1. Mám 6 rokov a kráčam s mamou na zápis do prvej triedy. Svieti slnko a ja sa celú cestu uisťujem, že dnes tam ešte nemusím ostať. Od zajtra, ale dnes ešte nie.

2. Mám 22 rokov a som s priateľom na návšteve u jeho mamy a jej manžela. Ustelú nám na obrovskej posteli. Priateľ mi povie že si dá na zem karimatku a bude spať tam, nemá totiž rád, keď vedľa neho niekto je. Definitívne sa rozhodujem, že toto nie je vzťah, kterého chcem byť súčasťou.

3. Mám čerstvých 17, na sebe tmavomodré šaty s kvietkami a po prvý krát zažívam bozk od muža. Nie taký letmý, ale taký, aké bývajú vo filmoch. Zgumoveli mi nohy a pamätám si, ako mnou prebehlo ohromné vzrušenie. Celý sa deň sa potom usmievam.

4. Mám 25 rokov a sedím na bratislavskom letisku. Mám kufor a batoh a strach, že niekde zabudnem pas. Odchádzam do Francúzska úplne sama začať novú kapitolu. Neviem, čo ma čaká, ale sľubujem si od toho veľa.

5. Mám asi 4 roky a v škôlke je karneval. Ja som Večernica (hviezdička) a strašne si chcem vymeniť kostým so Zuzkou Cigánikovou, ktorá je princezná a má ohromné veľké ružové šaty. Zuzka nechce a ja som sklamaná.

6. Mám 22 rokov. Som v Banskej Štiavnici, ležím nahá v posteli s mužom, kterého poznám týždeň. Som strašne zamilovaná a kráčam po obláčikoch. Cítim, že toto je výnimočné.

7. Mám 12 rokov a po prvý krát v živote spoznávam aké to je, keď niekto blízky zomrie. Je to ako keby mi zrazu zamrzli vnútornosti a ja tie ľady musím vyplakať von. Plačem 5 dní v kuse. Doteraz som si nezvykla na to, že tu už nie je.

8. Mám 26 rokov a kráčam hore schodami z metra. Som v New Yorku. Konečne.

9. Mám 18 a chodím so spolužiakom. Po škole vždy ostávame v šatni a bozkávame sa na lavičke asi 40 minút.

10. Mám 5 rokov a sedím v autobuse do Talianska, kde strávime dovolenku v stane. Ideme celú noc a ja sa nadránom zobudím a vidím nádherný východ slnka. Pýtam sa ocka či si to môžem odfotiť a on hovorí, že by to na fotke nebolo vidno a že si to musím odfotiť tuto (ťuká mi na hlavu). Doteraz si ten moment občas pripomínam.

11. Mám asi 9 rokov, som s bratom v kúpeľni a snažím sa mu ilustrovať ako prebieha napadnutie útočníka paralyzačným sprejom do očí. Omylom si pri tom nastriekam do očí lak na vlasy a strašne kričím.

12. Mám 25 rokov. Som na Isladne uprostred ničoho. Je noc, ležím vo vykopanej jame, kde vyviera horúci prameň, na hlave mám čiapku, v ruke pivo Viking a sledujem polárnu žiaru. Viem, že toto je absolútno, že lepšie mi už byť nemôže a že raz musím žiť v prírode.

13. Mám 11 a je u mňa na návšteve Andrejka Belancová. Chcem jej ukázať nejakú vec na poličke a postavím sa na stoličku s kolieskami. Tá mi ujde a ja padám na zem a zlomím si ruku. Mama si myslí, že simulujem pretože sa mi nechce upratovať, a ja so zlomenou rukou umývam riady.

14. Mám 20 rokov a študujem dve vysoké školy súčasne. Mám 14 skúšok za semester a veľa sa sťažujem, ale v skutočnosti mi je skvelo.

15. Mám 6 rokov a ležím v nemocnici so zápalom pľúc. Raz denne mi berú krv a 4-krát denne dostávam injekciu do nohy. Vždy, keď tú injekciu dostávam, myslím na dovolenku v Taliansku a na ten východ slnka z autobusu a vôbec ma to nebolí.

16. Mám 8 rokov a požičiam susedke bieleho koníka na hranie. Na druhý deň mi ho vráti, a koník ma ohryzené všetky štyri nohy. Jej matka sa tvári, že je všetko v poriadku ale ja viem, že nie je.

17. Mám 21 rokov a cez fejsbuk sa dozvedám, že môj kamarát zo základnej školy mal autonehodu a jeho ďalší kamarát pri nej zomrel. Odrazu si bytostne uvedomím neustálu prítomnosť smrti, ktorá skrytá niekde za okienkom čaká na príležitosť. Odvtedy mám neustály strach, že o niekoho prídem.

18. Mám 13 rokov a ako jedinú z celej školy ma prijali na francúzske gymnázium. Výchovná poradkyňa na základke mi povedala, že tam nemám ísť lebo si skazím detstvo. Ja tam nechcem ísť, lebo tam nikoho nepoznám. Ale rodičia mi sľúbili psa a tak tam idem.

19. Mám 11 rokov a strašne sa hádam s bratom. Myslím, že mi schválne privrel prsty do dverí. Som tak nahnevaná, že ho zamknem v izbe a kľúč vyhodím z okna. O chvíľu ma to prejde a idem kľúč hľadať, ale nenájdem.

20. Mám 27 rokov a idem s ockom v aute. Tri a pol hodiny sa rozprávame. O živote, o názoroch, o myšlienkach. Cítim, že je to veľký člověk a že mám veľké šťastie, že je to práve môj ocko.

21. Je deň pred mojimi 25 narodeninami. Mali sme všetci ísť na pečenú hus a oslavovať. Ale starký dnes zomrel. Môj veľký vzor a môj jediný starký, ktorý ma naučil lyžovať a vždy mi odložil najkrajšiu jahôdku.

22. Mám 6 rokov a odchádzam z nemocnice po zápale pľúc. Ocko ma berie do hračkárstva a môžem si vybrať hocičo chcem. Neviem sa rozhodnúť medzi koníkom a legom s koníkom, a tak mi kúpi oboje.

23. Mám 19 rokov a v žilinskom bare Emócia, ktorý má čierne steny a červené gauče, do seba klopím jednu tequillu za druhou. S kamarátkou tancujeme a smejeme sa, fajčíme cigarety, a ja sa potom bozkávam s chlapcom, čo má piercing v jazyku.

24. Mám 11 rokov a stojím v školskej jedálni vo fronte na obed. Prídu za mnou nejaký starší chalani a začnú si zo mňa robiť srandu, či chytám na tie svoje uši STV. Hahaha. Moje sebavedomie doteraz nie je tam, kde by mohlo byť, nebyť všetkých tých posmeškov.

25. Mám 26 rokov a sedím sama na balkóne svojho minibytu v prisťahovaleckom ghette pri hlavnej vlakovej stanici v Montpellier. Pijem červené víno a jem syr. Susedia vedľa hlasno súložia a ja myslím na to, že som nikomu nedala svoju novú adresu a že keby som tu umrela, nájdu ma až za hrozne dlho.

26. Mám 24 rokov, som v Bratislave so svojim priateľom a mám zápal močového mechúra. Priateľ mi predstavuje svoju matku a ja sa veľmi, naozaj veľmi snažím nepocikať.

27. Mám necelý rok. Sedím v nosiči pre deti na ockovom chrbte. Jeho kroky rozhojdávajú moje nožičky a ja sa to hojdanie snažím tlmiť. Som presvedčená, že toto je moja úplne prvá spomienka.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
plavam_zivotom  19. 6. 2017 12:17
Jeden z naj blogov čo tu kedy bol!
 fotka
demoniqangel  19. 6. 2017 12:29
Toto sa mi strasne pacilo!
 fotka
qossyend  19. 6. 2017 12:35
krásne mám zimomriavky
 fotka
bebekex  19. 6. 2017 12:43
superko.
 fotka
ye6xncvl  19. 6. 2017 13:24
skvele!
 fotka
barb  19. 6. 2017 13:43
mega : )
 fotka
i_fight_zombies  19. 6. 2017 21:03
 fotka
octa  20. 6. 2017 19:20
krásne.
 fotka
mayben  21. 6. 2017 15:53
takéto ma baví čítať. super!
10 
 fotka
janopalo  27. 6. 2017 23:30
Rozmyslam, ako zariadit, aby 28. spomienka nebola nahodna... A ja by som nou mohol svoj zoznam zacinat
12 
 fotka
ssnehulienka  5. 8. 2017 03:09
aaaa fakt je to dobre napisane! perfektne!
Napíš svoj komentár