Druhá časť o napravovaní vedomostí, ktoré sa bežne podávajú skreslene. Bude to menej bodov ako minule, ale skúsim ísť hlbšie. Dopredu sa ospravedlňujem za všetky prípadné gramatické chyby.

1) Keď budem jesť veľa sladkého, dostanem cukrovku – áno aj nie. Poznáme 2 typy cukrovky, ktoré majú príznačné označenie: diabetes mellitus I. typu a diabetes mellitus II. typu. Prvý typ cukrovky je v podstate geneticky podmienený. To znamená, že človek, ktorý má predispozíciu na cukrovku ju skôr alebo neskôr dostane, stačí ak narazí na „vhodný“ spúšťač. Tým spúšťačom môže byť doslova hocičo. Pre niekoho to môže byť nejaké konkrétne ochorenie (napríklad zápal pľúc, herpes, proste hocičo), pre niekoho to môže byť svalovica, pre niekoho amputácia končatiny, pre ďalšieho zľaknutie sa medveďa a pre ďalšieho napríklad zjedenie veľkého množstva sladkého. Človeku bez predispozície jedenie sladkého cukrovku I. typu nespôsobí. Na druhú stranu diabetes mellitus II. typu čaká takmer každého z nás. To je takzvaná starecká cukrovka. Tu ide v podstate iba o to, že ako starne organizmus, starne samozrejme aj pankreas a v ňom δ bunky. To sú tie, ktoré robia inzulín. Takže tie začnú pomaly prestávať tvoriť inzulín. Ďalším faktorom je to, že organizmus si vybuduje niečo ako inzulínovú rezistenciu. To znamená, že bunky potrebujú väčšie koncentrácie inzulínu aby prijali rovnaké množstvo glukózy. Toto ešte viac vyťažuje spomínané δ bunky a tie nakoniec spustia nikdy nekonči štrajk. A ešte raz pripomínam, toto čaká skoro každého z nás. A jedenie sladkého s týmto ozaj nič nemá. Diabetes mellitus vyvolaný nejakou patológiu pankreasu som (dúfam) zo zjavných dôvodov nespomínal.

2) Keď sa Zem prestane točiť odletíme do vesmíru – Priznám sa, nikdy neviem, ako je toto myslené. Preto sa pokúsim vysvetliť všetko možné, čo sa len dá. V žiadnej z možností však do vesmíru neodletíme. Mimochodom, pre zjednodušenie budeme brať Zem ako dokonalú guľu.
A) Zem sa náhle prestane točiť okolo svojej osi.
Zem sa točí uhlovou rýchlosťou 2π za 24 hodín. Keďže stojíme na zemskom povrchu a zaujíma nás, ako to na nás vplýva, je nutné brať do úvahy vzdialenosť povrchu od osi otáčania. Táto vzdialenosť sa pohybuje od 0 m (na póloch) po približne 6 378 000 m na rovníku. To znamená, že obvodová rýchlosť sa pohybuje od 0 m/s po približne 460 m/s ( to je obvod rovníka /[24*60*60]). Mimochodom, úniková rýchlosť Zeme je podľa wiki niečo cez 11 km/s, čo je 11 000 m/s. Túto rýchlosť nedosiahne nikto ani na rovníku. Dosiahne sa asi tak z dvadsať-tretiny. Takže takýmto zastavením sa do vesmíru nikto z nás nedostane. Len tak pre zaujímavosť, rýchlosť zvuku (vo vzduchu) je 340 m/s. Som naozaj zvedavý, koľko z nás by toto bez špeciálneho vybavenia prežilo.
Ale len tak z haluze, poďme sa pozrieť na to, čo by sa stalo, keby sa podarilo niekomu podarilo dosiahnuť kozmickú rýchlosť: Keď sa Zem prestane točiť a ja na nej stojím, tak rýchlosť, ktorú (voči Zemi) nadobudnem bude mať ten istý smer ako je dotyčnica so Zemou v bode na ktorom stojím. To pre mňa znamená toľko, že ma to vystrelí dopredu. Ak budem mať presne únikovú rýchlosť, bude to pre mňa znamenať, že letím dopredu tak rýchlo, že povrch Zeme sa odo mňa vzďaluje rovnako rýchlo ako ja k nemu padám. To by znamenalo, že budem do konca života levitovať kúsoček nad zemou (samozrejme, za predpokladu, že Zem je dokonalá guľa a ja nenarazím do žiadnej skaly ani nerovnosti). Koniec môjho života však nie je až tak ďaleko, ako by sa mohlo zdať. Ak ma nezabije preťaženie a ak do ničoho nenarazím, tak zhorím v atmosfére a to pomerne rýchlo. A to by som ešte stále horel pomalšie ako tí, čo im bola udelená rýchlosť väčšia ako tých 11 km/s.
Zem sa náhle prestane točiť okolo Slnka.
V tomto prípade sa prejaví efekt zastavenia dvomi rôznymi spôsobmi. Ktorý efekt nastane, to sa vyberá podľa toho, na ktorej strane Zeme človek stojí. Jedna časť ľudstva stojí na polovici, ktorá je otočená v smere obehu Zeme okolo Slnka a druhá je na polovici, ktorá je otočená v protismere. Orbitálna rýchlosť Zeme je 29,78 km/s. To je dosť na útek z jej gravitačného poľa. Lenže s ľuďmi, čo sú na prvej spomínanej polovici sa stane to, čo som opísal vyššie. Teda zabije ich preťaženie a zhoria skôr, než sa dostanú do vesmíru. Teraz sa pozrime, čo sa stane na druhej polovici Zeme. Pre zjednodušenie si povedzme, že všetci ľudia merajú 2 m. Ak sa Zem zrazu zastaví, každý z týchto ľudí nadobudne (voči Zemi) rýchlosť 29 780 m/s. Ak má človek 2 metre, to znamená, že vrch jeho hlavy sa ocitne na mieste, kde bol povrch Zeme za 0,000067 s. Čiže títo šťastlivci sa rozprsknú skôr, ako stihnú vôbec žmurknúť (čo trvá cca 0,1-0,4 s) alebo ako si to vôbec stihnú uvedomiť (kým sa nervový vzruch dostane z nôh do mozgu, trvá to minimálne 0,022 s pre človeka s 2 m).
C) Zem sa postupne prestane točiť (okolo svojej osi alebo okolo Slnka)
Povedzme, že Zem sa prestane točiť postupne a že sa prestane točiť tak pomaly postupne, že to nikomu neublíži. Teraz už naozaj nemáme prečo odletieť do vesmíru. Gravitačná sila nijako nezávisí od pohybu telies. Stane sa akurát to, že ľudia na rovníku sa budú cítiť o niečo ťažšie. Vlastne všetci ľudia sa budú cítiť o niečo ťažšie (okrem tých, ktorí stoja na póloch), len čím bližšie k rovníku, tým viditeľnejšie to bude. A to v dôsledku toho, že prestane pôsobiť odstredivá sila spôsobená rotáciou planéty (Coriolisova sila sa tomu hovorí).
Ak by sme mali zo Zeme odletieť do vesmíru, tak to by sa Zem musela práveže začať točiť rýchlejšie. Musela by sa točiť aspoň tak rýchlo, aby aspoň ľudia na rovníku dosahovali odstredivé zrýchlenie aspoň tak veľké, ako je tiažové zrýchlenie. Čo by (po dlhšom počítaní) znamenalo, že deň by trval 5008 s, čo je necelá hodina a pol.

3) Nekonečno je ležatá osmička – áno, tak sa zapisuje, ale rozhodne to nie je číslo. Nekonečno je idea. Nekonečno v limite môže byť rovnako dobre 1, 17, π, 19646354 alebo hocijaké iné číslo. A nie je nekonečno ako nekonečno. Poznáme minimálne dva typy nekonečna – Alef-0 a C. Alef-0 je nekonečno, ktoré majú prirodzené čísla, celé čísla, racionálne čísla, iracionálne čísla, počet hviezd vo vesmíre, počet zrniek piesku na všetkých plážach. Množiny, ktoré majú nekonečný počet prvkov a sú typu Alef-0, tak o ich nekonečnách hovoríme, že sú to spočítateľné nekonečná. To je podľa mňa dosť nešťastný názov, lebo spočítať sa samozrejme nedajú. Ja osobne by som ich nazval „vypísateľno-usporiadateľné“. Tým sa chce povedať to, že viem vypísať ich prvky a viem ich usporiadať. A nie hocijako, ale viem ich usporiadať vedľa seba. Inak verte tomu alebo nie, ale každé nekonečno Alef-0 je rovnako veľké. Napríklad ak si vezmeme celé čísla a prirodzené čísla, tak na prvý pohľad sa zdá, že celých je 2x +1 viac (nakoľko sú tu kladné čísla, záporné čísla a 0) ako prirodzených (iba kladné čísla). V skutočnosti ich je rovnako veľa. Dá sa to ukázať pomerne jednoducho a to vyrábaním usporiadaných dvojíc. Napríklad (0;1) (1;2) (-1;3) (2;4) (-2;5) (3;6) (-3;7) a takto do nekonečna. Proste podľa nejakého kľúča viem ktorémukoľvek číslu z prirodzených čísel priradiť jednoznačne práve jedno číslo z čísel celých.
Čo sa týka nekonečna typu C, tak to je nekonečno, ktoré majú reálne čísla, počet bodov na priamke, počet bodov v priestore a podobne. Tomuto nekonečnu sa hovorí, že je nespočítateľné, ale ja by som ho skôr nazval „nevypísateľlno-neusporiadateľné“. A to preto, lebo nech mi dáte akékoľvek dve čísla z tejto množiny, viem vám z miesta medzi týmito číslami nájsť nekonečno ďalších čísel; a navyše nedajú sa ani len vypísať poriadne a to ani podľa žiadneho kľúča. Teraz napíšem niekoľko nekonečných čísel:
0,1357906...
0,1489654...
0,2357498...
0,4564807...
Ak by som bol schopný takto vypísať všetky čísla, potom sledujte, čo sa stane. Z prvého čísla vezmem prvú cifru za desatinnou čiarkou, z druhého druhú, z tretieho tretiu, z 9855613-eho čísla vezmem 9855613-u cifru za desatinnou čiarkou a tak ďalej do nekonečna. No a teraz ak je cifra jednotkou, zamením ju za dvojku, ak je dvojka, zamením za trojku, proste posuniem si hodnoty cifier o +1, iba deviatku zmením na 0. Tým pádom dostanem číslo, ktoré sa líši od prvého (na prvom mieste), od druhého (na druhom mieste), od 18956413-ho (na 18956413-om mieste). Čiže aj keď vypíšem všetky čísla, stále viem nájsť nekonečno ďalších čísel, ktoré som nevypísal. Ak vypíšem aj tieto nové, zopakujem tento trik a dostanem ešte novšie. Je toho viac, čo sa dá ukázať, ale na to si ja netrúfnem.
Takže nie, nekonečno nie je jednoduchá ležatá osmička.
Na záver ešte úsek na zamyslenie: Ak je vesmír nekonečný, potom musí obsahovať nekonečno hviezd. Prečo potom nie je nočná obloha presvietená? Nemali by sme v každom bode nočnej oblohy vidieť hviezdu alebo galaxiu?
Odpoveď (odzadu): .avilap ťsod ámen rimsev ,ešyvan a dzeivh utčop ohénčenoken z oltevs olšod mán k yba ,ot an ýrats enčotatsod ej ein rímseV

4) Nepotrebujem také veci ako apendix, slezinu a mandle – nuž nepotrebujem ich na prežívanie. Ale ak by som ich naozaj nepotreboval, tak by v prvom rade ani neboli.
Apendix (ľudovo povedané slepé črevo, ale v skutočnosti je slepé črevo niečo iné a veľmi potrebné) je v skutočnosti veľmi dobrá vec. Po slovensky sa mu povie červovitý výbežok. Jeho funkciou je to, že mi zberá baktérie, ktoré potom ničí. Pokiaľ tých baktérii vezme príliš veľa, alebo pokiaľ sú také, že si s nimi nevie rady, dostanem zápal apendixu (ľudovo povedané, zápal slepého čreva). Vtedy sa apendix už vyoperovať musí, pretože až teraz začal byť nepotrebný. A nie len nepotrebný, dokonca škodlivý.
Mandle sú na tom rovnako, ako apendix, až na to, že sú okolo hrdla (ťažko inak popísať ich polohu). Tiež slúžia na zber a likvidáciu mikróbov, ale keď sa zapália, je zvykom ich vybrať. Avšak zapálené mandle nie sú až tak nebezpečné, ako zapálený apendix, preto by sa ich mal lekár snažiť najskôr vyliečiť. Až keď liečba nezaberie, až potom ich vyberať.
Slezina je orgán, kde sa odstraňujú staré červené krvinky. A to je veľmi dôležité, pretože staré červené krvinky už nie sú tak pružné ako mladé a teda môžu upchať kapiláry. A upchatá kapilára je nevyužitá kapilára a vedie k nevyživovaniu malých oblastí.
Čiže apendix, mandle a slezinu nepotrebujem na to, aby som prežil. Ale žije sa s nimi omnoho jednoduchšie ako bez nich.

5) Ľavým okom pozerám v pravej hemisfére a pravým v ľavej – toto je nezmysel. Áno, očné nervy z ľavého a pravého oka sa krížia v takzvanom chiasma opticum. Ale krížia špeciálnym spôsobom: krížia sa totižto iba vlákna, ktoré vychádzajú z vnútorných polovíc sietnice. Teda iba tie nervové vlákna, ktoré začínajú v poloviciach sietnice, ktoré sú bližšie k nosu. Toto znamená, že ľavou hemisférou analyzujem vnem z ľavých polovíc oboch očí a pravou hemisférou vnemy z pravých polovíc oboch očí. Mimochodom tiež nie je celkom pravda, že ľavou hemisférou ovládam pravú stranu tela a pravou ľavú. Je to pravda z veľkej väčšiny, ale predsa je tu kúsoček nervov, ktoré sa neprekrížia a zostanú verné svojej polovičke.

 Blog
Komentuj
 fotka
obliviate  11. 5. 2013 12:07
neverim že je vesmír nekonečný, ked vznikol velkym treskom a neustale sa rozpína (toto neviem ako môzu dokazat) tak tam pred nim predsa muselo niečo byt, priestor kde vznikol a zas nevieme ci je ten priestor nekonecny a ci aj ten niekde nekonci a nieco ine začina.
 fotka
dukenukem  11. 5. 2013 12:38
@obliviate Pozor, neexistuje "pred Veľkým Ttreskom (B " ani "BB niekde". Totižto práve vďaka BB je vôbec nejaké "kde" a nejaké "kedy". A vesmír je nekonečný, ale nemusí byť v zásade nekonečný tým spôsobom, že idem stále rovno a nikdy nenarazím na hranicu (čo mimochodom nenarazím). Vesmír je nekonečný hlavne v takom zmysle, že sa sám do seba zatáča v priestore (a možno aj v čase). A ten priestor nielen, že je nekonečný, jeho stále pribúda. A preto sa vesmír rozpína, lebo všetky atómy aj molekuly sa snažia tento priestor vyplniť. A mimochodom, je spočítané (aj nejakým zložitým spôsobom odmerané), že každý bod sa vesmíru sa vzďaluje od každého iného bodu, z čoho vyplýva, že v momente BB boli všetky body v jednom spoločnom bode.
 fotka
galinka  11. 5. 2013 12:54
Som si spomenula, ako som toto včera v práci čítala, keď ma pred chvíľou pani cez telefón presviedčala, že mi pošle len za 2€ balíček tabletiek (nejaké omega 6 alebo čosi také) a že nedostatok tuším nenasýtených mastných kyselín (počúvala som ju tak na pol ucha a na tieto odborné výrazy z biológie a chémie mám zlú pamäť) spôsobuje cukrovku a mozgovú mŕtvicu a zlú pleť a problémy s močovým mechúrom a chrípky a virózy a ešte mi vymenovala pár ďalších zdravotných problémov, ktorým by som sa vyhla, keby som tie tabletky začala brať...



Tie mozgové hemisféry sme riešili na výške na kognitívnom laboratóriu... Asi najzaujímavejšie učivo z celých mojich 2,5 roka na vysokej škole... hlavne keď nám vyučujúci opisoval, aké dôsledky mávalo, keď v snahe vyliečiť epilepsiu, rozdeľovali ľuďom ten mostík medzi hemisférami...



Ach a... zem by sa nikdy nemusela náhle prestať točiť, dôsledky pôsobia desivo
 fotka
obliviate  11. 5. 2013 13:08
To nemôže nikto dokázať, toto všetko sú len teórie .
 fotka
dukenukem  11. 5. 2013 13:27
@obliviate OK, skúsim to inak. Z kontrolovaných pokusov, z teórií (štandardný model, kvantová mechanika, špeciálna relativita a všeobecná relativita a možno aj nejaké ďalšie) a z pozorovaní, ktoré sa doteraz spravily, všetko ukazuje na to, že to tak je. Tomu sa hovorí, že táto hypotéza je platná a teda, pokiaľ nebudeme pozorovať niečo iné, tak toto je považované za pravdu.

Vo fyzike to funguje tak, že najprv niečo pozoruješ. Potom sa to pokusíš opísať teóriou. Z teórie ti vyplynie, že ak toto funguje takto, tak niečo iné funguje tiež nejako. Spravíš pokus s tým niečim iným a zistíš, či to tak je, alebo nie je. Ak to tak je, tak robíš ďalšie a ďalšie pokusy, ktorými sa snažíš teóriu potvrdiť alebo vyvrátiť, lebo podľa nej veci majú fungovať alebo nie.

Každopádne, zatiaľ sme nezistili nič, čo by nebolo v súlade s hypotézou nekonečného, neustále sa rozpínajúceho vesmíru, ktorý vznikol BB-om.

A teda - všetky merania v prospech hypotézy sú dôkazmi, že to tak je, takže to už dokázalo pomerne dosť veľa ľudí.
 fotka
tunidlo  11. 5. 2013 18:54
Nepatria náhodou iracionálne čísla práve medzi tie množiny, ktoré nie sú spočítateľné?
 fotka
dukenukem  11. 5. 2013 21:17
@tunidlo pokiaľ viem, tak samotné iracionálne čísla čísla, sú diskrétnou množinou. A nepamätám si to presne, ale sa mi zdá, že bol nejaký dôkaz, že medzi dvoma iracionálnymi číslami je práve jedno racionálne a medzi dvoma racionálnymi práve jedno iracionálne, čo mal byť zároveň dôkaz ich diskrétnosti.
 fotka
tikalok  11. 5. 2013 21:25
keby boli iracionálne spočítateľné a keďže racionálne sú spočítateľné ľahko dokázateľne, tak potom ako by reálne mohli byť nespočítateľné?
 fotka
tunidlo  11. 5. 2013 21:44
@dukenukem



Hýbem sa trochu na tenkom ľade, lebo podľa blogu vidím, že by zo mňa nebol moc dôstojný partner pre polemiku, ale tuto sa mi zdá, že všetko naznačuje, že iracionálne čísla sú nespočítateľné.



Tento link tvrdí, že existuje dôkaz, že zjednotenie dvoch spočítateľných množín je spočítateľné.

» planetmath.org/unionofcountabl...



Okrem toho by pre iracionálne čísla mala platiť rovnaká demonštrácia, akú v článku robíš pre reálne čísla.

Hoci tu asi nie som schopný s určitosťou tvrdiť, že to novovzniknuté číslo s pomenenými desatinnými ciframi bude neperiodické, pomaly to zachádza za hranice mojej predstavivosti.

Aj keď tu by som asi mohol urobiť trik, že ak by to novovzniknuté číslo malo mať periódu, tak proste k jednej jeho cifre miesto pričítania jednotky pričítam dvojku.
10 
 fotka
dukenukem  12. 5. 2013 12:27
@tunidlo @tikalok áno, obaja máte pravdu, to som sa veľmi nepríjemným spôsobom pomýlil. Iracionálne čísla sú nespočítateľné, ten dôkaz čo som písal nebol k vzťahu Q a I ale k niečomu inému, ale vôbec netuším k čomu. Ale bolo to tak, že čísla z jednej množiny sú presne medzi číslami z inej množiny a naopak. Len kebyže mám ten zošit, kde to mám napísané tak viem aj konkrétne napísať s čím som si to pomýlil. Ale určite to nebolo nič triviálne (ako párne a nepárne čísla...).
Napíš svoj komentár