Kto vníma Stephena Kinga ako obyčajného autora nezmyselných hororov, je absolútne mimo realitu. Pán Stephen King je oveľa viac než to. Kto prečítal aspoň jednu jeho knihu pochopí význam každej jeho knihy. Zatiaľ som nemal možnosť prečítať absolútne všetky jeho diela. Každopádne z tých, ktoré už mám za sebou som nevybral 10, ale 15 diel, ktoré ma vyslovene uchvátili. Každé niečim iným a každé iným spôsobom. Aby ešte bolo jasné - budú tu zahrnuté romány, novely i poviedky. Takže ak nadobudnete pocit, že je na čase po nejakej knihe od pána Stephena Kinga siahnuť, nech sa páči.

15. - CHRISTINA (román)

Filmové spracovanie bolo podľa mňa komplet mimo, zatiaľ čo kniha bola absolútne vynikajúca. Auto starého muža, ktoré má svoju vlastnú zlovestnú dušu. Kniha je podľa mňa veľmi krásnou ukážkou posadnutosti a cennosti priateľstva, aké tu vzniklo. Auto sa dokáže zbaviť najväčších nepriateľov mladého Arnieho, no súčasne sa Christina snaží zbaviť aj ľudí, ktorých má Arnie rovnako rád. Najviac mi utkvela v pamäti scénka, ako sa Leigh ocitne na chvíľku sama vo vnútri Christiny a začne sa dustiť. Christina nepripustí, že by Arnie miloval aj niekoho iného. Veľmi dobrý román, ktorý som nepustil 2 dni z ruky.

14. - CARRIE (román)

Carrie som prečítal 2 krát a ukazuje podľa mňa krásne na náboženský fanatizmus (veľmi nebezpečná vec) a akí sú skutočne teenageri a ako ich baví ubližovať druhým ľuďom a robiť to len tak. Ako by povedali: "Bola to len sranda." Ale pri niektorých ľuďoch sa to proste asi nevypláca.

13. - POLICAJT Z KNIHOVNY (novela zo zbierky - 4 Po Půlnoci)

Predstavte si, že by niečo takéto existovali a predstavte si, že sa o tom rozpráva deťom, aby nosili včas naspäť knihy. Nevrátiš knihy načas, príde knižničná polícia a bude ťa biť, dokým ich nedonesieš naspäť. A budú ťa prenasledovať, lebo vracať knihy včas je veľmi dôležité. Veľmi pekná novela o vnútornej fóbii, ktorá ostala Kingovmu synovi z detstva, kvôli ktorej nerád chodí do knižnice. Každopádne spracovanie je skvelé.

12. - NA DOBROU NOC (poviedka - zbierka Noční Směna)

Chcete vedieť ako majú vyzerať upíri? Ako ich opísala Stephanie Meyer na okolo 3000 strán v štyroch knihách. Figu borovú. Prečítajte si týchto 16 obyčajných strán A5 poviedky, ktorá má tak geniálne predstavy, ktoré ma chytili všetkými desiatimi. Keď som dočítal túto poviedku, tak som vnímal upírov tak ako kedysi keď som čítal Draculu. Každopádne v tejto poviedke je ešte niečo viac. Ale to nechám už na vás. Osobne za seba považujem za veľmi dôležité si prečítať a napraviť si predstavy o upíroch. Lebo dnešní upíri ma unavujú. Tí pôvodní a najmä tí v tejto poviedke skutočne desia. A od toho tu predsa boli. Upíri nemajú dušu, nemajú cit. Sú to prekliati lovci.

11. - Z PITEVNY Č. 4 (poviedka - zbierka Všechno je definitivní)

Toto je skutočne nápad. Predstavte si, že by vás niekto išiel pitvať zaživa. Veľmi nepríjemná predstava, že? Každého z nás to občas desí. A niekedy k tomu aby sa to mohlo skutočne stať stačí jeden had, ktorý sparalizuje komplet celé telo. Výborná poviedka.

10. - ŽHÁŘKA (román)

Krásny príbeh otca a dcéry, ktorí majú nadprirodzené schopnosti a ide po nich vládna organizácia (niečo ako CIA) a chcú ich schopnosti pre svoje vládne a bojové účely. Každopádne čo sa stane, až ich schopnosti podcenia a najmä ich silné rodinné puto. Puto ako je láska otca s dcérou?

9. DOLORES (román)

Tento príbeh nie je horor, no napriek tomu z neho mrazí pre jeho veľmi realistické podtóny. Príbeh postaršej ženy, ktorá je obvinená z vraždy. Všetci sa na ňu pozerajú ako na vrahyňu a pritom netušia, že skutočnosť môže byť niekde celkom inde. Tak ako aj v minulosti.

8. - DUMA KEY (román)

Tento román som zhltol skoro okamžite na pár súst a musím povedať, že sa čítal strašne ľahko. Výborný spád a najmä strašne krásna gradácia príbehu muža, ktorý prišiel o fyzické zdravie, no nájde schopnosť maľovať. Zamiloval som si najmä jeho dcéru Ilse Freemantlovú, ktorá na mňa urobila silný dojem postavy a navyše krásne zobrazenej. Lebo opäť ako pri Žhářke (Podpaľačke) je tu vidno, že hoci na Edgara Freemantla všeci zanevreli pre jeho povahu po jeho zranení, jeho dcéra nie. Je to asi aj jediná osoba v jeho živote, ktorú nadovšetko miluje a cítiť to z každého ich spoločného stretnutia. Jej úsmev som nielen vnímal, ale priam cítil. Postava, ktorá ma doslova dostala. No po krásnom rozvíjajúcom sa príbehu príde nakoniec tá desivejšia časť, ktorá sa rozbieha práve po jeho prvej vernisáži. Tam vyplynie na povrch strašné tajomstvo ostrova Duma Key a jeho najstaršej obyvateľky Elizabeth Eastlake.

7. - MŔTVA ZÓNA (román)

Mŕtva Zóna je nádherný a súčasne trochu desivý príbeh. Povieme si rozprávky o dobrých ujoch, ktorí nám pomôžu, budú nás chrániť a pritom sa v ich jadre skrývajú iba veľké ambiciózne svine, ktoré raz chcú viesť rozhodnutia a je im úplne jedno ako sa budeme mať. Oni chcú byť tí, ktorí raz dobyjú celý svet. Ako bol Stalin, Hitler alebo v tomto prípade Greg Stillson. A okrem toho obyčajný učiteľ, ktorý sa po piatich rokoch preberie po vážnej nehode z kómy a získava schopnosť z dotyku ľudí vidieť veci z minulosti alebo do budúcnosti a uvidí pri dotyku Grega Stillsona, že sa skôr či neskôr začne jadrová vojna. Čo urobí? Prečítajte si.

6. - OSVÍCENÍ (román)

Hotely vedia občas desiť každého. Koľko ľudí už predtým spalo na posteli, na ktorej ležíte? Aké boli ich problémy? Alebo dokonca - akú minulosť a temnú stránku hotel ukrýva? Na to všetko príde obyčajný 5-ročný chlapec Danny a pokúsi sa zachrániť svojich rodičov pred strašným nešťastím, ktoré žije v samotnom hoteli Overlook.

5. - NEZBYTNÉ VĚCI (román)

Skúsme sa zamyslieť nad takouto myšlienkou. Kúpime si vec po ktorej silne silne túžime, no máme preto ublížiť niekomu inému istým "nevinným žartom" (poznámka - filmovú verziu ani nepozerajte, lebo vám skutočné jadro príbehu unikne!!!). A teraz si povedzme úprimne - stojí vám tá vec za takúto cenu? Stojí nám niečo bezcenné viac ako ľudské šťastie a život? Áno alebo nie?

4. - CUJO (román)

Z tohto románu ešte stále behá mráz po chrbte (rovnako aj z jeho pokračovania - Slunečný pes zo zbierky 4 Po Polnoci). Psov sa v prípade, že vrčia a javia o mňa záujem bojím. Je to tak. A tu sa práve stretneme s milým bernardínom, ktorého pohryzie besný netopier a čoskoro začne krvavý boj o prežitie. Cujo sa absolútne vymkne spod kontroly a ... už neprezradím viac. Ak nemáte strach zo psov tak do toho. Ja som to napriek svojej polovičnej fóbii zo psov prečítal a prežil v zdraví. Každopádne by som takéhoto psa nikdy stretnúť nechcel.

3. - GERALDOVA HRA (román)

Toto je jeden z najdesivejších románov, ktoré podľa mňa King napísal a to ani nemusel urobiť nejakého masového vraha. Stačila len žena pripútaná oboma rukami k posteli, snažiac sa vyslobodiť a zachrániť si život. Lenže v skutočnosti zrejme po nej ide ešte niekto iný. Temný muž s košíkom plným kostí. Príbeh ako sa vyslobodiť a prežiť je skutočne veľmi tvrdý a pritom tak desivý. Okrem toho trochu spoznáme aj minulosť spútanej Amy a urobíme si vlastný obraz celého jej sveta. Fantastická kniha.

2. - POSLEDNÍ PŘÍČKA ŽEBŘÍKA (poviedka zo zb. Noční Směna)

Tento príbeh sa mi doslova zaryl pod kožu. Súrodenci ktorí skákali do obrovského stohu sena z výšky asi 20 metrov, kam sa dostali pomocou starého rebríka. Okrem toho ale krásne ukazuje čo môže spôsobiť nedostatok času a snaha budovať vlastnú kariéru a uprednostniť hlúposti pred skutočným problémom niekoho iného. A občas človek dole pod sebou to seno skutočne potrebuje. Lenže niekto si povie, že si hodí šlofíka a nechá osobu v núdzi trpieť a na záver umrieť. A následne je mu to ľúto. Lenže už je neskoro.

1. - NESPAVOST (román)

Román Nespavosť vo mne otvoril absolútne nové pohľady na otázky života a smrti, účelu a náhody. Ako nás možno všetko náboženstvo klame a ako to je (poviem, že viac uverím už tomu, čo napísal knih, než čo píše Biblia, nič v zlom). Umrieme nejakým nešťastím a staneme sa terčom náhody, alebo sa dostaneme raz do veku, kedy sa proste naplní náš čas a bude čas ísť. To je cieľ účelu. Videl som oba prípady aj vo vlastnom živote. Oba bolia, no v prípade účelu si povieme, že sme radi, že už osoba nemusí trpieť. Zásahy náhody bolia oveľa viac. Tento príbeh je tak nádherný, že ho musím dať na top. Najlepšia kniha, čo som od Stephena Kinga čítal.

V najbližšej dobe sa púšťam do čítania knihy Rose Madder a ešte sú aj ďalšie, ktoré si od Kinga určite prečítam. Je to doteraz najlepší autor na svete a jeho knihy sú úžasne desivé, no súčasne úžasne múdre. Treba len hľadať.

 Blog
Komentuj
 fotka
flegma1triedy  24. 6. 2011 12:32
čítala som Misery a to je bohová kniha, teraz mám rozčítané Dievčatko ktoré malo rado Toma Gordona...
 fotka
fylo  29. 6. 2011 12:42
dobrý výber .. aj keď mne tam chýba Dievča, ktoré malo rado Toma Gordona a To
Napíš svoj komentár