Obrátila som svoju hlavu na ľavú stranu. Na gauči ležal časopis otvorený na strane 74. Rozhovorom s Madsom Mikkelsenom. Dočítala som si posledný odsek rozhovoru a snažila sa dopísať ten svoj. Svoj vnútorný rozhovor. Mala som jasnú predstavu ako by prebiehal.

Prišla by som na vopred dohodnuté miesto, kde by som sa stretla so sebou. Usadili by sme sa v nejakej príjemnej fajčiarskej kaviarni v centre mesta. Vyzliekla by som si dlhý šedý kabát, usadila sa na kraj stoličky, prekrížila nohy a položila diktafón na stôl. Predtým by som sa však predstavila. Sebe. Neskôr by som si spolu so mnou objednala kávu, zapálila prvú cigaretu a začala v rozhovore. So mnou.

Začala by som jednoduchými otázkami, na ktoré by nemalo byť problémom odpovedať. Snažila by som sa o príjemnú a uvolnenú atmosféru aj napriek faktu, že by som bola určite nervózna. A pochybujem že by som seba, svoju spovedanú osobu dokázala v takejto atmosfére dostatočne uvolniť na dôverný rozhovor. Ale chcela som poznať odpovede, takže mi nič iné neostávalo. S každou pribúdajúcou cigaretou zo mňa táto nervozita opadala, a dokázala som seba uvolniť. Postupne, čím ďalej tým viac sa mi otvárala a zdôverovala. A ja som sa začala tešiť na odpovede a najmä na následné pochopenie.

Padlo pár cigariet s oboch strán, a naša káva ešte stále nebola na našom poloprázdnom stole. Aj keď diktafón s nahratými zvukmi zapalovania cigariet, hlasných šlukov a tichého jazzu z kaviarne sa dá tiež chápať ako poloprázdny. Celá kaviareň bola nezobudená a preplnená. Všetci chceli svoje dve ranné pilulky na energiu, niektorí aj na dobrú náladu a pre väčšinu miestnosti to bola proste nutnosť. Jednu čiernu a jednu bielu. Obe rýchlo a obe naraz. My sme sa zaraďovali tiež do tejto skupiny hostí, ale nemali sme až tak naponáhlo. Vedeli sme že nás čaká dlhá cesta za odpoveďami, veľa káv za energiou a veľa cigariet, len tak pre radosť.

Prešlo pár minút a konečne sa mi darilo prinútiť môjho hosťa na plnohodnotnú, úprimnú a pre mňa dostačujúco výstižnú výpoveď. Nesmierne som túžila po niekoľko hodinovej nahrávke plnej mojich otázok na ktoré by hneď nasledovali odpovede. A mne by bolo jedno či by boli dobré alebo zlé, dlhé alebo krátke, hlavne aby boli pravdivé a aby boli moje. No keď už otvárala ústa a v očiach mala výraz, ktorý chcel veľa povedať, prišla čašníčka s našimi čiernymi pilulkami. Preklínala som ju, pretože som cítila že už som ju stratila. Stratila som schopnosť vrátiť ju do koncentrácie, do stavu absolútnej nepríčetnosti v ktorom bude schopná len fajčiť, srkať horúce presso a sypať odpovede- jednu za druhou. Vtedy som pochopila že som stratila seba. A môjmu chabému pokusu vyspovedať sa, som sa mohla už len vysmiať.

Bol by to poriadny výsmech s opovrhujúcim pohľadom v očiach, prekríženými rukami, na široko rozkročenými nohami a s cigaretou v papuli. Po pár šlukoch by som do seba sotila, zhodila sa na zem a s chuťou si do seba kopla. Načo snaha keď stále prevažuje neschopnosť.

 Blog
Komentuj
 fotka
toutestpossible  12. 11. 2011 17:37
...chcela by som (auto)interwiev
Napíš svoj komentár