezávislosti) nebude žiadna..



( @grietusha ono pri KDH záleží i na tom či to nemysleli ako Radičová keď povedala, že s SMK teraz do vlády proste ísť nemôže, kvôli tomu zákonu. Na druhej strane však v tej istej vete ešte dopovedala, že verí, že SMK prehodnotí svoj názor a asi čaká že odsúdi ten M.zákon alebo čo ((pri otázke, že keby prehodnotí SMER svoje postoje či by s nimi SDKÚ nešli, bola odpoveď záporná)

proste stále môžu povedať, že SMER mal to financovanie ako byť malo a tak s ním ísť môžu..)



----------

Teda aby som zhrnul môj poznatok. Všetci, kto tu boli (a i tí, ktorí neboli) spomínaní úplne kašlú na Slovensko ako také. To, čo je ich cieľom, je stále vyzerať v tom najlepšom svetle, aby získali čo najviac percent a následne mali čo najlepšiu pozíciu pred zostavovaním koalície. Ale čo nakoniec spravia a hlavne splnia z toho čo sľubujú.. hm.. to je na pováženie (okrem toho, že čím viac strán v koalícii, tým viac sa dá vyhovárať, že to nechceli oni a to zas oni )



@dudri prepáč, za blog pod tvojím blogom.. asi by som si to mal skontrolovať, ale ja dúfam, že moc veľké bludy som tu nepopísal



--

preto najlepšou voľbou pre SR je Paliho kapurková tí tam aspoň nič nepokazia, majú nové neokukané tváre a v neposlednom rade, nejdem im o prachy ani o moc (nanešťastie zatiaľ)

--



Takže už sa teším na 13teho
10 
 fotka
luboso  30. 5. 2010 18:17
ja len, že Sulík nie je priemerný rečník, ale dosť podpriemerný asi by sa mal radšej tých blogov držať, kde si to môže všetko dopredu premyslieť..
11 
 fotka
bluepanter  30. 5. 2010 18:52
zas nedramatizujme to s SaS, veď je možné, že prezlečú svoj politický kabát a dohodnú sa s niekým aj bez problémov . Navyše tieto % sú len prognózy zo vzorky z vyše 1000 respondentov, čo to je? To by možno mne stačilo na stredoškolský projekt .

SaS má najviac nerozhodnutých voličov, čiže všetko sa môže zdramatizovať .

Článok si spravil pekný a páči sa mi, že si na konci rozobral tie alternatívy.

Fico však podľa mňa zostaví vládu, lebo aby sa spojilo toľko strán proti nemu, to by v nich nesmeli byť ľudia . Proste sa nedohodnú .

Uvidíme, ako to bude vyzerať a hlavne poďte voliť ľudia . Nezahadzujte svoj hlas a svoje právo i povinnosť. Vyberte najmenšie zlo .
12 
 fotka
pojem  30. 5. 2010 20:42
@dudri



dovolim si len par poznamok

@dudri (ked uz ta 3 osoba) je velmi jednostranny



1) SMER a SaS su v istych veciach ozaj podobne (vela napadov, rovnake volebne cislo 5 (smer "98, SaS 2010), ale Smer nebol stranou novych tvari

Fico - Podpredseda SDL ak sa nemylim

Caplovic, Paska... komunisti jak slak, tak ake nove tvare?



2) SaS nevznikla preto, aby odcerpala volicov pravici, pretoze asi 30% jej volicov volilo v roku 2006 SMER-SD



3) SDKU-DS ako najlepsia volba? dobre, ale povedzme si aj minusy

a) Projekt SDK, Dzurindov nedodrzany slub o navrate stran do povodnej podoby (dnes funguje normalne len KDH a SDKU)

b) zlucovanie s DS, to je samostatna kapitola

c) farizejstvo - to krestanska je tam fakt len akoze



takze zhrnute: preco by si pravicovy volic mal vybrat konzervativno liberalnu (a aj to slaby odvar) stranu, velmi sa posuvajucu dolava v poslednej dobe, ked tu je jedna konzervativna a jedna liberalna strana, a obe maju program pravicovy



4) megakoalicia - impossible?

stvorkoalicie v rokoch 1998-2006 sice boli casto rozhadane, a aj napriek tomu preslo viacero prospesnych reforiem, vdaka ktorym dnes sme v EU, NATO, a bol nastartovany nebyvaly hospodarsky rast (SKK bola svojho casu najrychlejsie rastuca mena, a exporterov to nejak extremne nezruinovalo ani napriek tomu)



tot asi vse co ma momentalne napadlo
13 
 fotka
okay  30. 5. 2010 21:47
Myslím si, že je úplne zbytočné teraz mudrovať kto s kým atd, keď po voľbách všetci zabudnú na svoje predvolebné sľuby.
14 
 fotka
mernose  30. 5. 2010 21:47
SaS niekoľkokrát prehlásilo, že SDKÚ je pre neho programovo najbližšia strana, tak nerozumiem, prečo by s SDKÚ nešli do koalície...
15 
 fotka
kulho  30. 5. 2010 23:13
SDKÚ...viac nemám čo povedať... napísať...výborný blog brácho...
16 
 fotka
kat  31. 5. 2010 00:08
ou yeah



ja budem voliť sdkú



myslím, že je čas znovu postaviť krajinu na nohy



a predsa majú toho najlepšieho ekonóma
17 
 fotka
stage  31. 5. 2010 10:44
Tento tvoj blog je príliš subjektívny. Budem voliť SDKÚ, ale prečo mnohí tak vopred odsudzujú Sulíka? Mne sa tiež na ňom pár vecí nepozdáva, ale ako môžem hodnotiť niekoho, kto ešte nemal šancu nič ukázať? Ale niečo predsa : ukázal nám ako vytvoriť úplne novú stranu, ktorú pred rokom málokto poznal a ktorá má dnes preferencie okolo 10%!!! To je výkon ako hrom. Ak bude takto schopný politik ako je manažér, tak nás všetkých môže milo prekvapiť.

A neviem si tiež predstaviť, čo by to bolo za vládu SMER+SNS, ktorá by mala prevahu pár kresiel nad opozíciou! To by bola veľmi nestabilná vláda a bolo by ju pre FICA veľmi ťažké udržať. Asi by hrozili ďalšie, nové voľby.

No a tiež si treba uvedomiť, že SMK, resp. SNS sa do parlamentu vôbec nemusia dostať a tým sa celá tvoja matematika mení. Zlé ovšem bude, ak tam prejde HZDS.
18 
 fotka
johnysheek  31. 5. 2010 13:15
@stage nazory su vzdy subjektivne a radsej odsudzovat Sulika podla toho co robi, ako snivat a dufat ze prave on bude iny

ukazal nam to on? Fico dokazal nieco podobne a popravde na Slovensku by to dokazal kazdy, kto ma v hlave nieco a hlavne ma za sebou niekoho kto mu to zaplati



btw: co myslis, co vydrzi skor SMER+SNS, kde SNS bude zobat z ruky Ficovi a ten bude robit vsetko preto, aby ta koalicia vydrzala

alebo subor 5 stran, ktore budu mat dost co robit "bojmi" medzi sebou nahlodavani kritikou Fica /a ten ticho urcite nebude/



kedy by teda hrozili skor volby? a hlavne, vies ako by dopadli, lebo ja tusim a stastni by sme neboli..
19 
 fotka
antifunebracka  3. 1. 2011 20:07
sranda, citat si to s odstupom casu a vidiet, ako ste sa vsetci mylili
20 
 fotka
majusqa93  4. 4. 2011 11:58
ehmm som velmi rada že sa nejide clovek ktory sa zaobera aj takymi to veciami a nebooji sa to napisat
21 
 fotka
nicmanenapada  27. 1. 2012 16:08
@antifunebracka Presne pre to isté som sem dnes zašiel na skok aj ja
Napíš svoj komentár