Trošku sa cítim akoby som odborník-amatér na sny. Keďže v noci sa mi snívajú len nočné mory alebo nič, som donútená snívať cez deň s otvorenými očami. To je možno dôvod prečo som niekedy taká pribrzdená a tiež dôvod prečo mám neustále slúchatka. Každý dobrý film musí mať predsa v pozadí dobrú muziku.

Jedna z charakteristík šťastného človeka je, že si plní sny a tvrdo si ide za tým, čo chce. Aj ten najväčší pesimista sníva. Každý z nás má aspoň 5 snov nad ktorými pravidelne premýšľa a pozná aspoň 8 motivačných citátov spojených so snami.

Moj známy, dajme tomu Rišo, sníval o tom byť spevák. O tom pocite, keď stojíte na pódiu, oslepujú vás reflektory a stovky tvári čaká na to, čo predvediete, sníval toľkokrát, že mal pocit, že ho už prežil. Vo svojich snoch predvádzal najlepšie hudobné vystúpenia. Prihlásil sa do SuperStar a potom si tri mesiace netrúfol ísť ani do obchodu cez ulicu po rožky, nehovoriac o tom, že výpoveď v práci musel dať emailom.

Myslím si, že nie všetky priania a sny by sme sa mali snažiť si splniť. Nie každý vzdušný zámok by sme sa mali snažiť postaviť na svojom dvore a nie o každú túžbu by sme mali bojovať, kým vládzeme.

Prečo? Je to tak jednoducho lepšie. Myslím, že to súvisí s vekom. Čím sme starší, tým viac si ceníme veci, ktoré si môžeme nechávať len pre seba a ktoré nám nik nemôže zničiť. Veci, ktoré si vysnívame, a teraz nemyslím tie v noci, sú obrazom toho, po čom túžime, po čom nám doslova srdce piští a najjednoduchšie vytvorené dielo našej kreativity. Kedy inokedy naozaj počúvame len a len svoje srdce? Kedy inokedy necháme pracovať svoj mozog bez ohľadu na iných ľudí, akékoľvek zákony, slušnosť a výšku nášej odvahy a sebavedomia?

To je čaro snov.

Že môžete hocičo. S hocikým. Hocikde. Hocijako. A nikto vám do toho nekafre.

V tom sú sny, nevyslovené túžby a nesplnené priania kúzelne.

A to najdôležitejšie - veci, vysnívané, úžasné, dokonalé, ktoré sme si vysnívali v skutočnosti také perfektné vôbec nemusia byť. A už len málo vecí je tak hnusných ako keď prídete o svoj sen, keď sa vaša krásna predstava rozplynie akoby nikdy neexistovala, hoci na ňu nedokážete zabudnúť alebo keď vám niekto váš sen udupe ako prázdnu plastovú fľašku.

O ženách sa hovorí, že nevedia čo chcú, ale neprestanú, kým to nedostanú. Práve preto, sú častejšie sklamané. Niekedy proste až keď niečo do svojho života dostanete, prídete na to, že to vôbec nie je to čo ste chceli.

Moja kamoška, hovorme jej Eva si niekoľko rokov aktívne vysnívavala, svoju osudovú lásku, pána dokonalého. Samozrejme mal byť vtipný, lebo takého chceme každá, nemať žiadne pripomienky k tomu, že Eva nechce a nevie variť, používať parfémy len od Armaniho a vedieť skladať nábytok z Ikei. Nemať bradu, milú mamku a v posteli ju nenútiť do žiadnej gymnastiky.

Po niekoľkých rokoch zdokonalovania obrazu o vysnívanom chlapovi a márnemu randeniu s tými, ktorí by mu vraj siahali len po kolená ho konečne stretla. Všetko mal, dokonca sa vedel aj ospravedlniť, keď ona spôsobila hádku svojou hysterickosťou. A mal ešte niečo. Ženu a dve deti do desať rokov. Ale silno namotivovaná Eva si proste šla za svojim snom. Úspešne. Na päť mesiacov. Potom sa pán princ na bielom koni vrátil k svojej žene, samozrejme až potom čo Eva z požičaného zaplatila dovolenku pre oboch v Egypte a až po tom, čo otehotnela.

Aj jeden z mojich snov súvisel s opačným pohlavím. Zamilovaná som bola bláznivo, ale platonicky. Snívala som o ňom každý deň asi 3 hodiny, no nikdy som mu to nepovedala. A neľutujem.

Nezúfajte nad snami, ktoré ste si nemohli splniť a nad vecami, ktoré ste nedostali. Možno to tak malo byť, možno je lepšie mať spomienku na krásny sen ako sklamanie. A možno je stále čas si ten sen splniť. Niektoré za to určite stoja.

A odkiaľ vedieť, či za svoj sen bojovať?

To predsa viete a vždy ste to vedeli.

P.S.: Škaredé káčatko tiež snívalo o tom byť labuťou a potom keď sa ňou stalo, mala vždy špinavý krk.

 Blog
Komentuj
 fotka
nostroma  22. 8. 2016 17:11
Konečne niekto, kto to chápe ^^
 fotka
armita  22. 8. 2016 21:26
Presne Aj ja som sa naučila, že je niekedy lepšie, keď sa nám niektoré sny nesplnia a tie, ktoré sa majú, sa vždy nejakým zázrakom splnia, keď sa o ne (ne)snažíme
 fotka
johnysheek  31. 8. 2016 21:06
tu cast rozpravky som necital.. celkom ma zaujima preco..

PS: a co je tvoj "najvacsi" sen?
Napíš svoj komentár