Dnes bol v Prahe veľký štrajk odborárov. Nejak poslednou dobou nepozerám správy, a dozvedel som sa o tom iba včera, keď mi to mama napísala v e-maile. "zajtra tam máte veľký štrajk, ako sa kde dostaneš?"

Demonštrácii proti reformám už v Česku bolo niekoľko, a ani raz sa ma to nijak zvlášť netýkalo. A keby nebolo niekoľkých letáčikov na zastávkach tak sa o tom ani nedozviem. No dnes štrajkovali dopravcovia. Čakal som skôr, že doprava bude obmedzená, alebo pôjde ako cez víkendy, ale nie ten chaos, ktorý tu bol dnes. A hlavne som nečakal to, že bude úplne uzavreté metro, ktorým chodím každý deň.

Dnes som toho ani nemal veľa na práci. Mal som v škole dohodnuté konzultácie kvôli jednej skúške, a ešte odovzdať nejaké úlohy. Do školy to mám asi 11,5 km a cesta mi zvyčajne trvá 30-40 min. Dnes mi to trvalo dva a pol hodiny!

A začínalo to naozaj dobre. Počas čakania na autobus som si čítal správy v mobile, aby som o tom vedel viac. A zistil som, že metro nepôjde ani v obmedzenej prevádzke. Nepôjde vôbec. A navyše sa to menilo z hodiny na hodinu. Včera ešte nikto nevedel. Fungovať bude asi iba 10% pozemnej dopravy. No a keď som sa po 15 minútach dočkal autobusu, a odviezol sa k najbližšej stanici mohol som to vidieť na vlastné oči. Prvýkrát v živote som ju videl uzavretú. A nad vchododom svietil nápis: UPOZORNĚNÍ! Vážení cestujíci, provoz metra je uzavřen."


Jedna z mála situácii kedy som naozaj nevedel kudy-kam. A keď som tak bezradne stál na stanici a mobile na stránke dopravného podniku (až mi to prišlo ironické) hľadal nejaký spoj. Vlastne som to mal chuť vzdať a vrátiť sa späť, ale práve v tú chvíľu išiel ten správny autobus. Vlastne išiel z Chodova na Smíchovské nádraží, cez Libuš a Lhotku, takže to bola dosť veľká okľuka, ale dostalo ma to bližšie k cieľu. Po skoro hodine v autobuse som nakoniec vystúpil na Smichově.

Smichov je jeden z najfrekventovanejších dopravných uzlov v Prahe. Je tu železničná stanica "Nádraží Praha - Smíchov", autobusová stanica a stanica metra na linke B. Vošiel som do podchodu ku vstupu do metra. Bežne o takomto čase tadial prejde za hodinu okolo 5000 ľudí, teraz to tam bolo až desivo ľudoprázdne. Normálne som tam počul ozveny vlastných krokov.

Vyšiel som na druhej strane, a tam nastúpil do električky, ktorá ma mala odviesť na Anděl, a tam prestúpiť na ďalšiu ktorá pôjde na Albertov. Na Anděl som sa síce dostal, ale ďalej už nie. Doprava totiž nešla podľa cestovného poriadku, ale úplne náhodne. Tú poslednú časť som sa vydal pešo. Z Anděla na Albertov to boli 2 km. Cez Palackého most a Rašínovo nábřeží. A hlavne na tom pražiacom slnku to bolo fakt niečo.


Prvá absurdnosť po tom,čo som dorazil. Ani jeden z vyučujúcich s ktorými som sa mal stretnúť neprišli do práce. Ale aj napriek všetkému mi to bolo už jedno. A ako som si tak sedel na chdbe a čítal si ďalšie správy, našiel som zaujímavý článok. Na stanici Černý most študenti a niekoľko skupín mladých ľudí protestovali proti protestu odborárov

No cesta späť už bola menej akčná, a prestupoval som iba dvakrát. Ale aj tak mi z toho bolo nanič. Dnes som totálne nič nespravil. Zabil som päť hodín zbytočným cestovaním, a navyše som sa domov vrátil dobitý ako pes.

 Blog
Komentuj
 fotka
zajko30  16. 6. 2011 20:21
hm, si mladý vydržíš aj za koňa.........filip
Napíš svoj komentár